Jeg er stor tilhænger af uafhængig forskning. Efter min mening er uvildig forskning desværre en mangelvare i Danmark, hvor langt hovedparten af forskningen er industrielt betalt. Nogle forskere har påpeget, at de for at få midler til forskning, skal acceptere oplæg, der er så stramt formulerede, at resultatet nærmest er givet på forhånd. Eksemplet fra Aarhus Universitet, hvor Kvægafgiftsfonden i samarbejde med Landbrug & Fødevarer financierede forskning på Aarhus Universitet, hvis formål formodentlig var at sætte fokus på øl, kaffe og slik som større klimasyndere end oksekød. Ingen af parterne slap heldigt fra det pinlige projekt, som desværre ikke er er en enlig svale indenfor dansk forskning. Måske er det også en snert af denne tendens vi oplever, når der anvendes enorme midler til forskning indenfor medicinske behandlinger, hvorimod forskning indenfor naturlige og sygdomsforebyggende tiltag har vanskeligt ved at tiltrække såvel forskere som midler. Heller ikke vores læger eller styrelser ser ud til at interessere sig særligt for sådanne naturlige forebyggende tiltag. Du kan læse min artikel om emnet herunder, hvor du også kan læse professor emeritus Heine Andersens artikel vedrørende manglende forskningsfrihed i Danmark.
 
Du kan også, i denne uges udgave af Madforlivet nyhedsbrev, læse lidt om, hvad du selv - helt naturligt og enkelt - kan gøre for at styrke dit immunforsvar. Personligt har jeg altid fundet det tilfredsstillende selv at kunne handle i situationen - i det omfang, det er muligt. I denne tid omfatter mine handlinger prioritering af daglig bevægelse, sunde, økologiske måltider, solskin, vitamin- og mineraltislkud af høj kvalitet samt en god nattesøvn. Disse tiltag, der alle hjælper mig til indre balance og styrke, underbygges i det følgende af henholdsvis overlæge Henrik Heys artikel om ny forskning indenfor D vitamin, læge Claus Hanckes artikel om selentilskud, en artikel om den nye forskning, der viser, at at en daglig travetur i naturen har stor betydning for vores velbefindende. Jeg har også lagt opskriften på min grønne smoothie, som jeg nyder frisklavet hver eneste dag, ind i ugebrevet. Måske disse velunderbyggede tiltag også vil kunne inspirere dig?  
 
I denne udgave kan du også læse mit svar i brevkassen vedrørende læserspørgsmål om D vitamin, doser og former. Måske har du også i weekenden lyst til at prøve den helt nye opskrift på lækre spinatoppe med feta og tomatsalat, den får du nemlig også i denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev.  
  
Rigtig god læselyst og ønsker dig en skøn weekend 
Anette   
 
 
 
 

Selen er vigtigt

 
Verdens førende selenforsker, Margaret Rayman, har netop publiceret et vigtigt indlæg i American Journal of Clinical Nutrition. Indlægget påviser en signifikant højere helbredelsesprocent blandt Covid-19 patienter i de områder af Kina, hvor beboerne påvisligt har høje niveauer af sporstoffet selen i kroppen. Det har Claus Hancke skrevet en spændende artikel om.
Kina er gennemundersøgt for selen, fordi der i Kina findes områder med såvel verdens laveste – som verdens højeste forekomster af selen. Her findes der derfor analyser af beboernes selenniveauer i de forskellige kinesiske provinser og byer, og det gør det muligt at foretage en grov opgørelse af hhv helbredelse og dødsfald blandt landets covid-19 patienter og så deres selenstatus. 
Et område med meget lav selenstatus er eksempelvis Keshan i den nordøstlige Heilongjiang-provins. Vi kender Keshan disease, som er en cardiomyopati/ hjertesvigt, der skyldes selenmangel. I Keshan var covid-19 dødeligheden 2,4% i forhold til andre provinsbyers 0,5%. 
 
Studiet har sine svagheder, men når vi nu kender til sporstoffet selens store betydning for immunforsvarets effektivitet, så er det da nærliggende at undersøge disse forhold nærmere. Det har Margaret Rayman og hendes team gjort, og det bør bemærkes, at Margaret Rayman er en af verdens betydeligste forskere indenfor området, en kvinde, som jeg er så heldig at have hørt flere gange, og som er en af mine absolutte helte indenfor dette område.  
Læs hele den spændende artikel her
 
 
 

Mere uafhængig forskning


Uvildighedens betydning i sundhedsdebatten er betragtelig og afgørende for, at vi som danskere kan have tillid til de budskaber, den rådgivning og de beslutninger, der ydes og tages indenfor sundhedsområdet.

Der er ingen tvivl om, at mange af os danskere ofte bliver mere forvirrede end oplyste, når vi læser og hører de ofte modstridende budskaber eksempelvis om, hvilken mad der er sund og god at spise, og hvilken behandling der er bedst, når vi bliver syge. Og med god grund, synes jeg. For det virker som om, at kriterierne for anbefalingerne ikke altid udelukkende hviler på, hvad der er bedst eller sundest for den enkelte dansker, men derimod også på, hvad der er bedst økonomi i. Engang imellem også, hvad der kan skabe de mest fængende overskrifter.

For mig hænger troværdighed og uvildighed sammen, og det er afgørende for, om vi kan stole på et budskab, at der ikke er skjulte dagsordener eller klingende kasseapparater i baggrunden. Ikke fordi der er noget galt i at tjene penge, men fordi økonomiske interesser kan fordreje. Troværdighed er en uundværlig følgesvend, når det gælder noget så alvorligt som vores sundhed.

Læs eventuelt professor emeritus Heine Andersens artikel via linket herunder vedrørende manglende forskningsfrihed i Danmark.

Læs hele artiklen Uvildighedens betydning i sundhedsdebatten
eller
Landbrug og Fødevarer bag betænkelig klimarapport

 

 
 
Ny forskning; Naturen kan helbrede dig
 

Der er helbredelse i naturen

Ny forskning fra Syddansk Universitet har med stor tydelighed vist, at naturen har en god indvirkning på os mennesker. En rask travetur kan få tristhed, stress og sygdom til at mindskes, og deltagerne taler ligefrem om, at naturen har helbredende effekt.

I studiet konkluderer forskerne, at naturen kan have nærmest helbredende effekt på krop og sind. Universitetets projekt ”Sund i Naturen” har strakt sig over tre år, og resultaterne viser, at brug af naturen fik deltagerne til at føle sig bedre tilpas og øge deres livkvalitet.

Deltagerne var børn med særlige behov, kronisk syge mennesker, mennesker med stress, angst eller depression samt ensomme ældre. Samtlige deltagere fik det bedre i løbet af den tid, projektet udfoldede sig, konkluderes det i rapporten.

Ikke bare børn, unge og kronisk syge fik det bedre, stort set alle deltagere fik et nyt syn på sig selv, og en oplevelse af, at de kunne mere end de selv troede ved projektets start. Mænd og børn blev mere aktive, og de, der led af stress, ensomhed, angst og depression fandt ro livsglæde i naturen.

Her kan du læse hele artiklen   
Naturen kan helbrede dig      
 
 
Ny forskning i relation til D vitamin og Corona
 

Lægens ord om D vitamin

Overlæge Henrik Hey er nok en af de forskere i Danmark, der ved mest om D vitamin. Han har netop skrevet en interessant artikel, hvor han, netop fordi der endnu ikke er fundet en behandling for Covid-19, sætter fokus på, hvad vi hver især selv kan gøre for at beskytte os mod virus og for at forbedre prognosen ved eventuel sygdom.

Fra tidligere undersøgelser ved vi, at D vitamin påvirker en række cellulære processer, som er nødvendige for blandt andet et effektivt immunforsvar. Niveauerne af D vitamin i blodet ser faktisk ud til, at spille en helt central rolle for immunforsvarets evne til at beskytte os samt for succesraten i såvel forebyggelse som bekæmpelse af virusinfektioner.
 
Henrik Hey fokuserer derfor i denne artikel på betydningen af tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer, ganske enkelt fordi mangel på D vitamin potentielt kan øge risikoen for infektion i organismen. At danne tilstrækkeligt med D vitamin fra solens stråler i denne tid er både nemt og billigt - og altså også virkelig effektivt og styrkende.

Læs hele overlæge Henrik Heys artikel 
Ny forskning i relation til D vitamin og Corona

 

 
Pakker med feta og spinat - Spinattoppe med feta
 

Lækre spinattoppe med feta

Disse små toppe eller pakker, fyldt med feta og spinat smager fantastisk og de er super delikate, hvadenten du serverer dem som snacks, frokost eller som aftensmad med en god tomatsalat til. Toppene er inspireret af det græske køkken og vækker glæde både blandt børn og voksne. De smager forrygende godt.

De små spinattoppe er pakket ind i dej og fyldt med feta, spinat og krydderier, og du kan se i opskriften, hvordan du tilbereder dem. Det er ikke svært. De er lækre og sprøde og med masser af smag. De lækre spinattoppe med feta kan varmt anbefales. 
Klik her for opskriften på
Spinattoppe med feta

 
 
Grøn smoothie med protein
 

Grøn smoothie

Sådan en grøn smoothie som denne laver jeg hver dag, enten som friskpresset saft eller som en smoothie, hvor alle fibrene er med. Jeg varierer ingredienserne afhængig af årstiden, og hvad jeg har i huset, og nyder den friskpresset eller blendet. Den grønne smoothie smager fantastisk godt og er samtidig fyldt med fibre og næring. Den friskpressede grønne saft er vitaminrig og frisk. Jeg anvender ofte dem begge som et måltid enten morgen eller frokost eller før eller efter træning. Smoothien kan fryses ned og spises som is. Den kan varmt anbefales.

Du kan finde opskriften på Grøn smoothie ved at klikke herunder 
Grøn smoothie med protein

 
D vitamin
 

D vitamin doser og enheder?

BREVKASSESVAR: 
Bente skriver: Tak for nyttig viden om D vitamin. Angivelser af dosis er dog nogen gange angivet i I.E., andre gange i mcg/mikrogram og du nævner også NNMol/l. Vil gerne have en ‘oversættelse’ - altså en slags omsætningstabel, som kunne lette min omregning fra den ene enhed til de andre. 
Anette svarer: 
Den anbefalede daglige D3 vitamindosis i Danmark er 10 mcg eller 400 i.u. 10 mcg eller microgram er altså det samme som 400 internationale units i.u. Gravide, ammende eller ældre over 70 år bør ifølge Sundhedsstyrelsen tage 20 mcg eller 800 i.u. hver dag. Men det er væsentligt at være opmærksom på, at behovene er individuelle og kan ændres afhængig af konstitution, alder, hudtype og eventuelt medicinindtag. D3 vitamin er det mest immun-modulerende vitamin vi kender, det er fedtopløseligt, og det har afgørende betydning for vores immunforsvars evne til at beskytte os mod sygdom. Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer. Derimod er solen den bedste kilde til D vitamin, som vi kender. Når solens stråler rammer kolesterolet under huden, så sker der en omdannelse til D3 vitamin, men processen skal først via lever og nyrer. Creme med solfaktor blokerer for omdannelsen, ligesom der er behov for tilstrækkeligt høje kolesterolniveauer og magnesium for at du kan danne aktivt D3 vitamin. Vi, der bor i Danmark. kan kun danne D vitamin i perioden maj til august. Derfor er det vigtigt, at vi dyrker intelligent solbadning og tilbringer 15-30 min. i solen uden creme med faktor, afhængig af hudtype etc. Vinteren over er det nødvendigt for de fleste danskere at tage et tilskud af D3 vit. Vi skal helst ligge på 75-125 nmol/l D3 vitamin i blodet, året rundt. Det kan din læge teste, men du kan også købe dig til en D3 vitamintest. November måned er et godt tidspunkt at blive testet på, for der er kroppens lager fra sommerens solskin oftest brugt op. På den måde kan du dosere, afhængig af dine niveauer. Ønsker du at supplere dine måltider med D3 vitamin, så tag altid en multivitamin af høj kvalitet sammen med. Flere vit og min er nødvendige for at aktivere D vitaminet. Udover at virke immunstyrkende, hjælper D vitamin også calcium ind i knoglerne, men husk, at magnesium er nødvendigt for aktiveringen af D3 vit. og er også om muligt vigtigere for knogle-sundheden end calcium. Det kan du læse meget mere om på Madforlivet.com eller i min e-bog Knoglesund - hele livet. Personligt tager jeg food state D3 vitamin, der er bundet op på sunde fedtstoffer og derfor har høj optagelighed. Nature's Own D3 vitamin, Nani D3 vitamin eller Pharma Nord D pearls kan anbefales.  
 
P.S. Har du spørgsmål, så er du velkommen til at stille det HER
 
 
Knoglesund - hele livet
 

Knoglesund - hele livet

Osteoporose er en inflammatorisk sygdom, der rammer alt for mange danskere over 50 år. Heldigvis er der mulighed for selv at gøre en indsats i relation til at optimere knoglesundheden og dermed vende denne udvikling. Målet er at undgå invaliderende knoglebrud og i stedet være i stand til at nyde voksenlivet og alderdommen i aktivitet og glæde. Det kan lade sig gøre, det kræver blot, at vi sætter os ind i, hvilke parametre der virker knogleopbyggende, og hvilke, der virker lige modsat, og så leve efter det.

Vores knoglemasse er ikke statisk. Den udvikler sig konstant – nedbryder og genopbygger – og de gode nyheder er derfor, at der er en del, vi selv kan gøre for at stimulere dannelsen af nyt knoglevæv og dermed forebygge osteopeni og osteoporose. De mindre gode nyheder er, at vi mister knoglemasse med alderen. Derfor må vi holde os i gang, for god mad og målrettet bevægelse og motion kan gøre underværker.

I min helt nye e-bog Knoglesund - hele livet kan du finde velunderbyggede redskaber til, hvordan du holder dig knoglesund og til knogleopbyggende mad og kosttilskud. Jeg kan kun anbefale dig at sætte dig ind i emnet, for det kan have stor betydning for dine knoglers styrke og dermed for din alderdom. 
Køb e-bogen til KUN kr. 19,-
(normalt kr. 99,-) lige her

Knoglesund - hele livet

 

 

Ønsker dig en dejlig uge
Kærligst Anette