Et helt nyt og interessant studie viser, at den vigtige tarmbiota, der koder for sundhed eller sygdom, primært dannes ud fra den mad, vi spiser hver dag. Nogle former for råvarer stimulerer til en sund og varieret tarmbiota. Andre til lige det modsatte. Det må derfor formodes, at den næringsmæssige forringelse vores råvarer har gennemgået i de seneste 50-60 år, kan have været medvirkende til at degradere variationen i vores tarmbiota og dermed også vores helbred. Det positive er, at tarmbiotaen er formbar og påvirkelig, og faktisk kan den forbedres efter blot få uger med sund, nærende og uforarbejdet mad. 
 
Der er derfor - for mig at se - ikke så meget at betænke sig på. Tidspunktet har aldrig været bedre end NU. Det kan kort og godt være en af de bedste sundhedsmæssige investeringer, du nogensinde har foretaget, at prioritere de allerbedste uspolerede, økologiske råvarer og lave god mad fra bunden. Gå i en stor bue udenom fix og færdig mad i farvestrålende emballager, der ofte er fyldt med numre, sukker og dårligt og raffineret fedt. Spis istedet flere skønne, økologiske og næringsrige grønsager og mindre sukker og hvede. Suppler med mere grønt og mindre kød og kødpålæg og vælg med omhu de allerbedste, uraffinerede fedtstoffer, det er SÅ vigtigt, og vil afspejle sig positivt i mikrobiotaen og på sundhedskontoen.
 
I dette nyhedsbrev kan du derfor læse, hvordan dine valg af mad og dermed din tarmbiota kan have betydning for risikoen for udvikling af en lang række sygdomme, og faktisk også - som noget helt nyt - for kvaliteten af din nattesøvn. Du kan også herunder hente inspiration til, hvordan du får flere grønsager og mindre kød på tallerkenen. 
 
Du kan læse mere om gode fedtstoffer mod gigt, for kvaliteten af det fedt, vi spiser, har voldsom stor betydning for sundheden. Det er et stærkt underkendt område, desværre også i de nye kostråd, og det er virkelig trist, for her har man slet ikke taget udgangspunkt i bedring af danskernes sundhed. Det kunne vi ellers godt have brugt, taget i betragtning at cirka 2/3 af alle voksne danskere har en kronisk og medicinkrævende diagnose. En veninde og kollega bagte i den anledning en populisme pie, jeg kunne have gjort det samme. 
 
Måske kender du også til det fænomen, at dine led værker eller gigtsmerter forværres, når vejret er råt, koldt og stormfuldt. Det er hidtil blevet slået hen som overtro, men et nyt studie har faktisk fundet årsagen. Læs det hele her i nyhedsbrevet og lad dig friste af den lækreste smoothie, den skønneste blomkålskarry og de bedste, hjemmebagte fastelavnsboller. Pas på jer selv og jeres kære, lad os stå sammen og hjælpe hinanden, så vi kommer godt og stærkt igennem udfordringerne. 
 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Mad mod gigt
 

Gode fedtstoffer mod gigt

Jeg har gennem mange år interesseret mig for fedt, ikke mindst for kvaliteten af det fedt, der sælges som mad i Danmark. Debatten om sundt fedt kontra usundt fedt er væsentlig for vores viden om, hvad sund mad er, og hvor meget maden kan gøre for os i forhold til bevarelse af indre sundhed og forebyggelse af sygdom, i særlig grad når vi taler gigt.

Der kan være flere årsager til udvikling af gigt, men en vægtig grund er, hvis forholdet imellem indtaget af omega 6 og omega 3 fedtsyrer tipper. De fleste får alt for store mængder inflammationsfremmende omega 6 fedtsyrer i form af fx. raffinerede planteolier, flydende margariner, færdigretteer, kød, kødpålæg og mælkeprodukter. De får også alt for få sundhedsgavnlige uforarbejdede fedtsyrer, der ikke blot er vigtige – men livsnødvendige. Omega 3 fedtsyrer får vi fra hørfrø, hampefrø og fede fisk, der IKKE er opdrættede. (Konventionelle opdrætslaks indeholder ikke meget omega 3, og deres foderplan ser ikke for sund ud). Fiskeolie af høj kvalitet er også en god omega 3 kilde, men her skal ledes.

Forholdet imellem disse to typer fedt er helt afgørende for graden af inflammation i kroppens væv. De fleste omega 6 fedtsyrer fremmer i for store mængder graden af inflammation og dermed også risikoen for udvikling af gigt og andre sygdomme. Desværre mangler de danske kostråd, også de seneste, fuldstændig disse altafgørende nuancer. Her anbefales ovenikøbet planteolier, selvom de fleste planteolier er raffinerede omega 6 fedtsyrer, som vi helst skal undgå. De fremmer inflammation i kroppens væv og dermed risikoen for udvikling af sygdom. Vores høje indtag af raffinerede, ødelagte omega 6 olier, kød, kødpålæg, hvede, sukker og mælkeprodukter kan være direkte medvirkende til, at vi oplever stigende sundhedsmæssige problemer. Du kan læse meget mere her samt se en lille film, der fortæller, hvordan du kan sikre dig de bedste og sundeste fedtstoffer i hverdagen. Læs meget mere her
Sundt Fedt - fakta om sundt fedt

 
 
Påvirkes gigt af vejret?
 

Påvirkes gigt af vejret?

Når mennesker med gigt tidligere beklagede sig over et øget smerteniveau på kolde, våde og blæsende dage, så blev de afvist med,  at det var en skrøne, at tro, at vejret kunne have indflydelse på gigtsmerter. Nu er de mange gigtramtes erfaringer blevet forskningsmæssigt dokumenteret, for det viser sig, at smerteniveauet hos gigtpatienter stiger, i takt med, at det atmosfæriske tryk falder.

Mange mennesker lider af gigtsymptomer i mild eller svær grad. Helt nye undersøgelser fra Manchester University, baseret på 2658 personers daglige indberetninger om symptomer, smerteniveauer, søvn og motion, blev sammenholdt med vejret.

Undersøgelsen viste, at deltagerne oplevede større ubehag og smerte på fugtige og blæsende dage, hvorimod de på tørre dage var mindre tilbøjelige til at føle stor smerte. Deltagerne kunne også konstatere, at de var mindre tilbøjelige til at få sig rørt, de dage, hvor det var koldt og blæsende, i forhold til tørre og varmere dage. Forskerne fandt, at det øgede smerteniveau blandt andet skyldtes et lavere atmosfærisk tryk.

Forskerne skønner, at cirka 10 millioner mennesker i Storbritannien lider af gigt. Herhjemme skønnes det, at cirka 750,000 danskere lider af gigt. Blandt disse oplever mere end halvdelen smerter hver dag, der påvirker deres livskvalitet. Sundhedssystemet i Endland er ikke i stand til effektivt at hjælpe mennesker med gigt med deres smerter, det er vi heller ikke herhjemme.
 
Disse nye undersøgelser peger på, at vejr med et lavt atmosfærisk tryk kan medføre et højere smerteniveau og mindre fysisk aktivitet. Muligvis vil dette kunne give mennesker med gigt en større forståelse for og accept af, at vejret har indvirkning på deres smerteniveauer, samt for betydningen af bevægelse hver dag, uanset vejret. 

Du kan læse hele artiklen her
Påvirkes gigt af vejret?
 

NYT Tarmbiota formes af mad

Din tarmbiota formes af maden, du spiser
 
 
De cirka to kilo mikroorganismer, du har i tarmen, kaldes for tarmbiotaen, og den er særdeles vigtig. Tarmbiotaen formes af, hvad du spiser, og hvordan du lever. Det dokumenteres i et helt nyt studie, der blev offentliggjort i Nature Medicine i tirsdags. Dine daglige valg af mad og levevis har afgørende betydning for netop disse forhold.

Undersøgelsen påviser, at det du vælger at spise og drikke hver dag, har helt afgørende betydning for kvaliteten, antallet og variationen af mikrober i din tarm. Netop disse parametre kan vise sig afgørende for udvikling af sundhed eller sygdom. Studiet viser på denne måde også, at du selv har overordentlig stor indflydelse på din tarmsundhed og selv er i stand til, til en vis grad, at forme den.

Madens kvalitet, form og næringsindhold er den absolut vigtigste faktor i forhold til mikrobiomets variation og sammensætning. En sund og varieret tarmbiota kan hjælpe med at holde dig sund og rask. En usund tarmbiota kan lige det modsatte. Derfor kan det betale sig at nære tarmbiotaen med uforarbejdede, primært plantebaserede råvarer af allerhøjeste kvalitet. 5-600 g økologiske grønsager hver dag i kombination med fedtstoffer af allerhøjeste kvalitet og sunde proteiner. 
Du kan læse meget mere her 
Din tarmbiota formes af mad

 

 

Sådan får du 600 g grønt

 
Noget af det bedste du kan gøre for din sundhed, for din vægt og for din tarmbiota er at sørge for at få de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Men ja, det kan være lettere sagt end gjort – og derfor får du her inspiration til at tænke grønsager og frugt ind fra morgen til aften.
 
Ved at sprede de grønne sager ud over hele dagen, bliver det nemlig meget nemmere at nå de anbefalede 600 gram. Her får du mine bedste råd til at integrere mere grønt i dagens måltider:

Pift morgen omeletten op med spinat, peberfrugt, forårsløg eller broccoli. Er du til en lettere morgenmad, så er både frugt og grønt geniale i en smoothie eller grøn yoghurt. Vil du gå linen helt ud og udnytte råvarerne optimalt, kan du bruge fibrene til brød eller sunde kiks. Og husk at både frugt og grønsager selvfølgelig også kan bruges som topping på yoghurt.

Til frokost kan du sørge for grønt pålæg eller fylde sandwichen op med grønsager og hummus. 

Til aftensmaden, sørg for at halvdelen af tallerkenen er grønsager. 

Læs hele artiklen
Sådan får du 600 g grønt om dagen

 

 

Følg mig på Facebook & Instagram få svar på dine spørgsmål!

 
Følg mig på Instagram
 
Er du glad for Madforlivet nyhedsbrev? Så følg mig på Facebook og Instagram og få svar på dine spørgsmål. Se med her, hvordan du sikrer dig mine daglige nyhedsopdateringer, inspirerende opskrifter og mange spørgsmålsbesvarelser. 
Her kan du følge mig på Facebook
Her kan du følge mig på Instagram
Her kan du se den lille film på youtube
 
Tarmbiotaen påvirker også din søvn
 
 

Tarmbiotaen påvirker søvnen

 
Japanske forskere, med professor Masashi Yanagisawa i spidsen, har lavet et interessant forsøg på mus, hvor de specifikt har fokuseret på tarmbiotaens indflydelse på kvaliteten af vores nattesøvn. Deres undersøgelse afslørede, at tarmbakterierne spiller en særdeles aktiv rolle i forhold hertil. 
 
Døgnrytmen styres af det hormonlignende stof melatonin. Melatonin dannes ud fra signalstoffet serotonin, der også kan kaldes ’budbringeren af det gode humør’. Melatonin dannes i pinealkirtlen om natten, men er afhængig af fuldstændigt mørke om natten og dagslys om dagen. Produktionen af melatonin er af disse årsager udfordret, men det er dannelsen af serotonin, der primært produceres i tarmen også. Tarmens mikrobiota indgår som aktiv medspiller i denne dannelse, og er dermed også medspiller, når det gælder kvaliteten af din nattesøvn.

Læs hele den interessante artikel her
Tarmbiotaen påvirker også din søvn


 
 
Søvnhormonet Melatonin
 

Søvnhormonet Melatonin


Melatonin er et af de vigtigste stoffer, du kan danne i hjernen. Det har betydning for din livskvalitet, livslængde og for dit humør. 
Melatonin dannes om natten, men kun hvis du sover i fuldstændigt mørke. Dannelsen af melatonin er hos mange udfordret af blandt andet stress, uafbalanceret tarmbiota og blåt lys fra computer-skærme og LED-lys om aftenen. 

Mere end halvdelen af alle danskere oplyser, at de har udfordringer med nattesøvnen. Det er nemlig afgørende for produktionen af melatonin, at du får dagslys igennem øjnenes iris i dagtimerne og sover helt mørkt om natten. Niveauet af melatonin falder desuden med alderen, og alt dette mærker vi ofte i form af dårlig nattesøvn og andre ubalancer. Vil du vide mere om, hvordan du vedligeholder dine melatoninniveauer hele livet, og hvorfor det er så vigtigt, så kan du læse mere i min bog om Søvnhormonet Melatonin.

Sidste chance - køb bogen til særpris
Søvnhormonet Melatoninden 25.januar stiger prisen til 249,-

 

Tarm Booster Smoothie

Tarm Booster smoothie

Denne velsmagende Tarm Booster Smoothie giver en masse gode og sunde fibre og næringsstoffer til tarmen. Den er let at lave og så smager den så godt, at selv familiens yngste vil synes om den. Du kan også fryse den ned som ispinde eller lave den tykkere og servere den i en skål, toppet med mysli og bær. 
 
Du finder opskriften her
 

Vegetarisk karry med blomkål

Karry med Blomkål

Prøv denne skønne vegtariske karryret med blomkål. Den smager og er let at lave. Opskriften stammer fra Ditte Ingemanns bog Vegetar.  
Opskriften finder du her
 
 

Skønne fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Lækre, velsmagende og fyldige fastelavnsboller. Denne opskrift på fastelavnsboller giver de lækreste fastelavnsboller med et minimum af sukker. 
Opskriften finder du her
 
 
Der er ingen tvivl om, at det denne gang føles værre end i foråret at skulle holde afstand, spritte af og afstå fra mange af de hyggelige stunder med venner og familie. Vi savner vores liv, som det var. Men det bliver bedre, vi skal nok klare det. Vi må stå sammen og hjælpe hinanden igennem. Find gode og meningsfyldte gøremål, gå en tur hver dag, optimer din nattesøvn og ring for eksempel til en, du holder af, og spred lidt smil og glæde.  
 
Jeg kan også kun opfordre til, at du påtager dig at styrke dit immunforsvar med god, nærende og økologisk mad og kosttilskud af høj kvalitet. Det er der både god mening og stor sundhed i. Jeg er så heldig at kunne forkæle mig selv med god og nærende mad hver dag. Jeg laver som regel mad til to dage, og nyder så at have "let" mad flere dage om ugen. Jeg har netop prøvet et par forskellige varianter blomkålskarry, og du får opskriften her på en let og super velsmagende variant. Den smager himmelsk. 
 
Fik du også læst, at en sund tarmbiota har indflydelse på kvaliteten af din nattesøvn. Hvis du vil vide mere, kan du læse mere i min bog 'Søvnhormonet' Melatonin lige HER 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye retter og hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette