Disse skønne, sommerlige dage kalder blandt andet på gode salater, grillet fisk og frisklavet hyldeblomstsaft. I denne udgave af Madforlivet Ugebrev kan du derfor finde opskrifter på alt det og meget mere, ligesom du kan læse mere om, hvilken stegepande du skal købe, hvis eller når den gamle skal skiftes ud. Det har jeg fået rigtig mange spørgsmål om i tidens løb, og derfor kan du herunder  læse, hvad der fik mig til for en del år siden at skifte mine teflonpander ud, og hvilke typer gryder og pander jeg valgte istedet.
 
 
Der er interessant viden om eksem og mulige årsager til børneeksem. Det er min dygtige kollega Anette Straadt, der har skrevet en rigtig god artikel om dette emne, der berører op imod hvert femte barn i Danmark. Det handler om at finde årsagen og behandle den. Hvordan du gør det, kan du læse mere om herunder. 
 
Det bringer os videre til hyppig håndvask, for det viser sig, at 48% af danske børn - og mange voksne - har problemer med sprukne og tørre hænder, netop på grund af hyppig håndvansk og afspritning. Vi skal fortsætte med at vaske og spritte, og derfor er der godt nyt i form af en unik sæbe, der både er bakteriedræbende og plejende. Aleppo sæberne er rene og økologiske, og indeholder kun fire ingredienser, hvoraf lavendelolie og olivenolie er de dominerende. Sæberne heler og nærer, og jeg må tilstå, at jeg har aldrig oplevet noget så effektivt og godt. De fåes i såvel fast som flydende form.  
 
Flere og flere danskere lever vegetarisk og vegansk og kommer derfor til at mangle det vigtige B12 vitamin. Lægerne kritiseres for ikke at have fokus på dette, og i brevkassen svarer jeg på et spørgsmål om netop dette emne samt lige lidt om andre vitaminer og mineraler også. 
 
Og hvorfor så ikke benytte weekenden til at lave en stor portion hyldeblomstsaft? Du får skøn inspiration samt opskrift på såvel traditionel hyldeblomstsaft samt på min favorit; hyldeblomstsaft sødet med æblesaft. De tiloversblevne hyldeblomster kan du bage skønne hyldeblomstmuffins af. 
 
 
Rigtig god weekend og læselyst 
Anette   
 
 
 
 
Aleppo sæbe
 

Vælg din sæbe med omhu

Vi vasker hænder og spritter af som aldrig før, og det har resulteret i, at cirka 48% af alle børn - og en masse voksne - har sprukne og tørre hænder. Det kan derfor betale sig at vælge sin sæbe med omhu. Jeg har været på udkig efter sæber, der på samme tid er antiseptiske og hudplejende. Sonett's sæber er som tidligere omtalt gode, men lider du af tørre, sprukne hænder, eller har du eksem, så er der intet, der kommer i nærheden af Aleppo's sæber. Jeg har afprøvet dem, og det er de mest nærende og samtidig rensende sæber, jeg har prøvet.  
 
Aleppo sæberne fåes som flydende sæber og i faste bars, og de er utroligt drøje i brug. Den flydende Aleppo sæbe findes med henholdsvis 40 og 15% laurbærolie, de faste bars med henholdsvis 40, 25 og 5% laurbærolie.De er økologiske, og består kun af fire ingredienser, blandt andet laurbærolie, der har naturlig antibakteriel effekt. De er uden tilsat parfume, de heler, fugter og plejer tør, sprukken og eksemfyldt hud, samtidig med, at de descinficerer. Sæberne kan anvendes af hele familien, dog anbefales det at anvende Aleppo sæbe med kun 5% laurbærolie til nyfødte og babyer under 1 år. De får mine allervarmeste anbefalinger. Se mere via links 
Aleppo sæbe flydende
 
 
 
 
 
Naturlig hjælp til børn med eksem
 
 

Børn og eksem

Eksem er en kløende og inflammatorisk hudlidelse. De sidste 30 år har flere og flere børn fået diagnosen børneeksem, og det kan være en stor hjælp til dit barn at finde årsagen til eksemen. Sundhedsplejerske Anette Straadt giver dig i denne artikel flere bud på mulige årsager.

Cirka 20 % af alle børn oplever i dag at få børneeksem i løbet af deres barndom. Heldigvis kan der gøres en indsats for at finde frem til årsagen, og dermed hjælpe barnet effektivt. Det at finde årsagen til eksemen og behandle den, giver en mere helhedsorienteret tilgang og hjælp til barnet, fremfor alene at symptombehandle.

Der kan være adskillige årsager til børneeksem, og dem kan du læse om i Anettes artikel, men det ses ofte, at eksem opstår som følge af fødevarereaktioner mod eksempelvis mælk, gluten og/eller æg. Når de problematiske fødevarer udelukkes og tarmsystemet samtidig tankes op indefra med god mad, sunde fedtsyrer og eventuelt ekstra tilskud af probiotika og vigtige vitaminer og mineraler, så forsvinder barnets eksem ofte. Her kan du læse hele Anette Straadt's artikel, hvor Anette kompetent og punkt for punkt hjælper med at afdække årsagerne. 
Naturlig hjælp til børn med eksem  

 

 
 
Vælg den bedste pande
 

Vælg den rigtige pande

 
Har du også, som jeg havde, pander og gryder med teflon eller slip-let belægning, så kan jeg ud fra såvel miljø- som sundhedsmæssige hensyn anbefale, at du løbende skifter dem ud med pander, stegepander og gryder, der ikke indeholder de skadelige fluorstoffer PFC'er. PFC'er kan, hvis de kommer ind i kroppen, øge risikoen for udvikling af kræft. Af samme årsag har man i Danmark forbudt PFC'er i mademballage fra 1. juli 2020. Læs hvad jeg valgte i artiklen her
Pander - vælg den bedste
 
 
 
 
Salat med stegte radiser
 

Salat med stegte radiser


Denne skønne, sommerlige salat med kartofler og radiser egner sig perfekt til en lun sommeraften med grillet fisk eller fjerkræ. Har du mon prøvet lige at svitse radiser i en god olivenolie og krydre med salt og peber? Det giver dem - og salaten - en dejlig rund og lækker smag og konsistens. Den ser også så skøn og sommerlig ud, at man bliver helt glad om hjertet. Prøv den, den kan varmt anbefales. 

Du kan finde hele opskriften her
Salat med stegte radiser

 

hyldeblomstsaft

Tid til hyldeblomstsaft eller te

 
Hjemmelavet hyldeblomstsaft hører foråret eller den tidlige sommer til, og det smager fantastisk friskt og dejligt. Der skal normalt rigtig meget sukker i hyldeblomstsaft. Derfor har jeg forsøgt mig med hyldeblomstsaft uden tilsat sukker, sødet med æblesaft. Den er god, måske ikke helt så sød, som hyldeblomstsafter er normalt, men den smager fantastisk godt og friskt. Herunder kan du finde tre opskrifter. En på hyldeblomstsaft, sødet med æblesaft, en anden mere traditionel, sødet med sukker, bare lidt mindre. Og den sidste på hurtige hyldeblomstmuffins. Du kan også se den lille video om hyldeblomster, som Helle Kofoed har lavet. Klik her på linket for hele opskriften på 
 
 
 
 
 
 
 

Brevkasse spørgsmål & svar

Dorthe spørger: Jeg har fået konstateret B12 mangel, men ved ikke helt, hvad der er det bedste at gøre eller tage. Jeg lever hovedsagelig vegetarisk, men vil gerne have et godt råd. 
Anette svarer: Vi danner normalt selv det vigtige B12 vitamin i tarmen, når vi spiser kød, fisk æg eller mælk. Antallet af mennesker med B12 mangel i Danmark er nærmest eksploderet, fordi så mange vælger at leve vegetarisk eller vegansk og ikke er opmærksomme på at få vitaminet tilført. De første symptomer på B12 mangel er træthed, blodmangel, mave- og tarmproblemer og/eller hukommelsesbesvær. På sigt vil der ved fortsat B12 mangel kunne udvikles alvorlige nerveskader. Har du mistanke om, at du mangler B12 vitamin, så bed din læge om hjælp. En blodprøve til måling af Homocystein tallet viser ofte et mere nøjagtigt billede end en blodprøvemåling af transcobalamin niveauerne. Danske læger kritiseres for ikke at vide nok om B12 mangel og ikke være tilstrækkeligt opmærksomme på problemets stærkt stigende omfang. Men du kan tale med din læge om det, og bede vedkommende sammenholde blodprøvesvar med dine symptomer. Husk at B12 vitamin altid skal indtages med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet, for eksempel Terra Nova eller Nature's Own CoQ10 multi. 
Her kan du læse mere om B12 vitamin
Veganere og vegetarer og mangel på B12 vitamin 

P.S. Har du spørgsmål, så er du velkommen til at stille det HER

 

 
Børnesundhedsvejleder
 

Vil du også være børnesundhedsvejleder?

Flere og flere dygtige mennesker har valgt at blive børnesundhedsvejleder. Måske var det også noget for dig?
 
Uddannelsen til børnesundhedsvejleder er en populær, online og ultra fleksibel uddannelse, der tager 1,5 år. Her tages afsæt i naturlig sundhed, og du undervises af top kompetente mennesker bl.a. læge Anna Iben Hollensgaard, biolog og naturopat Katrine Ydegaard, osteopat Tommy Hedelund og selvfølgelig sygeplejerske og sundhedsplejerske Anette Straadt, der også står bag uddannelsen.
 
I bliver grundigt klædt på og kommer rundt om rigtig mange aspekter, eksempelvis børns fordøjelse, næringsbehov, amning/erstatning, kosttilskud, hjælp til eksem, refluks, forstoppelse, allergi, sygdomme og meget mere.
 
Uddannelsen er for dig, der interesserer dig for emnet og måske allerede arbejder med børns sundhed som eksempelvis zoneterapeut, KST eller dagpleje, men også til dig, der ser et behov og gerne vil igang som selvstændig. Du kan læse meget mere om uddannelsen, frist for tilmelding, for uddannelsen er populær, så du skal nok ikke vente for længe. Læs mere og tilmeld dig her

 

 
 
Ha' det rigtig godt
Anette