185 af verdens førende forskere og læger sendte den 21. december en appel i form af et åbent brev til alle landes sundhedsministerier. I brevet opfordrer de alle lande til, at inkludere D vitamin i behandlingen af covid-19. Du kan læse og dele den historiske appel samt baggrunden for den herunder, for der er ingen tvivl om, at en indsats på dette område vil kunne redde menneskeliv.

Du kan også læse overlæge Henrik Hey's interessante artikel om K vitamin i behandlingen af covid-19. Man har fundet, at stort set alle svært syge, indlagte covid-19 patienter, mangler K vitamin. K vitamin kan have betydning for blandt andet blodårers og lungevævs elasticitet, men der findes flere typer K vitamin, så læs artiklen og bliv klogere på, hvordan du kan hjælpe dig selv. Henrik Hey har også skrevet en artikel om D vitamin som supplement i behandlingen af covid-19, den kan du også læse her i nyhedsbrevet.
 
Netop et stærkt immunforsvar ser ud til at være noget af det bedste, som du kan investere i lige p.t. Her spiller vitaminer og mineraler en helt afgørende rolle, og det afdækkes i denne tid med ubønhørlig tydelighed. Læs med i min artikel i Naturli om, hvad du let selv kan gøre for at styrke dit immunforsvar. Det er vigtigt, velunderbygget og ikke spor svært. Det omfatter god, nærende og uforarbejdet mad, tilskud af visse vitaminer og mineraler af høj kvalitet, bevægelse og en god nattesøvn.
 
Der er også skønne opskrifter på K vitaminrig suppe fra Kirsten Skaarups hånd, lad dig inspirere til at bage det lækreste surdejsbrød med sprød skorpe og ikke mindst til en daglig sundhedsbooster i form af en friskpresset grønsagssaft. Du kan også stadig nå at downloade min helt nye e-bog Fem sunde dage, fyldt til randen med inspirerende opskrifter, og endda helt gratis. 
 
 
Rigtig god læselyst og pas på dig og jer
Anette   
  
 
 
 
K vitamin
 

Nyt om K vitamin og covid-19

 
Overlæge Henrik Hey er specialist i K vitamin og har i mange år forsket i såvel K vitamin som D vitamin. Han har skrevet denne artikel om det helt nye indslag i covid-19 debatten, nemlig K vitamin.
 
Debatten om K vitamin er opstået på baggrund af ny hollandsk og dansk forskning. Der blev i begge studier fundet meget lave K vitaminniveauer blandt alvorligt syge covid-19 patienter. Mangel var særligt fremtrædende blandt ældre risikopatienter med andre sygdomme. Forskerne har konkluderet, at årsagen til de alvorlige forløb blandt andet skyldtes vaskulære ændringer i lungevævets elasticitet på grund af lave niveauer af K vitamin.
 
K vitamin findes i flere former, det kan du læse om i artiklen, der linkes til nederst, men særligt K2 vitamin bør have vores interesse i denne forbindelse. K2 vitamin fungerer som en accelerator i dannelsen af nye knogleceller, ligesom det hæmmer forkalkninger i arterierne.

Virkningen af tilskud af K2 vil på karvæggen føre til mindre forkalkning, hvilket er særligt relevant ved hjerte- og karsygdomme. K2 vitamin fører også til mindre karstivhed og færre forkalkninger i karvæggene, hvilket kan medføre en reduceret forekomst af blodpropper i forbindelse med hjerte-, hjerne- og karsygdomme. I forbindelse med covid-19 ser K vitamin ud til at spille en rolle for lungevævets elasticitet og sygdommens forløb.
 

Heldigvis er der på baggrund af Covid-19 pandemien, igangsat stribevis af forskningsprojekter på verdensplan med det formål at kunne forbedre behandlingsresultaterne. Bedring af såvel de korte som langvarige konsekvenser af Covid-19 er således nu højt prioriteret mange steder. Nogle af disse undersøgelser har været rettet mod den potentielt gavnlige virkning på sygdomsforløbet ved indtagelse af D- og K vitamin. Effekten af D vitamin er idag velundersøgt og velunderbygget, og det viser sig, at D vitamin kan afhjælpe den såkaldte cytokinstorm ved svær covid-19. Såvel tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer som K2 vitamin ser ud til at have betydning for forløbets sværhedsgrad, ligesom lave niveauer af D vitamin har vist sig at øge risikoen for smitte.

K vitamin har i nylige studier vist sig at kunne spille en rolle for forløbet af covid-19. Du kan læse hele artiklen her
K vitamin og covid-19

 
Spis K vitamin
 

Spis mere K vitamin

 
Min gode veninde og kollega Kirsten Skaarup har skrevet om K vitamin og inspirerer med K vitaminrige grønsager og retter. For eksempel denne lækre grønkålssuppe. Kirsten skriver:

"I disse måneder gælder det om at styrke sit immunforsvar til det yderste. Forskning viser, at vores generelle sundhedstilstand har meget stor betydning for, hvordan et Covid-19 forløb arter sig.

Forskellig ny forskning tyder på, at D vitamin spiller en vigtig rolle i forbindelse med Covid-19. D vitamin er så at sige “motoren” i immunsystemet, men mange danskere får for lidt D vitamin i vinterhalvåret, fordi vi hovedsagelig får dette vitamin gennem solens stråler. Så det vil under alle omstændigheder være en god idé at tage et dagligt tilskud af D vitamin.

Anden ny forskning viser, at K vitamin også er en vigtig faktor i forløbet af Covid-19. K vitamin fås blandt andet fra grønne grøntsager. Så spis så meget grønkål, palmekål, broccoli, rosenkål og spinat i denne vinter."

Du kan læse hele Kirstens artikel her samt finde opskriften på den lækre grønkålssuppe HER
 
 

Har du tænkt over, at de smukkeste og mest farvestrålende fødevarer også er de sundeste? Det gør livet ganske let, for så er det nemt at vælge. Når der nu findes så meget fantastisk plantemad, hvorfor skal vi så stadig spise dyr? Men igen: det GÅR den rigtige vej. I de senere år har vi fordoblet indtaget af bælgplanter, som er dét, der skal erstatte proteinerne fra kød. Det ER altså glædeligt! 
Læs mere på Kirstens hjemmeside
Kirsten Skaarup

Styrkende, friskpresset grønsagsdrik

 
Styrkende drik
 
Trænger du til et skud energi og vitaminer og mineraler, så er denne friskpressede grønsagssaft super sund, og faktisk kan du bruge de grønsager du har i huset. Drik saften friskpresset eller blendet, hvis du er hardcore, så får du flest vitaminer og mineraler indenbords. Du kan finde opskriften lige her  
 
 
Styrk dit immunforsvar
 

Styrk dit immunforsvar

Jeg skriver også for magasinet Naturli', der er et omfattende og oplysende sundhedsmagasin med otte årlige udgivelser. Det er en fornøjelse at deltage i arbejdet med disse magasiner, der altid har toprelevante temaer på programmet og ikke mindst skønne og spændende skribenter. I årets første udgave hedder min artikel "Styrk dit immunforsvar". Du kan læse hele artiklen via linket nederst. 
 
Og det er i allerhøjeste grad muligt at styrke sit immunforsvar, ovenikøbet helt naturligt. Det er vigtig viden i denne tid, hvor vira og bakterier huserer. I dag ved vi, at kroppen er modtagelig overfor positive indsatser, både i form af god mad, bevægelse, søvn og et ekstra skud D-vitamin og mineraler, der både kan forme og styrke. Så det er oplagt at benytte sig af denne viden. Når vi samtidig også ved, at kroppen kan svækkes af forarbejdet og næringsdrænet mad, manglende bevægelse, dårlig søvn og for få vitaminer og mineraler, så er det sund fornuft at vælge de styrkende tiltag til og vælge de degenererende fra.

Forskningen indenfor dette område er heldigvis også øget betragteligt i de seneste år, og derfor oplever vi i dag, at de fornuftige tiltag rent faktisk bygger på et forskningsmæssigt solidt fundament. Det betyder også, at du i denne artikel vil finde en række råd og redskaber til naturlig optimering af din krops forsvarsværker, der er videnskabeligt velunderbyggede.

Vi ved idag, at et stærkt immunforsvar kan være afgørende i forhold til kroppens evne til at beskytte os og kroppens reaktion mod smitte fra vira. Førende udenlandske forskere og professorer har gennemgået den foreliggende forskning og konkluderer, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer som selen, zink og D vitamin og muligvis også K vitamin, kan være en del af forklaringen på de forskellige sværhedsgrader af sygdommen samt på den ofte voldsomme cytokin- eller immunrespons, der gør, at COVID-19 kan blive dødbringende.
 
Immunforsvaret svækkes med alderen, medmindre der gøres en aktiv indsats for at styrke det. Hvis ikke immunforsvaret styrkes med god mad, fibre fra grønsager, en god nattesøvn, motion og eventuelt ekstra tilskud af blandt andet D vitamin, zink, selen og C og K vitamin, så kan vi risikere at danne færre immunforsvarsceller af den slags, der skal til for at beskytte os mod vira. D vitamin har ligeledes en eminent evne til at modulere og stabilisere immunforsvaret, og til at kunne hæmme den farlige cytokinstorm, der ofte ses ved alvorlige tilfælde af covid-19.  
Du kan læse hele artiklen her
Styrk dit immunforsvar 

 
 
Appel om øget brug af D vitamin
 

Appel fra forskere om øget brug af D vitamin

 
Den 21. december udsendte 185 eksperter og forskere fra Storbritannien, Europa og USA en appel i form af et åbent brev til alle landes regeringer om at inkludere D vitamin i behandlingen af covid-19.
 
I brevet opfordrer eksperterne alle lande til øjeblikkeligt at udbrede anvendelsen af D vitamin i behandlingen af covid-19. De oplyser i brevet, at mangel på dette vitale vitamin ser ud til at øge risikoen for at blive syg af covid-19, ligesom mangel fører til flere indlæggelser, svære forløb og dødsfald.
Forskerne henviser til den efterhånden overbevisende forskning, der foreligger, og som har påvist de mange biologiske mekanismer, hvormed  D vitamin også kan påvirke forløbet positivt hos smittede med covid-19.  
Forskerne skriver i brevet: ”Vi ved, at D vitamin er livsvigtigt, men de fleste mennesker får slet ikke tilstrækkeligt af dette vigtige vitamin”. I brevet anbefales alle voksne at supplere med 4.000iu (100 mcg) dagligt som standard. De, der er i øget risiko for mangel på D vitamin på grund af overvægt, mørk hud eller ophold på plejehjem kan have brug for højere doser, tilføjer eksperterne. (AHO: I Danmark har FVST efter udsendelselsen af denne appel, anbefalet os danskere D vitamintilskud om vinteren. De anbefaler os 400 iu (10mcg) dagligt, altså en tiendedel af ovenstående, og ikke for at styrke immunforsvaret, men for at styrke knoglemassen!)
Forskerne skriver endvidere ”Det vides idag, at mange faktorer disponerer mennesker for højere sygdomsrisiko ved eksponering for coronavisus og covid-19; alder, andre sygdomme, ligesom mænd er mere udsatte end kvinder, med mere. Men, utilstrækkelige D-vitaminniveauer er langt den letteste og hurtigtst modificerbare faktor med rigelig dokumentation for at kunne understøtte og forebygge med stor effekt. D-vitamin er billigt og har ubetydelig risiko sammenlignet med den betydelige risiko som covid-19 udgør. 
De fortsætter: ”Forskningen antyder muligheden for, at covid-19 pandemien i vid udstrækning opretholder sig selv ved infektion af dem med lavt D-vitamin, og at dødsfald i høj grad er koncentreret blandt dem med mangel. Den blotte mulighed for, at dette er tilfældet, burde tvinge alle lande til presserende indsamling af flere dat om D vitamin status. Selv uden yderligere data, er der solide beviser på, at øgede D vitamin tilskud vil kunne hjælpe med at reducere antallet af smittede med infektioner, antallet af indlæggelser og dødsfald.”
Blandt de læger og forskere, der har underskrevet finder vi Dr. Gareth Davies, Imperial College, London, Dr. Ashley Grossman, University of Oxford og dr. Steve Jones, University College London.

Læs og DEL meget gerne hele appellen 
Appel fra lægeeksperter om D vitamin
 
 

D vitamin som supplement

D vitamin som supplement ved covid-19

Overlæge Henrik Hey har forsket i D vitamins betydning, og han har skrevet denne interessante artikel om D vitamin som supplement ved covid-19.  

Det er velkendt at Covid-19 rammer vidt forskelligt i befolkningen. En systematisk gennemgang af Meta-analyser samt talrige videnskabelige artikler har vist, at D vitamin mangel hos patienter med Covid-19, og i forbindelse med en række andre sygdomme, forværrer tilstanden. En række observationsundersøgelser har vist, at D vitamin mangel ofte er forbundet med svær Covid-19 sygdom, sammenlignet med mildere tilfælde, især blandt ældre over 65 år, og hos patienter med kroniske sygdomme som fører til længere varende sygdomsforløb. Der blev fundet øget dødelighed blandt disse covid-19 patienter.

Fra tidligere undersøgelser ved vi, at D vitamin niveauerne i blodet spiller en helt afgørende rolle for immunforsvaret samt for succesraten i såvel forebyggelse som bekæmpelse af virusinfektioner som eksempelvis forkølelse, og influenza. D vitaminet aktiverer de såkaldte dræber T-celler, som angriber og forsøger at nedkæmpe de indtrængende vira. Mangel på D vitamin fører til svækkelse af immunforsvaret hvorved risikoen for udvikling af infektion i organismen øges. På den baggrund er de fleste forskere enige i, at daglig D vitamin tilførsel er tilrådeligt for at optimere immunforsvaret.
Du kan læse, like og dele hele den interessante artikel her
D vitamin som supplement ved covid-19

 

Bag et surdejsbrød

Surdejsbrød

Bag et surdejsbrød til en du holder af, nyd processen, duften og den lækre, sprøde skorpe. Surdejsbagning er sundt, og hvis du vælger de allerbedste, økologiske og stenkværnede melkvaliteter, vil du få en duftende sprødt, lækkert og sundt brød.
Du kan finde opskriften her
Surdejsbrød med sprød skorpe

Let og sund aftensmad

Bagte rodfrugter

Let, lækker og sund aftensmad i form af bagte rodfrugter med krydderurter og hummus. Det smager, mætter og tilfører masser af næring og gode fibre.

Du kan finde opskriften her
 
 
Resten af januar må vi indstille os på isolation, mens smittetallene stille og roligt kravler nedad. Det stiller krav til os allesammen, for vi savner vores liv, vores gode venner og en tur i biffen. Men lad os finde de meningsfulde gøremål frem, lad os hjælpe hinanden, ringe, facetime eller skrive opmuntrende ord til hinanden eller bage et brød til en, der sidder alene. Vi kan godt. 
 
Sæt de sunde vaner i højsædet, styrk immunforsvaret hver dag med god, nærende og økologisk mad og kosttilskud af høj kvalitet. Jeg har stadig masser af grønkål i haven, og forleden forkælede jeg mig selv med Kirstens lækre grønkålssuppe, som du kan finde opskriften på herover. Jeg laver god mad til mig selv hver dag, prøver nye retter af, og drikker en kop antiinflammatorisk te, for måske kender du også til fænomenet med værkende led, der forværres i kulden. Det har jeg tænkt mig at skrive lidt om til næste uges nyhedsbrev. 
 
Trænger du også til inspiration til sunde og lækre retter, så kan du stadig downloade min nye e-bog Fem sunde dage helt GRATIS lige HER

Husk altid at lade viden og naturlig kritisk sans gå hånd i hånd med den sunde fornuft. For også de aspekter skal bringe os godt igennem disse udfordrende tider.
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af mine nye retter, eksperimenter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette