Godmorgen. Efteråret er over os, jeg sidder her med min morgen te, og tiden er bestemt inde til at tale om antiinflammatorisk mad. Mad, der kan afhjælpe vinterondt i leddene på grund af det kolde, våde og blæsende vejr. Der er nu også mange andre gode grunde til at spise mere antiinflammatorisk, for en høj grad af inflammation eller betændelse i kroppens væv og i tarmene går ofte forud for udvikling af en lang række nutidige sygdomme. Hvede og glutenholdig mad kan fremme inflammation, særligt i tarmene, og forekomsten af inflammatioriske tarmsygdomme er stærkt stigende. Alt det og meget mere, kan du læse mere om herunder. 
 
Videnskabsjournalist og redaktør Karen Lyager har til denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev skrevet en interessant artikel om de værste tarmskurke, dem der kan ødelægge tarmroen som for eksempel fruktaner. Hun beskriver også, hvordan tarmforskere verden over har en formodning om, at der kan være et ret markant overlap mellem de mennesker, der er glutensensitive og mennesker, der lider af irritabel tyktarm. Cirka en million danskere lider af irritabel tyktarm, og de har vanskeligt ved at få hjælp. Læs med i dette nyhedsbrev. 
 
Rigtig mange danskere - unge som ældre - har eftervirkninger efter nedlukningen.Vi mennesker er sociale væsener, og den lange nedlukning har påvirket alt for mange menneskers psykiske helbred. De har behov for hjælp, men ventelisterne til psykologer og hospitaler er svimlende lange. Jeg kommer med to forslag til hjælp her i nyhedsbrevet. 
 
Sædvanen tro finder du en række superlækre - antiinflammatoriske og glutenfri - opskrifter på skøn selleri-appelsin salat, grønne frikadeller, broccolisalat, spinat-ærte hummus og den skønneste chiagrød.
 
Pas på dig og god fornøjelse med det hele 
Anette   
  
 
 
 

De værste tarmskurke

 
De værste tarmskurke


Lider du af irritabel tarm, oppustethed eller andre fordøjelsesudfordringer, så velkommen i klubben af mere end en million danskere. Måske skyldes dine gener glutenholdig mad, vanskeligt fordøjelige proteiner eller fibre eller måske kulhydratforbindelser som eksempelvis fruktaner? Her i artiklen, der er skrevet af videnskabsjournalist Karen Lyager, ser vi nærmere på den nye viden om de værste tarmskurke.

Gad vide, om man læner sig op ad en psykiatrisk diagnose, når man taler til sine tarmbakterier? Det sker, at jeg gør det, for når en irritabel tyktarm træder i karakter, kan man godt føle sig som en temmelig presset dyretæmmer, der skal forsøge at berolige en talstærk koloni af oprørte mikrober, og mig bekendt indgår både lokkemad og lokkende tale i dyretæmmeres basisværktøj.

Ligesom dyretæmmeren, der stikker sit hoved ind i løvens gab, kan man regne med kontant afregning, hvis man fejler som tarmdomptør. Om jeg får en god dag eller en regulær lortedag, hvor min bug bliver spilet ud af gasarter og rammes af voldsom toilettrang med ganske kort varsel, afhænger nemlig i meget høj grad af, hvad jeg fodrer mine tarmbakterier med.

Det er en daglig balanceakt, hvis kompleksitet og konsekvenser vi med irritable tyktarme sjældent skilter med. Tarmproblemer er bare ikke det mest charmerende samtaleemne, når man skal underholde bordherrer, venner og kolleger. Så hellere tage endnu en samtale med sine mikrober, hvis man er blufærdig omkring sin tarmfunktion.

Derfor er det så befriende at møde et andet menneske, der kæmper den samme kamp eller en, der ligner til forveksling – og ovenikøbet gerne vil tale højt om det, som for eksempel  Anette Harbech Olesen.

Anette og jeg har lidt forskelligt udgangspunkt. Hendes problembarn er – formentlig – gluten. Min udfordring er – formentlig – de såkaldte fruktaner, nogle kulhydratforbindelser, som findes i hvede, rug, byg, løg, hvidløg, porrer, jordskokker og en række andre dejlige madvarer, der for de fleste andre mennesker er eventyrligt sunde. For mig er kornene og løgene helt klart værst.

Anette og jeg har flere vigtige fællesnævnere. For det første er det de samme kornarter, som driller os. Dermed mærker vi også det samme savn efter virkelig godt brød, der ikke giver os ondt i maven i modsætning til stort set alt det velduftende og garanteret himmelsk smagende hvede- og rugbrød, der omgiver os og bliver tilbudt os i det uendelige.

Vi er begge på evig detektivjagt efter mad- og drikkevarer, som IKKE indeholder disse korn og som samtidig er sunde og lødige. Og vi er begge nødt til at lytte til vores egne kroppe for at få noget, der minder om en diagnose og en plan, da lægevidenskaben endnu ikke har udviklet pålidelige tests, der kan dokumentere vores respektive problemer.

Det kan vi tale om i timevis. Det gør vi sandelig også, og på sin vis er det meget symbolsk, fordi tarmforskere verden over har en formodning om, at der kan være et ret markant overlap mellem de mennesker, der er glutensensitive som Anette – altså reagerer på gluten uden at have cøliaki – og mennesker med irritabel tyktarm som mig. Hvor stort overlappet er, er et godt spørgsmål. Op mod en million danskere lider af irritabel tyktarm, og ifølge et nyt internationalt studie med dansk deltagelse anslås cirka 10 procent af os at være glutensensitive, altså cirka 580.000 danskere.

Diskussionen om, hvad korn gør ved os, er ikke blevet mindre vigtig af, at forskerne indkredser stadig flere komponenter i korn, som kan tirre tarmen og måske desværre også trigge immunforsvaret på en uheldig måde eller gøre tarmslimhinden lettere gennemtrængelig for giftstoffer, affald og sygdomsfremkaldende mikroorganismer. For så kan man jo frygte, at vi ikke ”bare” taler om luft i maven, forstoppelse, diarre og andre symptomer, som kan være ufattelig generende, men ikke anses for decideret farlige. Så handler det også om øget risiko for mere alvorlige og måske livstruende sygdomme, herunder autoimmune sygdomme hos dem, der er genetisk sårbare.

Professor Oluf Borbye Pedersen, som Anette for nylig diskuterede tarmsundhed med for øjnene af over 10.000 mennesker under et streamet arrangement med Politikens Forlag og Saxo.com som værter, er især bekymret for proteinerne i korn. Glutenproteinet har vi kendt til længe, men nu er også en række andre potentielle banditter havnet i forskernes søgelys. De fleste findes i de samme korn som gluten, nemlig hvede, rug og byg. Men nok især mest i ...
Her kan du læse resten af artiklen 
De værste tarmskurke
 

 
 
 

Antiinflammatorisk tarmsund

 
Antiinflammatorisk levevis mod inflammatoriske sygdomme

 

En høj grad af inflammation eller betændelse i kroppens væv og i tarmen går ofte forud for udviklingen af en lang række nutidige sygdomme. Vores madvaner og livsstil bærer en del af skylden for den øgede grad af inflammation, som opleves blandt mange danskere. Forarbejdede fødevarer, et højt indtag af hvede, sukker, kød og raffinerede olier, stress samt øget eksponering for forurening kan alle være faktorer, der er forbundet med udvikling af høj grad af inflammation.

Indtag af glutenholdig mad, i særlig grad hvede, kan øge graden af inflammation i tarmen og ændre det vigtige tarmmikrobiom og dermed også immunforsvaret. Vi spiser langt mere forarbejdet hvede end nogensinde set tidligere i historien, og hovedparten af det hvide hvedemel, der sælges, bages af eller blandes i færdigretter og saucer etc. er helt uden næring. Det udfordrer tarmen og kan øge graden af inflammation. Det kan også i værste fald gøre tarmen permeabel eller utæt og øge graden af inflammation, hvilket potentielt kan føre til et overaktivt immunforsvar og autoimmune sygdomme.

Inflammatoriske tarmsygdomme omfatter særligt Crohns sygdom og ulcerøs colitis, ligesom tilstanden irritabel tarm også kan rumme en vis grad af inflammatorisk irritation. Forekomsten af disse sygdomme er stærkt stigende på globalt plan, og selvom de adskiller sig på afgørende punkter, så tyder meget på, at man via kost- og livsstilsomlægninger kan bedre sygdomsbilledet for dem alle. Der er også en vis grad af arvelighed forbundet med udvikling af sygdommene. 

De inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) Crohns sygdom og colitis ulcerosa skyldes ændringer i tarmmikrober og immunsystem. Analyser af en række forskningsdeltageres tarmbiota, taget via tarmbiopsier og afføringsprøver,  fandt et tydeligt fælles billede af manglende variation og mængde af mikrober i tarmbiotaen. En sparsom variation og kvalitet i tarmmikrobiotaen kan påvirke interaktionerne imellem immunforsvaret og tarmens mikrobiota. Disse interaktioner spiller en afgørende rolle for vores sundhed, Flere metaanalyser har i 2021 vist, at en IBD-diagnose kan være forbundet med en øget risiko for udvikling af hjertesygdom, diabetes, tarmkræft, depression og periodontitis. Derfor er der al mulig grund til via mad og livsstil at forsøge at påvirke tilstanden til det bedre. 

Behandlingsmæssigt har nyere studier vist, at mindre stress, i kombination med en antiinflammatorisk, glutenfri levevis, har kunnet hjælpe deltagerne.

Det omfatter eksempelvis:

1. En fortrinsvis grøn levevis – mindst 600 g fiberrige grønsager dagligt

2. En glutenfri levevis, hvor glutenholdige fødevarer undgås

3. Kød og kødpålæg kun i små mængder, derimod suppleres med ekstra jomfruolivenolie og økologisk hørfrøolie her dag

4. Supplering med antiinflammatoriske krydderurter samt gode ekstra jomfruolier hver dag

5. Supplering med højkvalitets probiotika, mælkesyregærede grønsager eller velsyrnet yoghurt

 
Du kan læse og dele hele artiklen her
Læs mere om 
 
 
antiinflammatorisk te
 
 
 

Grønne frikadeller

Grønne frikadelelr
 
Har du prøvet at lave grønne frikadeller? Grønne frikadeller er en genial spise og en suveræn måde, hvorpå såvel børn som voksne kan få flere sunde grøntsager indenbords. Denne opskrift på sunde, grønne frikadeller er super let at lave og du kan sagtens lave ekstra, som kan fryses ned.
 
Grønsagsfrikadellerne er glutenfri, mælkefri og vegetariske, de består primært af grønsager og linser. De er også sundere - og mere miljøvenlige - end den traditionelle frikadelle. Prøv dem, de er gode…
Du finder opskriftenn her
 
 
 

Skøn Selleri-appelsin salat

Selleri-appelsin salat
 
Delikat Selleri-appelsin salat, der er enkel, frisk og lækker, og velegnet til alle former for kød, postejer og vegetariske retter. Salaten er glutenfri og let at tilberede, og den smager fantastisk friskt og godt. Desuden er den fyldt med sunde fibre.
Du kan finde opskriften her
 
 
 

KONKURRENCE - vind min nye bog Gaven til maven

 
Gaven til maven
 

Vind Gaven til maven!

 
Sådan deltager du i konkurrencen om 3 eksemplarer af Gaven til maven.:
 
svar A eller B på nedenstående spørgsmål:
 
Hvad handler Anettes nye bog Gaven til maven om?
A. Hovedpine
B. Tarmsundhed
 
Send dit svar med navn og adresse til anette@madforlivet.com.
Vi trækker 3 vindere den 10.10.21 

Om Gaven til maven
Min bog Gaven til maven er tænkt som en hjælp til alle, der måtte opleve udfordringer med blandt andet irritabel tarm, oppustethed, uforklarlig træthed, hovedpine, eksem, inflammation, gigt eller stofskifteproblemer. Den tjener også som en uundværlig guide til de mange, der ikke tåler gluten i maden. For helt ny forskning sætter fokus på vort høje indtag af korn som hvede, rug og byg, der hos mange mennesker optræder som potentielle ballademagere, der påvirker tarm og krop i et langt større omfang, end hidtil antaget.

Har du ikke fået købt Gaven til maven, så klik lige her Gaven til maven

 

Glutenfri boller med 5 ingredienser på 5 minutter

 
Se med her, hvor let det er at bage de skønneste glutenfri boller med kun 5 ingredienser, vand og på kun 5 minutter - plus hævning og bagning. 
Du finder opskriften her
Glutenfri boller med 5 ingredienser på 5 minutter
 
 
 

Mad, der gør dig glad

 
Sund mad fremmer humøret
 
Den voldsomme og langvarige Corona nedlukning har påvirket mange unge, ældre, tidligere psykiatriske patienter og mennesker med andre sygdomme. Alt for mange  oplever angst og depression som efterreaktioner, og antallet af mennesker, der henvender sig til landets psykologer, er stærkt stigende.

Vi mennesker er sociale væsener, og den lange nedlukning har påvirket alt for mange menneskers psykiske helbred. Og vi kan ikke følge med. Der er mere end et års ventetid på en psykolog. 

Et af de midler, du kan anvende i denne kamp, er at lave sund og nærende mad. Sund mad fremmer humøret og bekæmper depression. Hvis du synes, at dit humør og din energi er i bund lidt for ofte, så kan du prøve at kigge på din mad. For meget sukker, brød, pasta, alkohol og junkfood kan nemlig være skyld i et svingende humør – og i værste fald i udvikling af depression.

Egentlig er det ikke ny viden, for flere studier har efterhånden vist det samme: At den mad, vi spiser, ikke blot har betydning for vores fysiske helbred, men i høj grad også for det mentale. Og at junkfood i begge henseender lever fuldstændigt op til sit navn; det er noget skrammel for kroppen.

Men selvom studie på studie peger i samme retning, tøver vi med at lade den sunde mad indgå i behandlingen af depression på lige fod med medicin og terapi. Det skulle vi måske genoverveje. For et nyligt australsk forsøg viser med stor tydelighed madens positive effekt på depression.

Australske forskere inddelte 56 forsøgspersoner med depression i to grupper. Gruppe 1 fik i 12 uger ernæringsmæssig rådgivning og udskiftede deres usunde kostvaner med sund mad. Gruppe 2 derimod fortsatte med deres sædvanlige kost. Alle deltagere fortsatte med terapi og medicin. Da forsøget 12 uger senere sluttede, havde 32 % fra gruppe 1 ikke længere depressive symptomer. I gruppe 2 gjaldt det kun 8 %. Studiet står ikke alene, for en gennemgang af i alt 41 studier viste, at risikoen for depressive symptomer, blandt personer, der spiste sundt var helt op til 35 % mindre end blandt personer, der spiste usundt.

Måske kan det være en ide, hvis du føler dig trist, angst eller deprimeret, at kombinere god og sund mad (læs mere i artiklen, der linkes til herunder) med psykoterapi af allerhøjeste kvalitet. Det kan du læse mere om i artiklen heroverfor. 

Du kan læse hele artiklen her 
Sund mad fremmer humøret og bekæmper depression 

 
 
 

Den bedste psykoterapeut

 
 
Når livet udfordrer, og det gør det i perioder for os alle, så kan det ofte hjælpe at tale med en dygtig psykoterapeut. I den forbindelse kan jeg varmt anbefale Jeanette Skafsgaard. 
 
Jeanette er en særdeles kompetent og dygtig psykoterapeut, nok den bedste jeg kender. Hun har igennem 34 år arbejdet som intensiv sygeplejerske, og derfor har hun helt naturligt et stort overblik, erfaring, viden og en knusende ro, der gør, at man føler sig både tryg og tillidsfuld i hendes selskab. 
 
Det hjælper de fleste af os, at få sat ord på det, der plager. Men at få kompetent sparring og hjælp til at slippe angsten, de begrænsende tanker eller andet, der kan hjælpe dig til at få det bedre og føle dig mere fri, er uvurderligt. 

Jeg har været så heldig at kende Jeanette igennem mange år. Vi har fulgt hinanden i týkt og tyndt, og jeg kunne ikke forestille mig en bedre sparringspartner, både når livet er godt, men også når det er svært. 

Jeanette er registreret psykoterapeut og har netop valgt at hellige sig psykoterapien fuldt og helt. Så savner du professionel hjælp, så kontakt Jeanette.

Jeanette Skafsgaard har taget den mest omfattende uddannelse til psykoterapeut i Danmark. Hun lever til fulde op til Styrelsen for Patientsikkerheds officielle krav til det at være psykoterapeut. Hun er tillige medlem af Foreningen af danske Psykoterapeuter, FaDP, som bl.a. sikrer, at Jeanettes uddannelse løbende ajourføres, og at hun hvert andet år indberetter hvilke aktiviteter og kurser, hun har deltaget i, netop for at holde sig ajour.
Mine allervarmeste anbefalinger. 

Du kan læse mere om Jeanette her
 
 
 

Chiagrød

 
Chiagrød

Chiagrød er sund og fantastisk bl.a. til morgenmad eller som mellemmåltid eller dessert. Den mætter, smager lækkert og tager den lille søde trang og kan spises til mange lejligheder. Og så er den lynhurtig at lave og kan holde sig nogle dage i køleskabet.
 
Mange børn kan godt lide Chia grød, for den er perfekt, velsmagende og let at lave, og så kan den kombineres med alverdens bær og frugt.
F
ind opskriften her
Chiagrød
 

Hummus med spinat og ærter

 
Hummus

Hummus er en sund, god, billig og velsmagende proteinkilde, og jeg har personligt altid lidt hummus i køleskabet, der kan anvendes på et stykke godt glutenfrit brød eller sammen med lidt bagte rodfrugter eller i de grønne madpandekager. Denne grønne hummus med spinat og ærter er let at lave og smager super friskt og godt. Vidste du i øvrigt, at du kan lave hummus i mange variationer og farver? Du finder alle varianterne på Madforlivet.com. Du finder opskriften på den grønne version her
 
Drivhus
 
Har du lyst til at følge med i mine mange rejser og arrangementer i forbindelse med udgivelsen af min nye bog, så er du velkommen her på Instagram
 
Har du endnu ikke købt Gaven til maven, kan du købe den her Gaven til maven
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
 
Ha' det nu rigtig godt - efteråret er over os Anette