Temaet for dette Madforlivet nyhedsbrev er mikronæringsstoffer. De mikroskopiske stoffer, der har kæmpe stor og afgørende indflydelse på stort set alle processer i din krop, selv for fordøjelsen af din mad og ikke mindst for dit immunforsvars evne til at beskytte dig mod sygdom. Vi får for få af dem gennem maden, da hovedparten af de fødevarer, der kan købes i landets supermarkeder, er konventionelt dyrkede og forarbejdede. Det påvirker indholdet af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Derfor skal vi både være opmærksomme på, hvilke råvarer vi vælger at spise, og langt de fleste af os kan med stor sundhedsfordel supplere med en daglig multivitaminpille af høj kvalitet. Jeg modtager mange spørgsmål hver dag, og i særlig grad indenfor dette emne. Der hersker nemlig stor forvirring på området, måske fordi vitaminer og mineraler slet ikke prioriteres i sundhedsdebatten i Danmark. Derfor har jeg valgt at dedikere dette nyhedsbrev til de livsvigtige vitaminer og mineraler. Både dem, du kan spise som kosttilskud, og dem, du kan få gennem mad og for eksempel krydderurter. 

Idag planter jeg nemlig mine krydderurter i både højbede i haven og i mit mobile højbed udenfor køkkendøren. Jeg har ventet, fordi vi har haft nattefrost lige indtil nu. Kartofleerne skal også sættes sammen med grønkål og anden kål. Lige om lidt kommer tomater, agurker, chili og auberginer i krukker i drivhuset, og lidt senere på foråret gælder det ærter, bønner, gulerødder, rødbeder og meget mere. Der findes ikke noget bedre en at dyrke sine grønsager og krydderurter selv, og du får ikke sundere og mere næringsrige afgrøder, end dem, du selv dyrker i krukker, højbede eller andre steder. Har du ikke mulighed for selv at dyrke, så vælg altid de økologiske, uforarbejdede råvarer. 

Lige nu er det også rabarbertid, og derfor får du opskriften på de lækreste rabarbertærter samt på en frisk og skøn råkostsalat med quinoa. I håbet om terrassevejr inden længe, får du også lige opskriften på verdens bedste æggekage, husk krydderurterne ovenpå. Prøv også den lækre vitamindrik, suppler den eventuelt med lidt mælkebøtter, du kan se mere om mælkebøtter i Helle Kofoeds skønne, lille film, og nyd drikken på terassen med et par isterninger i, det er livskvalitet på alle parametre. 

Pas godt på jer selv, håber vi alle snart kan komme ud og nyde foråret, de åbne restauranter, cafeerne og livet... vi trænger. 
Rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Vitaminer er livsvigtige
 

Vitaminer er livsvigtige

Vi har i mange år vidst, at mangel på C vitamin kan føre til skørbug, at mangel på B1 vitamin fører til beri-beri, at mangel på D vitamin kan føre til alvorlig sygdom og kan være fatalt for immunforsvarets evne til at beskytte os. Mangel på selen kan føre til øget risiko for udvikling af hjertesygdom og åreforkalkning, men også til hjertedød, og mangel på magnesium kan føre til dårlig hukommelse. Og sådan kunne jeg blive ved. 

Vi ved også, at mange danskere, og i særlig grad mange mørkhudede danskere, mangler D vitamin. De fleste af os har nærmest kronisk lave selenniveauer på grund af vores jordforhold, mange mangler C vitamin og de fleste ældre er lave på magnesium. Og sådan kunne jeg blive ved.

Det ville derfor hjælpe os allesammen, helt naturligt, såfremt vi blev orientret om disse ting, så vi hver især i højere grad kunne tage godt vare på os selv og styrke vores kroppe og immunforsvar. Det er næsten umuligt, selv på en varieret økologisk kost, at sikre sig tilstrækkeligt med livsvigtige mikronæringsstoffer. Det skyldes måden vi dyrker vores afgrøder på, men også forarbejdningen af vores råvarer spiller ind.

Vi ved, at selv sunde ældre generelt har lave niveauer af blandt andet D vitamin, magnesium og selen, hvilket fører til øget risiko for udvikling af sygdom. Det opdages ofte ikke, og undskyldningen lyder igen og igen, at betydningen af vitaminer og mineraler ikke er veldokumenteret. Det er den! Og via linket herunder, kan du læse professor Urban Alehagens artikel, som han har skrevet til dig, som er læser af Madforlivet nyhedsbrev. Her beskriver han sin forskning indenfor vitaminer og mineraler. Først troede han ikke på det, efter fem forsøg måtte han indse, hvor usandsynligt vigtige de er. 

Derfor ville større viden, fokus og oplysning om betydningen af tilstrækkeligt med livsvigtige vitaminer og mineraler hele livet, formodentlig kunne forebygge mange generende symptomer og sygdomme og spare rigtig mange penge - for ikke at tale om bivirkninger - på medicin. En læge fra Odense udtalte engang på tv, at såfremt det blev prioriteret, at alle danskere skulle have tilstrækkeligt med D vitamin året rundt, så ville vi kunne spare cirka 16% af de samlede sundhedsudgifter herhjemme.
Personligt tager jeg et kvalitetstilskud hver dag af vitaminer og mineraler af højeste kvalitet, og jeg kan varmt anbefale dig at gøre det samme. 

Du kan læse artiklerne her 
Tilskud af selen kan redde liv
samt
Vitaminer og mineraler kan beskytte dig

 
 
 
Vitaminer og mineraler
 

Mine favoritter

To tredjedele af alle voksne danskere over 16 år har en kronisk, medicinkrævende diagnose. Det er i sig selv ganske uforståeligt, hvordan det er kommet dertil. Endnu mere uforståeligt er det, at mange - selv banale symptomer på kropslig ubalance og mangel på vitaminer og mineraler - behandles med ofte bivirkningstund medicin. Vores læger uddannes ikke indenfor betydningen af mad, vitaminer og mineraler, emnet er stort set ikke-eksisterende på studiet. Derfor er du nødt til selv at tage det ansvar på dig hver dag at spise den bedste økologiske og uforarbejdede mad og gerne supplere med et kvalitetstilskud af vitaminer og mineraler. 

Ligesom der skal ledes - ofte i junglen af forarbejdede fødevarer i farvestrålende emballager - når du skal handle ind og finde de uforarbejdede, økologiske råvarer, så skal der også ledes, når du skal købe vitaminpiller af højeste kvalitet. Markedet for vitaminer og mineraler er broget, men der sker for øjeblikket lidt af en revolution på kosttilskudsmarkedet. Mere traditionelle produkter ses idag vige pladsen for nye produkter, ofte af højere kvalitet og optagelighed. At vælge de rigtige vitaminer og mineraler er individuelt, og afhænger af din indre biokemi.

Generelt er det min oplevelse, at når vi skal vælge vitamin- og mineralprodukter, så skal vi se primært på former og optagelighed. Jeg foretrækker organiske food state former, fordi de er bundet op på næringsstoffer, som kroppen genkender som mad, og det kan have betydning både for optageligheden, men ofte kan du så også nøjes med mindre doser.

På billedet ser du de tre multivitaminmineralprodukter, der er at finde i min køkkenskuffe:
I flere år har jeg primært taget Nature’s Own CoQ10 multi, der er en food state multi med CoQ10. Den er jeg virkelig glad for og føler, at jeg får megen kvalitet for pengene.

I perioder veksler jeg, og tager Terra Novas gode multier, der er baseret på næringsrige grønsager og bær. De er også gode.

Jeg selv og travle sønner tager i perioder de mere potente Life Extension multi all in one, særligt når vi rejser - eller rejste. De er også af høj kvalitet.

Udover en multi tager jeg Nature’s Own D3 vitamin, Pharma Nord Seleno precise, Pharma Nord CoQ10, Nordfolk omega 3 og Nature’s Own Bone support med calcium og magnesium til natten.
Du kan læse artiklerne her
Vitaminer og mineraler er livsvigtige
og
Spiser du også vitaminpiller?

 

Naturens vitaminer

 
Naturens vitaminer


Krydderurter og ukrudt er naturens vitaminer, og det er en billig og let måde, hvorpå du kan få et supplement af de livgivende vitaminer og mineraler. Det daglige grønne drys på din mad er den rene sundhed.

Lige nu er det tid til at så eller plante krydderurter i krukker eller højbede, og gør du det, så har du let adgang til skønne og nærende smagsoplevelser hele sommeren. Jeg planter mine højbede til idag og i den kommende weekend, og jeg har mange forskellige slags krydderurter, som jeg nyder at kunne bruge dem i min mad, i smoothies og i friskpressede safter. 

Har du ikke mulighed for selv at dyrke krydderurter, så kan du idag købe næsten alle sorter. Der sælges friske krydderurter som aldrig før i danske supermarkeder, og friske krydderurter er som udgangspunkt virkelig sunde, næringsrige og smagfulde fødevarer, der med fordel kan drysses over maden. Husk at vælge de økologiske. 
Læs mere her
Krydderurter styrker immunforsvaret

 
Krydderurter
Vil du vide mere, så er denne bog min bibel, når det kommer til krydderurter. Lene Tvedegaard er en kapacitet uden lige. Mine varmeste anbefalinger.
Du kan læse mere om bogen her Krydderurter

Mobile krydderurter

 
Krydderurtebed
 
 
Jeg er så heldig at have en have, der er fyldt med skønne højbede. Jeg supplerer næsten hvert år med nye. I år er det blevet til to nye, hvor jeg har plantet hindbær, jordbær, rabarber og stikkelsbær. 

Udover et højbed fyldt med livgivende krydderurter, så har jeg også mit mobile højbed med urter, det står lige udenfor køkkendøren. Det er som sagt mobilt og selvvandende, og jeg er virkelig glad for det, for det betyder, at jeg let kan gi' kartoffelmaden, omeletten eller salaten et sundt og vitaminrigt drys urter. 

Mit råd er helt klart: fyld din vindueskarm, din altan eller din terrasse med smukke, velduftende og styrkende, økologiske krydderurter og klip og drys dem over alle dagens måltider. Har du mange, så tør dem til brug om vinteren, de kan opbevares i glas med skruelåg.

Prøv for eksempel persille eller oregano i morgensmoothien, persille og timian over kartoffel- eller sildemaden og rosmarin eller basilikum over aftenens grønsager eller i en skøn pesto til fisk eller grønne frikadeller. Du kan bruge såvel tørrede som friske krydderurter. Køb gerne de økologiske, hvor de tørrede ikke er bestrålede. På den måde får du også et ekstra skud af de susende vigtige vitaminer og mineraler.

Det mobile højbed har selvvandende plantekasser, så krydderurterne kan klare sig, også selvom jeg måtte være væk en uge eller længere. Det er genialt.

Du kan læse mere her om både mine højbede med sneglekanter og mit mobile højbed til krydderurter
Landhave.

 

Sund og lækker vitamin drik

Vitamin drik
 

Denne skønne, nærende og velsmagende vitamin drik er lavet af skønne friskpressede grønsager, der er sprængfyldte med vitaminer og mineraler. Vitamin drikken er let at tilberede, og det er din direkte vej til ekstra vitaminer, særligt hvis du  drikke vitamin drikker den med det samme, du har presset den. Du kan supplere med mælkebøtteblade eller mælkebøttesaft, hvedegræssaft eller Beyond Greens for ekstra vitaminer.

Du kan finde opskriften her
Vitamin drik

 

Her kan du se Helle Kofoeds fine lille film om mælkebøtter

Skøn råkostsalat

Skøn råkostsalat

Forkæl dig selv og din familie med denne skønne og sunde råkostsalat, fyldt med fibre og næring. Råkosten smager fantastisk dejligt og er let at lave.
Du kan sagtens lave salaten dagen før den skal spises, og den er velegnet til frokost eller som tilbehør til aftensmaden. 
Du finder opskriften her

Gammeldags æggekage

Gammeldags æggekage

Gammeldags æggekage er en klassisk og let frokost- eller middagsret, der bare smager. Æggekagen kan spækkes med friske krydderurter og grønt, og du kan servere den med en god salat og et stykke groft rugbrød til. Her får du opskriften på den bedste gammeldags æggekage, jeg kender til.
Du kan finde opskriften her
 

Lækker rabarbertærte

Rabarber tærter
 

Det er rabarbertid, og de små og fine rabarber smager bare bedst. Prøv disse skønne rabarber tærter, de er friske og lækre og vil glæde på ethvert kaffebord. Du kan bage en stor tærte eller fire små af denne portion. Tærterne smager bedst samme dag, som de er bagt og kan tilberedes med speltmel eller glutenfrit, du kan se alternative meltyper herunder. Rigtig god fornøjelse. 
Du kan finde opskriften her
Rabarber tærter 

 

Suveræne krydderier i maden

Suveræne krydderurter
 
Elsker du også at krydre maden med de allerbedste og smagfulde krydderier, så ved du også, at der er stor forskel på kvalitet og smag?
Nogle af mine yndlingskrydderier kommer fra  Colombani, hvor jeg også køber min olivenolie. De har for nylig fået krydderier i sortimentet, og det er de allerbedste at slagsen. Colombanis krydderier er økologiske, ubehandlede, ubestrålede, og de smager ganske forrygende. 
Læs mere om krydderierne
 
 
Højbede
 
Nu sker det, NU kommer grønkålen, krydderurterne og kartoflerne i jorden. Det sker idag, alt er klar, nattefrosten er (forhåbentlig borte) og jeg glæder mig noget så meget... 
 
Skulle du have lyst til at følge med i have og drivhus og i tilblivelsen af min nye bog, som udkommer inden længe på Politikens forlag, så kan du se de mange nye retter og de mange skønne fotos af mine afgrøder. Du er SÅ velkommen til at følge det hele her på Instagram
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette