Så blev det endelig dagen, hvor jeg for alvor kan præsentere dig for min nye bog. Jeg har glædet mig og er noget så stolt, for bogen Gaven til maven er uden sammenligning den bedste og vigtigste bog, jeg nogensinde har skrevet. Bogen handler om, hvordan du får en bedre fordøjelse, og den giver et let og overskueligt overblik over den seneste nye forskningsbaserede viden, der i dag foreligger om tarmsundhed og gluten, kostfibre og andre komponenter i korn. 
 
I forbindelse med tilblivelsen af Gaven til maven har jeg talt med dejlige mennesker, der personligt har oplevet disse problematikker på egen krop. Jeg har besøgt og talt med  tarmforskere og læger fra hele verden, der har påvist netop sådanne sammenhænge, og de har endda velvilligt sagt ja til at være med i bogen, så du også kan få del i deres erfaringer og forksning.
 
Bogen er en omfattende, men også letlæst og sammenfattende guide til, hvad et højt indtag af glutenholdig mad kan forårsage af ballade hos nogle, og hvad man helt enkelt kan gøre ved det. Et stadigt stigende antal danskere, der har været udfordret af tilsyneladende uforklarlige symptomer og fordøjelsesbøvl, har helt frivilligt valgt glutenholdig mad fra, og mange af dem beretter, at de er blevet hjulpet derved. Helt ny forskning underbygger deres erfaringer og viser, at netop korn som hvede, rug og byg hos mange mennesker optræder som potentielle ballademagere, der påvirker sundheden i et langt større omfang, end hidtil antaget. Ikke kun på grund af kornenes glutenindhold, men også fordi særlige kostfibre og andre komponenter kan genere tarmen, blandt andet hos den cirka en million danskere, der lider af irritabel tarm. 

Og du kan roligt glæde dig, for bogen kommer hele vejen rundt, er let og overskuelig,  og så er den  selvfølgelig
fyldt med de lækreste nyudviklede opskrifter, hele 68 af slagsen, og tjener samtidig som en hjælp og uundværlig guide for enhver, der vil afprøve en periode uden eller med mindre hvede, rug og byg i maden og derved  opleve på egen krop, hvad det kan gøre. 

Alle, også dem, der lider af decideret glutenallergi, også kaldet cøliaki, kan med denne bog i hånden hente ny viden og gode redskaber, men også de mange, der lider af oppustethed, irritabel tarm og flere andre, ofte uforklarlige symptomer, kan finde hjælp i denne bog. Med Gaven til maven får du svar på mange af de spørgsmål, der melder sig, når pilen peger på glutenholdig mad og korn som hvede, rug og byg som mulige problemskabere. Og du kan være ganske rolig, du behøver ikke gå på kompromis med hverken smag eller livretter. Du kan stadig bage lige så lækkert brød og lave alle dine favoritretter, du skal bare anvende andre meltyper end du plejer. Alt det og meget mere kan du læse om på Gaven til mavens 300 sider og samtidig lade dig inspirere af de mange lækre opskrifter.  

Saxo har netop startet forsalget af bogen, og til dig, der er trofast læser af Madforlivet nyhedsbrev, har jeg fået lov til at videreformidle Saxo's rabatkode til forudbestilling af min nye bog Gaven til maven. Koden giver dig 22% rabat, men gælder kun i kort tid. Til gengæld kan du købe ligeså mange bøger du måtte ønske, med koden. Du må også gerrne dele den med bekendte, som du tænker kan have interesse i denne bogs budskab. Herunder kan du læse meget mere om bogen og hvordan du benytter dig af tilbuddet. Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse.  
 
I dette nyhedsbrev kan du også læse om, hvor let det er at skifte hvedemel ud med glutenfri meltyper, og hvorfor surdejsbagning er så godt, hvadenten du skal bage med eller uden gluten. Og så er der en lille opdatering til dig om kaffe. 
 
OG... de tre vindere af de allerførste signerede eksemplarer af Gaven til maven er udtrukket, og du kan finde navnene på de heldige herunder. Stor stor TAK for alle jeres anbefalinger af Madforlivet nyhedsbrev, det har været en fest og noget så dejligt at modtage så mange positive og glade mails.  
 
Sædvanen tro finder du også et par skønne opskrifter, blandt andet på en lækker sommer salat med bagte tomater og vandmelon, på superlækker fiskeburger, en sund burger med almindelig bøf eller plantebøf, der også sagtens kan laves glutenfrit, på en hindbærlækker smoothie og selvfølgelig også på glutenfri surdej.  
 
Smil, glæde og mange hilsner herfra
Anette   
  
 
 
 
 

Gaven til maven

Gaven til maven

 

Som du kunne læse ovenfor, så handler min nye bog om tarmsundhed, og den giver dig et let og overskueligt overblik over den seneste nye forskningsbaserede og erfaringsbaserede viden, der i dag foreligger om gluten, kostfibre og andre komponenter i korn, som potentielt kan udfordre selv de stærkeste tarme. Bogen kan være en hjælp og inspiration til alle, også dem, der lider af decideret glutenallergi, men også til de mange, der lider af uforklarlige symptomer, irritabel tarm, oppustethed eller manglende energi. 

Bogen giver dig masser af ny viden, gør dig klogere på dig selv og din krop og tilbyder også praktiske redskaber og hele 68 nye, skønne, lette, sunde og delikate opskrifter. Den indeholder også grundige anvisninger til, hvordan du let kan udskifte glutenholdige meltyper med glutenfri, uden at det går ud over velsmag eller fiberindhold, og viser dig, hvor let det er at bage uden gluten. Glæd dig til 300 siders smuk og velunderbygget inspiration. 

En testlæser har allerede anmeldt bogen sådan her:
"En fuldstændig fantastisk smuk, superlækker og fyldestgørende informativ bog om hvorfor og hvordan du allerbedst tager vare på dig, din krop, dit velbefindende, dit overskud og dit helbred! Det må bestemt betragtes som den bedste gave du kan ønske dig, og også give i gave til dem du holder allermest af!! Glæd dig til endnu en gennembearbejdet, veldokumenteret og yderst relevant bog fra Anette Harbech Olesens hånd." Jeanett 

Sådan køber du Gaven til maven:
Saxo har nu åbnet for forudbestilling. Er du medlem hos dem, har de lige nu en skarp pris. Er du ikke medlem, har de tilbudt en rabatkode til alle Jer trofaste læsere af mit nyhedsbrev. Koden giver ikke-medlemmer 22% rabat, men gælder kun i kort tid. Til gengæld kan du købe ligeså mange bøger du måtte ønske med koden - og du må også gerrne dele den med venner og bekendte. Jeg ønsker dig rigtig god læselyst.

Rabatkoden er GAVENTILMAVEN, og den indsætter du i feltet "rabatkode", når du er ved betaling. Vejledende pris på bogen er kr. 300,-, og rabatten på 22% fratrækkes Saxo's aktuelle introduktionspris. 
Her kan du købe bogen med rabatkode Gaven til maven

Bogen udkommer den 7. september og vil blive sendt til dig, så du har den den dag.

(Koden gælder til og med en 20. august 2021, men omfatter dog ikke medlemmer af Saxo Premium, da medlemskabet i forvejen inkluderer rabat)

P.S. Som I nok ved, så er d
et vist et lovkrav, at jeg skriver, at dette link til Saxo er en reklame - også selvom det jo altså er for min egen bog :-)  

Hvorfor den snak om gluten?

Glutenfri surdejsbrød
 
Måske undrer det dig, at gluten og glutenholdig mad lige nu er så meget i fokus. Det skyldes flere faktorer. Blandt andet, at rigtig mange mennesker helt frivilligt har valgt glutenholdig mad fra og fået det bedre. Cirka 20% af alle amerikanere har valgt at leve med mindre eller helt uden gluten i hverdagen. Disse tendenser ses også i Danmark, og det har givet anledning til helt ny forskning, der viser, at der i høj grad er noget om snakken. Et højt indtag af særligt hvede kan nemlig udfordre selv de stærkeste tarme, og ovenikøbet ændre den fine balance og sammensætning af mikrober i den vigtige tarmbiota. Det er blandt andet forskning, foretaget af professor Oluf Borbye Pedersen, der har vist det, og Oluf har skrevet forord og deltager også i min bog Gaven til maven. Han deltager blandt andet sammen med professor Alessio Fasano fra Harvard Medical School, der også har forsket i dennne problematik. Vi trænger herhjemme til at få sat fokus på vort høje indtag af glutenholdig mad, i særdeleshed hvede. Derfor min nye bog  Gaven til maven. 

Vi er alle forskellige og reagerer forskelligt på indtag af forskellige former for mad. Derfor findes der ikke en facitliste, der gælder for alle. Vi må hver især finde frem til, hvilken mad vores krop trives bedst med. 

Har du mistanke om, at glutenholdig mad kan være årsag til eventuelle symptomer eller gener, så behøver det ikke at være svært at navigere udenom glutenholdige fødevarer, bare du ved hvordan. Et sted at starte er at udskifte almindelige glutenholdige morgenmadsprodukter med havregryn, der er glutenfri. Dernæst kan du blende havregrynene til mel og bage de skønneste havreboller, der er fyldt med velsmag, fibre og energi. Dem får du opskriften på i æste udgave af Madforlivet nyhedsbrev. Du kan også have glutenfrit groft rismel i melskuffen istedet for hvedemel, og det 
kan du anvende, når du skal ha' mel i frikadellefarsen eller til andre middagsretter, som du kan lide. Det behøver ikke at være vanskeligt, og du kan hente hjælp i min nye bog Gaven til maven, der også byder på et væld af skønne glutenfri opskrifter.  

Forskningen i disse sammenhænge har også taget fart i de senere år, og hvad der tidligere var mange menneskers erfaringer, er nu et langt stykke henad vejen også videnskabeligt velunderbygget. Start eventuelt med dette suveræne glutenfri surdejsbrød, du il blive overrasket over, hor godt det smager, og så er du igang. 
Du finder opskriften her
 

Derfor er surdej sundt

Derfor er surdej godt
 
Når du bager og spiser brød, bagt med surdej, så øger du tilgængeligheden af vitaminer og mineraler fra brødet betragteligt. Du får også et sundere brød, fordi surdejsprocessen så at sige ”fordøjer” potentielt problematiske stoffer i kornet. Vælger du ovenikøbet at anvende økologisk, stenkværnet mel, så viser dyreforsøg, at sådanne råvarer, når surdejsbehandlede, er i stand til at øge kroppens optagelighed af vitale vitaminer og mineraler. Det gælder såvel glutenholdigt som glutenfrit brød. 

Idag lynhæves brød med blandt andet gær og enzymer, og meget brød bages af eller med raffineret hvidt hvedemel. Det er ikke ubetinget sundt, ligesom der ikke er meget næring i et sådant brød, der potentielt kan virke som sukker i kroppen, når du spiser det.

Fytinsyre, der findes i blandt andet korn og bælgfrugter, kaldes også en antinutrient, fordi stoffet hos nogle mennesker blokerer for optagelsen af en lang række vitaminer og mineraler i for eksempel korn. Surdejshævning neutraliserer en stor del af fytinsyren, udførte forsøg viser, at det mere end halveres.

Det afhænger af blandt andet din tarmbiotas konstitution, hvordan din krop reagerer på fytinsyre, men for alle, der gerne vil have gavn af de mange gode næringsstoffer i økologisk fuldkorn, og som tåler det, kan surdejshævet brød, bagt af økologisk stenkværnet mel, være løsningen. Surdejsbrød er ganske enkelt en bedre kilde til tilgængelige vitaminer og mineraler, især magnesium, jern og zink, men også til bedre brød med suveræn smag. Lav en surdej, lad den boble på dit køkkenbord og bag de lækreste surdejsbrød, det kan armt anbefales.
Du kan læse hele artiklen her 
Derfor skal du bage med surdej

 

 

Så let er det at lave glutenfri surdej

Glutenfri surdej

Det bedste brød bages med surdej, og i min nye bog kan du finde opskrifter på de skønneste surdejsbrød og boller, som du kan tænke dig. Det er faktisk muligt at bage ligeså lækkert glutenfrit brød som hvedebrød, bare man ved hvordan. 
Du kan se, hor let det er at lave en glutenfri surdej, i den lille video herunder. 

Her
 finder du opskriften på
Du finder opskriften her på
 
 

KONKURRENCE - VINDERNE AF DE TRE FØRSTE EKSEMPLARER AF GAVEN TIL MAVEN ER UDTRUKKET

 
Gaven til maven
 
Tak for jeres dejlige anbefalinger af Madforlivet nyhedsbrev. De tre heldige vindere af et signeret eksemplar af min nye bog Gaven til maven er:
 
1. Anne Søgaard
2. Hanne Kaufmann
3. Annelise Holm
 
Stort til lykke til jer. Vil I være søde fluks at sende mig en mail med jeres fysiske adresser på anette@madforlivet.com så sender jeg bøgerne til jer. Venligst oplys, om I ønsker bøgerne signeret. Igen, stort til lykke og mange hilsner Anette
 
 

Mere om kaffe

mere om kaffe
 
Nyder du også din morgenkaffe, så kan jeg glæde dig med, at en til to kopper kaffe om dagen ud over at smage godt, også ser ud til at kunne modvirke udviklingen af en række sygdomme som for eksempel Parkinsons sygdom eller type 2-diabetes. Et studie viser også, at 1-2 kopper kan kaffe potentielt kan forlænge levetiden hos nogle. Her i Danmark hører vi til blandt de allermest kaffedrikkende folkeslag i verden, så for os, er dette godt nyt, vi kan fortsat roligt hygge os med vores kaffe.

Et er, hvor godt du tolererer og afgifter koffein, men andet er, hvordan du brygger din kaffe, hvilken kvalitet kaffe du vælger, og hvor mange kopper du drikker dagligt og på hvilke tidspunkter på dagen, du drikker din kaffe. Alle disse forhold spiller en rolle for den potentielt sundhedsmæssige effekt.

Den seneste nye forskning tegner dog et billede af, at personer, der drikker 1-4 kopper filterkaffe om dagen, lever længere og har lavere dødelighed end andre, der drikker mere kaffe, men også end dem, der slet ikke drikker kaffe. 

Ifølge forskerne er filterkaffe den sundeste kaffe, du kan drikke, da filteret fanger en stor del af de stoffer, der kan øge det dårlige kolesterol og den potentielle risiko for udvikling af hjertekarsygdom. Der er dog uenighed vedrørende instant coffee. Det viser sig, at nogle mærker indeholder højere koncentrationer af stofferne cafestol og acrylamid end andre, og det kan påvirke den potentielt sundhedsmæssige effekt. Jeg er til jeres orrientering ved at undersøge dette, og I hører nærmere, så snart jeg ved mere. Indtil da kan du læse mere om kaffe her
Drik kaffe og lev længere?

 

Opskrift på Fiskeburger

Fiskeburger
 
De mennesker, der lever længst og sundest spiser masser af grønsager og fisk. Spiser du fede fisk som laks og ørred, så vælg de økologiske af slagsen, for fisk er sundt, men du skal vælge de bedste og reneste kilder. 

Her finder du opskrriften på en super lækker fiske burger, der smager ganske forrygende og er velegnet til såvel børn som voksne. 
 
Her finder du opskriften på 
 
 
 

Burger med bøf eller plantebøf

Sund burger
Du finder opskriften på sund burger med almindelig bøf eller plantebøf her

Tomatsalat med melon

Tomatsalat med melon

Super delikat og frisk salat med bagte tomater og frisk vandmelon, timian, gedeost eller mozarella og oliven. En perfekt kombination på en salat, som du kan servere som forret, frokostret eller som tilbehør. Fi
nd opskriften her
 

Hindbærlækker smoothie

Hindbær smoothie
 
Super enkel, skøn og cremet hindbærsmoothie, der smager helt fantastisk  Den smager dejligt og friskt. Den er let at lae og du kan anvende hindbær fra haven eller fra frost. Du kan finde opskriften her
 
Gaven til maven
 
Blev du inspireret til at glæde en god bekendt, et familiemedlem, en fødselar, en værtinde eller dig selv med min nye bog Gaven til maven. Så kan du købe den lige her hos Saxo med deres rabatkode GAVENTILMAVEN og opnå 22% rabat. Køb bogen HER 
 
Skulle du have lyst til at følge med i have og drivhus og i udgivelsen af min nye bog, som udkommer inden længe på Politikens forlag, så kan du se de mange nye retter og de mange skønne fotos af mine afgrøder. Du er SÅ velkommen til at følge det hele her på Instagram
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette