Håbet spirer, og forhåbentlig kan vi snart ses og komme lidt ud til kaffe eller middag hos hinanden. Måske kan de nye lyntests være vores hurtigere adgangsbillet til det? Du har sikkert hørt om de nye lyntests, der kun lige skal to cm op i næsen? De er geniale, produceres i Aarhus, og har været anvendt på Skejby sygehus lige siden november. Firmaet bag testene gik glip af sundhedsministerens store ordre, fordi regionen ikke kendte til deres eksistens, men de er forhåbningsfulde og håber, at deres tests kommer i spil - også til hjemmebrug. Du kan læse meget mere om de nye tests herunder. 
 
Alt for mange danskere lider af for høj grad af inflammation. Inflammation er en betændelseslignende tilstand i kroppens væv, der kan afføde ledsmerter og ubehag, men det kan også øge risikoen for udvikling af sygdom. Mange sygdomme fremprovokeres af for høj grad af inflammation, og ikke mindre end to tredjedele af alle voksne danskere har en diagnose på en kronisk, medicinkrævende sygdom. Der er efter min mening meget, der kan gøres for at forebygge og rette op på det og nedbringe graden af inflammation. Det kan blandt andet ske via dine valg af mad og levevis. Det kan du læse om i dette nyhedsbrev under titlen Lev antiinflammatorisk.  
 
Har du også sådan en ti-tyve retter, som du laver igen og igen? Sådan tror jeg mange af os har det, men har du lyst til at inkludere et større udvalg af lækre, antiinflammatoriske og velsmagende retter, så prøv MADPLAN 2.0. Det gør nemlig en overraskende stor forskel for variationen af retter at planlægge ugens måltider og ha' råvarerne i huset. Det letter arbejdet og hittepåsomheden, og der kommer flere nye, sunde og spændende retter på middagbordet. I denne uge kan du downloade MADPLAN 2.0 - sund, slank og vital på 3 uger med komplet madplan med opskrifteer og det hele - helt GRATIS.  
 
Vi mennesker har brug for hinanden, og derfor er de mange restriktioner hårde for os både menneskeligt, økonomisk og psykisk. Cirka 20% af alle voksne danskere er mentalt og psykisk påvirkede af hele situationen, det viser en helt ny undersøgelse, og det koster trivsel og mennskeliv. Derfor er tiden inde nu til at løfte, hjælpe og støtte. Du kan gøre en positiv forskel for dig selv, men også for andre. Smilet er den korteste afstand, som Victor Borgen sagde, og jeg giver ham ret. Smil, også selvom det kun er med øjnene, det hjælper og kan være med til at gøre både din og andres dag bedre. 
 
Du får også opskriften på de lækreste hirsedeller med rødder, der varmt kan anbefales, på bagte rodfrugter med dip, skønne aubergineruller og den dejligste rødbedekage til en hyggestund. 
 
Pas nu rigtig godt på jer selv og hinanden, det bliver snart forår...
 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Tag vare på dig selv
 

Ny næsetest til hjemmebrug?

DNA Diagnostic er navnet på et aarhusiansk biotech firma med speciale i diagnostik. De har været med til at udvikle den nye, geniale næstetest, der har været anvendt på overlæge Lars Østergaards afdeling på Skejby sygehus siden november måned sidste år. Lars Østergaard har i samarbejde med firmaet analyseret effekten af næsetesten (det er den, der bare lige skal 2 cm op i hvert næsebor) og sammenlignet den med PCR testen. Resultatet af studiet er lige på trapperne og afventes med spænding. 
 
Sundhedsministeren er også begejstret for denne nye og lette lyntest og besluttede i forrige uge at indføre denne testform i Danmark. Region Midtjylland fik til opgave at bestille 10 millioner tests hjem, men desværre glemte indkøberen at undersøge, om et dansk firma havde været med i udviklingen og kunne producere dem. Ordren blev placeret i udlandet.  
DNA Diagnostic's direktør Mikkel Sønderup håber, at kommende ordrer, vil kunne placeres hos hans virksomhed, der står klar til at levere. 
 
Hos DNA Diagnostic har man store forventninger til testens potentiale, også som hjemmetest. I England har man allerede købt et stort antal af disse enkle tests, der vil blive udleveret gratis til særligt udsatte. Det er også de særligt udsatte, der i England får udleveret gratis kosttilskud med D vitamin. Det vil jeg tillade mig at kalde rettidig omhu, og et eksempel, som vi kunne tage ved lære af herhjemme. Vi kunne sagtens have gjort en større indsats i netop de områder med særligt udsatte, hvor smitten netop blusser op nu. 
Jeg tror, at denne nye testtype kan hjælpe os til at åbne Danmark mere og til at få vores liv tilbage, så vi kan ses. Gør gerne disse tests tilgængelige for os allesammen, det ville være genialt. 
Her kan du læse om hvordan du kan styrke og passe godt på dig selv
Tag godt vare på dig selv
 
 
 
Lev antiinflammatorisk
 

Lev antiinflammatorisk

Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte. Det kan betale sig at være opmærksom på inflammation i kroppens væv, for hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig, og det er den hos rigtig mange danskere, så kan det føre til sygdom. To tredjedele af alle voksne danskere har en kronisk, medicinkrævende diagnose.  

Meget tyder nu på, at vores valg af mad, og madens indhold af plantenæringsstoffer, påvirker vores tarmbakterier, der igen påvirker inflammationsgraden. Maden er således en afgørende faktor i forhold til udvikling af degenerative sygdomme, hvor inflammation kan være den udløsende faktor. Omvendt kan indtag af mad, rig på næringsstoffer og fibre, påvirke tarmens mikrobiota positivt og dermed modvirke inflammation og degenerative sygdomme.

Ifølge den seneste forskning tyder meget på, at langt de fleste sygdomme har samme fællesnævner, nemlig en høj grad af inflammation eller betændelse i kroppens væv. Derfor kan alle behandlingstiltag med fordel følges op af anbefalinger om en understøttende antiinflammatorisk mad og levevis. Det omfatter også optimering af tarmbiotaen.

Mange danskere spiser stadig for få grønsager og for meget hvedebrød, sukker og andre forarbejdede fødevarer. Vi stresser for meget, sover for dårligt og det har stor betydning for vores tarmsundhed, inflammationsniveauer og generelle velbefindende.

Læs hele artiklen her, og få redskaber til, hvad du selv kan gøre 
Ny viden om inflammation 
 

Gratis e-bog MADPLAN 2.0 - sund, slank og vital på 3 uger

 
Madplan 2.0
 

MADPLAN 2.0 – sund, slank og vital på 3 uger er en e-bog, der tilbyder dig viden, redskaber og indbydende opskrifter på sund og vitaliserende mad. 

Sammen med daglig bevægelse kan bogens råd og opskrifter hjælpe dig til et sundere, slankere og mere vitalt og antiinflammatorisk liv. Bogen giver dig via madplanen mulighed for at planlægge og få nye og spændende retter på middagsbordet, retter, der smager og giver masser af energi. I bogen kan du læse om betydningen af blodsukker- og tarmsundhed, og hvad du kan gøre for at optimere disse væsentlige systemer, ligesom du finder en lang række delikate og sunde opskrifter på både morgenmad, frokost og aftensmad.

Du får en nem og sund Madplan til hele ugen

Du kan helt gratis downloade madplaner, og også lave dine egne madplaner til de følgende uger, ligesom du kan skabe dit personlige opslagsværk og gemme alle dine favoritopskrifter i din personlige mappe. MADPLAN 2.0 er helt GRATIS. 

MADPLAN 2.0 - sund, slank og vital på 3 uger
Du kan downloade ekstra madplaner HER
 
Bagte rodfrugter med dip
 

Bagte rodfrugter med dip

Bagte rodfrugter er noget så nemt at lave, også til flere dage ad gangen, og denne version med krydderurter og dip eller hummus passer både til lidt let aftensmad, men også som en lækker frokostret. De fleste børn kan lide bagte rodfrugter, og derfor er det en god ide at lave denne ret engang imellem, for den tilfører fibre og næring til både din og dine børns maver.
Bagte rodfrugter med dip 



 
Hirsedeller
 

Hirsedeller med rødder

Super lækre hirsedeller, der er vegetariske, glutenfri og mælkefri, og så smager de forrygende. Server dem med bagte rodfrugter eller en fyldig broccolisalat til.
Hirsedellerne er velegnede som aftensmad, men også gode i madpakken, så lav roligt ekstra, så du har llet frokost dagen efter. 
Du finder opskriften her 

Hirsedeller med rødder

Aubergineruller

Aubergineruller

Disse aubergineruller er vegetarens version af de italienske involtinis. Involtini betyder at vikle tyndtskåret kød omkring grøntsager, frugt eller ost, men her altså i en vegetarudgave med tyndtskårne auberginer eller courgetter. Hirsen kan erstattes med ris eller quinoa – brug masser af friske krydderurter, i kombination med tomatsaucen, smager det bare godt.   
Du kan finde opskriften her
 

Rødbedekage

Rødbedekage

Har du prøvet at bage en kage med rødbeder? Det kan du roligt kaste dig ud i, for det smager overraskende godt, og denne rødbedekage - med revne rødbeder - smager fantastisk. De skønne og sunde rødbeder tilfører sødme og fylde til kagen, som varmt kan anbefales. Kagen er glutenfri og mælkefri.
 
Du kan finde opskriften her
 
 
 
Jeg forsøger efter bedste evne at skabe forårsglæde inde som ude. Mest inde, hvor jeg har fået ryddet op, for jeg har afleveret manuskriptet til min næste bog, der udkommer på Politikens forlag. Derfor er bunkerne af papirer og bøger, der længe har fyldt på bordet, pakket lidt væk. Om lidt skal jeg også igang i drivhuset, det bliver en fest. Du kan følge med i det hele - forårsklargøringen af drivhuset, nye retter og hyggelige tiltag - du er SÅ velkommen her på Instagram
 
Måske blev du også inspireret til at prøve MADPLAN af? Ved at planlægge dine måltider og indkøb, letter du ikke alene arbejdet for dig selv, du får også masser af nye retter på middagsbordet, retter som jeg tror, at du vil synes om. Vaner brydes, og du vil få mere energi og sundhed. Har du lyst til at prøve MADPLAN 2.0, så download den GRATIS HER
 
Og så vil jeg ønske dig en rigtig god uge. Husk at små ting kan skabe glæde. Et par vintergækker, en lille telefonopringning til en kær ven eller et smil med øjnene bag masken. Pas godt på dig selv og dem, du holder af.
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette