NU er det sidste chance, hvis du har lyst til at erherve min nye bog Gaven til maven med 22% rabat. Bogen, der er strøget ind som nummer 1 på bestsellerlisten, handler om, hvordan du får en bedre fordøjelse, og den giver et let og overskueligt overblik over den seneste nye forskningsbaserede viden, der i dag foreligger om tarmsundhed og gluten, kostfibre og andre komponenter i korn. 
 
Saxo har startet forsalget af bogen, og til dig, der er trofast læser af Madforlivet nyhedsbrev, har jeg fået lov til at videreformidle Saxo's rabatkode til forudbestilling af min nye bog Gaven til maven. Koden giver dig 22% rabat, men gælder kun til og med imorgen. Til gengæld kan du købe ligeså mange bøger du måtte ønske, med koden. Du må også gerrne dele den med bekendte, som du tænker kan have interesse i denne bogs budskab. Herunder kan du læse meget mere om bogen og hvordan du benytter dig af tilbuddet. Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse. Rabatkoden er GAVENTILMAVEN, og den indsætter du, når du når frem til betaling. Du kan stadig nå at købe bogen med rabat HER 
Dette er en reklame for min egen bog :-). 
 
I dette nyhedsbrev kan du også læse om, hvor vigtigt det er at spise antiinflammatorisk, for høj grad af inflammation indgår i udviklingen af mange af de sygdomme, vi lider af idag i Danmark. Glutenholdig mad, som vi spiser mere og mere af, fremmer eksempelvis inflammation i kroppens væv. Herunder kan du også læse, hvordan en ny analyse viser, at 67% af amerikanske børn og unge får hovedparten af deres kalorier fra fastfood eller forarbejdet mad. Det er en særdeles usund glidebane, for disse fødevarer er ofte fyldt med hvede og andre stærkt forarbejdede råvarer, der potentielt kan fremme inflammation. Sådanne fødevarer tilfører heller ikke tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler, og derfor skal vi have vendt denne uheldige udvikling, der også ses herhjemme. 

Netop vitaminer og mineraler er vigtige, faktisk livsvigtige. Derfor skal der efter min mening større fokus på disse mikronærigsstoffers betydning, og mange danskere kan have gavn af et dagligt tilskud af høj kvalitet og optagelighhed. Men det skal være lettere for os forbrugere at navigere og købe de bedste og gå i en stor bue udenom de alt for mange dårlige vitamin- og mineral produkter, der udbydes. Læs om mine foretruke produkter herunder og læs om Fødevarestyrelsens uheldige ageren i en sag om netop optagelighed og vitamin-mineralprodukter. 
 
Sædvanen tro finder du også et par skønne opskrifter, blandt andet på en lækker antiinflammatorisk suppe med søde kartofler, på antiinflammatorisk te, på den skønneste broccolisalat og til lidt forkælelse med en god kop kaffe, verdens måske bedste gulerodskage, der kan bages både med og uden gluten. 
 
Rigtig god fornøjelse og mange gode hilsner herfra
Anette   
  
 
 
 
 

Mit bedste råd: Spis antiinflammatorisk

antiinflammatorisk mad

De fleste danskere går rundt med for høje inflammationsniveauer, og det kan være en tikkende bombe under indre sundhed og balance. Du kan spise og leve dig fra for høje inflammationsniveauer. Det er ikke svært at spise antiinflammatorisk mad, det handler bare om at vide, hvilke fødevarer der øger inflammation i kroppen, og hvilke, der hæmmer. Andre faktorer som stress, manglende nattesøvn, tobak og alkohol kan også fremme kroppens inflammations-niveauer. 
 
Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte. Problemerne kan opstå hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig. I sådanne tilfælde kan det være godt at kende til antiinflammatorisk mad, der sammen med øvrige naturlige tiltag kan reducere inflammation i kroppens væv. For inflammation er involveret i udviklingen af sygdomme som blandt andet åreforkalkning, hjertekarsygdomme, sukkersyge og gigt, men også kræft, colitis og Parkinsons forbindes idag med for høje inflammationsniveauer.

Hvis du skærer dig med en kniv, så ved du, at immunforsvarets celler strømmer til og skaber hævelse, varme og ømhed, for at såret kan hele op. Sådanne reaktioner sker også hele tiden indeni dit kropslige væv, i dine årer, led og organer. Inflammation er kroppens naturlige reaktion på skader eller langvarig irritation. Inflammation er også en mekanisme, der kan få de implicerede celler til at destruere sig selv. Det kan være smart, hindre sygdom og skabe plads og mulighed for opbygning af nyt og friskt væv. Teoretisk set, for det kan også gå lige modsat.

En af immunforsvarets vigtigste hjælpere i inflammationsprocessen hedder TNF-α (tumor nekrose factor – alpha). Dette signalstof fremkalder inflammation og programmeret celledød (apoptose). I princippet er det et smart system, ligesom en lille indre hær af soldater, der holder ubudne gæster, kræftceller og infektioner fra døren. Men i for store mængder kan de opføre sig uhensigtsmæssigt. Så bliver de små soldater stressede eller forvirrede, og i stedet for at beskytte os, kan de fejlagtigt gå til angreb på kroppens eget væv. Sådanne reaktioner kaldes for autoimmune, og det er netop sådanne reaktioner, der ligger til grund for blandt andet udvikling af autoimmune sygdomme som gigt og diabetes, men også åreforkalkning og hjerte-karsygdomme kan forårsages af høj inflammationsgrad. Mennesker med høje insulinniveauer har ofte også høje niveauer af TNF-α og dermed høje niveauer af inflammation.

Overvægt, samt et højt indtag af glutenholdig mad, simple kulhydrater samt inflammationsfremmende fedtstoffer fra kød, mælkeprodukter, margariner og raffinerede omega 6 olier som solsikkeolie, vindruekerne olie etc, som ofte anvendes i færdigretter og fastfood, kan også øge inflammationsgraden i kroppen.

Men der er heldigvis noget at gøre ved det. Inflammation i kroppens væv kan nedbringes ved at øge indtaget af antiinflammatorisk mad. Det er blandt andet:

Du kan  læse hele artiklen her
Antiinflammatorisk mad

eller denne artikel her
Antiinflammatorisk levevis redder liv

 
 

Glutenfri mad er antiinflammatorisk

Glutenfri mad er antiinflammatorisk
 

Glutenholdig mad er én af de faktorer, der for alvor kan få inflammation i kroppes væv til at blusse op. En glutenfri og antiinflammatorisk levevis er dermed et af dine mest virkningsfulde våben i kampen for at beskytte dit helbred og optimere din sundhed. 
En af de helt store – og desværre i denne sammenhæng oversete – syndere ifht øget inflammation, er glutenholdig mad. Langt flere af os end hidtil antaget ser nemlig ud til at reagere negativt på kostfibre eller komponenter i glutenholdig mad, og det er dårlige nyheder i en tid, hvor netop glutenrige fødevarer udgør en større og større del af mange danskeres kost. En helt ny amerikansk analyse viser, at færdigretter, fastfood og desserter udgør to tredjedele (67 procent) af amerikanske børn og teenagers kalorieindtag. Samme stigende tendens ses i Danmark, og mange af disse fødevarer er fyldt med hvede, der igen indeholder gluten og potentielt sundhedsproblematiske komponenter.

Problemet med glutenholdige fødevarer er, at det i større mængder kan irritere vores immunforsvar, som igen kan reagere ved at øge graden af inflammation. I værste fald kan gluten fremprovokere en utæt tarm; en tilstand, der ødelægger tarmens tætte panser, så ufordøjede fødefragmenter, i stedet for at ende i afføringen kan ende i vores blodbaner, hvor de for alvor kan skabe ravage og potentielt et overaktivt immunforsvar.

Dette gælder ikke kun, hvis du lider af glutenallergi, også kaldet cøliaki eller glutensensitivitet. I løbet af de sidste par år har jeg talt med tarmforskere fra hele verden, og det har for alvor vist mig, at selv de stærkeste tarme kan blive udfordret af for store mængder glutenholdig mad. Derfor er det nærliggende for os alle at kaste et blik på vores glutenindtag – især, hvis du er udfordret af for eksempel oppustethed, diarre’, irritabel tarm, træthed, uro, tristhed, angst, overvægt eller udslæt, som alle kan være et tegn på, at dit inflammationsniveau ikke er i balance.

De fleste af os er nok klar over, at gluten findes i store mængder i brød, kager og hvedepasta, men gluten kan også gemme sig i utallige andre fødevarer, som blandt andet færdigretter, pålæg, slik, chips, dressinger og færdigsaucer – der alle er kendte inflammationsfremmende fødevarer. I stedet kan du roligt fråse i en række andre, naturlige råvarer som økologiske grøntsager, frugt, frø, kerner, nødder, mandler, fisk og ekstra jomfruolivenolie, som alle er inflammationsdæmpende. Skærer du de fødevarer væk, der fremmer inflammationen som brød, kager, pasta, kød, kødpålæg og mælkeprodukter, og i stedet vælger dem til, der hæmmer den, vil du uden enhver tvivl gøre din krop og dermed dig selv en kæmpetjeneste.

Du kan læse mere i artiklen
Glutenfri levevis er antiinflammatorisk
Du kan også læse meget mere om det i min nye bog Gaven til maven

Gaven til maven

Min bog nr. 1 på bestsellerlisten - sidste chance for 22% rabat

 
Gaven til maven
 

Sådan køber du Gaven til maven:
Saxo har nu åbnet for forudbestilling. Er du medlem hos dem, har de lige nu en skarp pris. Er du ikke medlem, har de tilbudt en rabatkode til alle Jer trofaste læsere af mit nyhedsbrev. Koden giver ikke-medlemmer 22% rabat, men gælder kun til og med imorgen. Til gengæld kan du købe ligeså mange bøger du måtte ønske med koden - og du må også gerrne dele den med venner og bekendte, men som sagt kun til imorgen. 

Du kan købe Gaven til maven med 22% rabat HER 

Rabatkoden er GAVENTILMAVEN, og den indsætter du i feltet "rabatkode", når du er ved betaling. Du skal skrive koden med store bogstaver og ud i et, men først skal du oprette dig som kunde, så Saxo ved, hvor de skal sende bogen hen. 

Vejledende pris på bogen er kr. 300,-, og rabatten på 22% fratrækkes Saxo's aktuelle introduktionspris. 
Her kan du købe bogen med rabatkode Gaven til maven

Bogen udkommer den 7. september og vil blive sendt til dig, så du har den den dag.

(Koden gælder til og med imorgen den 20. august 2021, men omfatter dog ikke medlemmer af Saxo Premium, da medlemskabet i forvejen inkluderer rabat)

Dette er en reklame for min egen bog
 
 

Deltag fysisk eller online, når Oluf Borbye Pedersen og jeg fortæller om alt den nye viden om den gode fordøjelse.

 
Foredrag Politikens hus
 

Oplev en spændende aften i selskab med Anette Harbech Olesen og Oluf Borbye Pedersen den 8. september 17-18,30.

Cirka halvdelen af os oplever på et tidspunkt i livet fordøjelsesbesvær, oppustethed eller irritable tarme. Hvad kan det skyldes? Og hvordan skal man spise for at slippe for disse gener? Vi ser nærmere på den seneste forskning og sætter fokus på kornprodukter, der på flere måder kan være en udfordring for selv de stærkeste tarme. Glæd dig til at høre, hvordan du kan få gavn af den nyeste viden i dit eget liv. 

Anette Harbech Olesen, forfatter til den nye bog Gaven til maven og professor Oluf Borbye Pedersen mødes i en spændende samtale. Find ny inspiration til, hvordan du finder din vej til optimal sundhed og ro i tarmene uden at gå glip af livets glæder. 

Foredraget finder sted fysisk i København (Pressen, Politikens forlag, Rådhuspladsen), og der serveres en lille sund snack og lidt at drikke til arrangementet, inklusive i billetprisen. Skynd dig, begrænset antal pladser!!! 

TILMELD DIG FOREDRAGET I KØBENHAVN HER

Har du ikke mulighed for at deltage fysisk i København, så kan du deltage online hjemmefra, for foredraget streames. Alt, hvad du skal gøre, er at tilmelde dig HER
Det er helt gratis!

OBS: Vi gør opmærksom på, at der er et stærkt begrænset antal pladser til foredraget, så skynd dig!

 
 

Vitaminer er livsvigtige - også selvom du spiser sundt

 
Vitaminer er livsvigtige
 

Vitaminer og mineraler er livsvigtige, og hører du til dem, der ønsker at supplere din gode mad med et vitamintilskud, så kan det betale sig at være særdeles selektiv i dine valg af former og kvaliteter. Der er nemlig stor kvalitetsforskel på de vitamin- og mineralpræparater, der udbydes. Vælg altid de organiske mineralformer og tilskud, der er af høj kvalitet som de produkter, der indeholder vitaminer og mineraler, der er kombineret med en fødevarematrix eller udvundet af naturlige fødevarer. Sådanne produkter, der bl.a. kaldes food state, har en højere optagelighed, og dermed får du mere for dine penge og nøjes med mindre doser. Individuelt tilpassede tilskud af højkvalitets food state vitaminer og mineraler kan nemlig helt naturligt optimere din sundhed, dine indre balancer, energiniveauer og din hjernekapacitet, så du kan leve op til dit fulde potentiale hver dag. Forestil dig, at du tilbyder din krops celler et tag selv bord med højkvalitets vitaminer og mineraler, så de hver dag kan tage nøjagtig, hvad de behøver. 

Jeg er personligt ikke et øjeblik i tvivl om, at en væsentlig del af fremtidens behandlingsformer kommer til at handle om rådgivning i god økologisk mad, optimering af tarmbiotaen og individuelt tilpassede vitamin- og mineraltilskud. Som det er idag, fornemmes der dog ikke hverken nysgerrighed eller viden ifht disse enkle, naturlige og ofte effektive tiltag fra det danske sundhedsvæsens side. Der undervises heller ikke i vitaminer og mineralers helbredsmæssige betydning på lægestudiet.  

Rigtig mange danskere mangler mikronæringsstoffer. Det omfatter både børn og ældre, og flere undersøgelser har vist mangel blandt mange på både magnesium og selen. Vi har meget selenfattig jord i Danmark. Mere end halvdelen af danskerne mangler D3 vitamin i vintermånederne. D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kender til. Vi ved også, at vi har behov for 500 mg C vitamin dagligt, men at mange ikke tilnærmelsesvis indtager sådanne mængder igennem maden. For slet ikke at tale om de mange ældre, der ofte mangler B12, B6, magnesium, selen, A vitamin, E vitamin og meget mere. Og så har vi slet ikke berørt CoQ10 og omega 3. 

Der kan spares penge ved at inddrage mad og mikronæringsstoffer i behandlingerne af de to tredjedele af den voksne, danske befolkning, der har en diagnose på en kronisk sygdom i Danmark. Forestil Jer, hvis vi inddrog hele viften af gavnlige højkvalitets vitaminer og mineraler, lavede mad fra bunden af økologiske råvarer og fik os rørt mindst en hal time her dag? Det ville kunne gøre en stor forskel for mange. 

Mine personligt foretrukne food state vitaminer og mineraler kommer fra Nature's Own, og Pharma nord, min omega 3 fra Nordfolk. Jeg tager Nature's Own CoQ10 multi, D3 vitamin og Bone support (calcium og magnesium). Jeg tager CoQ10 samt zink og selen fra Pharma Nord og omega 3 fra Nordstedt.
Du kan læse mere her
Vitaminer og mineraler er livsvigtige
 

Fødevarestyrelsen mistolkede EU regler

 
Fødevarestyrelsen mistolkede EU regler
 

Sidste år politianmeldte Fødevarestyrelsen Pharma Nord for at give forbrugerne relevante oplysninger om et vitamin/mineral produkts optagelighed. Nu står det klart, at styrelsen handlede på egen hånd – og i strid med de fælles EU-regler.

Tre år skulle der gå, før Fødevarestyrelsen ville erkende, at deres egenhændige tolkning af EU’s anprisningsordning var helt hen i skoven. Tre år, hvor forbrugerne ikke fik adgang til oplysninger om en videnskabeligt veldokumenteret – og for forbrugeren væsentlig – egenskab ved visse af Pharma Nords produkter. Egentligt burde det jo være sund fornuft og ganske indlysende, at Fødevarestyrelsen handlede til forbrugernes bedste, og at forbrugerne derfor fik alle muligheder for at skaffe sig relevant information om de kosttilskud, de kan købe i butikker og på nettet. Men Fødevarestyrelsen var åbenbart af en anden opfattelse. Og det er jo i sig selv både skræmmende og tankevækkende.

Sagen omhandler den danske producent af kosttilskud, Pharma Nord, som har dokumenteret, at flere af deres mikronæringsstoffer har en højere optagelighed end andre produkters, fordi de er koblet sammen med en fødevarematrix. Optageligheden har betydning for både kosttilskuddets effekt, dosis og sikkerhed; informationer som det burde være helt naturlige og ikke mindst sundhedsmæssigt vigtige, at forbrugeren blev oplyst om. Pharma Nord havde da også gjort opmærksom på den særligt høje optagelighed på deres emballage, men Fødevarestyrelsen valgte altså i 2018 at bede dem fjerne denne oplysning. Senere gik de endda så vidt, at de politianmeldte virksomheden. Men i år fastslog EU-kommissionen, at det var Fødevarestyrelsen, der var på vildspor.

Fødevarestyrelsens forbud og senere politianmeldelse udspringer af EU’s anprisningsforordning fra 2006, der dikterer, hvilke ernærings- og sundhedsanprisninger, det er lovligt at anvende i markedsføringen af kosttilskud. Anprisningsordningen har til formål at beskytte forbrugerne mod useriøse, overdrevne og usande anprisninger af kosttilskud. Man skulle jo så tro, at Fødevarestyrelsen havde samme interesser, men med en sag som denne kan man komme i tvivl om, hvorvidt det altid er forbrugerens bedste, der ligger styrelsen først på sinde. I hvert fald er det ikke dem, men en vedholdende, privat virksomhed, som vi kan takke for, at vi igen har adgang til de relevante oplysninger om optagelighed.

Efter min mening burde en offentlig styrelse som Fødevarestyrelsen istedet kæmpe for mere information, højere kvaliteter og større gennemsigtighed i junglen af udbudte vitamin- og mineralpræparater. Det burde fx. være lovpligtigt at anføre formen og optageligheden på vitamin- og mineralprodukterne, hvilket ikke er tilfældet idag. 

Det har ikke været mig muligt at finde en undskyldning fra Fødevarestyrelsen nogen steder. Vejle Amts folkeblad bragte dog i weekenden en udtalelse fra FVST, men ingen undskyldning eller beklagelse. 

Du kan læse hele artiklen her
Fødevarestyrelsen mistolkede EU regler

 
 

Antiinflammatorisk suppe

Antiinflammatorisk suppe

Prøv denne skønne og velsmagende antiinflammatoriske suppe med søde kartofler og krydderurter. Suppen er let at tilberede, kan fryses og smager rigtig godt.
Du kan finde opskriften her

Antiinflammatorisk te

Antiinflammatorisk te

Antiinflammatorisk te kan dæmpe inflammation i kroppens væv. Den smager godt og er let at lave. Drik en til to kopper hver dag, hvis du oplever inflammation, du vil hurtigt opleve teens gavnlige effekt. 
Du kan finde opskriften her
Antiinflammatorisk te
 

Broccolisalat med laks og cremet dressing

Broccolisalat

Broccolisalat er en super delikat og velsmagende salat med en cremet dressing. Broccoli er adskillige gange blevet kåret til verdens sundeste grønsag, og med rette, kan man sige, for broccoli indeholder stoffer, der kan hjælpe kroppen til bedre balance og sundhed. Du kan finde opskriften her
Broccolisalat med cremet dressing

Den skønneste gulerodskage - måske den bedste?

Gulerodskage
 
Prøv denne skønne gulerodskage, der vil glæde familiens børn som voksne. Gulerodskagen er super let at bage, den indeholder kun lidt sukker og mel, men derimod gulerødder og hasselnødder, og den smager forrygende dejligt. Den kan tilberedes både med eller uden gluten. Du finder opskriften her
Gulerodskage
Gaven til maven
 
Du kan stadig nå at glæde en god bekendt, et familiemedlem, en fødselar, en værtinde eller dig selv med min nye bog Gaven til maven med 22% rabat. Tilbuddet gælder få dage endnu. Bogen kan købes på Saxo med deres rabatkode GAVENTILMAVEN og 22% rabat. Læs hvordan du gør HER 
 
Du er også SÅ velkommen til at følge mig og mine gøremål på Instagram
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette