Et nyt år står for døren, og selvom nytårsaften formodentlig for de fleste af os bliver anderledes i år, så får du i dette nyhedsbrev en række enkle, men lækre nytårsopskrifter. For uanset om vi er en, to eller flere nytårsaften, så skal det nye års komme da fejres. Faktisk har vi vel sjældent glædet os mere end nu til at tage hul på et nyt år. 
 
Du finder også et par tips til at undgå tømmermænd 1. nytårsdag og lidt om forskellen på mænd og kvinder, for vi kvinder afgifter alkohol langsommere end mænd. For alle kan det dog være en god ide at tjekke alkoholprocenten, hvis du har nydt, champagne, god vin og en drink om aftenen, inden du kører til bageren 1. nytårs morgen, for vi er overraskende forskellige. 

Nye tal viser, at de, der rammes hårdest af covid-19, er ældre mænd, der i forvejen lider af en eller flere sygdomme. Det skyldes formodentlig et svækket iommunforsvar. Det viser sig, at et vigtigt omdrejningspunkt i forhold til optimal beskyttelse mod den sygdom, som påvirker vores liv og færden i så voldsom grad lige nu, er et stærkt immunforsvar. Det er ikke spor svært selv at styrke immunforsvaret helt naturligt, det kan du læse mere om herunder. 
 
OG så en kæmpe undskyldning til de af jer, der IKKE har modtaget jeres bestilte bøger, eller rettere har afvist en bogpakke med forkert navn på. DBK, som denne gang stod for udsendelsen af bøgerne, beklager mange mange gange, men forklarer, at der under indtastning af ordren, skete en forskydning af en række modtagernavne og adresser. Heldigvis har langt de fleste af jer modtaget jeres bøger før jul. Enkelte af jer har afvist pakker med forkert navn på, få andre er af samme årsag ikke leveret. Til de af jer, der har oplevet dette, er der afsendt nye pakker igår, og denne gang stemmer jeres navne med adresserne. Både DBK og jeg beklager meget til de af jer, der har oplevet konsekvenserne af denne fejl, der på godt dansk er noget rod. Tak for forståelse og opmuntrende ord til de af jer, jeg har været i kontakt med i denne forbindelse. 
 
God fornøjelse med indhold og opskrifter og rigtig godt nytår
Anette   
  
 
 
 
Et stærkt immunforsvar er afgørende
 

Immunforsvar har nøglerolle

Nye tal fra Statens Seruminstitut viser, at det særligt er mænd, der er oppe i årene og i forvejen lider af en eller flere sygdomme, der har størst risiko for at dø med covid-19. I det hele taget viser tallene, at risikoen for at dø med covid-19 stiger med alderen. Indtil nu er der kun registreret tre døde under 50 år. I alt er 1.070 døde med covid-19 i Danmark. Heraf er de 594 mænd og 476 kvinder. 927 af dem var over 70 år.

Årsagen til de høje dødstal blandt ældre skal formodentlig findes i immunforsvaret, der har en tendens til at svækkes med alderen, medmindre der gøres en aktiv indsats for at styrke det. Hvis ikke immunforsvaret styrkes med god mad, fibre fra grønsager, en god nattesøvn, motion og eventuelt ekstra tilskud af blandt andet D vitamin, zink, selen og C vitamin, så kan vi risikere at danne færre immunforsvarsceller af den slags, der skal til for at beskytte os mod vira. D vitamin har ligeledes en eminent evne til at modulere og stabilisere immunforsvaret, og til at kunne hæmme den farlige cytokinstorm, der ofte ses ved alvorlige tilfælde af covid-19. Det betyder, at tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, for mange vil kunne hindre en tur på intensiv.

Med alderen øges graden af inflammation i kroppens væv, og dermed også risikoen for sygdom. Mange ældre har et svækket immunforsvar, både fordi det er svækket af alder, men også fordi det ofte er optaget af at håndtere den øgede inflammation i kroppen.

Denne viden er velkendt blandt landets læger. Det kan derfor undre, at der ikke er udstedt anbefalinger til danskerne i forhold til generel og naturlig styrkelse af immunforsvaret. Førende udenlandske forskere og professorer har gennemgået den foreliggende forskning og konkluderer, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer som selen, zink og D vitamin kan være en del af forklaringen på den ofte voldsomme cytokin- eller immunrespons, der gør, at COVID-19 kan blive dødbringende. Vi ved, at mange danskere mangler disse mikronæringsstoffer, så det er faktisk enkelt at anbefale ekstra tilskud heraf, for på den måde at styrke den generelle folkesundhed.
Du kan læse hele artiklen via linket herunder.
immunforsvar har nøglerolle



 
Styrk immunforsvaret
 
 

Sådan styrker du det

Vinteren står for døren, og dermed ved vi, at vi er mere udsatte for bakterier og vira.  Du kan styrke dit immunforsvar helt naturligt via dine daglige valg af mad og livsstil. Det handler om mad, vitaminer og mineraler, bevægelse og søvn. Her får du tre gode råd til et stærkt immunforsvar:

Spis grønt og økologisk. Økologiske grønsager indeholder flere mikronæringsstoffer end konventionelle og rigtig mange af de nødvendige stoffer og enzymer, som immunforsvarscellerne skal bruge for at fungere optimalt. Mange danskere kan med fordel supplere den gode mad med en god multivitaminmineralpille samt D vitamin vinteren igennem. D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kan komme i nærheden af. Du kan her læse mere om D vitamin og hvordan det kan beskytte dig Ny forskning i relation til D vitamin 

Få dig rørt hver dag i mindst en halv time. Bevægelse er sundt, også for immunforsvaret, og det er vigtigt, at du finder den form for bevægelse, som gør dig glad og passer til dit liv. Her kan du læse mere om, hvordan en daglig gåtur kan hjælpe på såvel humøret som på din generelle sundhed 
En daglig gåtur er sundt

Din nattesøvn har også stor betydning for dit immunforsvar, så indfør gode soverutiner og styrk dannelsen af melatonin, der har særdeles stor indflydelse på dit immunforsvar. Melatonin kan du læse om her Søvnhormonet melatonin

Stress, alkohol og sukker kan svække dit immunforsvar, og det kan derfor være en fordel at begrænse indtaget samt nedbringe graden af stress og indføre afstressende tiltag. D vitamin kontrollerer dit immunforsvar, og det er værd at være opmærksom på. Det interessante er selvfølgelig, at flere andre vitaminer og mineraler end lige D vitamin har stor betydning for immunforsvaret, eksempelvis selen og zink. Det er derfor væsentligt at tage en multivitaminpille af høj kvalitet sammen med D vitamin for optimal effekt. Det er et faktum, at vitaminer og mineraler, trods deres ringe fylde og størrelse, har stor betydning i menneskekroppen, og de er livsvigtige. 
Du kan læse hele artiklen her
Styrk dit immunforsvar

Godt nytår og en let og lækker forret...

 
Kålskåle med kyllingesalat
 
Kålskåle med kyllingesalat er en super let og lækker ret, der kan tilberedes i forvejen og serveres som gæsteret eller forret ved en særlig lejlighed. Du finder opskriften her
 
Sådan undgår du tømmermænd
 

Undgå tømmermænd


Årets sidste dag står for døren, og traditionen tro fejrer de fleste det nye års komme med god mad, vin og champagne. Det betyder, at mange vågner op med ondt i hovedet og ofte tilbringer årets første dag på sofaen til skihop eller andet tv. I denne artikel kan du læse, hvordan du let undgår tømmermænd, så du kan nyde årets første dag. Det handler om at drikke vand før, under og efter dit indtag af alkohol. Det er effektivt, fortynder alkoholen, hjælper leveren til udskillelse og bevirker at du generelt drikker mindre spiritus. Snup også gerne et stort glas vand inden du lægger dig til at sove. Det kan også være en god ide at holde sig til champagne, vin, øl og eventuelt lyse alkoholer som gin eller vodka. Mørke spiritustyper som brun rom, cognac eller Bourbon giver flere tømmermænd end lyse.
Læs hele artiklen her
 
 
Pas på promillen
 

Pas på promillen

Nyder du alkohol i større mængder, så vær opmærksom på, at tømmermændshovedpine og kvalme om morgenen også kan dække over en for høj promille, måske endda højere end grænsen på 0,5. Afgiftningen af alkohol sker primært via leveren, men hastigheden, hvormed afgiftningen sker, afhænger af din kropsvægt og tilstand iøvrigt. Alkoholen fordeler sig således i cirka 70% af kropsvægten hos en mand men kun i 60% af kropsvægten hos en kvinde. Det betyder blandt andet, at kvinder afgifter alkohol langsommere end mænd. Du kender sikkert også til, at du efter en uge med megen stress og for lidt søvn, lettere påvirkes af en fredags øl, end de fredage, hvor du har overskud og har fået sovet. Derfor er det en god ide, at checke din alkoholpromille om morgenen efter en glad aften. Læs her
Pas på promillen

 

Let og lækker kokos kaffe is

Kokos kaffe is
Kokos is med kaffe er en super let og velsmagende is, der er fremstillet uden brug af komælk, kun med kokosmælk. Isen er således både mælkefri og glutenfri og virkelig let at lave. Opskrift på Kokos is med kaffe er god som en lille dessert. Server eventuelt kokos is med kaffe med hakkede hasselnødder eller hakket chokolade. Glæd dig, for isen smager fantastisk godt. 
Du kan finde opskriften her, ligesom du kan se, hvor let den laves herunder.
 
 

Lakseroulade

Lakseroulade
 
 
Den skønneste lakseroulade, susende let at lave, lækker og festlig. Lakserouladen er velegnet både som forret og frokostret. Her finder du opskriften
Lakseroulade
 
 

Kålsalat med bagte løg

Salat med bagte rødløg
 
 
Let og lækker kålsalat med bagte løg, der bare smager. Salaten kan serveres alene eller som tilbehør. 
Du finder opskriften her på
 
Jeg ønsker dig og dine et fantastisk nyt år, må du få glæde og gode grin i spandevis, og må angst og frygt lige så stille forsvinde ud af vores liv, og lykke og tillid flytte ind. Jeg glæder mig til det nye år, og vil efter bedste evne forsøge fortsat at inspirere og dele mine nørderier, og hvem ved, måske kommer der en ny bog. RIGTIG GODT NYTÅR.
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Godt nytår Anette