I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev er der fokus på hjertesundhed. Mange mennesker lider af hjertekarsygdomme, og sygdomme i hjertet hører til de hyppigst forekommende lidelser herhjemme. Helt ny forskning peger på, at skal hjertepatienter ændre mad- og motionsvaner, så spiller det ind på resultaterne, hvordan de mødes og i hvilken grad de selv har indflydelse på forløbet. Forskningen viste, at de bedste resultater blev opnået i de tilfælde, hvor man blev mødt med ikke-fordømmende og forstående adfærd fra omverdenen. Vores følelser - og det at blive mødt uden fordømmelse spillede altså en afgørende rolle for deltagernes resultater.Du kan læse mere om forskningen herunder, ligesom du kan læse om professor Urban Alehagens forskning, der viser, at selen og CoQ10 kan hjælpe de fleste med hjerteproblemer. 
 
Du kan også finde et link til hele Madforlivet's store temamagasin om kolesterol. Der er også helt ny viden om kaffe og kolesterol , det kan du læse meget mere om herunder. 
 
Du kan stadig nå at plukke hyldeblomster og lave den skønneste hyldeblomstsaft eller te. Du finder to opskrifter, en uden tilsat sukker og en sødet med kokossukker. Du kan også se Helle Kofoeds fine lille film om netop hyldeblomster. 
 
Denne gang finder du opskrifter på den lækreste lette frokostsalat med oste omelet, på lækre sliders til gæstebud på terrassen eller skal EM kampen fejres med en super lækker hjemmelavet burger, så får du også opskriften her, denne udgave med tzatsiki. Hvem elsker ikke pandekager? Opskriften på verdens bedste af slagsen finder du her, eventuelt suppleret med skønne jordbær, nu er de økologiske snart på banen...
 
Ha' det rigtig godt, nyd disse smukke dage og hinanden...
Rigtig god weekend 
Anette   
  
 
 
 
Nye veje til hjertesundhed
 

Nye veje til hjertesundhed

Et nyt studie har vist, at mennesker med lidt for meget på sidebenene, på blot ti uger, kan forbedre såvel deres hjertesundhed som deres mentale helbred, såfremt de i forbindelse med livsstilsændringer mødes med accept, rummelighed og en ikke-fordømmende adfærd.

Undersøgelsen, der blev præsenteret på EuroHeartCare - ACNAP Congressen i 2021, viste nye veje til hjertesundhed. Ikke bare tabte deltagerne sig, de forbedrede også deres blodtryk, kolesterolniveauer og andre parametre for hjertesundhed, ligesom de mentalt fik det bedre med mindre forekomst af skyld, angst og depression.

Såvel overvægt som fedme er forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdom. Det er også ofte forbundet med en høj grad af skam, hvilket kan forhindre, at man søger hjælp eller selv er i stand til at indføre livsstilsændringer.

Dette forsøg omfattede, udover et rummeligt og ikke-fordømmende miljø og selvstændigt udarbejdede målsætninger også ugentlige møder med individuelle opfølgninger, samtale om madplaner, målinger og træning.

Deltagerne fik selv lov at opstille deres mål for de ti uger, der var ingen restriktive diæter involveret, og ingen råvarer blev udelukket. Hver deltager satte sine egne mål, som blev gennemgået en gang om ugen. Vejledernes ikke-fordømmende tilgang skabte stor tillid og gode resultater. Eksempelvis faldt de 1123 deltageres gennemsnitlige kolesteroltal med cirka 20% på de blot ti uger, hvor forsøget kørte.

Tilslutningen til programmet var høj, alle deltagere tabte gennemsnitligt cirka 2 kilo, øgede deres fysiske aktivitetsniveau, spiste sundere og reducerede kolesterol- og blodtrykstallene. Der blev fundet forbedringer på tværs af samtlige opstillede sundhedsmæssige og mentale parametre.

Derfor kunne denne model måske også være brugbar herhjemme, hvor mange overvægtige føler sig stigmatiserede. Måske spiller ores følelser en større rolle end hidtil antaget for vores fysiske sundhed, så muligvis vil en ændret tilgang kunne skabe resultater.

Her kan du læse hele artiklen 
Nye veje til hjertesundhed

 
 
 
kaffe
 

Nyt om kaffe og kolesterol

Vi kan godt lide en god kop kaffe i Danmark. Om vi rent faktisk tåler kaffe, afhænger af den enkeltes gener og niveauer af leverenzymer. Verdens første kaffegenetiske undersøgelse har vist, at drikker man seks eller flere kopper kaffe om dagen, særligt  stempelkande kaffe, så kan det få mængden af fedtstoffer i blodet til at stige betragteligt og dermed øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. Undersøgelsen er foretaget på det australske University of South Australia.

De australske forskere koblede deltagernes genetiske dispositioner sammen med deres kaffeindtag og plasmalipidprofiler (kolesterol og fedt i blodet). Et højt kaffeforbrug bidrog direkte til en negativ lipidprofil. Det betyder, at jo mere kaffe du drikker, des større er din risiko for, ifølge forskerne, at udvikle hjertekarsygdomme.

Det er blandt andet kaffebønnernes indhold af det kolesterolforhøjende stof cafestol, der mistænkes for at forårsage disse stigninger i fedtstofferne i blodet. Cafestol findes ikke i filterkaffe og instant kaffe, men derimod i høj grad i stempelkandekaffe, tyrkisk, svensk og græsk kaffe. Det findes også, men i mindre grad i den barista kaffe, der serveres på mange af landets cafeer.

Anden forskning fra Københavns Universitet viser tilsvarende, at der i stempelkandekaffe, nescafe eller espresso i særlig grad forekommer cafestol, men også kaffes indhold af acrylamider diterpener og kahweol giver anledning til bekymring. Disse kan ligesom cafestol øge kolesterolniveauerne, hvis du drikker mere end to kopper kaffe dagligt.

Hjertekarsygdomme udgør den største dødsårsag globalt set, og såfremt nogle af disse dødsfald vil kunne afhjælpes ved at drikke filterkaffe og mindre kaffe generelt, så kan det vel være en effektiv forebyggende vej. Noget tyder på, at en til to kopper kaffe dagligt ligefrem kan forebygge sygdom.

Du kan undgå hovedparten af ulemperne ved kaffe, hvis du drikker økologisk filterkaffe i stedet for stempelkandekaffe, nescafe eller espresso, idet hovedparten af stofferne filtreres fra, når du laver gammeldags kaffe igennem et filter eller anvender en aero press. nyder en, max to daglige, gode kopper frisk, økologisk filterkaffe.
Du kan læse og dele artiklen her
Nyt om kaffe og kolesterol

Professorens gode hjerteråd

Madforlivet nyhedsbrev
 

Professor Urban Alehagen er kardiolog og har igennem en årrække forsket i hjertesygdomme. For nogle år siden påviste han, til sin egen store overraskelse, sammenhænge imellem hjertesygdom og mangel på selen og CoQ10. Hans banebrydende forskning har påvist, at ved at give tilskud af selen og CoQ10 blev hjertefunktionen blandt forsøgs-personerne markant bedret på alle parametre, og graden af mennesker, der døde af hjertesygdom blev reduceret.

"Vi har igennem mange år været opmærksomme på, at selenmangel kan føre til øget risiko for udvikling af hjertesygdom og åreforkalkning, men også til hjertedød. Vores forskningsteam har været i stand til at påvise, at “sunde” ældre pensionister generelt har lave niveauer af selen, hvilket fører til øget risiko for hjertekarsygdomme. Vi har også været i stand til at påvise, at tilskud af selen, i kombination med coenzym Q10 – som kroppen også anvender i alle levende celler – kan have positive og beskyttende effekter.

Vores forskningsenhed har været i stand til at påvise, at ved at give tilskud af selen og CoQ10 reduceredes graden af inflammation i kroppens væv, deltagerne oplevede en bedre livskvalitet, hjertefunktionen blev bedret på alle parametre, og graden af mennesker, der døde af hjertesygdom blev ligeledes reduceret. Alle disse effekter stammer fra det faktum, at indtag af disse kosttilskud korrigerer ubalancen, som cellen udsættes for ved et for lavt indtag af selen og CoQ10", fortæller Urban Alehagen.

Du kan læse hele Urban Alehagens artikel og finde konkrete råd her
Tilskud af selen redder menneskeliv

Spis dig fra højt kolesterol

Madforlivet nyhedsbrev
 

For de fleste mennesker er det muligt at bringe kroppen tilbage i kolesterolbalance indenfor tre til fire måneder. Det handler om at spise og leve, så du fremmer dannelsen af gavnlige signalstoffer i kroppen og samtidig hæmmer leverens dannelse af kolesterol. Der er rigtig meget du selv kan gøre for at fremme sund kropslig balance, herunder også fornuftige kolesteroltal. Er du arveligt belastet, så kan det være mere udfordrende. Her kan du drøfte mulighederne med din læge. 

Det kolesterol, du indtager via mad som fx smør og æg, spiller ikke en stor rolle for det samlede kolesteroltal. Det udgør nemlig kun cirka 20% af det kolesterol du har i blodet. Derimod udgør det kolesterol du danner i leveren cirka 80% af det kolesterol, der cirkulerer i blodet. Det er primært sukker, hvidt brød og pasta i kombination med alkohol og dårlige fedtstoffer fra margariner og færdigretter, der provokerer leveren til øget dannelse af kolesterol. Kostfibre, særligt fra grønsager, er vigtige, idet de binder brugt kolesterol til sig og transporterer dem ud af kroppen, så de ikke laer ballade. 

Stress kan øge dannelsen af kolesterol, ligesom rygning virkelig bør undlades, idet det ilter eller oxiderer kolesterolet. Det er oxideret kolesterol, der er potentielt farligt. Det kan også betale sig at passe på med alkohol. Et glas rødvin dagligt er fint, men det er bedst ikke at drikke mere end det ene glas dagligt. 

Husk, at kolesterolniveauerne ændrer sig konstant, og høje niveauer kan være et alarmsignal fra kroppen, som skal tages alvorligt. Du kan læse meget mere om kolesterol, og hvad du kan gøre ved det, herunder også om ekstrakt af røde ris i dette Madforlivet temamagasin om Kolesterol

OBS! tilbuddet på Kolesterolkogebogen er ikke længere gældende.
Bogen kan købes HER

Du kan stadig nå at lave hyldeblomstsaft og se Helles lille film

Hyldeblomstsaft
 

Du kan stadig nå det - at plukke hyldeblomster og fabrikere den lækreste hyldeblomstsaft med eller uden tilsat sukker. Du får begge opskrifter herunder, ligesom du kan nyde Helle Kofoeds fine lille film om netop hyldeblomster. Du kan finde opskrifterne på hyldeblomstsaft med eller uden tilsat sukker lige her
Hyldeblomstsaft 

 

Se Helles film herunder og lad dig inspirere til hyldepandekager...

 
 

Sommer sliders

Sommer sliders
 
 
Sliders er mini burgers, her i sorte miniboller, som gør dem ekstra lækre, dekorative og velsmagende. De er lette at tilberede og er velegnede til studenterfester eller hyggelige sammenkomster med venner og familie. Sliders er populære, og denne version med sorte mini burgerboller er et hit. Du kan se videoen, hvor lette de er at tilberede, opskriften finder du her
 
 

Skøn og sund frokostsalat

Frokostsalat
 
 
Let og lækker salat med oste omelet og krydderurter. Salaten ser ikke alene smuk ud, den smager og mætter også, og er virkelig let at tilberede. Salaten kan serveres til frokost eller aftensmad, suppleres med lidt hummus, og ækker lykke hos såvel børn som voksne.
 
Du kan finde opskriften her
Frokostsalat med omelet
 

Sommer burger med tzatsiki

Sommer burger
 
Lige til EM kampen eller bare til hygge på terrassen. Skøn, hjemmelavet burger, der bare smager. Her med tzatsiki og bønnefritter, men den kan sagtens tilberedes med almindelig dressing og kartoffelfritter. Den smager forrygende og både børn og voksne vil elske den. Du finder opskriften her

Verdens bedste pandekager

Verdens bedste pandekager
 
Hygge, sommer og lækre, sprøde pandekager, der kan serveres med jordbær, eller som du kan dyppe hyldeblomsterne i og stege dem på panden. De smager og er lette at lave. Her får du opskriften på noget nær verdens bedste pandekager
Du finder opskriften her

Sommeren er her, alting blomstrer og morgenmaden nydes ofte i drivhuset. Skulle du også have lyst til at følge med i livets gang i haven og drivhuset og i tilblivelsen af min nye bog, så kan du følge med i mit liv og i mine stemningsfyldte billeder, og du er SÅ velkommen her på Instagram

Vidste du, at jeg altid tilstræber at svare på spørgsmål på Facebook. På den måde kan alle også få glæde af svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette