Vi danskere gør en kæmpestor indsats. På alle måder passer vi på os selv og hinanden, vi hjælper hinanden, og vi gør, hvad vi kan for at styrke vores immunforsvar og leve sundere. Vi lever med ikke at kunne se vores venner, familie, ja, hele vores sociale liv har vi parkeret. OG vi holder sammen og gør det, der er nødvendigt, trods ensomhed og kedsomhed. Derfor er det uforståeligt, at de ansvarlige fuldstændig neglicerer det faktum, at vores grundvand nu er forurenet med pesticider og andre potentielt sundhedsskadelige stoffer, der potentielt kan gøre os syge. Grundvandet er vores allesammens, vand er livsvigtigt, vi drikker alle flere liter dagligt, men der lægges solidt låg på hele denne problematik. Boring efter boring må lukkes, miljøministeren giver dispensationer til vandværker, der får lov til at sende vand med for høje pesticidniveauer ud til os intetanende forbrugere, og drikkevandskvaliteten er under alvorligt pres. En varm kartoffel ja, men selv varme kartofler skal håndteres af de ansvarlige. Læs mere om dette emne herunder.  
 
Du får også lige tre korte nyheder om covid-19. Den engelske variant B117 smitter ikke 70% mere end den virus, vi har kendt indtil nu. Det tal beror på en regnefald. Heldigvis ser det ud til at, den britiske variant kun er cirka 30% mere smitsom. Dernæst har en helt ny undersøgelse påvist, at de mennesker, der i forvejen har for få af de gode tarmbakterier, bliver mere syge af covid-19 og har højere inflammationsniveauer, sammenlignet med de smittede patienter, der fra start har en sund og varieret tarmbiota. Det er derfor den helt rigtige beslutning hver dag at styrke tarmbiotaen og immunforsvaret ved at spise flere gode, økologiske og næringsrige grønsager og mindre sukker, hvede og kød. Der er også nyt om lyntests og geniale hjemmetests, udviklet af Aarhus Universitetshospital.
 
En ny undersøgelse viser faktisk, at hver tredje af os danskere idag spiser mindre kød og mere grønt. Så det er noget så positivt. Vi tager ansvar og tilslutter os en sundere levevis. Det er godtnok primært de unge, der rykker os i den grønnere retning, men vi er allesammen på vej i en sundere retning.
 
I dette nyhedsbrev får du også tilbuddet om at tage Madforlivet Blodsukkerkur, der kan hjælpe dig med at stabilisere blodsukker- og insulinniveauerne over tre uger og samtidig have antiinflammatorisk effekt. Du vil modtage modulerne direkte i din indbakke med både viden og opskrifter. Du kan læse herunder, hvad Blodsukkerkuren har gjort for Vivian, der også modtager Madforlivet nyhedsbrev hver uge. 

Du kan finde det hele herunder i nyhedsbrevet, og lad dig også gerne friste af de lækreste fiskefrikadeller, fænomonale hjemmebagte fastelavnsboller og den skønneste blomkålssuppe, salat og lasagne. Pas på jer selv og lad os fortsat stå sammen, så vi alle kan komme godt igennem denne udfordrende tid. 
 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Hver tredje dansker spiser mindre kød
 

Vi spiser mindre kød

Vi danskere har i mange år været det folkefærd i verden, der har spist allermest kød, ikke mindst kødpålæg. En helt ny rapport fra Aarhus Universitet antyder, at det er ved at ændre sig. 30 % af de danskere, der har deltaget i den online spørgeskema-undersøgelse svarer nemlig, at de spiser mindre eller slet intet kød, sammenlignet med tidligere. 

Det er primært unge, kvinder, byboere og højt uddannede, der spiser mere grønt og mindre kød. Meget tyder også på, at flere af de større børn i landets familier ønsker at spise mindre kød. Med andre ord, det er de unge, der særligt rykker, i forhold til at spise mindre kød.

Rapporten ser også på, hvordan forbrugerne varedeklarerer sig selv som for eksempel vegetarer, flexitarer og veganere i forhold til forskernes definitioner. Denne tendens til at påklistre hinanden og os selv definerende etiketter tager jeg personligt afstand fra. Det kan let komme til at føles som en snærende ramme, der er helt unødvendig for en sund og afbalanceret levevis.

Der er ingen tvivl om, at det er sundere og mere miljøvenligt at udskifte rullepølsen med kartofler og leverpostejen med hummus, men der er ingen undersøgelser, der viser, at en stringent levevis helt uden animalske produkter er sundere for alle. Vi er forskellige, så efter min mening må opgaven være, at vi hver især finder den levevis, der virker bedst og er sundest for os hver især. Det vigtigste er, at vi vælger KVALITETS råvarer og økologi. Det er der sundhed og miljøvenlighed i. Det behøver ikke hverken være vanskeligt, besværligt, yderligtgående eller fanatisk, og vi behøver slet ikke sætte labels på hinandens rygge i den forbindelse. Valget er dit, og det er op til dig at finde frem til, hvad der passer dig, din krop og dit liv bedst.

Undersøgelsen af danskernes kødforbrug er lavet med deltagelse af knapt 3.000 forbrugere i alderen 18-70 år og er offentliggjort i DCA’s rapport Mindre kød i kosten?. 
Du kan læse og dele artiklen her
 
 
Har vi rent drikkevand i hanerne?
 

Har vi rent drikkevand i DK?

Rent drikkevand i hanerne er ikke længere en selvfølge. Det står faktisk temmelig skidt til. En screening af vores vandboringer viser, at der i hver femte vandboring findes pesticidrester og andre skadelige stoffer. I virkeligheden står det måske endda endnu værre til. Og det bliver kun værre i de kommende år, for mange pesticidrester er på vej ned igennem jordlagene.

Pesticider, Roundup-rester, svampegifte. Det lyder ikke ligefrem som noget, vi har lyst til at drikke. Desværre er det i mange tilfælde lige præcis, hvad vi uanende gør, når vi åbner for vandhanen og tager et glas vand. 46 gange har miljøminister Lea Wermelin givet dispensation til vandværker om, at de må sende vand ud med højere pesticidniveauer end de tilladte. Borgerne i de områder er ikke blevet informeret herom. 

I 2019 igangsætte Miljøstryelsen en massescreening af 263 vandboringer, hvor man undersøgte for 415 forskellige stoffer. Resultatet var skræmmende: I hver femte boring havde man fundet i alt 33 forskellige uønskede stoffer – herunder pesticidrester, som virker hormonforstyrrende og er under mistanke for at være kræft-fremkaldende. Men ikke nok med det. Man fandt også flere stoffer, man ikke tidligere havde screenet for, og det kan tyde på, at vi slet ikke er ambitiøse nok, når vi undersøger vores drikkevand. 

Der er foretaget en ny undersøgelse i 2. halvår af 2020, resultatet er så vidt vides undervejs, men jeg må ærligt tilstå, at det virker som om der bliver lagt låg på hele denne sag. Jeg kan mærke, at det påvirker min tillid til de ansvarlige. Grundvandet er vores allesammens, og det er helt, helt afgørende, at det vand, der kommer ud af vores haner, er rent. De nye målinger viser, at grundvandet mange steder er forurenet med pesticider med mere, og det  er da også en særdeles varm kartoffel for regeringen. Men det er vigtigt, at der tages affære NU. Løsningen er at rense drikkevandet, før det sendes ud, og det haster - for vores allesammens sundheds skyld. 
Du kan læse og dele hele artiklen her
Har vi rent drikkevand i hanerne?
og artiklen 
Så rens da det vand

Skøn salat med rødbeder og brombær

 
Salat med rødbeder og brombær
 
Prøv den skønne og fyldige kålsalat med rødbeder, brombær og friske figner. Den smager fantastisk dejligt og er ikke spor svær at lave. 
Du kan finde opskriften her
Se hvor let her film på youtube
 
Fiskefrikadeller
 

Fiskefrikadeller og lasagne

Disse fiskefrikadeller er susende gode og stammer fra Svinkløv Badehotel. Her har jeg indtaget de velsmagende fiskedeller og har fået lov til at bringe opskriften her, så I også kan nyde de bedste fiskefrikadeller. Opskriften er let at gå til, og du kan roligt tilberede den store portion og eventuelt fryse ned i mindre portioner, så du har let mad til travle dage.
 
Du kan finde opskriften her
Fantastiske fiskefrikadeller 
 
 
 

Grønsagslasagne

grønsagslasagne
 
Denne virkelig lækre og velsmagende lasagne er helt uden kød og gluten. Den er sund, smager virkelig godt, er fyldt med sunde grønsager og befordrende fibre og kan hurtigt blive hele familiens favoritopskrift. 
 
Du kan finde opskriften her
 
 

Immun Booster

Immun Booster

Forkæl dig selv og dine kære med en
 
Tre hurtige om C*vid
 

Kort nyt om C*vid

Vi ved, at en sund og varieret tarmbiota er helt afgørende for vores sundhed. Vi ved også fra tidligere undersøgelser, at inficering med corona virus kan føre til dysbiose og øget inflammation. En helt ny undersøgelse påviser, at de mennesker, der i forvejen havde for få af de gode tarmbakterier, i højere grad blev meget syge af covid-19 og have højere inflammationsniveauer, sammenlignet med de smittede patienter, der fra start havde en sund og varieret tarmbiota. Studiet viser, at kvaliteten, mængden og variationen af vores tarmbiota er direkte forbundet med sværhedsgraden af sygdomsforløbet ved covid-19. Det kan derfor også betale sig at styrke og modulere vores tarmbiota hver dag. 

Den engelske C variant B117 ser ud til at være mindre smitsom end hidtil antaget. Tidligere har vi hørt, at den smittede 70% mere. Dette tal beroede på en regnefejl, varianten ser ud til at være cirka 30% mere smitsom.

Danmark overvejer nu at teste langt mere med lyntests fremover. En ny undersøgelse viser nemlig, at lyntestene er stort set lige så akkurate som de velkendte PCR tests, særligt ved påvisning af smitte med covid-19. Studiet sammenlignede hurtigtests og PCR test blandt 4697 deltagere. Lyntestenes samlede følsomhed og specificitet var på samme høje niveau for positive reaktioner, men lå lavere end PCR testen for negative reaktioner. Forskerne anbefaler derfor, at vi i højere grad tager lyntests i brug for at fange smittede, før de når at smitte andre.
 
På Aarhus Universitetshospital tester overlæge Lars Østergaard for øjeblikket en ny hjemmelyntest. Forhåbningerne er, at man ved hjælp af denne hjemmetest kan fange flere smittede, før de når at smitte andre. Hjemmetesten er let at anvende, man tager prøver fra hvert næsebor og kan indenfor ti minutter se svaret. Hjemmetesten afprøves lige nu. Læs hele artiklen
 
 

Blodsukkerkuren - GRATIS e-kursus over tre uger

Blodsukkerkuren


Prøv Blodsukkerkuren i 3 uger. Madforlivets Blodsukkerkur er et GRATIS online kursus, der hjælper dig til stabile blodsukkerniveauer, effektivt vægttab, mindre inflammation, mere energi samt indre sundhed og balance.

Forleden modtog jeg denne mail fra Vivian. Jeg har fået lov at dele mailens indhold med jer. Vivian skriver:  

Kære Anette, Tak for dig, du er en sand ildsjæl. Jeg har haft type 2-diabetes i 8 år. Har aldrig taget piller, men forsøgt at holde blodsukkeret nede ved hjælp af kosten ved at undgå højglykæmiske madvarer. Når sukkertallet blev for højt tog jeg en “kold tyrker”, men det blev efterhånden meget svært at styre. Jeg startede på din Madforlivet Blodsukkerkur. Efter ganske få dage helt uden sukker, var mine tal så flotte at jeg nu kan spise stort set alle dine opskrifter, selv med frugt, som jeg ellers har holdt mig langt væk fra i lang tid. Jeg har efterhånden prøvet rigtig mange af dine opskrifter, også med røde og sorte ris, som jeg ikke troede jeg kunne tåle. Jeg er bare så glad for den udvidelse af mit madunivers som dine opskrifter giver mig mulighed for. Kæmpe tak til dig herfor og for alle dine gode artikler om sund livsførelse. Kærlig hilsen Vivian.

Madforlivet Blodsukkerkur er let at følge. Du vil modtage de syv moduler med viden, tips, redskaber og opskrifter over de næste 3 uger, lige i din indbakke. 
Her kan du tilmelde dig Madforlivet's Blodsukkerkur
Blodsukkerkuren e-kursus

OBS! Har du udfordringer med at tilmelde dig Madforlivet Blodsukkerkur, så prøv igen, blot med en anden email-adresse. 

 

Let og sund broccolisuppe

Blomkålssuppe med broccoli

Prøv denne enkle suppe med blomkål og broccoli. Den smager super godt og er særdeles let at lave. 
Opskriften finder du her
 

De bedste fastelavnsboller

De bedste Fastelavnsboller

Lækre, velsmagende og fyldige fastelavnsboller. Denne opskrift på fastelavnsboller giver de lækreste fastelavnsboller med et minimum af sukker. 
Opskriften finder du her
 
 
Jeg har for øjeblikket god tid til at færdiggøre min nye bog, og nyder faktisk processen. Selvom jeg savner min familie og mine venner meget, så finder jeg mening i gode gøremål. Jeg gør, hvad jeg kan for at styrke mt immunforsvar med nærende, økologisk mad og kosttilskud af høj kvalitet. Jeg går en lang tur hver dag, og jeg tilstræber, at sove mindst syv timer i fuldstændigt mørke. Men jeg må tilstå, at jeg næres af et smil, selv kun med øjnene bag en maske. Jeg tænker derfor, at det også er en måde, hvorpå vi kan opmuntre hinanden. Husk at smile, også selvom det kun er med øjnene.  
 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye retter og hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette