Personligt oplever jeg i denne tid, at jeg har brug for at opsøge inspirerende tiltag. Det har jeg derfor gjort på det seneste, læst bøger, lyttet til podcasts og tilberedt nye, grønne og spændende opskrifter til mig selv. Jeg har prioriteret disse tiltag, selvom tilblivelsen af min kommende bog har fyldt langt hovedparten af mine vågne timer. Jeg har også besluttet, at du i dette - årets første nyhedsrebv - skal kunne hente lidt ny inspiration. Det er blevet til en helt ny e-bog, der hedder Fem sunde dage. De fem dage kan du udvide til ti, ligesom du kan bytte rundt på opskrifterne, som det passer til din hverdag. Bogen er en gave til dig som medlem og trofast læser af Madforlivet nyhedsbrev, og jeg håber, at den må bringe dig og dine glæde, energi og inspiration her i årets første måneder.  
 
Corona viser tænder igen, og I dette nyhedsbrev har jeg derfor medtaget lidt om, hvad du selv kan gøre for at styrke dit immunforsvar. Det er vigtigt, velunderbygget og ikke spor svært. Det omfatter god, nærende og uforarbejdet mad, tilskud af visse vitaminer og mineraler af høj kvalitet, bevægelse og en god nattesøvn. Læs med herunder, hvor du også kan læse mere om en ny undersøgelse, der indikerer, at hovedparten af de smittede, der indlægges, mangler D vitamin. Muligvis også K vitamin, men mere herom i næste uge. 
 
Der er kommet et helt nyt, og ret genialt, C vitamintilskud på markedet, det kan du også læse mere om herunder, ligesom din indre rytme har betydning - også for din vægt. 
 
Vi skal spise mere grønt og mindre kød og kødpålæg, det har vi vidst længe, men det afspejler sig nu også i de nye kostråd. Jeg kan anbefale dig at hente inspiration i e-bogen Fem sunde dage, men du kan også prøve de grønne bøffer, som jeg bringer opskriften på, ligesom du kan nyde de lækre æblemuffins, der er helt uden sukker og gluten. 
 
Rigtig god læselyst og rigtig gode Fem sunde dage
Anette   
  
 
 
 
Mange smittede mangler D vitamin
 

Mere nyt om D vitamin

 
En ny undersøgelse indikerer, at cirka 80% af de indlagte med den sygdom, som vi allesammen kæmper imod lige nu, ser ud til at mangle D vitamin. Mennesker med lave D vitaminniveauer ser simpelthen ud til at blive mere syge af covid-19, end mennesker, der har tilstrækkeligt høje niveauer. 
 
I denne seneste undersøgelse analyserede forskerne både D vitaminniveauerne blandt 154 indlagte covid-19 patienter, ligesom de så nærmere på dets indvirkning på sygdommens sværhedsgrad. Deltagerne i forsøget var indlagte covid-19 patienter i aldersgruppen 30-60 år. Næsten alle, indlagt på intensiv afdeling, led af mangel på D vitamin. Undersøgelsen viste også, at mennesker, der havde både covid-19 og lavere vitamin D-niveauer, også havde et højere antal inflammatoriske markører i blodet. 
 
D vitamin er det mest immun-modulerende vitamin, vi kender til, og det spiller en vigtig rolle i kroppens immunfunktion, i særlig grad i forhold til dets antiinflammatoriske effekt. D vitamin hæmmer dannelsen af ​​inflammatoriske cytokiner som for eksempel tumornekrosefaktor-alpha. Mangler du D vitamin kan graden af cytokiner og dermed inflammation øges. Disse faktorer kan medføre øget behov for intensiv pleje, ligesom dødeligheden ser ud til at være højere blandt covid-19 patienter, der har D vitaminmangel. Vi, der bor i det mørke nord, kan derfor med fordel tage tilskud af D vitamin om vinteren. Behovene er individuelle. 

Her kan du læse hele artiklen om
Mange smittede mangler D vitamin
 
Et stærkt immunforsvar
 

Styrk dit immunforsvar


Vi ved idag, at et stærkt immunforsvar kan være afgørende i forhold til kroppens evne til at beskytte os og kroppens reaktion mod smitte fra vira. Set i lyset af, at vira findes overalt omkring os for øjeblikket, og givetvis vil være det i forskellige former i mange år fremover, så kan det undre, at vi slet intet hører om, hvad vi selv kan gøre  forebyggende i forhold til at styrke
immunforsvaret helt naturligt.
Førende udenlandske forskere og professorer har gennemgået den foreliggende forskning og konkluderer, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer som selen, zink og D vitamin og muligvis også K vitamin, kan være en del af forklaringen på de forskellige sværhedsgrader af sygdommen samt på den ofte voldsomme cytokin- eller immunrespons, der gør, at COVID-19 kan blive dødbringende. Vi ved, at mange danskere potentielt kan mangle disse mikronæringsstoffer, så det ville være enkelt at anbefale sund mad, suppleret af ekstra tilskud af disse vitaminer og mineraler, for på den måde at styrke den generelle folkesundhed. Særligt på landets plejehjem. Immunforsvaret svækkes med alderen, medmindre der gøres en aktiv indsats for at styrke det. Hvis ikke immunforsvaret styrkes med god mad, fibre fra grønsager, en god nattesøvn, motion og eventuelt ekstra tilskud af blandt andet D vitamin, zink, selen og C og K vitamin, så kan vi risikere at danne færre immunforsvarsceller af den slags, der skal til for at beskytte os mod vira. D vitamin har ligeledes en eminent evne til at modulere og stabilisere immunforsvaret, og til at kunne hæmme den farlige cytokinstorm, der ofte ses ved alvorlige tilfælde af covid-19.  
Du kan læse hele artiklen her
Et stærkt immunforsvar er afgørende


NY e-bog - Fem sunde dage. Download den helt GRATIS her

 
Fem sunde dage
 
 
Har du også lyst til mere energi, opmuntring og en lidt sundere levevis, så kan du lade dig inspirere af min nye e-bog Fem sunde dage.
Her finder du viden og inspiration til en sundere hverdag samt en let og enkel madplan til fem dage med velsmagende, grønne opskrifter til alle dagenes måltider.
Har du lyst til at prøve Fem sunde dage af? Så kan du som medlem af Madforlivet downloade e-bogen helt gratis via linket herunder
 
OBS! Medlemsskab er gratis og e-bogen finder du i din personlige arkivmappe på Madforlivet.com 
 
Bliv slank - følg din cirkadiske rytme
 

Sov dig slank - følg din rytme

 

Vidste du, at din indre døgnrytme kan have betydning for din vægt? Ved at spise, sove og motionere i henhold til din personlige rytme, får du det ikke bare bedre, du har formodentlig også lettere ved at holde den vægt, du gerne vil.

Cirkadiske rytmer findes i alle vores celler, såvel hos dyr som hos planter og mennesker. Cirkadiske rytmer er periodiske processer, der regulerer vores døgnrytme, vores hormonbalance, og så tænder og slukker de blandt meget andet for vores gener. Cirkadiske rytmer kan også betegnes som små biologiske urværker, der er knyttet til jordens rotation og har afgørende stor betydning for stort set alle sundhedsmæssige aspekter, i allerhøjeste grad også for din vægt.

Dit indre cirkadiske ur fungerer som din interne tidsregulator, men nyere forskning har vist, at disse rytmer også kan have en vægtregulerende effekt. En af forskerne, Satakin Panda, Ph.D., fra Salk Institute for Biological Sciences, fandt, at mus, der spiser indenfor en periode på 12 timer, og undlader at spise i de resterende 12 timer, er slankere og sundere end dem, der spiser samme antal kalorier men over en længere tidsperiode. Dr. Pandas konklusion blev, at intervallet, altså den periode vi spiser indenfor, er lige så vigtig eller vigtigere, end hvad vi spiser.

Det betyder, at du ved at lytte til din indre circadiske rytme og spise, sove og motionere indenfor optimale tidspunkter på døgnet, vil du kunne optimere din sundhed og din vægt. Ved at spise indenfor en periode på 12 timer, eksempelvis imellem kl 07 om morgenen til kl 19 om aftenen og undlade at spise i perioden imellem kl. 19 til 07, vil du helt naturligt kunne hjælpe din krop til større indre balance og vægt.

Du kan læse hele artiklen her
Sov dig slank - følg din rytme 
 
 
Økologisk C vitamin
 

NYT - økologisk C vitamin

 

Vi mennesker kan ikke selv danne C vitamin, vi må have det via mad eller tilskud hver dag. Det C vitamin, der findes i mad, adskiller sig fra det C vitamin, du som oftest kan købe som tilskud i vitaminpiller. Sidstnævnte er som regel i form af ascorbinsyre. Det bedste er derfor efter min mening at spise C vitamin fra naturlige kilder, og heldigvis findes der også i dag gode kosttilskud, der er baseret på C vitamin fra fødevarer. Plantforce C vitamin er et helt nyt C vitamin kosttilskud, der er baseret på økologiske kilder til C vitamin. 
Jeg må tilstå, at jeg er ret begejstret for Plantforce's C vitamin, for det er simpelthen fremstillet af økologiske C vitaminrige råvarer som acerola, camu camu, appelsin og citroner. Det er ganske enkelt unikt, helt nyt, og så er det i pulverform. To gram, blandet op i vand, giver cirka 600 mg C vitamin i organisk, højoptagelig og naturlig form. Jeg er fan, er imponeret over det banebrydende produkt, og jeg tager personligt en lille tsk. i vand hver dag. 
Mangel på C vitamin gør os mere modtagelige overfor sygdomme, og udover at være en kraftig antioxidant med antibakteriel og antiviral effekt, så har C vitamin også stor betydning for immunforsvarets effektivitet. Det kan være vanskeligt at spise sig til tilstrækkeligt C vitamin, da vitaminet er flygtigt og hurtigt destrueres af ilt, lys og varme. C vitamin sænker også inflammation i kroppens væv og har en hæmmende effekt på  forekomsten af hjertekarsygdomme, højt blodtryk og leddegigt. C vitamin indgår også i optagelsen og funktionen af andre vitaminer, så C vitamin er på mange måder et vigtigt mikronæringsstof, som det er bedst at have tilstrækkeligt af i kroppen.
Du kan læse artiklen om C vitamin her
C vitamin er livsvigtigt 
og læse mere om Plantforce C vitamin 
Plantforce C vitamin
Plantforce C vitamin kan købes i landets helsekostforretninger samt netbutikker

 
 

Prøv en grøn bøf i aften

Bøf uden kød

Prøv en bøf uden kød. Her får du opskriften på vegetariske plantebøffer, der smager virkelig godt og er fantastisk lette at lave. De er fiberrige, næringsrige, velsmagende, mættende, billige og klimavenlige, og er derfor en sund og god erstatning for oksekødsbøffen og svinekoteletten. 
Opskriften finder du her
 

Nyd en sund æblemuffin

Sunde æblemuffins

Æblemuffins uden sukker eller gluten er lette at bage og udgør et sundt og hyggeligt mellemmåltid. Æblemuffins er krydret godt med kanel og kardemomme, er helt enkle, særligt hvis du har æbler i haven, og de smager fantastisk godt.  

Du kan finde opskriften her
Æblemuffins - uden sukker 

 
Vi skal nok klare det, selvom vores liv igen begrænses i voldsomt omfang. Lad os prioritere sundheden, styrke immunforsvaret med god, nærende og økologisk mad og kosttilskud af høj kvalitet. Jeg er så heldig stadig at have masser af grønkål i haven og igår forkælede jeg mig selv med en lækker grønkålssalat med bagte squash, kartofler, løg og æbler og garnerede den med granatæbler og gedeost. Det smagte himmelsk. Huskede du at downloade min nye e-bog? Hvis ikke kan du hente den helt GRATIS lige HER

Lad os forkæle os selv med en god nattesøvn og en lang travetur hver dag, når og hvornår det er muligt. 
Vi må gøre alt, hvad vi kan for at stå sammen og passe på os selv og hinanden. Samtidig må vi ikke glemme, at lade viden og naturlig kritisk sans gå hånd i hånd med den sunde fornuft. For også de aspekter skal bringe os godt igennem disse udfordrende tider.
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye retter, julerier og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette