Vidste du, at du kan gi' dig selv eller en du holder af den mest fantastiske julegave og samtidig gøre noget godt og meningsfyldt for kvinder i Peru og Danmark? Det kan du, og herunder kan du læse Marianne Gorridsens historie. Jeg faldt tilfældigt over den, og synes, at jeg gerne ville dele den med dig. Fortælle dig om Mariannes eventyrligt lækre trøjer, der strikkes af kvinder i Peru i det det lækreste, lette alpacauld. Trøjerne sendes til Danmark, så vi kan have glæde af at lune os i dem og samtidig se godt ud. Kvinderne i Peru får mulighed for at forsørge sig selv og deres børn, og de lune, lette og smukke trøjer pakkes og sendes videre herhjemmefra af kvinder, der har behov for særligt hensyntagende arbejde. Jeg har forkælet mig selv her til jul med en toplækker alpaca uldtrøje, det er den du ser på øverste billede, og den er lun, let og dejlig. Den er også bæredygtigt og meningsfyldt fremstillet, og jeg er vild med den. 
 
Og så en historisk nyhed. Endelig blev det anbefalet fra officiel side at tage D vitamin mod Covid-19. Det er overlæge Jens-Erik Bech Jensen fra Hvidovre hospital, der står i spidsen for anbefalingen om, at alle danskere med fordel kan tage tilskud af D vitamin. Også tak til Politiken for at bringe budskabet ud, det er faktisk også historisk. Læs hele historien her i nyhedsbrevet. 
 
Kender du også det, at du pludselig står et sted i huset, men du kan ikke huske, hvad det var, du skulle der? I givet fald, så fortvivl ikke, for der er en række velunderbyggede råd, som du kan bruge til at forbedre din hukommelse. Det handler om mad, motion og søvn. Du kan læse mere om det herunder i dette nyhedsbrev. 
 
I denne uge er der også en GRATIS e-bog til dig, nemlig e-bogen Jul med Anette og venner, der indeholder alle de juleopskrifter, som du får brug for her til jul. Bogen indeholder ikke mindre end 76 siders lækker julemad, som gode venner og kolleger har bidraget med. Tak til jer for det, og du kan roligt glæde dig. 
 
Rigtig god læselyst til dig og dine.
Anette   
  
 
 
 
Den bedste julegave - og hjælp andre kvinder!
 

Den bedste julegave - og hjælp til andre kvinder

Står du og mangler et godt julegaveønske, så vil jeg tro, at du ligesom jeg, vil finde de smukke alpaca uldtrøjer fra Gorridsen design uimodståelige. Og ved at vælge en sådan trøje, så støtter du samtidig et meningsdyldt og bæredygtigt projekt for kvinder i Peru og Danmark.
 
Mine absolutte favorittrøjer stammer fra Marianne Gorridsen. De er fantastiske i kvalitet og pasform, og ved at købe dem, hjælper du samtidig nogen af verdens fattigste kvinder. Derfor har jeg lyst til at dele denne fine historie med dig.

Jeg købte min første Gorridsen striktrøje for tre år siden. Den har været min yndlingstrøje de seneste vintre, og da den efterhånden var godt slidt, ville jeg i år gi’ mig selv en ny i julegave. Forretningen var desværre lukket, og jeg gik derfor på hjemmesiden for at finde, hvor jeg kunne købe en ny trøje. På denne måde fik jeg indblik i den fine historie bag trøjerne. Den havde jeg ikke kendt til, og det er den jeg har lyst til at dele med jer.

Det er et på alle måder vidunderligt projekt, som Marianne Gorridsen har etableret. Hun startede for cirka syv år siden et strikkeri i et af verdens fattigste lande, Peru. Her hjalp Marianne Gorridsen en række af områdets kvinder til et meningsfyldt og givende arbejde. Det betyder, at når du køber en af de vidunderlige trøjer i alpaca uld, så muliggør du det for fabrikkens kvinder at forsørge sig selv og deres børn og give børnene mulighed for at gå i skole. Efter skoletid kommer børnene så hen på strikkeriet, hvor der hver dag bliver lavet et måltid mad til de ansatte og deres børn. Kvindernes dygtige hænder skaber på denne fine måde værdi og skønhed, både for os her i Danmark, men også for trængte familier i Peru.

Jeg fik købt en ny smuk hyacintfarvet trøje i det skønne alpacauld, og jeg blev om muligt endnu mere glad for den efter at have læst den fine historie bag. Min nye trøje i alpacauld er med rund hals, og den har så hængt på mig lige siden. Det er den, du kan se på billedet øverst. Måske en ide til en julegave til dig selv eller en, du holder af? 
Her kan du læse mere om 
Gorridsen Design og finde nærmeste forhandler
Her kan du læse hele artiklen
Gorridsen - de skønneste trøjer 
De smukke trøjer laves også til børn :-) 

 
Bedre hukommelse - helt naturligt
 

Bedre hukommelse - helt naturligt!

Måske kender du det, at have udfordringer med hukommelsen? 

Heldigvis ser det ud til, at udviklingen kan vendes, at degenerationen af hjernevæv kan reduceres og genopbygningen af nye hjerneceller stimuleres. Forskningen viser foreløbigt tre områder, hvor vi med fordel kan gøre en indsats, såvel forebyggende som sygdomsbremsende:

1. Den mad du vælger at spise hver dag har betydning for din hukommelse og for, om der stimuleres til dannelse af nye nerveceller i hjernen. Visse fødevarer kan også øge degeneration af hjernevæv og dannelsen af amyloidt plak og tao. Disse er betegnelserne for en slags proteinfragmenter, der i for store mængder kan øge risikoen for udvikling af Alzheimer og demens. Forskningen i madens betydning for hukommelsen er foretaget af henholdsvis professor Dale Bredesen fra The Buck Institute for research on aging samt af Tiia Ngandu fra National Institute for Health and Welfare i Helsinki.

2. Det kan betale sig at prioritere en god nattesøvn, da hjernen renser ud under søvnen. Det foregår via det såkaldte glymfatiske system, som hver nat under søvnen rengør hjernen for blandt andet brugte proteiner. Det glymfatiske system kaldes også for hjernens vaskemaskine. Den kører kun om natten og vaskeprogrammet styres af gliaceller, der fungerer som en slags støtteceller for hjernens nerveceller. En af deres mange opgaver er at rense hjernen ved om natten at pumpe beskidt rygmarvsvæske ud via lymfesystemet. Denne opdagelse blev fornylig gjort af den danske professor Maiken Nedergaard, som arbejder på Center for Basic and Translational Neuroscience på Københavns Universitet. Man fandt tillige, at denne rengøringsmekanisme svækkes med alderen, hvilket kan være forklaringen på, at risikoen for udvikling af dårlig hukommelse også stiger med alderen. Mekanismen kan dog stimuleres via prioritering af en god nattesøvn, daglig motion og formodentlig også via et tilstrækkeligt vandindtag i løbet af dagen.

3. Anden dansk forskning, foretaget af blandt andet Naja Liv Hansen fra Rigshospitalet viser, at det kan betale sig at stimulere hjernen hver eneste dag. Hjernen stortrives nemlig ved at blive aktivt udfordret og lære nyt, og den mistrives ved forudsigelighed og vanetænkning. Derfor er det en god ide hver dag at stimulere hjernen med nye opgaver som at lære sig et nyt sprog, at løse Suduko eller kryds og tværs eller andre udfordrende opgaver, der appelerer til dig. Måske en julegaveide til en, du holder af?

Læs hele artiklen her 
Hjernegod mad
(psst. tilbud på e-bog om emnet)

GRATIS e-bog Jul med Anette og venner - alle juleopskrifter!

 
Jul med Anette & venner
 
Jul med Anette og venner er en e-bog, fyldt til bristepunktet med lækre juleopskrifter. Ikke mindre end 76 siders lækker julemad, som gode venner og kolleger har bidraget til. De har velvilligt stillet deres allerbedste juleopskrifter til rådighed, og du vil derfor kunne finde spændende og nytænkte opskrifter på lækker julemad og på alt lige fra delikat konfekt og kager til varme drikke, salater og postejer til julebordet.

Jul med Anette og venner emmer af glæden ved god og sund julemad, og du kan roligt glæde dig. Med denne bog ønsker vi dig alle en rigtig glædelig og hyggelig JUL

Download e-bogen GRATIS 
Jul med Anette og venner
 
 
Golden Milk
 

Gurkemeje styrker humør og hukommelse?

Gurkemeje optimerer humør og hukommelse. Gurkemeje indeholder det fantastiske stof curcurmin. Det er curcurmin, der giver karry og gurkemeje deres gule farve, og vi har i mange år vidst, at et dagligt indtag af curcurmin har stor og gavnlig antiinflammatorisk effekt i kroppen.
Nu viser et helt nyt studie fra UCLA, offentliggjort i American Journal of Geriatric Psychiatry, at indtag af curcurmin også kan fremme såvel hukommelse som humør.   Studiet, der var et dobbelt blind, placebo kontrolleret studie, omfattede 40 voksne i alderen 50-90 år, alle med let hukommelssvigt. Deltagerne indtog enten 90 mg curcurmin eller placebo i en periode på 18 måneder. Deltagerne blev checket hver 6. måned og PET scannet efter 18 måneder. De deltagere, der indtog curcurmin, oplevede en markant bedring i deres hukommelse, svarende til en 28% hukommelsesforbedring, som de deltagere, der indtog placebo, ikke oplevede. Deltagerne i curcurmingruppen havde også langt mindre amyloid plakdannelse i hjernen i forhold til dem, der indtog placebo. Som en ekstra bonus følte curcurmindeltagerne også, at curcurminet havde positiv indflydelse på deres humør. Fire af deltagerne tålte ikke curcurminen og fik mavesmerter.
For effektivt at opnå inflammationsreduktion skal der ofte store mængder curcurmin til, og derfor kan det være vanskeligt at spise sig til tilstrækkelige mængder ved at spise selve gurkemejeroden. Det menes, at andelen af curcurmin i gurkemejeroden er cirka 10%, men det kan variere afhængig af sort, og hvor den er dyrket. Det er fint at supplere maden, smoothien eller juicen med frisk gurkemejerod, men skal du opnå resultater, enten i forhold til bedring af gigtsmerter, hukommelse eller reducering af andre former for inflammation, så skal der et højkvalitetskosttilskud til med et højt indhold af aktivt curcurmin.  
 
 
 
D vitamin
 

D vitamin ER vigtigt

Endelig anbefaler danske forskere, nu med overlæge Jens-Erik Bech Jensen fra Hvidovre hospital i spidsen, danskerne at tage tilskud af D vitamin. Her Politiken lørdag den 28.november. 

D vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater påviser, at D vitamin kan være en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Det er bemærkelsesværdigt, ja nærmest historisk, at danske forskere og læger står frem med en så tydelig anbefaling af et vitamintilskud, ligesom det er historisk, at en dansk avis bringer det. Respekt herfra.

D vitamins effektive beskyttende effekt i forhold til Covid-19 er efterhånden velunderbygget, og det er virkelig opmuntrende, at også danske læger og forskere nu har valgt at anbefale os allesammen at tage tilskud af dette vigtige, immunmodulerende vitamin. De fleste danskere har alt for lave niveauer i vintermånederne, særligt ældre, svage, kronisk syge, overvægtige eller mennesker, der er mørke i huden. Men vi kan alle have gavn af et tilskud fra september til maj.

Som overlæge Jens-Erik Bech Jensen udtaler til Politiken: “Langt de fleste danskere har for lavt D vitaminniveau i blodet om vinteren, især hvis det skal være optimalt for immunforsvaret.” og “D vitamin er essentielt for immunforsvaret og beskytter mod en lang række sygdomme. Så hvorfor vente? Det er da tosset at gå rundt og mangle D vitamin.” og Jens-Erik Bech Jensen fortsætter “”Ud fra mit kendskab til det, kan det være forskellen på at leve og at dø, og det er i virkeligheden også det, de mange covid studier viser: folk med tilstrækkeligt meget D vitamin kommer mindre på intensiv, mindre i respirator og dør i mindre grad.  Hvis ikke det virker, hvad har vi så at tabe? Bivirkningen er en befolkning, der er blevet sundere og bedre beskyttet mod kræft og hjertekarsygdomme.” udtaler Jens-Erik Bech Jensen til Politiken. Han burde efter min mening have en medalje! En kæmpestor hjælp til alle os danskere, der netop står og mangler redskaber til selv at kunne gøre en aktiv indsats for at styrke vores immunforsvar mod Covid-19.

Her kan du læse hele artiklen 
Ny forskning i D vitamin, 
Du kan læse, like og dele hele artiklen
Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin

 
 

Ensomhed kan gøre syg

Ensomhed kan gøre syg
 

Adskillkige undersøgelser viser nu, at social isolation og ensomhed, potentielt kan være forbundet med øget risiko for udvikling af sygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, stress samt depression og angst. 

Særligt ældre er udsatte. Sammenlignet med andre aldersgrupper kan isolation og ensomhed være mere skadeligt for ældre end for yngre. Den fortsatte anbefaling af fysisk distancering og isolation under Covid-19 pandemien kan således have særdeles store sundhedsmæssige omkostninger. 

Vi kan derfor hver især – der hvor det er muligt - hjælpe vores ældre og ensomme familiemedlemmer med sund mad, en god snak og hvis muligt en gåtur i ny og næ. I særlig grad det at få tilbudt god og veltillavet mad har betydning, det viser en undersøgelse fra 2018. God mad øger både vores fysiske, sociale og følelsesmæssige velbefindende. Derfor kan det undre, at der ikke er gjort en særlig indsats for de ældre her under pandemien. Jeg har smagt den mad, der leveres til vores ældre her i byen, og lad mig sige det pænt; der er plads til forbedringer. Både hvad angår lækkerhed, smag og næringsværdi. Det er da et område, der let kunne opgraderes - til gavn og glæde. Her kan du læse hele artiklen
Ensomhed kan gøre syg

 

Luciaboller og æbleskiver

Luciaboller

Lige om lidt er det Luciadag, og måske har du lyst til at glæde familien med lækre smørbagte Luciaboller med safran? Denne opskrift er helt suveræn, glutenfri og Luciabollerne er susende lette at bage. Lever du ikke glutenfrit, så kan du sagtens tilsætte sigtet speltmel eller hvedemel istedet for tapiokamel. Opskriften stammer fra bogen Glutenfri Jul. 
Herunder kan du også finde opskriften på verdens bedste æbleskiver - både med og uden gluten. 
 
Her kan du finde opskriften
 
og
 
Æbleskiver
 

Hvid gløgg uden alkohol

Hvid Gløgg
 

Hvid gløgg uden alkohol kan nydes af hele familien, den er let at lave og er et godt supplement til julehygge i december måned. Der kan være stor fordel i at tilberede en velsmagende, hvid gløgg uden alkohol, den smager og luner i en kold tid og kan således nydes af alle. Ønsker du at tilsætte lidt alkohol til den hvide gløgg, kan rom anbefales.
Her finder du opskriften 
 
 

Suveræn, øko æblesaft

Æblemost
 
 
Kunstnerinde Lina Muriel Jardorf bor på en gård i Allerød. Hun har en stor æbleplantage og producerer den skønneste økologiske æblesaft. Du kan opleve smagen af Æbleblomstgårds æbler, der giver æblemosten en fin og frisk smag. Æblemosten er 100% naturlig og økologisk og er fremstillet af forskellige æblesorter. 
Du kan købe æblemosten HER
Du kan læse mere om Lina HER 
 
Selvfølgelig kan vi klare det, selvom det er surt, at vores liv igen begrænses.  Sådan er det lige nu, og vi må gøre alt, hvad vi kan for fortsat at stå sammen og passe på hinanden. Helt særligt må vi passe på alle dem, der sidder alene, alle vores ældre familiemedlemmer og selv små ting, en snak i telefonen, en varm suppe eller måske - hvis muligt - en lille gåtur, kan have stor positiv betydning. Samtidig må vi ikke glemme, at lade viden og naturlig kritisk sans gå hånd i hånd med den sunde fornuft. For også de aspekter skal bringe os godt igennem disse udfordrende tider.
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye retter, julerier og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette