Det er godt med krydderi på tilværelsen, det trænger vi til, og det får du et par bud på i dette nyhedsbrev - hvorfor og hvordan.

Først og fremmest modtager du Madforlivet nyhedsbrev idag tirsdag, istedet for som sædvanligt på torsdag. Det skyldes, at min bog Gaven til maven udkommer IDAG. Efter måneder alene med skrivearbejdet under C, er det er dejligt at mærke, at det emne jeg brænder for og har skrevet om, interesserer så mange. Igår aftes tikkede der en virkelig god anmeldelse af bogen ind, og den varmer helt ind i hjertet. Du kan læse den herunder.

Jeg har holdt reception ifbm udgivelsen, og nydt at være sammen med rigtig mange søde og positive mennesker. Livet er dejligt. I forbindelse med min bogudgivelse deltager jeg også i en række arrangementer, blandt andet i København imorgen den 8. september, hvor jeg i godt selskab med Oluf Borbye Pedersen vil fortælle om tarmsundhed og fordøjelse, og hvordan du kan opnå fred i fordøjelsen. Du kan se med hjemme fra sofaen, hvis du har lyst. Du kan melde dig til herunder. Jeg er i København allerede, og måske dukker jeg op i Go'morgen Danmark onsdag morgen. Hold øje her i nyhedsbrevet og på Facebook, hvor jeg annoncerer nye, kommende og åbne foredrag. 
 
På det mere lavpraktiske niveau handler det også i dette nyhedsbrev om, at det på alle måder kan være en god ide også at anvende både friske krydderurter og tørrede krydderier - hver dag. Krydderi på maden og i livet er både sundt og opmuntrende.   
 
Du får også en lille påmindelse om, at det er en god ide at starte på D vitamintilskud nu, for D vitamin kan beskytte dig, da det både kontrollerer og modulerer dit immunforsar. Du kan læse mere herunder.
 
Og selvfølgelig finder du også et par nye og lækre opskrifter. To af dem står min gode ven og kollega Mads Bo for. Han har skrevet en ny bog, som han kalder Shortcut. Den er god og giver dig tips og inspiration til flere grønsager og sunde fibre gennem super lækre smoothies. Du kan læse min omtale af bogen herunder, og du kan afprøve to af dem, nemlig Red Revolution og Kong Kål. Du finder også opskriften på den skønneste porretærte med løg og på en virkelig lækker æbletærte med flettet låg. 
 
Ha' det nu rigtig godt, husk krydderiet på kartoffelmadden og i livet, og håber vi ses her eller der
Anette   
  
 
 
 

Sæt krydderi på livet

 
Krydderurter for livet


Vinteren står for døren, og det kan derfor betale sig at få styrket immunforsvaret, så vi effektivt kan modstå bakterier og vira. En enkel og naturlig vej til stærkere immunforsvar er at bruge krydderurter. Masser af krydderurter. Krydderier og krydderurter styrker immunforsvaret og tilfører sunde vitaminer, mineraler og andre gavnlige mikronæringsstoffer. Krydderurter har også igennem mange år været anvendt mod eksempelvis ondt i halsen, søvnbesvær, fordøjelsesbesvær og mange andre symptomer og lidelser. Det kan derfor være en god ide at anvende friske eller tørrede krydderurter i og over maden hver eneste dag.

Rosmarin, timian, persille, merian, oregano og basilikum er blot nogle af de dejlige krydderurter, som du med fordel kan bruge med rund hånd over dine grønsager eller din frokostmad. Blot en halv teskefuld tørret eller en håndfuld frisk økologisk oregano om dagen svarer faktisk til den normale mængde antioxidanter, som vi danskere gennemsnitligt indtager hver dag. Du kan derfor let styrke dit immunforsvar endnu mere ved blot at spise en halv eller en hel skefuld gode økologiske krydderurter, tørrede som friske, hver dag.

Derfor må mit råd være; fyld din vindueskarm med styrkende, økologiske krydderurter og klip af og drys dem over alle dagens måltider. Du kan også bruge tørrede, dem kan du opbevare i glas med skruelåg. Jeg har, som nogle af jer ved, investeret i et mobilt højbed, der står lige udenfor min køkkendør. Det er noget af det bedste, som jeg længe har gjort, og nu klipper jeg dem ned og tørrer dem til vinteren. Jeg bruger mange krydderurter i min mad. Det smager og nærer. 

Prøv persille eller oregano i morgensmoothien, persille og timian over kartoffel- eller sildemaden og rosmarin eller basilikum over aftenens grønsager eller i en skøn pesto til den økologiske ørred eller laks.

Køber du krydderier og tørrede krydderurter, så køb gerne de økologiske, hvor de ikke er bestrålede. På den måde får du også ekstra mange mikronæringsstoffer.

Enkelte krydderurter har gennem mange år været anvendt mod specifikke lidelser som eksempelvis ondt i halsen, fordøjelsesbesvær eller jernmangel. Erfaringsmæssigt kan det derfor anbefales at prøve timiante mod halsonde, basilikumpesto mod fordøjelsesbesvær og hoste, baldrian og mod søvnbesvær og persille mod jernmangel. God fornøjelse. 

Du kan læse mere om krydderurter her
Værd at vide om krydderurter 
 

 
 
 

Husk nu det D vitamin

 
Husk nu det D vitamin
 

Vidste du, at D vitamin kontrollerer dit immunforsvar? Det påviste forskeren Michael Holick, da han for sytten år siden revolutionerede vores syn på D3 vitamin. Indtil da var D3 vitamin i forskernes bevidsthed blot et vitamin, der transporterede calcium ind i knoglerne. I dag er vi langt klogere, blandt andet takket være Michael Holicks fænomonale pionerarbejde.

Vi har D vitamin receptorer i stort set alle kroppens organer. Tilstrækkelige mængder D vitamin er således helt afgørende for bevarelse af indre sundhed og balance. D vitamin har også en form for hormonlignende effekt, det har betydning for cellernes vækst og udvikling, og så kontrollerer og modulerer det dit immunforsvar, og kan, ved tilstrækkeligt høje niveauer, beskytte og styrke dig mod sygdom.

Langt om længe er der kommet opmærksomhed på dette væsentlige vitamin, også i Danmark. Det betyder nemlig særligt meget for alle os, der lever i de nordlige og solfattige områder, at læger og forskere anerkender betydningen af et vitamin, i særlig grad et så vigtigt vitamin som D vitamin.

Vi danner D vitamin ud fra solens stråler og kroppens kolesterol, og tilstrækkeligt høje niveauer beskytter os mod blandt andet vira, kræft, diabetes, andre autoimmune sygdomme som fx.sklerose, depression og barnløshed. D vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der kan overdoseres, men det sker yderst sjældent. Der er tale om en U formet kurve, hvor for lidt og for meget er lige skidt. Rammer du de optimale niveauer imellem 80-120 nnm/l året rundt, så er det optimalt. Disse niveauer kan lægen måle i en blodprøve. De doser, den enkelte har behov for, for at ligge på det optimale niveau er dybt individuelt, da D vitamin skal via både nyrer og lever for at omdannes til aktivt D vitamin. 

Alt for mange danskere har stadig for lave D vitaminniveauer om vinteren, og det kan undre, at vi netop i denne tid, ikke hører opfordringer til at komme ud i solen og få vores depoter fyldt, så vi er mere modstandsdygtige i den kommende, mørke tid. Det er IKKE muligt at spise sig til tilstrækkelige mængder D vitamin genem maden, derfor anbefales alle danskere at tage et tilskud af D vitamin om vinteren. Doseringen er som sagt individuel, og afhænger af den enkeltes evne til at omdannne og anvende D vitaminet. 

Danske forskere har påvist, at D vitamin nærmest kan tænde eller slukke for immunforsvarets T-celler. T-cellerne er immunforsvarets fronttropper, der konstant patruljerer i kroppen på jagt efter uønskede fremmedlegemer. Målet er, at uskadeliggøre potentielt skadelige stoffer, men forskerne opdagede, at der skulle D vitamin til at vække eller aktivere T-cellerne. 

Der skal således være tilstrækkelige mængder D3 vitamin i blodet for at kroppens fronttropper T-cellerne overhovedet kan aktiveres og destruere uønskede elementer. Derfor er tiden nu til at starte D vitamintilskuddene, der bedst indtages separat og altid i selskab med en højkvalitets multivitaminmineralpille.

Du kan læse hele artiklen her
D vitamin kontrollerer dit immunforsvar

 

 
 

Så er det I DAG min bog Gaven til maven udkommer!

 
Gaven til maven
 

I dag er dagen, hvor min nye bog 'Gaven til maven' udkommer. 

Igår aftes tikkede en anmeldese af min nye bog Gaven til maven ind. Det er den erfarne boganmelder Nønne Lønne Votborg, der på Bogvægten blandt andet har skrevet:

"Gaven til maven” er en flot og velformidlet bog. Den beskæftiger sig med et emne, der stadig forekommer at være tabuiseret, trods det at en meget stor del af befolkningen har udfordringer med tarmen. Der er al mulig god grund til at gribe muligheden for at sætte sig ind i fakta omkring fordøjelsen, og få nogle konkrete værktøjer til at tackle mavebesværet med. Anette Harbech Olesen tilbyder her en god og gedigen fagbog, der klæder dig bedre på til at leve med fordøjelsesbesvær."
Du kan læse resten af anmeldelsen HER 

Har du endnu ikke nået at købe Gaven til maven, så finder du den til særpris HER

Herunder kan du se en lille film  om bogens indhold :-)

Dette er en reklame for min egen bog!

 
 
 

Onsdag morgen i Go' morgen Danmark?

 
 
Der er kommet en invitation til mig og Gaven til maven til onsdag morgen fra Go'morgen Danmark. Man ved jo aldrig, om der sker revolutionerende ting i verden den dag, men hvis ikke, så ses vi måske på TV2 onsdag morgen. Følg med på Facebook for tidspunnkt med mere. Gaven til maven
 

Om aftenen onsdag - Foredrag - kun få pladser tilbage

 

Om aftenen kan du opleve mig i godt selskab med Oluf Borbye Pedersen - også hjemmefra sofaen - 8. september 17-18,30.

Cirka halvdelen af os oplever på et tidspunkt i livet fordøjelsesbesvær, oppustethed eller irritable tarme. Hvad kan det skyldes? Og hvordan skal man spise for at slippe for disse gener? Vi ser nærmere på den seneste forskning og sætter fokus på kornprodukter, der på flere måder kan være en udfordring for selv de stærkeste tarme. Glæd dig til at høre, hvordan du kan få gavn af den nyeste viden i dit eget liv. 

Anette Harbech Olesen, forfatter til den nye bog Gaven til maven og professor Oluf Borbye Pedersen mødes i en spændende samtale. Find ny inspiration til, hvordan du finder din vej til optimal sundhed og ro i tarmene uden at gå glip af livets glæder. 

Foredraget finder sted fysisk i København (Pressen, Politikens forlag, Rådhuspladsen), og der serveres en lille sund snack og lidt at drikke til arrangementet, inklusive i billetprisen. Skynd dig, der er kun få pladser tilbage!!! 

TILMELD DIG FOREDRAGET I KØBENHAVN HER

Har du ikke mulighed for at deltage fysisk i København, så kan du deltage online hjemmefra, for foredraget streames. Alt, hvad du skal gøre, er at tilmelde dig HER
Det er helt gratis!

OBS: Vi gør opmærksom på, at der kun er ganske få pladser tilbage til det fysiske arrangement, så skynd dig!

 

 
 
 

NY bog - Shortcut

 
Shortcut
 
Mads Bo's nye bog Shortcut kan være din genvej til sundhed og mere energi. Bogen er velskrevet, bevidst let og enkel og med klare, gode og motiverende budskaber. Den er GOD, top inspirerende og samtidig er der masser af brugbar viden at hente i de korte, men tætpakkede tekster. 
 
Genvejen til større sundhed går i Shortcut via daglige smoothies, der er fyldt med grønsager og sunde fibre. Og det ER en genial genvej til mere grønt, for selvom vi spiser flere grønsager end for bare fem år siden, så er vi stadig et stykke vej fra de optimale 600 g om dagen. Mads Bo's løsning kan få dig i mål, ovenikøbet med masser af velvære, nydelse og god smag. 
 
Mads skriver i bogen, at du ved at blende grønsager, bær og frugt, udover at bevare de mange sunde fibre også får langt lettere ved at optage vitaminer og mineraler og andre næringsstoffer fra råvarerne. Blendningen nedbryder nemlig cellevæggene i frugt og grønt, så næringsstofferne bliver lettere tilgængelige. Netop også derfor er det en god ide at prioritere økologien, for her får du optimale mængder mikronæringsstoffer uden uønsket kemi. Det har Mads også et godt indlæg om. 
 
Bogen er ganske enkelt sprængfyldt med gode tips og ideer til lette og sunde løsninger på en grønnere levevis uden stort besvær. Det er en rigtig god ide, der følges op af en række fænomonale smoothieopskrifter, hvoraf du kan prøve to her i nyhedsbrevet. Jeg er sikker på, at Shortcut vil gøre gavn og sprede masser af glæde i mange danske hjem.
 
Shortcut vejl uds. kr. 199,-
Forudbestil til KUN kr. 149,- HER 
indtil 22.09.21 - 
 Dette er ingen reklame, jeg er bare begejstret. 
 
 
 

To skønne, sunde smoothies

 
Red Revolution
 

En af vejene til 600 g fiberrige grønsager om dagen kan være smoothies. Ved at blende grønsager, bær og frugt kan du få masser af sundhed og smag og dermed masser af energi. Jeg blender en sund smoothie hver morgen, som regel en grøn smoothie med spinat, broccoli, agurk, ingefær, æble, valnødder og engang imellem også avocado og citron. Den nærer kroppens celler og tarmbiota. Her kan du hente inspiration til to nye smoothies fra Mads Bos nye bog Shortcut. 
 
Prøv denne skønne røde smoothie her
 

Kong Kål
 
Top lækker smoothie med kål og ananas, der giver en perfekt rund og blød smag. Konng Kål kan tages med på farten og kan erstatte et måltid eller anvendes efter træning. 

Du finder opskriften her
 
 
 
 

Den skønneste porre-løgtærte

 
Porretærte med rødløg
 
 
Skøn og super lækker porretærte med rødløg, der bare smager. Tærten kan serveres med en god salat til og er velegnet til såvel frokost som aftensmad. 
Du kan let lave tærten glutenfrit også, ligesom løgene får en sød og rund smag af at blive bagt. 
 
Opskriften finder du lige her
Porretærte med rødløg
 
 

Den skønneste æbletærte med flettet låg

 
Æbletærte

Her får du opskriften på den lækreste æbletærte med flettet låg. Skøn og virkelig velsmagende og fyldt med gode, sunde æbler, fyldt med fibre og næring. Denne æbletærte smager helt fantastisk dejligt. Den er hyggelig at lave og kombinationen af æbler og kanel er perfekt.

Find opskriften her
 
Drivhus
 
Jeg nyder disse sensommerdage også fordi denne tid er fyldt med spændende arrangementer i relation til min nye bog Gaven til maven. 
Har du lyst til at følge med i mine mange møder, foredrag og arrangementer i forbindelse med udgivelsen af min nye bog, så er du velkommen her på Instagram
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
 
Ha' det nu rigtig godt og nyd det smukke vejr Anette