Godmorgen. Først og fremmest stor TAK til jer allesammen for den helt fantastiske opbakning, interesse og start, som I har givet min nye bog Gaven til maven. Den ligger stadig nummer 1 på bestsellerlisten hos Saxo, og jeg er både glad og stolt og meget taknemmelig. TAK. 
 
Bogen udkommer den 7. september, og i forbindelse med udgivelsen har Politikens forlag arrangeret, at Oluf Borbye Pedersen og jeg fortæller om den omfattende nye forskning, der idag foreligger, om fordøjelsen. Det sker i København den 8. september kl. 17-18,30. Der er stadig få billetter tilbage til det fysiske arrangement, men du kan også deltage hjemme fra din stue, for foredraget streames. Du skal blot tilmelde dig streamingdelen også, men alt det kan du læse mere om herunder. Jeg håber, at vi ses. 
 
Dette nyhedsbrev tager udgangspunkt i helt ny forskning, der drager paralleller imellem vores øgede indtag af forarbejdet - og stærkt forarbejdet - mad, og vore hastigt svigtende helbred. Ønsker vi at bevare vores gode helbred så godt vi kan hele livet, så er der ingen vej udenom, vi må nødvendigvis sætte os ind i kvaliteterne af den mad og de kosttilskud, vi indtager hver dag. For vi består af det vi spiser, og alle signaler, hormoner og enzymer, der dannes i din krop, dannes ud fra det, den tilbydes af næring. Derfor taler du med din krop via det du spiser, og kvaliteten af de råvarer, du sætter til livs ER helt afgørende. Ingenn andre lader til at ville påtage sig det ansvar at sikre den enkelte dannsker råvarer af høj kalitet, det påhviler derfor ene og alene dig selv. Det kan du læse mere om herunder, ligesom du kan få et kig ind i min kosttilskudsskuffe og læse, hvorfor jeg har valgt både de vitaminer, me også det omega 3 produkt, som jeg har. 
 
Savner du inspiration til at komme godt igang med grønnere og sundere måltider, så har jeg skrevet en lille ny e-bog - Sund aftensmad - og den kan du, som modtager af Madforlivet nyhedsbrev, downloade helt gratis med et enkelt klik. Jeg håber, at den må bringe dig skønne måltider, masser af glæde, sundhed og velsmag.
 
Det er sæson for masser af skønne kål, squash, auberginer, tomater med mere lige nu, og derfor får du opskriften på en helt fantastisk lækker og fyldig salat med rødbeder, squash, friske figner og brombær. Den smager så englene synger. En sund tarm booster smoothie samt fiberpandekager, der begge er fyldt med næring til den vigtige tarm, skal du også ha' og så runder vi af med opskriften på den lækreste squashsalat med fisk.  
 
Ha' det rigtig godt, jeg håber, at I må få dejlige dage med smil, latter og rigtig god mad.
Anette   
  
 
 
 

Forarbejdet mad kan koste på helbredskontoen

Forarbejdet mad kan koste på helbredskontoen
 
Vi spiser mere og mere stærkt forarbejdet, næringsdrænet og sukkerrig mad. Ny forskning sætter fokus på, hvordan det kan påvirke vores helbred negativt. 

Forarbejdede fødevarer som fx. pålæg og færdigretter sættes nemlig i forbindelse med både fedme, inflammation- og betændelsestilstande samt metaboliske sygdomme som forhøjet blodtryk, for højt kolesterol og åreforkalkning. Flere og flere danskere kæmper med disse lidelser samt med overvægt, stofskiftesygdomme og diabetes, så der er grund til at kigge på, om årsagen skal findes i maden. En række nye forskningsresultater peger på, at en stigning i antallet af de nævnte sygdomme kan hænge tæt sammen med vores øgede indtag af forarbejdet mad.

Industriproducenterne får i højere og højere grad lov til at bearbejde vores fødevarer, inden vi spiser dem, blandt andet ved at fjerne dele af råvaren og i stedet tilsætte forskellige stoffer som emulgatorer, konserveringsmidler, farvestoffer, kunstige sødemidler, smagsforstærkere samt stabilisatorer. Omfanget af bearbejdningen er i mange tilfælde så voldsom, at man ligefrem taler om ultraforarbejdede fødevarer. I denne kategori finder vi for eksempel præfabrikeret brød og kager, kiks, margarine, frituremad, slik, chips, sodavand, pølser, kødpålæg, frostpizzaer, posesupper, ketchup, sukkerholdige morgenmadsprodukter og aromatiserede og enzymfabrikerede yoghurter.

Selvom videnskaben endnu ikke entydigt har afklaret årsagerne til, at disse stærkt forarbejdede fødevarer leger kispus med vores helbred, så er forskere fra en række lande enige om, at de forårsager fedme og andre metaboliske sygdomme i alarmerende grad. Et problem, vi ikke længere kan ignorere, idet antallet af syge og overvægtige personer er steget voldsomt over hele verden de seneste 30 år. Alene herhjemme har to tredjedele af alle voksne danskere over 16 år en diagnose på en kronisk – og som regel medicinkrævende – sygdom.

Måske skal vi i højere grad kigge på den mad, der fremstilles og sælges, for det ser desværre ud til, at det potentielt kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, når producenterne piller ved råvarerne.

For det første indeholder forarbejdede fødevarer typisk sukker, salt, dårligt fedt og e-numre i store mængder, mens indholdet af fibre, protein og sundt fedt er mere beskedent. En amerikansk undersøgelse, foretaget af den amerikanske ernæringsforsker, Kevin Hall, viste allerede for nogle år siden, at personer, som primært indtog forarbejdet mad, typisk fik 500 kalorier mere end dem, der spiste uforarbejdede fødevarer. Et helt nyt studie fra Tufts University viser, at amerikanske unge i dag indtager hele 67 % af deres kalorier fra fødevarer, der netop er stærkt forarbejdede, og der er desværre ingen grund til at tro, at udviklingen ikke går samme vej i Danmark.

For det andet...
Du kan læse resten af artiklen her
Forarbejdet mad kan koste på helbredskontoen

 
 

Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere

Vi kan spare liv og milliarder ed at spise sunndere
 

Vi danskere kan spare liv og milliarder ved at spise sundere, det viser en helt ny rapport. Vi kender alle til de danske kostråd, og særligt de seneste mere klimavenlige forslag har vakt genklang i mange dele af befolkningen. Vi skal spise grønnere; mindre kød, kødpålæg og salt og flere grønsager, lyder det. Nu har en gruppe forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet regnet på, hvor meget vi danskere egentlig vil kunne spare, såfremt vi rent faktisk følger og lever efter disse råd. Og selvom det for mange kan være en udfordring 100% at følge kostrådene, så viser tallene, at der både er menneskeliv og penge at spare – mange liv og mange penge.

Det forudsættes i rapporten, at vi ved at spise sundere, også bliver sundere og derfor højere grad kan arbejde fremfor at være syge. Den formodede øgede arbejdsproduktivitet vil kunne spare os for cirka seks milliarder kroner hvert år. Det sparer også sundhedsvæsenet for udgifter, færre vil dø af sygdom, og flere vil leve længere, og dermed reddes der menneskeliv.

Så vi må hellere se at komme i gang med at leve grønnere og sundere og spise mindre kød, kødpålæg og salt. Belønningen er til at få øje på, færre dødsfald, bedre livskvalitet og livslængde og dermed en milliardbesparelse på det danske sundhedsbudget. I dag er det langtfra alle danskere, der følger kostrådene, viser undersøgelsen, men altså, hvis vi nu bare spiser:

flere grønsager,
mindre kød og kødpålæg og
mindre salt

så vil det kunne gavne både vores livskvalitet, levetid, sundhed og økonomi.

Rapporten kritiseres dog for nogle af de faktorer, der automatisk forudsættes. Eksempelvis at vi ved at skære ned på indtaget af mættet fedt kan reducere forekomsten af hjertekarsygdomme. En sådan konklusion er vanskelig at drage med den viden, der i dag foreligger på området, hvor indtag af mættet fedt, jf. en norsk kost interventions undersøgelse (FATFUNC), ikke er det, der gør os fede og syge. Derimod har den generelle kvalitet af den mad, vi vælger at spise, afgørende betydning for den sundhedsmæssige påvirkning. 

Man kan derfor håbe, at denne rapport og disse beregninger kommer til at få STOR effekt, både i alle landets kantiner, i ældreplejen og selvfølgelig også afspejle sig i maden, der serveres på landets hospitaler. Forhåbentlig kan tallene også afføde en oprydning i udbuddet af forarbejdede, saltede, fede og raffinerede fødevarer. Forbyd alt det ødelagte og forarbejdede, der potentielt kan gøre os syge, og inspirer i stedet bredt til alt det sunde. Vi kan allesammen tage beregningerne med os ud at handle og lave sundere, grønnere og økologisk mad fra bunden. Du kan få inspiration til at komme godt igang med de grønne retter med min helt nye GRATIS e-bog Sund aftensmad. Den kan du downloade længere nede i nyhedsbrevet. Læs hele artiklen her
Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere

 

Vær med fysisk eller online, når Oluf Borbye Pedersen og jeg taler om alt det nye indenfor tarmsundhed

 

Oplev en spændende aften i selskab med Anette Harbech Olesen og Oluf Borbye Pedersen den 8. september 17-18,30.

Cirka halvdelen af os oplever på et tidspunkt i livet fordøjelsesbesvær, oppustethed eller irritable tarme. Hvad kan det skyldes? Og hvordan skal man spise for at slippe for disse gener? Vi ser nærmere på den seneste forskning og sætter fokus på kornprodukter, der på flere måder kan være en udfordring for selv de stærkeste tarme. Glæd dig til at høre, hvordan du kan få gavn af den nyeste viden i dit eget liv. 

Anette Harbech Olesen, forfatter til den nye bog Gaven til maven og professor Oluf Borbye Pedersen mødes i en spændende samtale. Find ny inspiration til, hvordan du finder din vej til optimal sundhed og ro i tarmene uden at gå glip af livets glæder. 

Foredraget finder sted fysisk i København (Pressen, Politikens forlag, Rådhuspladsen), og der serveres en lille sund snack og lidt at drikke til arrangementet, inklusive i billetprisen. 

TILMELD DIG FOREDRAGET I KØBENHAVN 
HER

Har du ikke mulighed for at deltage fysisk i København, så kan du deltage online hjemmefra, for foredraget streames. Alt, hvad du skal gøre, er at tilmelde dig HER
Tilmeld dig NU, der er stærkt begrænset antal pladser!

 

Fiberpandekager med spinat

Fiberpandekager
 
Fiberpandekager med spinat er lette at lave, og de smager virkelig godt både som morgenmad med Acido eller kokosyoghurt og bær eller til frokost med lidt økologisk laks eller salat over. Pandekagerne er fiberrige og indeholder både havreklid og havregryn samt spinat. Pandekagerne er glutenfri og kan serveres mælkefrit også. 
Du kan finde opskriften her

Tarm Booster smoothie

Tarm Booster smoothie

Tarm Booster Smoothie er både børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde næringsstoffer, der nærer den vigtige tarmbiota. Tarm booster Smoothie kan også fryses ned og serveres som sunde ispinde. Vælg økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi. Velegnet også til børn. 
Du kan finde opskriften her

Kom godt igang med en grønnere levevis - GRATIS e- bog

 
Sund aftensmaden

 

Sund aftensmad er min helt nye e-bog med masser af inspiration og opskrifter til lækker, let og sund aftensmad. Hvem kan ikke altid bruge ny inspiration til sunde retter, hvad enten du er en familie på to, fem eller single? Her får du mine seneste skønne og velsmagende opskrifter helt GRATIS. 

Bogen har en værdi af kr. 49,-. For medlemmer og modtagere af Madforlivet nyhedsbrev og er den gratis.  Alt hvad du skal gøre er at klikke herunder på linket Sund aftensmad. Er du ikke medlem, så indtast blot din mailadresse i feltet, det er også helt gratis. 

Hent din nye e-bog her
Sund aftensmad

Alle opskrifterne i bogen kan tilberedes gluten- og mælkefrit. 

OBS OBS har du glemt dit medlemslogin, så dan et nyt eller tilmeld dig igen med en anden emailadresse!

 

Salat med friske figner

salat med friske figner
 
Salat med rødbeder og friske figner er en skøn, fyldig og velsmagende salat, der kan serveres sammen med alle former for kød eller grønsagsfrikadeller. Find opskriften her 
Salat med friske figner
 

Salat med squash og fisk

Salat med squash og fisk
 
Skøn, let og sommerlig ret med salat med grillede squash, nye kartofler og fisk med krydderurter. Let og super lækker.
Du kan finde opskriften her

Gaven til maven

Gaven til maven
 

Hold da op, hvor er min nye bog Gaven til maven blevet godt modtaget. TAK for jeres kæmpe opbakning og interesse. Bogen ligger nummer 1 på Saxo's bestsellerliste - nu endda på 2. uge - og jeg må knibe mig i armen, for det er selvsagt helt, helt forrygende og tyder på, at emnet for bogen rammer lige ned i et stort og udækket behov. 

Du kan stadig nå at forudbestille min nye bog Gaven til maven, ligesom du også kan nå at glæde en god ven eller familiemedlem, som du tænker kunne have glæde af bogens budskab. Du kan købe Gaven til maven til introduktionspris HER 
Dette er en reklame for min egen bog.

Herunder kan du se en lille video, hvor jeg fortæller lidt om min nye bog.
 
 
 

Vær kvalitetsbevidst, når du køber vitaminpiller

 
 
Debatten om tilskud af vitaminer og mineraler raser. Nogle forsøger at overbevise os om, at det ikke er nødvendigt at tage ekstra tilskud af mikronæringsstoffer, at vi får dem, vi har brug for, gennem maden. Jeg savner solid og ordentlig forskning, der underbygger dette udsagn. I følge de undersøgelser jeg har læst, så er niveauet af visse mikronæringsstoffer faldet med op til 60% i visse afgrøder, sammenlignet med afgrøder dyrket for 70-80 år siden, altså FØR industrialiseringen for alvor tog fart. At sammenligne afgrødernes indhold idag med afgrøder, dyrket for 20-25 år siden, giver ligesom ingen mening, da det er at sammenligne næringsstofindholdet i næringsdrænede (industrialiserede) råvarer med nutidige næringsdrænede (industrialiserede) råvarer. Vil man drage sådanne konklusioner, så må man nødvendigvis sammenligne indholdet i råvarer, dyrket for 70-80 år siden (eller før) med råvarer, dyrket i dag. Gør man det, og det er man lykkedes med i England, så vil man se et kollosalt fald i indholdet af vitaminer og mineraler i vores afgrøder. 
 
SÅ, efter min vurdering, så er det en god investering at tage en daglig multiitaminpille og som voksen supplere med det jeg kalder "100 års pakken". Det gør jeg selv hver eneste dag. Men det betaler sig at være kvalitetsbevidst, for der er særdeles stor forskel på de enkelte produkters form og optagelighed. 
 
Personligt foretrækker jeg vitaminer og organiske mineraler, der er bundet op på en fødevarematrix. Disse organiske, fødevarebundne eller food state former genkendes lettere af kroppens celler som mad, og optages derfor langt lettere. Det betyder, at du kan tilbyde kroppen et tag selv bord af mikronæringsstoffer hver dag - og nøjes med lavere doser. Det er både sundere og billigere og er derfor vigtigt som forbruger at kende til. At sige, at voksne kvinder fx. skal tage 1200-1500 mg uorganisk calcium hver dag i form af calcium carbonat viser ikke alene manglende forståelse for former og kvalitet, men også for kvindernes helbred. 
 
På ovenstående billede kan du se det som jeg kalder "100 års pakken" til voksne danskere. Det er mine favoritter, som jeg tager hver dag. En rigtig god multivitamin i form af Nature's Own CoQ10 multi, en højoptagelig, højkalitets multivitaminpille til en fornuftig pris. Suppler med D3 vitamin - det er VIGTIGT - for D3 kan beskytte dig, når efterår og vinterinfektioner banker på. For hjertesundheden ekstra CoQ10 fra Pharma Nord og så ekstra selen - og eventuelt zink - fra samme firma, fordi mange danskere mangler disse mineraler. Suppler med en god omega 3 kilde og styrk dagligt din tarmbiota med velsyrnet yoghurt, fermenteret grønt eller en probiotika kapsel fx. Bio-kult Boosted eller Udo's probiotika. Mangler du calcium og magnesium, så er Nature's Own Bone support det efter min mening bedste p.t. på markedet (3 stk til natten.).
Her kan du læse professor Urban Alehagens artikler: 
og
Dette er IKKE en reklame, men mine personlige favoritter
 

Mine favorit omega-3 kapsler

 
 

Nordfolk er et helt nyt omega 3 kosttilskud, der indeholder omega 3 olie på kapsler, der er udvundet af Calanus finmarchicus – dyreplankton fra Arktis. Jeg tager det hver dag  og er begejstret. Det er mit foretrukne omega 3 tilskud.  

Nordfolk er først og fremmest en ren, naturlig og uraffineret omega 3 olie.
Den adskiller sig fra andre omega 3 olier ved at være naturligt fremstillet og uraffineret.

Nordfolk omega 3 kan lettere optages og anvendes af kroppens celler ifht de fleste andre, ofte raffinerede, omega 3 olier.

Nordfolk omega 3 har netop modtaget et bæredygtighedscertifikat fra Friend of the Sea, der garanterer skånsom indsamling og behandling. Calanus dyreplankton indsamles på dybt vand med net og ved lav fart. Olien presses med det samme uden opvarmning. 

Olien er udvundet af Calanus dyreplankton, og dermed fra kilder, der befinder sig allernederst i fødekæden. Det betyder også, at den er fri for tungmetaller, dioxiner og andre af de uønskede toxiske stoffer, som ofte findes i fede fisk. Netop toxiciteten er, sammen med harskningsgraden, en udfordring for mange fiskeolier. De små Calanus plankton organismer, der er en blanding af småbitte fisk og plankton, samt den omgående nedfrysning og skånsomme udvinding og fremstillingsmetode, gør denne omega 3 olie ren og stabil, og det er det allerbedste udgangspunkt for en god omega 3 olie. Et højt indhold af astaxanthin beskytter de sarte omega 3 fedtsyrer mod harskning.

En helt særlig form for omega 3 fedtsyre i Calanus – stearidonsyre SDA – fremmer med sin voks-ester form dannelsen og optagelsen af de mere velkendte EPA- og DHA-fedtsyrer. Den omdannes ligeledes hurtigt og effektivt til EPA, der igen er ansvarlig for videreomdannelsen til DHA. Det gør denne olie helt unik og effektiv, og studier viser, at den faktisk virker mere effektivt end mange af de kemisk opkoncentrerede fiskeolier. 

Samtidig øger Calanus olien indirekte insulinfølsomheden og dermed glukoseoptagelsen, så der er forhåbninger om, at den kan have god effekt ved såvel insulinresistens (prediabetes) samt ved diabetes. Olien virker desuden antiinflammatorisk, idet Calanus olien er stand til at hæmme dannelsen af inflammationsfremmende eicosanoider fra omega 6 fedtsyren arachidonsyre. Vi får arachidonsyre indenbords, når vi spiser rødt kød, kødpålæg, kalkun, mælkeprodukter, men den proinflammatoriske effekt kan øges ved for høje blodsukker- og insulinniveauer i kroppen, der kan opstå, når i spiser bl.a.sukker og hvidt brød, så denne olie har ligesom flere fordele.

Jeg tager 2 kapsler dagligt, og føler en rigtig god effekt ved det. 
Her kan du læse mere om Nordfolk omega 3 

Dette er IKKE en reklame, jeg er ægte begejstret!

 
Squash
 
Humøret er højt, når fotograf Pernille og jeg optager små, hyggelige videoer i haven. En af dem kunne du se herover, og du vil løbende kunne følge med her i nyhedsbrevet, eller ved at følge mig på Facebook eller Instagram.
 
Huskede du at downloade e-bogen GRATIS, ellers kan du nå det lige HER
 
Huskede du at købe Gaven til maven til introduktionspris HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette