I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev tager vi lidt forskud på julens glæder med opskriften på blandt andet verdens bedste gløgg. Vent ikke for længe med at tilberede essensen, for den skal trække i fire dage, men det er hele indsatsen værd, og du får en hjemmelavet gløgg, der smager helt fantastisk godt. Du kan selvfølgelig også finde opskriften på en gløgg uden alkohol, der kan serveres for alle familiens medlemmer. 
 
Her i nyhedsbrevet kan du også læse historien om kanel, for der er sundheds- og smagsmæssigt stor forskel på den blillige kassiakanel og den ægte Sri Lanka kanel. Her finder du en gang for alle forklaringen på, hvorfor du altid skal vælge den ægte kanel til din mad og bagværk. Med til historien hører også kanelsneglen, og jeg kan varmt anbefale dig at prøve Mette Marie og Kathrines fantastiske opskrift på kanelsnegle, sødet med dadler og helt uden gluten. 
 
Et hyppigt tilbagevendende spørgsmål er, hvilken type fedtstof, der er bedst at stege i. Jeg har netop opdateret mine anbefalinger, og du kan læse min vurdering af det væsentlige spørgsmål lige herunder. Her kan du også nyde opskriften på min favorit julessalat med røde ris og tranebær, de allerbedste konfektjugler, der er noget så lette at lave og et par retter med æbler, for "An apple a day, keeps the docotor away". 
 
1. søndag i advent nærmer sig med hastige skridt, og jeg ønsker dig og dine en god start på december måned samt rigtig god læselyst.
 
Anette   
 
 
 
 
Kanel
 

Husk ÆGTE kanel til jul

Måske kan du huske, da landet var i oprør på grund af sundheds-myndigheddernes kanel restriktioner? Det blev kaldt kanelsneglens endeligt, men rent faktisk skyldtes det, at de fleste bagere anvendte og stadig anvender Kassia kanel istedet for ægte Sri Lanka kanel.

Kassiakanel er langt billigere end ægte kanel, og så indeholder det langt mere af det problematiske stof kumarin. Kumarin kan være potentielt sundhedsfarligt i større mængder og for særligt udsatte. Det var derfor sundhedsmyndighederne satte loft over bagerens anvendelse af kassiakanel i blandt andet kanelsnegle.
 
Det er på alle måder en rigtig god ide altid at anvende ægte Sri Lanka kanel, der både smager bedre, er blodsukkerstabiliserende og fordøjelsesfremmende. Ægte Sri Lanka kanel har et langt lavere indhold af kumarin, så det kan du nyde og roligt strø med løs hånd over såvel kanelsnegle som risengrød.
 
Her kan du læse mere om kanel 
 
 
 
Kanelsnegle med dadler
 

Kanelsnegle med dadler

Her finder du opskriften på de lækreste kanelsnegle, sødet med dadler. Kanelsneglene er ganske enkelt suveræne, de er glutenfri, superlækre og ikke for søde, da der er anvendt dadler istedet for sukker.

Det er forståeligt, at denne opskrift hører til blandt de allermest populære i Mette Marie og Kathrines lille glutenfri bageri H.U.G. De to er også forfattere til bogen Helt uden gluten, og det er derfra opskriften stammer. Jeg har bagt den adskillige gange, og den er virkelig god. Du finder opskriften lige her

 
Du får også opskriften på æbletærte 
 
Æbletærte

Skønne konfektkugler til adventhygge

Konfektkugler
 
 
Skønne, lækre og syrlige konfektkugler, der er superlette at lave. De er perfekte til et glas gløgg på søndag, hvor det er 1. søndag i advent, og du kan se på videoen herunder, hvor lette de er at lave.  
Her kan du finde opskriften Skønne konfektkugler
 
 

Julens bedste gløgg

Gløgg
 
Gløgg hører julen til, så hvorfor ikke lave din egen suveræne gløgg essens, der får den hyggelige drik til at smage helt forrygende. Gløgg essensen skal trække i fire dage, så vil du nyde et skønt glas gløgg på søndag, der er 1. søndag i advent, så skal du starte essensen idag. Du finder opskriften på traditionel gløgg i særklasse herunder, ligesom du kan finde link til opskriften på hvid gløgg uden alkohol, som du kan servere for hele familien.  
Her finder du opskriften på
 
 

Rød rissalat med tranebær

Rissalat med tranebær
 
Denne opskrift på salat med røde ris serveres hvert år i julemåneden her i huset. Den smager fremragende og kan let anvendes som tilbehør til såvel vegetariske som til kødretter. De friske tranebær tilfører sammen med citronsaften en frisk og delikat smag. 
 
Røde ris er sunde at anvende, for de har en befordrende og god indvirkning på kolesterolniveauerne i kroppen. Og så smager de godt. Denne opskrift er let at lave og er gluten- og mælkefri.
Du kan finde opskriften her 
Rød ris salat med tranebær
Læs mere om røde ris HER
 

Det bedste fedtstof at stege i

Hvilken type fedt er bedst at stege i?

SÅ mange har spurgt mig om, hvilken type fedt, der efter min mening er bedst at stege i. Det er et vigtigt emne, og jeg har derfor undersøgt sagen og netop opdateret mine anbefalinger. Du finder dem lige her
Hvilken type fedt er bedst at stege i?
 

Stegt spidskål med æbler

Stegt spidskål


Denne enkle, men delikate ret med stegt spidskål med æbler, dild og hasselnødder kan varmt anbefales. Opskriften stammer fra Adam Aamanns nye bog Aamanns grønne køkken, og den passer til hele familien.    
Stegt spidskål med æbler 

 
Snart skriver vi december, og derfor har jeg i dette nyhedsbrev taget lidt forskud på julens glæder. Jeg kan dog fortælle, at de kommende uger ikke vil være ren jul. Der vil du sammen med masser af juleinspiration også kunne finde nyt om blandt andet gigt og søvn. Så stay tuned, og anbefal gerne Madforlivet nyhedsbrev til en du kender, det er helt gratis, og de kan tilmelde sig lige HER
 
Skulle du have lyst til at følge med i julerierne og de skønne opskrifter, så er du mere end velkommen til at følge med - lige her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
 
Ha' det rigtig godt Anette