I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev kan du læse om søvn. Cirka halvdelen af alle danskere sover i perioder dårligt, og det har selvfølgelig betydning for humøret og koncentrationsevnen. Men det har mere end det. Dårlig og afbrudt søvn kan også påvirke din hukommelse, din hormonbalance, dit immunforsvar, din aldringsproces og din sundhed generelt. Derfor kan du her i nyhedsrbevet finde fem gode og effektive råd til bedre nattesøvn, ligesom du kan læse mere om det vigtige ´søvnhormon´ melatonin.
 
Melatoninproduktionen er under pres fra det blå lys fra computere, tablets og telefoner. En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at brug af digitale enheder kan påvirke dit barns søvnkvalitet negativt. Det kan også påvirke din, og melatonin er et stof, du nødigt vil undvære. 
  
I dette nyhedsbrev finder du derfor et uhørt juletilbud på min seneste bog om netop melatonin. Glæd dig selv, eller en du holder af, tilbuddet er helt ekstraordinært og kører kun i fire dage. 
 
Der er også godt nyt om kaffe, der i begrænsede mængder, brygget omhyggeligt (filter) for nogle ligefrem kan være gavnligt, både for sundhed og hukommelse. Men pas på med kaffe i forhold til nattesøvnen. Det og meget mere kan du læse om her, så du roligt kan nyde din kaffe, måske med en af Mormors brunkager til, for den suveræne opskrift finder du også et link til her i nyhedsrbevet, under artiklen om kaffe. 
 
Chili sin carne smager forrygende og passer lige til denne kolde tid, lav eventuelt en stor portion med små majpandekager og guacamole til, så har du let mad til weekenden. Min nøddepostej med bagte grønsager eller salat til er et hit, for den er virkelig god, også den kan du finde opskriften på, ligesom du kan forkæle familien eller gæster med de skønne og superlette muffins med friske tranebær, der er både gluten- og mælkefri. 
 
Fortsat GOD december og rigtig god læselyst 
 
Anette   
 
 
 
 
Tre gode råd til bedre søvn
 

Fem gode råd til en bedre nattesøvn

Gode søvnvaner kan effektivt bevirke en bedre nattesøvn – helt naturligt. Det handler om gode søvnrutiner og vaner, ikke at arbejde ved en computerskærm, tablet eller telefon lige før sengetid og at sove i rolige, mørke og veludluftede omgivelser. Det handler også om regelmæssighed, at gå i seng cirka på samme tid hver dag og står op cirka på samme tid hver dag. Det handler også om ikke at drikke kaffe eller alkohol om aftenen, for disse søvntyve kan forstyrre din nattesøvn. 

Sov godt – helt naturligt:

  • Indfør nogle ”nu skal vi sove” ritualer (som det at læse en historie højt for børnene)
  • Indfør regelmæssighed – det vil sige forholdsvis faste senge- og vågne op -tider
  • Lad være med at spise og drikke kaffe og sort te om aftenen
    (Alkohol og tobak kan også forstyrre nattesøvnen)
  • Sov i fuldstændigt mørke – anvend evt. sovebriller eller mørklægningsgardiner
    (selv lyset fra en clockradio kan forstyrre)
  • Det handler om væsentlige signalhormoner som blandt andet serotonin og melatonin, signalstoffer, som vi danner, når vi sover godt og mørkt, og som har stor betydning for at vi kan fungere optimalt og have et sundt immunforsvar. De dannes ud fra den mad vi spiser, så det vi putter i munden har stor betydning, såvel for en god nattesøvn som for dannelsen af serotonin og melatonin.

Læs hele artiklen 
Hvorfor sover vi mindre 

Læs artiklen om hvordan 
Forebyg demens, mens du sover

 

 
 
din søvn forstyrres af digitale enheder
 

Computeren kan påvirke kvaliteten af dit barns søvn

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at brug af digitale enheder kan påvirke dit barns søvnkvalitet negativt. Det kan også påvirke din, men dette review fandt en klar sammenhæng imellem brugen af mobiltelefoner, computere og andre digitale medier og dårlig, afbrudt og kort søvn blandt børn og unge imellem 0-15 år. Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.

Den foreliggende forskning på området er blevet gennemgået, og der tegner sig et klart billede af, at 0-5-årige børn, der ser tv og bruger tablets sover mindre og er generelt længere tid om at falde i søvn. For de 6-12 årige gælder det brugen af alle former for digitale enheder, miljøet i deres soverum og så kvaliteten og længden af søvnen samt antallet af opvågninger i løbet af natten. Blandt de 13-15-årige handler det mere om brugen af mobiltelefoner, computere og internet samt et stort forbrug af sociale medie Graden af disse faktorer hænger nøje sammen med kvaliteten af deres nattesøvn.

Læs hele artiklen
Din søvn og digitale medier

Læs også artiklen om 
Søvn og spisevaner

 

 
Søvnhormonet melatonin
 

Melatonin er vigtigt

Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund. Melatonin er et stof, som det kan betale sig at kende til og stimulere dannelsen af.
 
Vi danner alle melatonin i vores koglekirtel eller pinealkirtel, der sidder på undersiden af hjernen, men produktionen falder med årene. Udover at have en overordnet hormonel funktion er det også den kraftigste antioxidant vi kan danne i kroppen. En antioxidant med signifikant betydning for immunforsvarets effektivitet, for vores aldringsproces, for vores humør, nattesøvn, døgnrytme og meget mere.

Helt ny forskning viser, at melatonin er yderst væsentligt for sundheden, for hormonbalancen, immunforsvaret og aldringsprocessen. For at danne melatonin om natten, må du sove i fuldstændigt mørke.
 
Læs hele artiklen om melatonin
 
 
er kaffe sundt?
 

Er kaffe sundt?

Du kan roligt nyde din kaffe. Kaffe kan være sundt og livsforlængende, du skal bare drikke din kaffe, før klokken 14 af hensyn til din nattesøvn. Kaffe indeholder koffein, der i for store mængder blandt andet kan føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn. Er du stresset og har høje niveauer af adrenalin og kortisol i blodet, så kan et højt kaffeindtag være fristende, men faktisk kan det forværre situationen. En gruppe koreanske forskere har gennemgået 40 eksisterende studier omkring kaffe og kaffes sundhedsmæssige effekter. Resultatet er overraskende. En til to kopper kaffe dagligt ser ud til at være sundt for de fleste, men vælg filterkaffe fremfor stempelkande.
Her kan du læse hele artiklen 
samt artiklen
og så lige opskriften på
 
Søvnhormonet Melatonin

JULETILBUD

 
Min bog, ‘Søvnhormonet’ Melatonin – Optimer din søvn, vægt og livskvalitet er netop udkommet i 3. oplag. Vil du vide mere, om livskvalitet og optimering af nattesøvnen, så kan du læse det hele i bogen. Her finder du gode råd til, hvordan du helt naturligt kan øge din produktion af melatonin og dermed sove bedre og ha’ det bedre. Jeg har besluttet, at du som min trofaste læser skal kunne købe bogen til dig selv eller som en julegave til en, du holder af, til særpris i de næste fire dage. 

Kunne du også godt tænke dig at vide mere om, hvordan du optimerer din melatoninproduktion, søvn og livskvalitet, så kan du købe bogen til dig selv eller som julegave via linket herunder. 

Køb Søvnhormonet Melatonin, normalpris 249,- + porto
Nu KUN 169,- HER + porto SPAR kr. 80,- 
tilbuddet varer til søndag den 06.12.20 eller så længe lager haves

 

 
 

Sov Godt Smoothie

Sov godt smoothie er rig på aminosyren tryptofan, forløberen for serotonin og melatonin. Den kan således – helt naturligt – hjælpe dig til en bedre nattesøvn.

Sov godt smoothie smager ikke bare godt, den er også befordrende for en god nattesøvn, hvis du har vanskeligt ved at sove. Du kan indtage Sov godt smoothie før du skal sove, eller i stedet for en dessert efter dit aftenmåltid. Sov Godt Smoothie er let at lave, og du kan se på den lille video, hvor let.

Her kan du finde opskriften på 
Sov Godt Smoothie

 
Muffins med tranebær
 

Muffins med tranebær

Muffins med tranebær lette at bage, smager godt, og så er de glutenfri og mælkefri, og kun tilsat et minimum af sukker i form af honning. Kombinationen af tørrede og friske tranebær giver disse muffins en delikat friskhed og syrlighed, og de er både sunde og velsmagende. De består af blendede mandler, lidt honning og friske tranebær. De er både sunde og velsmagende og er lette og hurtige at bage. De kan varmt anbefales.

Her kan du finde opskriften  
Muffins med tranebær
Her kan du finde opskriften 
Smoothie med et twist af jul

 

Nøddepostej
 

Velsmagende nøddepostej

Denne nøddesteg med krydderurtefyld smager helt eventyrligt godt og har fulgt mig troligt i mange år. Den kan sagtens erstatte kødet til en festlig sammenkomst eller bare til en kødfri fredag. Eventuelle rester er velkomne i enhver madpakke. Nødder er fyldt med sunde næringsstoffer, og stegen her tilfører både lidt protein, sundt fedt og komplekse kulhydrater. Den er også et godt vegetarisk bud på en julesteg. 
Her kan du finde opskriften
 
Chili sin carne
 

Chili sin carne

Chili Sin Carne med små majspandekager er en variation af den populære mexikanske ret Chili con Carne. Her er kødet blot erstattet af masser af grønsager og bønner. Retten passer til både børn og voksne og kan krydres efter ønsker og smagsløg. Den smager fantastisk godt sammen med de små majspandekager og eventuelt suppleret af en frisklavet guacamole. Lige en ret til de kolde og mørke vinteraftener. Find opskriften her
 
 
Sidste år havde jeg fornøjelsen - sammen med en god veninde - at besøge det yndigste Bed&Breakfast i The Cotswolds i England. Mit værelse var udstyret med dette fænomonale badekar, og når vi kom trætte hjem efter trave-, foto- og picnicture i det smukke landskab, så tog jeg et varmt bad i det skønne badekar. Har du også et badekar, så forkæl dig selv med et varmt bad i ny og næ og anvend eventuelt denne hjemmmelavede body scrub, inden du sænker dig i det varme vand. Det er godt for vinterhuden samtidig med, at det virker afstressende og afslappende. Body scrub'en kan også anvendes som en julegave. Du finder opskriften HER
 
Ønskede du at glæde dig selv eller en, du holder af med min bog om ´Søvnhormonet´Melatonin, så klik HER
 
Husk at være god ved dig selv og dem omkring dig, for det er de små ting, en kærlig gestus, en hjælpende hånd eller et varmt smil med øjnene, der i langt højere grad, end vi aner, har betydning for sammenholdet, og at vi kommer godt igennem  denne udfordrende tid.
 
Skulle du have lyst til at følge med i livet i drivhuset, haven, i køkkenet og ikke mindst i tilblivelsen af min nye bog, så er du mere end velkommen til at følge med - lige her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette