I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev kan du læse om tarmbiotaen, der er betegnelsen for de cirka to kilo mikroorganismer i tarmen, der har virkelig stor betydning for, om vi udvikler sundhed eller sygdom. Det står sløjt til med antallet, variationen og kvaliteten af vi danskeres tarmbiota. Det kunne vi godt gøre noget ved, for de fleste dårligdomme har deres oprindelse i en dårligt fungerende tarm. Du kan læse her, hvad du kan gøre for at optimere den, for tarmens biota dannes helt enkelt ud fra det, du spiser, og den elsker grønsager. 
 
Du kan også hjælpe tarmbiotaen godt på vej med jævnlige tilskud af mælkesyrebakterier. Der er netop kommet en ny, ekstra potent variant på markedet, som du kan se mere om herunder.  
 
Jeg tillader jeg mig også at stille spørgsmålet; hvem kender sandheden om sundhed? Du kan læse svaret herunder, men det interessante ved det spørgsmål er, om ikke vi helt grundlæggende trænger til et nyt syn på vores tilgang til sundhed og sygdom? De tider, hvor lægen var vores "sandhed" og dennes ord var lov, er forbi. Derfor må systemet og lægeuddannelsen efter min mening tilpasse sig de nye forhold og den nye type velinformerede patienter, der i højere grad kræver bred viden og individuel behandling. Læs mere herunder.  
 
OG så får du også opskriften på de lækreste fastelavnsboller, en skøn tarm booster smoothie, en suveræn grønkålssalat med bagte løg og æbler samt en blød og velsmagende kartoffelsuppe med porrer samt et tip om Aarhus' bedste take-away cafe. 
 
Pas godt på jer selv, husk at bage fastelavnsboller, skabe hygge, spille spil og få grinet godt og grundigt hver eneste dag. Du kan også glæde en, der sidder alene eller har det svært, med en smuk buket blomster. Blomsterhandlerne holder åbent, så støtter du samtidig dem. Og prøv at komme ud i det smukke snevejr hver dag, det er opmuntrende. Vi må holde ud, selvom det snart kræver overmenneskelige kræfter. Det bliver snart forår venner, og bedre tider...
 
Alt godt til jer og rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Hvem kender sandheden
 

Hvem kender sandheden?

Der var engang, hvor vi allesammen opsøgte vores praktiserende læge, hvis vi var syge. Familielægen kendte vores historie og rådgav ud fra de medicinske lægebøger, men også ofte ud fra livsvisdom og sund fornuft. 
 
I dag kan vi hver især finde viden om sundhed overalt. Vi er godt hjulpet på vej af internettet, der bugner af mere eller mindre velunderbygget viden. Adjunkt Anna Schneider-Kamp fra Syddansk Universitet i Odense har skrevet om emnet, og mener, at denne udvikling både har sine gode og dårlige sider. Kan det mon i sidste ende skade mere, end gavne, at vi har så let adgang til alle disse informationer?

Der er fordele. Vi kan lettere stille de rigtige spørgsmål og sætte os bag rattet og styre bilen i den retning, vi gerne vil. En væsentlig faktor, der ofte glemmes i det etablerede system. Her handler det om at behandle, ikke om at sætte patienten i stand til selv at handle. Det er afgørende vigtigt for manges sygdomsforløb selv at være i stand til at gøre en indsats. 

Men der er også farer. Komplementære tiltag stiller krav til os hver især om at tage ansvar og ikke mindst om at vurdere, om vi mener, at det pågældende råd er tilstrækkeligt velunderbygget. Alternativt at aætte sig i stand til at spørge ind til disse ting, før en eventuel behandling igangsættes. Men det kræver selvfølgelig, at lægen er velorienteret, også om komplementære behandlingsformer. 

Ikke alt, der findes på nettet, er baseret på velunderbygget viden og forskningsbaserede fakta. Vores opfattelse og holdning til mulighderne afhænger af, hvem vi er hver især, for vi er vidt forskellige. Uhåndgribelige elementer som følelser, opfattelse af identitet og tro kan spille afgørende ind.

Vi passer ikke allesammen ned i firkantede, medicinske protokoller. På den anden side, så har vi virkelig mange dygtige læger, som er i stand til at hjælpe os. Udfordringen er, at der er blevet skabt to fronter som et enten eller. I princippet burde såvel medicinske som komplementære redskaber kunne gå hånd i hånd. Så hvem kender sandheden om sundhed? Læs med her hvad Anna Schneider-Kamp anbefaler de danske læger i artiklen

Hvem kender sandheden om sundhed?

 
Fastelavnsboller
 

Fastelavnsboller fra GLAD

Hos cafe Glad i Aarhus arbejdes der ihærdigt på at forkæle os allesammen med lækre, økologiske salater, grønne pandekager med fyld eller virkelig lækre, vegetariske burgere. Cafeen laver i særklasse god mad af de allerbedste økologiske råvarer, og de holder utrætteligt åbent for take-away, så du kan leve sundt og lækkert, trods lock-down
 
Det er Anne-Louise Spang Olsen, der står bag cafeen, og hun har indvilget i, at I, Madforlivet's læsere, kan få hendes berømte opskrift på fastelavnsboller. Og de er gode, skulle jeg hilse at sige. Du finder opskriften herunder, men også et link til Cafe Glad, hvor du kan læse mere og finde flere glade opskrifter

Du kan finde opskriften her 

Fastelavnsboller fra Glad
Her kan du læse mere om 

Cafe Glad
 
GLAD
 

Tarm Booster smoothie

Tarm Booster smoothie
 
Suppler med denne skønne og sunde Tarm Booster smoothie enten morgen, frokost eller efter en trave- eller løbetur. Den er sprængfyldt med sundhed og fibre.

Du finder opskriften her

Deltag i Politikens store sundhedsshow - IDAG!

 
Sundhedsshow
 

Politikens forlag skriver: "2020 har været præget af forbud og restriktioner, men nu gider vi ikke mere! Vi vil sprudle og strutte af sundhed, og det skal være sjovt og nemt at nå derhen. Derfor inviterer vi sammen med Saxo til et gratis virtuelt møde med nogle af landets mest populære eksperter indenfor fysisk og mental sundhed. 

I løbet af 2 timer får du tips til, hvordan du styrker dit immunforsvar og hvordan du spiser sundt og antiinflammatorisk, du får enkelte øvelser, som vil styrke din muskulatur, du bliver inspireret til at komme af med de ekstra Corona-kilo uden restriktiv kur, og du bliver meget klogere på, hvordan du kan styrke din mentale sundhed. Sidst, men ikke mindst er der lækre præmier på højkant og mulighed for at stille spørgsmål til eksperterne. 

Bliv klogere, gladere og sundere sammen med: Anne Hjernøe, Michelle Kristensen, Jane Faerber, Pia Norup og Tine Jørgensen og mange flere. I aften kl. 19.

 
 
Kålsalat med rødløg
 

Grønkålssalat med bagte løg

 
Prøv denne skønne salat med bagte rødløg, æbler og grønkål. Den er super sund og smager fantastisk dejligt, både som selvstændig ret og som tilbehør.
 
Du kan finde opskriften her
Kålsalat med bagte rødløg 
 
 
Kartoffelsuppe
 

Kartoffelsuppe med porrer


Skøn, cremet og hurtig kartoffelsuppe med porrer. Suppen er velegnet som let aftensmad med grønkålschips og et stykke godt brød til. 
Du kan finde opskriften her
Kartoffelsuppe
 
 

Den vigtige tarmbiota

Tarmbiota


Noget af det vigtigste for din sundhed er en velafbalanceret og mangfoldig tarmbiota. Tarmbiotaen er et udtryk for de cirka to kilo mikroorganismer, du har i dit tarmsystem. De koder og modulerer dit immunforsvar, hormon- og nervesystem. Derfor kan det betale sig at være opmærksom på at stimulere biotaen hver dag. Jeg kan ikke tænke på andre områder, der har så stor betydning for sundhed eller sygdom, som din tarm. Din tarmbiotas dannes og næres af det, du vælger at spise hver dag.  
Cirka 70% af dine immunforsvarsceller er bosiddende i tarmoverfladen og påvirkes – positivt eller negativt – af dine tarmmikrober. De fleste sygdomme har deres udspring i tarmen, og ubalance i tarmbiotaen kædes sammen med udvikling af sygdom, også autoimmune lidelser. Du kan læse meget mere her i artiklen om, hvordan du med fordel kan optimere din tarmbiota og dermed din sundhed 
Din vigtige tarmbiota

 

Ny, ekstra stærk probiotika

Bio-kult
 
 
 
 
 
Bio-Kult Boosted er nu langt om længe kommet til Danmark. Det er dejligt, for Bio-Kult Boosted er et probiotika tilskud med en stor variation af stammer og levende kulturer. Ikke mindre end 14 forskellige stammer af levende bakterier, og ovenikøbet i en koncentration, der er 3-4 gange højere end den Bio-Kult vi kender. Det betyder, at du kan nøjes med at tage en kapsel dagligt sammen med et måltid, fremfor to eller tre.
 
Bio-Kult Boosted indeholder også vitamin B12 til støtte for immunsystemet.
Spørg i din helsekostforretning efter Bio-Kult Boosted, den er lige ankommet til Danmark - længe ventet.
 
Du kan læse mere om probiotika HER
Klar besked om probiotika 
 
 
Jeg deler dette billede med dig, for det viser en stille hyggestund i stuen med en god bog og en rigtig god kop kaffe. Jeg fejrer faktisk, at jeg har sat det sidste punktum i manuskriptet til min nye bog. Jeg ved jo godt, at der stadig er masser af arbejde, den skal rettes til og forbedres, finpudses og sættes op, men nu ligger manus klar til den vigtigste bog, jeg nogensinde har skrevet. Derfor fejres det med hyggestund, kaffe og den smukke buket var en forkælelsesgave til mig selv. Bogen udkommer, når vi har fået vores liv tilbage, forhåbentlig meget snart. 
 
Vi har igen i nat fået ti cm sne og haft ti graders frost. Det er så smukt derude, men koldt. Prøv alligevel for at komme ud at gå en tur hver dag, sving med armene, tag lyset ind, det er livgivende. 
  
 
Skulle du have lyst til at følge med i mit liv og i tilblivelsen af nye retter og hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette