I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev skal vi tale om vægt. Vi er mange, der har taget lidt på i det seneste års tid, men faktisk er det rigtig skidt at veje lidt for meget i Danmark. Her hersker der nemlig en opfattelse af, at slankhed er lig med sundhed. Næsten for enhver pris. Sådan hænger det ikke altid sammen, man kan sagtens veje lidt for meget og være sund, ligesom slanke mennesker også kan være usunde eller tyndfede. BMI er et efter min mening ubrugeligt værktøj, der alligevel anvendes hver dag til at sætte folk i bås. Det er en skidt udvikling, der gør mennesker kede af det og kan være med til at skabe et usundt forhold til mad, særligt blandt unge kvinder.

Det jeg skriver her, betyder ikke, at vi skal lade stå til, og jeg medgiver, at der kan være uhensigtsmæssige gener ved svær overvægt. Men overvægtige mennesker stigmatiseres i Danmark og anbefales forældede slankekure, til trods for, at kun en meget lille procentdel rent faktisk er istand til at holde et eventuelt vægttab. Hovedparten ender ud mere usunde og ulykkelige, med en højere fedtprocent, end før de startede. Metoderne der anbefales er gammeldags, de tager ikke hensyn til kroppens urganle reaktioner, derfor må og skal vi finde en mere opdateret og bedre vej. For os allesammen. Første skridt er at acceptere, at vi allesammen er forskellige. Det skal vi kunne rumme og omfavne, og så skal der oplyses om den viden, der idag foreligger, om hvordan vores forskellighed, arvelighed, angst, social isolation og vores individuelle historie spiller en rolle - også for vores vægt. Den stærkt dalende fødevarekvalitet bærer et kæmpestort ansvar, der bør sættes kraftigt ind, ligesom hormonforstyrrende stoffer og ikke mindst vores tarmbiota spiller afgørende roller. Alt det kan du læse mere om herunder. 
 
Der er også godt nyt til dem, der er kede af, at kiloene sidder lige midt på maven. Mavefedtet er sundhedsmæssigt farligere end hoftefedtet, og her viser en ny undersøgelse, at det kan trænes væk, også uden slankekur. Jeg tror dog, at resultaterne viser sig hurtigere, hvis maden samtidig tilpasses ønsket om mindre fedtdeponering på maven, det kan du også læse mere om herunder samt hente inspiration i min e-bog Grøn og Glad på syv dage. . 
 
  
For i dette nyhedsbrev får du tilbud om at downloade min e-bog Grøn og Glad - på syv dage helt GRATIS. Bogen koster normalt 99,- og har været solgt til medlemspris 29,-. I bogen finder du viden og opskrifter til grønnere måltider. Bogens madplan kan også hjælpe dig med at forme en sundere tarmbiota og samtidig stabilisere blodsukker- og insulinniveauerne. Du finder tilbuddet herunder. 

Du får også opskriften på den lækreste porretærte, på en let grønsagspostej, der kan tilberedes af det, du har i grønsagsskuffen, på grønne frikadeller og også på de lækreste kokosmuffins med kikærter og kun ganske lidt sukker - for eksempel til hygge søndag eftermiddag. Pas på jer selv, husk at komme ud at gå en tur hver dag, og hold ud, så vi alle kommer godt igennem denne udfordrende tid. Det bliver snart forår...
 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Livtag med vægten
 

Livtag med vægten

Vi er vægtfokuserede i Danmark, i en grad, så sunde mennesker, der vejer et par kilo for meget, sygeliggøres. Slankhed er eneste gældende vej til sundhed, hvis man lytter til sundhedsvæsenet og medierne, og overvægtige danskere stigmatiseres. 
Hvor er debatten om kvaliteten af den mad, der udbydes, eller om det faktum, at megen medicin har som bivirkning, at man tager på. Vægten kan også være delvist genetisk bestemt. Vejer du for meget i Danmark, så må det være fordi du ikke har styr på dit liv, er mindre begavet eller uoplyst, forstås det. 
Det er væsentligt at vide, at du sagtens kan være sund, selvom vægten viser flere kilo, end du bryder dig om. At veje for meget, er IKKE det samme som at være usund, vi er nemlig alle sammen forskellige, har forskelligt mikrobiom og genetisk disposition, ligesom vi alle har vores historie, der også kan have indflydelse på vægten. Det skal vi huske på og det skal vi rumme. Når det er sagt, så handler det om den rette tilgang og forståelse for, hvilke parametre, der rent faktisk har indflydelse på vores vægt. Det drejer som om næsten 100 forskellige parametre, og usagnet kalorie ind=kalorie ud= sundhed er stærkt udfordret af ny forskning, der giver mange andre velunderbyggede bud på sunde tiltag. 
Læs hele artiklen her
 
Træn mavefedtet væk
 

Træn mavefedtet væk

Daglig træning fremmer dannelsen af stoffet IL-6, der i særlig grad formår at forbrænde det farlige mavefedt. Der er forskel på det fedt, der sætter sig på maven, og det fedt, der sætter sig på hofterne.
 
Det er særligt det såkaldte mavefedt, der kan være skadeligt for vores helbred. Helt ny forskning viser, at du kan motionere mavefedtet væk, også uden nødvendigvis at være på streng diæt.

Træning får nemlig det farlige mavefedt til at skrumpe, for når du træner, udskiller dine muskler et særligt signalstof, som sætter gang i forbrændingen af det sundhedsfarlige mavefedt.

Mavefedtet er det fedt, der gemmer sig inde i bughulen og sætter sig rundt om vores organer, og det er forbundet med en øget risiko for udvikling af en lang række livsstilssygdomme, såsom hjertekarsygdomme, diabetes, Alzheimers sygdom og visse kræftformer.

De fleste af os ved nok, at motion er godt, hvis man vil tabe sig. men signalstoffet Interleukin-6 (IL-6) spiller en særdeles vigtig rolle i...

Læs hele artiklen her
Træn mavefedtet væk

Porretærte med rødløg

 
Porretærte med rødløg
 
Denne lækre porretærte er susende let at lave, og den smager dejligt, eventuelt med en god salat til. Porretærten kan anvendes både til aftensmad og frokost. 
Du kan finde opskriften her
 
 
 
Grønne frikadeller
 

Grønne frikadeller

Grønne frikadeller er et hit, og de er supersunde og lette at lave. Du kan roligt tilberede dobbelt portion og eventuelt fryse ned i mindre portioner, så du har let mad til travle dage. 
Du kan finde opskriften her
Grønne frikadeller 
 

Grønsagspostej

grønsagspostej
 
Denne enkle og velsmagende postej er lavet af, hvad jeg havde i grønsagsskuffen. Grønsagspostej med krydderurter er superlet at lave og kan serveres som aftensmad med en fyldig salat til eller som en lækker frokostret eller sundt pålæg.
Du kan finde opskriften her
 
Den sundeste kur
 

Den sundeste kur

Middelhavsmad er udråbt til den mest effektive levevis. En Metaanalyse har desuden vist, at Middelhavskost også er den sundeste slankekur, der udover at stimulere et vægttab også øger vi menneskers generelle sundhed. Middelhavskost smager godt og er sundt, også for mennesker med hjertekarsygdomme, der kan forvente at leve flere år længere, hvis de spiser mere Middelhavsinspireret mad.

Middelhavsmad består af masser og masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, mandler og nødder, suppleret med mindst to spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske eller dunk. Det giver mæthed, vitale fibre og næringsstoffer, og er samtidig særdeles sundt. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og forarbejdede fødevarer, raffinerede olier og margariner af enhver slags. Der er ingen facitlister, men det kan betale sig at prøve af. Du kan også hente inspiration i min e-bog Grøn og Glad på syv dage. Læs hele artiklen her
Den sundeste kur
Læs med her om min favorit
En god olivenolie

 
 

GRATIS e-bog Grøn & Glad

Grøn og Glad på syv dage

Trænger du til inspiration til grønsags-rige måltider, og har du lyst til at prøve mad med bønner og linser istedet for kød, så kan du hente masser af grøn inspiration i min e-bog Grøn og Glad – på syv dage. Normalpris kr. 99,-. 
Bogen kan nu downloades GRATIS 
Grøn og Glad på syv dage
Tilbuddet gælder til søndag den 07.02.21. 
 

Hyggelige kokosmuffins

Kokosmuffins

Lækre saftige og sunde kokosmuffins. Disse kokosmuffins er med lime, de er velegnede til weekenden eller en hverdags hyggestund, og de smager helt fantastisk godt.

Opskriften finder du her
 
 
Billedet her fra min have viser med stor tydelighed, at vi lige nu har kulde og vinter. Smukt med hundekoldt. Prøv alligevel for at komme ud hver dag, det er livgivende godt. Sneen lyser noget så smukt op. Husk også at lufte godt ud. 
 
Har du lyst til frisk inspiration i form af min e-bog Grøn og Glad på syv dage, så kan du downloade den GRATIS lige HER  i de næste par dage.
 
Og så vil jeg ønske dig en god uge. Husk at vi selv kan skabe daglig glæde, for os selv og andre, og et smil kan have kæmpestor betydning for et andet menneske. Så smil, også selvom det kun er med øjnene.  
 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye retter og hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette