Idag er det et år siden, landet blev lukket ned, og det seneste år har vist os, at vi ikke kan tage vores frie og aktive liv som en selvfølge. Det har været et på mange måder udfordrende år, men måske også et år, der har lært os værdien af ro, nærhed og af familie og gode venner. Lad os håbe, at vi nu snart igen kan nyde at være sammen og smile og le til livgivende sammenkomster og selskaber. Smil og latter er sundt og hold nu op, hvor vi savner det. 
 
I dette nyhedsbrev kan du læse om kroppens hemmelige våben, om hvordan du styrker det effektivt, så du kan kan hjælpe dig selv og din krop i beskyttelsen mod uønskede elemener. Det handler om immunforsvaret og om D vitamin. Det nytter i den grad noget at styrke sit immunforsvar, og det er ikke spor svært. Ny forskning viser vejen, og det er en af de bedste sundhedsinvesteringer, du kan gøre. Du kan læse hvordan herunder. 

Ved du hvorfor smoothies er sundere end juices? Det er de, og en lækker smoothie kan laves tyk som yoghurt eller tynd som juice, men i modsætning til juicen, er den fiberrig, sund og mættende, særligt hvis du øger andelen af grønsager. På den måde får du også let 150 g grønsager indenbords. Læs mere herunder. 

Du får også opskriften på de lækreste Aubergine frikadeller med kålsalat, på en skøn morgenmad i form af en Acai bowl, på hjemmelavede blinis med stenbiderrogn, på det lækreste stenalderbrød med oliben samt på the all time favorite; grønsagspizzaer og selvfølgelig en super sund smoothie.

Pas godt på jer selv og husk at smile, også selvom det kun er med øjnene. Ved at se positivt på det hele, kommer vi lettere igennem denne udfordrende tid. Forår og sommer venter forude... 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Kroppens hemmelige våben
 

Kroppens hemmelige våben

Vores eget immunforsvar udgør et hidtil overset våben mod blandt andet v*rusmutationer, idet kroppens egne T-celler, der er en vigtig type immunforsvarsceller, kan genkende celler i kroppen, som er inficeret med v*rus, og eliminere dem. Har du tilstrækkeligt mange T-celler i kroppen, så ser det ud til, at både engelske, sydafrikanske og brasilianske varianter bare kan komme an, for T-cellerne ser ud til at kunne bekæmpe dem helt naturligt. Det viser et nyt, endnu ikke publiceret, studie. 

Den v*rus, vi lige nu oplever, har fået mange forskere til at søge efter mekanismerne bag denne type infektion. Der har været fokus på D-vitamin, der nu anses som et væsentligt element i såvel forebyggelse som sygdomsbehandling af denne sygdom. Men et nyt studie viser, at ud over at have en immunstyrkende effekt, så kan immunforsvarets vigtige tropper, T-cellerne, øjensynligt gå upåvirkede igennem rækken af mutationer. T-celler har iøvrigt behov for D vitamin og kan slet ikke dannes, hvis der mangler D vitamin, ligesom der skal magnesium til for at aktivere D vitaminet osv. 

Idag ved vi langt mere om, hvad der påvirker immunforsvaret negativt, og hvad der styrker det. I artiklen, jeg linker til herunder, kan du finde fem gode og immunstyrkende tiltag:

For der er heldigvis meget du selv kan gøre for at styrke og berolige dit naturlige immunsystem. Immunforsvarets celler formes og oplæres af mikrobiotaen i tarmen, der er et udtryk for de cirka to kilo mikrober, der findes i tarmen. Tarmens mikrober dannes ud fra den mad, du vælger at spise hver dag. Derfor er det vigtigt, at du fodrer eller spiser intelligent, for mikrobiotaen kommunikerer med immunsystemets celler konstant. De har et gensidigt tæt forhold, og hver eneste forstyrrelse, negativ reaktion eller dysbiose i mikrobiotaen kan potentielt ændre den sunde immunrespons.

Læs hele artiklen her
 
 
 
Styrk immunforsvaret
 

D vitamin er uundværligt

Der foreligger nu en ganske omfattende videnskabelig database, der viser D vitamins store og immunmodulerende betydning. Akkumulerende peger forskningsresultaterne på, at D vitaminmangel er en årsagsfaktor i forhold til såvel smitterisiko, som for hvor alvorligt C*vid rammer den enkelte. Tilstrækkeligt høje D vitamin-niveauer ser ud til at kunne mindske graden og længden af indlæggelser på intensiv og redde menneskeliv.
Af disse årsager skrev 185 forskere, professorer og læger samlet ud til alle verdens sundhedsministerier den 21. december og opfordrede til, at man anvendte D vitamin såvel forebyggende som i aktiv behandling af C*ovid. De oplyser i brevet, at mangel på dette vitale vitamin ser ud til at øge risikoen for at blive syg af covid-19, ligesom mangel fører til flere indlæggelser, sværere forløb og flere dødsfald.
Solen er den absolut bedste kilde til D vitamin, men alle os, der bor i de nordlige og mørkere egne af verden, danner ikke D vitamin, når solen står lavt og om vinteren. I Danmark må vi derfor klare os med vores depoter fra sommerperioden. De fleste har opbrugt deres D vitamin depoter, når vi når til november/december måned. Det er derfor nødvendigt for rigtig mange at tage D vitamin i tilskudsform. Det er nemlig ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer. 
Vi har i mange år kendt til, at mennesker, der er mørke i huden, og bor på nordlige breddegrader, har vanskeligere ved at danne D vitamin, end mennesker, der er lyse i huden. Derfor har de  ofte lave niveauer om vinteren og er mere tilbøjelige til at blive syge af infektioner. Mangel på D vitamin kan svække immunforsvaret og gøre personen mere modtagelig for sygdom. En indsats i forhold til at vedligeholde befolkningens niveauer af D vitamin vinteren igennem, vil ifølge forskerne af denne undersøgelse, med stor sandsynlighed kunne reducere antallet af dødsfald og indlæggelser fra Covid-19. 
Læs eller del artiklen her 

Derfor er D vitamin et vigtigt våben 

 

Lækker morgenmad; Acai bowl med chiafrø

Acai bowl
 

Acai bowl med chiafrø er en super lækker, sund og velsmagende morgenmad. Acai bowl med chiafrø er fyldt med næring, fibre og energi, og så er den toppet med skønne bær og nødder. Du kan se i videoen herunder, hvor enkel den er at lave. 

Du kan finde opskriften lige her
 
 
Derfor skal du blende

Derfor er smoothies gode

De fleste danskere finder det udfordrende at spise 5-600 g grønsager om dagen, men det fremmer sundheden, og tarmen elsker de sunde fibre. Måske kan det være en ide for dig at blende en del af grønsagerne, det er let, men også sjovt og sundt. Personligt bruger jeg min blender flere gange dagligt, og jeg kan varmt anbefale dig at blende lækre smoothies, grønne yoghurter og skønne supper. 

Ved at blende får du alle fibrene med, og det er fibre, der nærer de vigtige mikrober i tarmen. Det er blandt andet dem, der former dit immunforsvar. 

Når du juicer, så sorterer du fibrene fra, og medmindre du anvender dem i bagværk eller kødsauce, så får du ganske vist en masse vitaminer og enzymer fra juicen, men de gode, sunde fibre får du ikke. 

Du kan eksempelvis prøve denne grønne smoothie, fyldt med energi og næring. Du finder opskriften herunder. 

 

 
 

Grøn smoothie med protein

grøn smoothie
Skøn og grøn smoothie, fyldt med smag, næring og mættende proteiner.
Du finder opskriften herunder
 
 
Grønsagspizzaer
 

Grøn hygge

Jeg kan varmt anbefale dig at prøve nogle af de mange grønne opskrifter af, som du kan finde på min hjemmeside. Du kan sagtens skabe smag, lækkerhed og mæthed ved for eksempel at afprøve aubergine frikadellerne, grønsagspizzaerne, bøf uden kød eller grønsagslasagnen. Der ligger mange andre skønn, grønne opskirfter på hjemmesiden, som du roligt kan prøve af og anrette lækkert med krydderurter og gode dressinger. 
Prøv en eller to ugentlige grønne maddage, herunder kan du finde et par forslag.
 

Grønsagspizzaer

Grønsagspizzaer
Prøv de skønne grønsagspizzaer, de er lette at lave og smager susende godt.  
Opskriften finder du her
 

Aubergine frikadeller

Aubergine frikadeller

 

Disse aubergine frikadeller er lækre og velsmagende og ovenikøbet lette at lave. Server dem med en fyldig salat og god pesto. Du kan roligt lave dobbelt portion og fryse dem ned, så du har let mad til en travl dag.
Du finder opskriften lige her 
Aubergine frikadeller 

 

Stenbiderrogn med blinis

Stenbiderrogn

Stenbiderrogn med hjemmebagte blinis er en favoritret herhjemme i sæsonen. Det er sæson lige nu, og de delikate rogn i kombination med rødløg og enten creme fraiche eller peberrodscreme er en festspise, der ovenikøbet er let at lave. Særligt de hjemmmebagte blinis gør lykke. Retten er glutenfri og kan også tilberedes mælkefrit.
Du finder opskriften her
 

Stenalderbrød med oliven

Stenalderbrød med oliven
Stenalderbrød med oliven er et groft og glutenfrit brød, der er bagt primært af kerner og frø, og som smager helt forrygende godt. Brødet er let at bage, det er  blodsukkerstabiliserende og super sundt. 
Opskriften finder du her
 
 
Jeg modtager rigtig mange mails. Mange med søde og venlige kommentarer og mange med spørgsmål om dette og hint. Det sætter jeg stor pris på. Desværre tillader min tid ikkke, at jeg får svaret alle, men vidste du, at jeg altid tilstræber at svare på spørgsmål på Facebook. På den måde kan alle også få glæde af svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, som eksempelvis på billedet her, hvor skønne Filippa er model, og hvor fotograf Sarah skyder nye retter og stemningsfyldte billeder til bogen, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette