Omega 3 fedtsyrer har stor betydning for vores velbefindende. De er faktisk livsvigtige for os. Vi kan i modsætning til de fleste andre typer fedtstoffer ikke selv danne dem, derfor skal vi helst spise lidt omega 3 hver eneste dag. Men det kan være udfordrende at navigere i junglen af omega 3 fedtstoffer, for kilderne er begrænsede, og de er ultra sarte og i form af kosttilskud af varierende kvalitet. Derfor har jeg valgt at fokusere lidt på faldgruber og gode kilder til omega 3 i dette nyhedsbrev, hvor de helt grundlæggende omega 3 kilder stammer fra hørfrø, hampefrø, fisk, alger, tang og plankton. 
 
Mange af os er udfordrede af et alt for højt indtag af omega 6 fedtsyrer fra raffinerede planteolier, margariner, færdigretter og færdige bagemix med mere og så et forholdsvis lavt indtag af omega 3. Det kan gi' ubalance, og vores høje kød- og mælkeforbrug skubber yderligere til ubalancen. Alene disse forhold kan føre til høje inflammationsniveauer og i værste fald sygdom. To tredejedele af alle voksne danskere har idag en kronisk medicinkrævende sygdom. 
 
En enkel ting at gøre for sin sundhed er at sænke indtaget af dårlige kilder til omega 6, samt kød og kødpålæg, og erstatte det af lidt mere omega 3. Men at finde de rette og uspolerede omega 3 kilder, kræver sin forbruger. Det kan du læse mere om herunder. 
 
I dette nyhedsbrev kan du også læse om, at nu vil irerne, ligesom englænderne, tilbyde befolkningen gratis D vitamin mod covid. Det foreslår en række politikere på baggrund af en ny rapport, der viser, at den irske befolkning ligger meget lavt på D vitamin. 

Du får også opskrifter på en fantastisk ramsløg pesto, for det er lige nu, at skovene myldrer med ramsløg. På den lækreste salat med ansjoser, på verdens bedste omega 3 dressing, på en skøn - og let - vegetarisk biksemad, på små sunde pandekager, der er gode til en hyggestund eller i madpakken. 

Ha' det rigtig godt, lad og håbe på snarligt genåbning, så vi kan komme ud og se vores gode venner og familie, smile, le og leve livet. Forår og sommer venter forude... 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Fisk - er det stadig en sund spise?
 
 

Fisk - er de sunde at spise?

Vi mennesker har brug for at spise omega 3 fedtsyrer hver eneste dag. Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for os, og vi kan ikke selv danne dem. Vi skal have dem via mad eller kosttilskud, og det er ikke altid så nemt. Du kan læse hvorfor herunder:

1. Hørfrø, hampefrø og fisk er gode kilder til omega 3 fedtsyrer. Jeg har her valgt at skrive lidt om fisk. Desværre er mange af de vilde fisk, som du spiser,
forurenede med methyl kviksølv, dioxiner, PCB’er og andre toksiske stoffer fra verdenshavene.

2. Norske opdræts laks har meget lave omega 3 niveauer og samtidig indeholder de ofte rester af GMO (genmodificeret) soja, antibiotika og anden unaturlig kemi.  

3.
Fødevarestyrelsen advarer på sin hjemmeside gravide, ammende, unge kvinder, der gerne vil være gravide samt børn mod indtag af fede fisk og anfører, at disse grupper maximalt bør spise 125 gram konventionelle fede fisk som fx. laks og tun om måneden.

4. Ifølge forsker i miljømedicin Philippe Grandjean er det os alle sammen, der bør være påpasselige i vores indtag af konventionelle fisk. Vi har forurenet verdenshavene i en grad, så de fede fisk som tun, laks og gedde er fyldt med tungmetaller og dioxiner, men også fladfisk som rødspætter og skrubber har alt for høje indhold af blandt andet methylkviksølv. Indtag af konventionelle fede fisk kan iflg. Grandjean forstyrre hormonbalancen, påvirke fertiliteten og hjernen og intelligensen negativt. 

5. OBS! Vær opmærksom på, at de særdeles populære mærker MSC for vilde fisk og ASC for opdrætsfisk IKKE har noget som helst med fiskenes kvalitet at gøre. MSC mærket er et kommercielt mærke, der kan købes af virksomheder til deres produkter. Formålet er øjensynligt at sikre, at de fisk vi køber er fisket eller opdrættet på en acceptabel måde. Udfordringen er, at mange forbrugere tror, at MSC og ASC mærkerne også siger noget om fiskens kvalitet. Det gør det slet, slet ikke. Selv Pangasius fisk  har fået mærket, ligesom tre fjerdedele af alle danske opdræt har købt det. 

Af disse årsager anbefaler jeg økologiske laks og ørreder. De opdrættes under miljøbevarende og skånsomme forhold, fodres med økologisk fiskemel, ingen GMO eller anden kemi, og de er rige på omega 3 fedtsyrer. Gør dig den ulejlighed at købe økologiske fisk som ørreder fra Fiskehuset i Thisted, der leverer over hele landet eller fersk økologisk laks fra Skagen Food eller fersk røget øko laks fra Brugsen.

Her kan du læse artiklen 
Fisk - er det stadig sundt?
Her kan du læse artiklen 
MSC mærkede fisk-falsk tryghed?
Her kan du læse artiklen
Spis fisk - men vælg de økologiske

 
 
Nordfolk omega 3
 
 

NYT: Omega 3 fra plankton

Et helt nyt omega 3 kosttilskud har set dagens lys. Det drejer sig om produktet Nordfolk, der er omega 3 olie på kapsler, udvundet af Calanus finmarchicus - dyreplankton fra Arktis. Jeg har afprøvet produktet i de seneste måneder og er top begejstret.  

Nordfolk er en ren, naturlig og uraffineret omega 3 olie, der adskiller sig fra andre omega 3 olier ved, for det første at være naturligt fremstillet og uraffineret, men også ved lettere at kunne optages og anvendes af kroppens celler.  

Olien er udvundet af Calanus dyreplankton, og dermed fra kilder, der befinder sig allernederst i fødekæden. Det betyder også, at den er fri for tungmetaller, dioxiner og andre af de uønskede toxiske stoffer, som ofte findes i fede fisk. Netop toxiciteten er sammen med harskningsgraden en udfordring for mange fiskeolier. De små Calanus plankton organismer, der er en blanding af småbitte fisk og plankton, samt den omgående nedfrysning og skånsomme udvinding, gør denne omega 3 olie ren og stabil, og det er det allerbedste udgangspunkt for en god omega 3 olie.    

Det helt særlige ved Nordfolk omega 3 er fedtsyren SDA, en enkelt umættet fedtsyre, der i sin form fremmer dannelsen og optagelsen af de mere velkendte EPA og DHA fedtsyrer. Den omdanner hurtigt og effektivt til EPA, der igen er ansvarlig for videreomdannelsen til DHA. Det gør denne olie helt unik og særdels effektiv.  

Samtidig øger Calanus olien indirekte insulinfølsomheden og dermed glukoseoptagelsen, så der er forhåbninger om, at den kan have god effekt ved såvel insulinresistens (prediabetes) samt ved diabetes. Olien virker desuden antiinflammatorisk, idet Calanus olien er stand til at hæmme dannelsen af inflammationsfremmende eicosanoider fra omega 6 fedtsyren arachidonsyre. Vi får arachidonsyre indenbords, når vi spiser rødt kød, kødpålæg, kalkun og mælkeprodukter, men den proinflammatoriske effekt kan også øges ved for høje blodsukker- og insulinniveauer i kroppen.

Jeg tror, at denne olie er fremtidens nye omega 3 kilde. Den er ren, stabil, effektiv og letoptagelig, og den er mit klare personlige omega 3 valg lige nu. 
Jeg tager 2 kapsler dagligt, og føler god effekt på mit velbefindende, men særligt i mit håndled, der har været belastet af den lange skriveproces med min nye bog. Nordfolk omega 3 får mine varmeste anbefalinger.   
Lige nu kan Nordfolk kun købes på nettet, men snart vil du kunne finde den i helsekostforretningerne også.  
Du kan læse hele artiklen her
Nordfolk - ny omega 3 olie
Læs mere her 
Nordfolk omega 3
Her kan du læse artiklen 
Omega 3 - sådan får du nok

 

 

Tag i skoven efter ramsløg og lav denne skønne ramsløg pesto

Ramsløgpesto
 

Lige nu kan du finde de spædeste, lækreste ramsløg i skovbunden. De er sunde, sprængfyldt med vitaminer, de kaldes også for naturens hvidløg. Du kan bruge dem i tærter og salater, du kan pakke kylling og kød ind i dem og tilberede det, men min favorit er helt klart denne skønne ramsløg pesto, der bare tilfører enhver ret ekstra smag og lækkerhed. Du kan se i videoen herunder, hvor enkel den er at lave. 

Du kan finde opskriften lige her
 
 

Nyt om fiskeolie

Nyt om fiskeolie
 
Fiskeolietilskud kan være godt for hjertesundheden og for din generelle sundhed, men det er vigtigt at du er yderst kvalitetsbevidst i dine valg. Mange fiskeolier er efter min mening af alt for ringe kvalitet, og derfor er det en god ide at undersøge mulighederne og vælge de bedste og mest stabile fiskeolier, når du skal ud at købe. Det omfatter så naturlige og stabile fiskeolier som muligt. Alt for mange fiskeolier raffineres ved høje temperaturer, og ændres kemisk, så niveauerne af EPA og DHA øges. Alt for mange fiskeolier kan også harskne, fordi lovgivningen på dette område er nærmest ikke-eksisterende. Det er derfor ikke let at være forbruger, når der står fiskeolie på indkøbssedlen. Et netop offentliggjort studie viser desuden, at vi reagerer forskelligt på indtag af fiskeolie som kosttilskud. Vi har længe vidst, at tilstrækkelige niveauer af omega 3 fedtsyrer i blodet kan sænke risikoen for blandt andet udvikling af hjertekarsygdomme, men dette nye studie peger på, at fiskeolietilskud virker bedst skræddersyet til den enkeltes DNA profíl. Har du en specifik genetisk baggrund, så vil tilskud af højkvalitets fiskeolie kunne hjælpe dig med at sænke dine triglyceridniveauer i blodet og dermed sænke risikoen for hjertekarsygdomme. Har du en anden genetisk baggrund, så vil fiskeolietilskud givetvis ikke hjælpe på dine niveauer af triglycerider i blodet. Konklusionen af studiet er, at fiskeolietilskud ikke har samme forebyggende effekt for alle. Såvel kvaliteten som hvem vi er hver især, er afgørende for effekten.
Følg med på Facebook eller hjemmeside for mere nyt om dette spændende emne. 
Her kan du læse mere om omega 3
 

D vitamin - nu også i Irland

 
D vitamin - nu også i Irland
 
Først var det England, nu er det Irland, der politisk appellerer til, at befolkningen skal have tilbudt D vitamin tilskud for at beskytte dem mod covid-19.  
 
En nylig offentliggjort rapport, der har indsamlet løbende befolkningsmålinger i Irland, viser, at irerne (ligesom danskerne) ligger lavt på D vitamin om vinteren. Rapporten nævner specifikt, at halvdelen af ​​de 18 til 39-årige, en tredjedel af de 50 til 59-årige og to tredjedele af mennesker over 80 år mangler det vigtige vitamin i Irland.  
 
Rapporten sammenligner situationen i Irland med Finland, hvor befolkningen har de højeste D vitaminniveauer i Europa. Finnerne har samtidig den laveste Covid-19 dødelighed pr. indbygger i EU. Den irske regering vurderer, at det irske folk skal tilbydes dagligt D vitamin gratis, særligt fordi voksende internationale undersøgelser tegner et billede af, at tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer kan virke forebyggende mod Covid-19 og hindre at sygdommen udvikler sig alvorligt.  
 
I England har særligt udsatte befolkningsgrupper længe fået udleveret gratis D vitamintilskud – i øvrigt i form af danske Pharma Nords D pearls - og det ser umiddelbart ud til at have en god effekt.
 
Hvornår mon vi i Danmark inddrager D vitamin som en aktiv medspiller til styrkelse af immunforsvaret og et forebyggende parameter mod covid?  
 
Her kan du læse artiklen
Flere forskere anbefaler D vitamin

Du kan læse hele artiklen om den irske rapport og situationen i Irland HER

Vegetarisk biksemad

Vegetarisk biksemad
 
En let og super lækker aftensmad, en slags "tøm grønsagsskuffen" ret, hvor alt kan anvendes. Den vegetariske biksemad er super let at lave og smager godt. Den er glutenfri og kan tilberedes mælkefrit.
Du finder opskriften her

Små sunde pandekager

Sunde mini pandekager
 
 
 
Disse små pandekager er super sunde og virkelig lette at lave. De er optimale til en hyggestund eller i madpakken. Pandekagerne indeholder protein og de smager virkelig godt, eventuelt garneret med lidt græsk yoghurt og friske bær. 
Du kan finde opskriften her

Skøn omega 3 dressing

Urtecreme
 
Skøn urtecreme med hørfrøolie, velegent til kartoffelmaden eller salaten. Opskriften stammer fra Nyborggaard. Du finder den lige her

Salad med ansjoser

 salad med ansjoser
 
Skøn og lækker salat med ansjoser og rød peber. 
Du finder opskriften her
 
Jeg modtager rigtig mange mails. Mange med søde og venlige kommentarer og mange med spørgsmål om dette og hint. Det sætter jeg stor pris på. Desværre tillader min tid ikkke, at jeg får svaret alle, men vidste du, at jeg altid tilstræber at svare på spørgsmål på Facebook. På den måde kan alle også få glæde af svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, som eksempelvis på billedet her, hvor drivhuset er gjort forårsklart og vasket ude og inde, så kan du følge med i mit liv og i mine stemningsfyldte billeder, og du er SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette