Sommer, sol og ferie står for døren, og derfor sætter vi i dette nyhedsbrev fokus på solbadning, solcreme, lækker sommermad på terrassen og bålmad i haven eller ved stranden. Dette nyhedsbrev bugner derfor af skønne opskrifter på salater, æggekage, lækre toasts, pizza snobrød og ikke mindst sunde is. I næste uges nyhedsbrev kan du som modtager af Madforlivet nyhedsbrev ovenikøbet glæde dig til en lille GRATIS e-bog med opskrifter på sommerlig og sund aftensmad. 
 
Solen er livgivende og gør os ofte glade og mere optimistiske. Solen bevirker også, at vi kan danne det vigtige D vitamin. For når solens stråler rammer kolesterolet under huden, så igangsættes en omfattende proces, der involverer både hud, lever og nyrer, men som gør, at vi får dannet det livsvigtige og immunstyrkende D vitamin. Det kan vi her i Danmark kun i månederne juni, juli og august, og kun hvis solen skinner. Heldigvis kan vi lægge lidt D vitamin på kroppens lagre til de mørke måneder, men lagrene er som regel brugt op allerede i november måned. Derfor er det vigtigt at vi kommer ud i solen og dyrker intelligent solbadning om sommeren og tager tilskud af D3 vitamin om vinteren. Det kan du læse mere om herunder. 
 
Er solen stærk og huden sart, er du taget sydpå eller elsker du bare at opholde dig i solen, så er det en god ide at have en god økologisk solcreme ved hånden. Alt for mange solcremer med faktor indeholder hormonforstyrrende kemi, faktisk forstår jeg ikke, hvordan det overhovedet kan være tilladt at sælge creme og solcreme med alskens kemi i, som potentielt kan gøre os og vores børn syge. Derfor har jeg længe søgt efter en ren og økologisk solcreme, og fundet en, som jeg synes er intet mindre end genialt god. De har ovvenikøbet en solcreme til ansigtet med en lille smule diskret tilsat farve, som jeg personligt er glad for. Den fåes selfølgelig også uden, og såvel i faktor 30 som 50. Den kan du også læse mere om herunder, ligesom du finder inspiration til den mest suveræne, rene og stabile Omega 3 olie og til læskende drikke henover sommeren. 
 
GOD sommer og rigtig god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Sol og sommer
 

Nyd solen intelligent

Solens stråler er den vigtigste kilde til D vitamin, derfor kaldes det også for solskinsvitaminet. Det styrker dit immunforsvar, så sørg derfor for at komme ud i solen i sommermånederne og dyrk intelligent solbadning under hensyntagen til din hudtype og tolerance.

Det er lige nu i disse dage, at vi må ud at nyde solen, danne solskinsvitamin og dermed booste vores produktion og vores lagre af D3 vitamin, for D vitamin styrker vores immunforsvar helt naturligt.

Husk, at solcreme med faktor blokerer for cirka 98% af din D vitamin dannelse. En kvart til en halv time i solen hver dag uden solcreme med faktor kan derfor for de fleste være en god ide, men dyrk solen intelligent. Har du særlig sart hud, skal du selvfølgelig passe ekstra på, ligesom det er en god ide at søge skygge, særligt i tidsrummet imellem kl 12 og 14. Tåler du solen, så kan du på blot en halv time i høj sol nå at danne mellem 10 og 20,000 i.u. D3 vitamin.

Det er kun i juni, juli og august, at vi herhjemme kan danne tilstrækkeligt D vitamin og dermed nå at opbygge vores D3 vitamin lagre, så vi kan være rustede til de mørke måneder. Vi kan dog ikke danne tilstrækkeligt af solskinsvitaminet til hele vinteren, derfor er det væsentligt at tage et tilskud af D3 vitamin fra september til maj måned, når du bor i Danmark.

Det virkelig gode ved D3 vitamin er også, at når niveauerne i blodet konstant ligger optimalt, gerne på cirka 75-100 nnmol/l året rundt, så kan D3 vitaminet helt naturligt også beskytte huden mod solskoldning og forbrænding, helt ligesom den effektivt beskytter din krop mod sygdom.

Solbadning skal dog foretages intelligent, og selvom dine niveauer af D3 vitamin er tilstrækkeligt høje, så kan det selvfølgelig være nødvendigt også at brug creme med solfaktor, hvis solen er stærk. Nyd solen, sørg for at få dannet masser af solskinsvitamin og rigtig god sommer.

Du kan læse artiklen her 
Derfor er D vitamin et vigtigt våben

 
 
solcreme
 

Den bedste solcreme

Jeg har i mange år ledt efter en ren og økologisk solcreme. Alga Maris er ubetinget den bedste solcreme, jeg har prøvet. Den er ny, økologisk, vegansk og til forskel fra andre økologiske solcremer er det effektive solfilter i Alga Maris udviklet som en kombination af mikroniserede mineraler og rød tang ekstrakt.

Alga Maris solcremerne fremstilles af Laboratoires de Biarritz, og ambitionen har været at fremstille helt rene, effektive og miljøbeskyttende produkter. 99,5% af solcremerne består således af naturlige, økologiske ingredienser, og de er helt uden stoffet Dibutyl Adipate, som er under mistanke for at skade havmiljøet og være hormonforstyrrende.

Solcremerne er velegnede til hele familien, er vand- og svedresistente, allergivenlige og så findes der en ansigtssolcreme med en lille smule farve. Den er jeg stor fan af, men jeg kan varmt anbefale alle produkterne. 

Det er også værd at være opmærksom på, at når vi normalt anvender creme og solcreme, så kan potentielt hormonforstyrrende eller skadelige stoffer entre vores blodbaner og skade os og vores børn. Påfører du solcreme og så bader, så kan hormonforstyrrende stoffer fra solcremerne også gøre stor skade på koralrev, vandmiljø og dyreliv, også i danske farvande. Men det er altså ikke kun havmiljøet, der potentielt skades af bl.a. Oxybenzone, Octinoxate, Dibutyl Adipate eller andre syntetiske konserveringsmidler fra solcremer, det kan vi mennesker også. 

Du kan læse mere og købe Alga Maris HER

 
Solcreme

Glæd dig til i næste uge - GRATIS e-bog SUND AFTENSMAD

Sund aftensmad
 
Glæd dig, i næste uges nyhedsbrev kan du som modtager downloade min nye lille e-bog           
SUND AFTENSMAD!
 
Du kan også deltage i en konkurrence om et antal eksemplarer af min helt nye bog GAVEN til MAVEN, der udkommer på Politikens forlag, inden så længe.
Læs med på torsdag...
 

Husk din omega 3

Nordfolk
 

Nordfolk er et helt nyt omega 3 kosttilskud. Det drejer sig om en omega 3 olie på kapsler, der er udvundet af Calanus finmarchicus – dyreplankton fra Arktis. De indfanges skånsomt og olien er ikke raffineret. Jeg tager selv produktet, har gjort det i flere måneder, og er meget begejstret.

Nordfolk er en ren, naturlig og uraffineret omega 3 olie, der adskiller sig fra andre omega 3 olier ved, for det første at være naturligt fremstillet og uraffineret, men også ved lettere at kunne optages og anvendes af kroppens celler. Det er et af de bedste bud på en god, stabil og virksom omega 3 olie, jeg har set. Jeg kan varmt anbefale den. 
Du kan læse meget mere her 
Nordfolk omega 3

 

Husk at drikke nok vand

Husk at drikke vand
 
Vidste du, at de hyppigste symptomer på vandmangel er:

Træthed og forstoppelse
For højt blodtryk og kolesterol
Tidlig aldring samt tør hud og læber
Diffushed og svimmelhed

At drikke tilstrækkeligt med vand er afgørende for et godt helbred og et langt liv i sundhed. Drik gerne 1 1/2 – 2 liter rent og friskt vand om dagen. Her i sommervarmen kan det være aktuelt med mere, og det kan ikke erstattes af hverken kaffe eller te, tværtimod. Så drik vand og pep gerne vandet op! Er du utryg ved kvaliteten af dit drikkevand, så prøv kulstænger eller gør som jeg, rens dit vand. Lad dig inspirere her
 
 

Sol, sommer og bålmad i haven eller på stranden

Bålmad
 
Findes der noget hyggeligere end en lun sommeraften og et lille bål? Det er indbegrebet af hygge for både børn og voksne. Herunder kan du læse om en helt ny bog, der netop skaber fokus på bål, bålmad og hygge. Bogen hedder Brændende kærlighed, og de smukke fotos er taget af fotograf Jesper Rais. 
 
Brændende kærlighed
 
 

Brændende kærlighed

Den charmerende bog Brændende Kærlighed om bålmad er netop udkommet. Den er skrevet af Jakob Nusbaum, der igennem en årrække har arrangeret outdoor teamcooking og serveret bålmad på diverse festivaler. Hans budskab er, at bål og bålmad er for alle, uanset evner og erfaring, men den hygge, charme og sammenhold, der kan opstå gennem fælles madlavning over bål, er uvurderlig. 
 
Og man får lyst til at lave et bål og kokkerere efter bogens opskrifter, når man har læst Jakobs bog, for den emmer af hygge, charme og velsmag. Det er gode opskrifter, der passer til såvel børn som voksne, og de er lette at gå til. Måske kan bålmad være en god ide til en familieaktivitet i sommerferien, for ingen tvivl om, at det er hyggeligt, og så smager det bare godt.
 
Det er en smuk og inspirerende bog, fyldt med dejlige billeder, der er taget af dygtige Jesper Rais, og netop de mange smukke stemningsfotos gør det let at lade sig forføre til at lave for eksempel pizza snobrød eller de toplækre ægge toasts over åben ild, som du finder opskrifterne på herunder. 
 
Jeg kan varmt anbefale bogen, og der kommer helt sikkert bålmad på programmet her i huset henover sommeren. Har du også lyst til at lade dig inspirere af Jakobs ideer og opskrifter, så kan du læse mere og købe bogen HER

Pizza snobrød

 
Pizza snobrød


Det er hyggeligt at lave pizza på pind over bål. Det synes både børn og voksne er skønt, og det er let. Denne version af pizza snobrød er særligt god. Lav dejen, og sæt de øvrige ingredienser klar på et bord, så både børn og voksne let kan lave deres egen pizza. Tricket er ikke at komme for meget fyld på, det er bedre at lave flere små pizzaer end en stor og overfyldt. Find 
opskriften her
Pizza snobrød 

 
 

Ægge Toast

 
Ægge Toast
 
Denne Ægge Toast med salat, bacon og reven ost smager fantastisk godt. Den er glutenfri og kan tilberedes på en pande – på bål eller komfur – og er en supernem og lækker ret. Hvis du ønsker ekstra smag af bål, kan du grille grønsagerne på en rist over bålet først. Det kan anbefales at bruge en kniv, hvis toasten skal deles :-). 
Her kan du finde opskriften på

Salat med stegte radiser

Salat med stegte radiser

Denne salat med stegte radiser og kogte kartofler er let at tilberede, og den smager fantastisk godt. Den er frisk og sommerlig og egner sig til grillet fisk, bagt fisk, grønne frikadeller 
eller andet lækkert. Jeg kan varmt anbefale den og siger ganske enkelt; prøv den.
Du kan finde opskriften her
 

Grønne deller i kålwrap

grønne deller i kålwrap


Skøn aftensmad eller grøn frokostret, der er let at tage med i madboxen. De grønne deller smager super godt og kan serveres med alt andet tilbehør, her i et kålblad med grønsager og dressing. De grønne deller kan også serveres til ovnbagte rodfrugter og en fyldig salat.

Du kan finde opskriften her 
Grønne deller i kålwrap

Den bedste æggekage

Den bedste æggekage


Denne opskrift nærmer sig verdens bedste, gammeldags æggekage, og den kan varmt anbefales. Den er let at tilberede, smager godt, og egner sig fantastisk godt til en lun sommeraften på terrassen eller altanen. Du kan tilføje økologisk bacon eller lave den gammeldags æggekage vegetarisk.
Du kan finde opskriften her 
Den bedste æggekage

Sunde is

Sunde is

Her finder du tre sunde opskrifter på is, som smager såvel børn som voksne. Du kan bruge din yndlingssmoothie, og fryse den ned i forme eller græsk yoghurt, blendet med bær. Du kan også stikke hele bær ned i formen langs kanten, så det ser smukt og indbydende ud. 

Du finder opskriften lige her
Sommer
 
Tomaterne, auberginerne, chilien, agurkerne og peberfrugterne i drivhuset stortrives, og de første afgrøder er høstet. Det smager på en eller anden måde bare bedre, når man selv dyrker sin mad. De får kærlig daglig nusning og pleje, og det smages. Nu er det bare jordbærrene og kartoflerne jeg venter på. 
 
Skulle du have lyst til at følge med i sommerstemningen i have og drivhus og i udgivelsen af min nye bog, der udkommer inden længe på Politikens forlag, så kan du se de mange nye retter og de mange skønne fotos af mine afgrøder. Du er SÅ velkommen til at følge det hele her på Instagram
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
 
GOD sommer Anette