Efterårsferien står for døren, og derfor får du med denne uges nyhedsbrev, min e-bog "Hygge-godt" helt gratis. Bogen er fyldt med tips og opskrifter på hyggelige, men sunde, små måltider og erstatninger for slik, som både børn og voksne vil elske. Bogen har en værdi af kr. 99,-, men idag og i de kommende dage kan den downloades helt gratis - fra mig til dig - med ønsket om en dejlig efterårsuge med de yngste. 
 
Jeg har til denne uge skrevet lidt om de vigtige tarmmikrober, hvorfor det er så væsentligt at passe på dem og fodre dem godt hver eneste dag. Jeg følger op i de kommende uger, for ny forskning viser, at mængden, formen og variationen af dem er tæt knyttet til såvel immunforsvar som stofskifte, enzym- og signaldannelse samt til hjerne og hjerte. Kort og godt til vores sundhed. Så det kan betale sig at vide, hvordan du bedst nærer og passer på dine mange tarmmikrober. Noget af det, som min nye bog Gaven til maven, også handler om.
 
Og nu vi er ved det, så er vinderne af vores konkurrence om tre eksemplarer af min nye bog Gaven til maven fundet. Du kan læse, hvem de heldige er, herunder. 
 
I dette nyhedsbrev kan du også læse om gode æggeerstatninger og lidt om loppefrøskaller. Flere og flere tåler ikke - eller spiser ikke - æg, og jeg får mange spørgsmål til, hvad de kan erstattes med i bagværk og andet. Du kan læse mine bud herunder, hvor du også finder lidt om loppefrøskaller, som mange stadig er i tvivl om, hvad er, og hvordan de anvendes i fx. bagningen. 
 
Måske kan du også i næste uge finde tid til at læse en rigtig god bog. Jeg har også haft fornøjelsen af at læse Sofie Münsters nye bog 'Den bedste start på livet'. Bogen er humoristisk, velfunderet og GOD. Den tager udgangspunkt i god børneopdragelse og god barnetrivsel med noget så sympatisk som barnets personlige karakter som et bærende element. Det er en vigtig og særdeles læseværdig bog, du kan læse min omtale og anbefaling herunder. 
 
 
Jeg ønsker dig og dine en dejlig uge, fyldt med stjernestunder, hygge og god mad.
Anette     
 
 
 

Plej dine tarmbakterier

 
Vi menneskers sundhed er afhængig af de cirka to kilo mikrober, som vi har i vores tarme. Det hele fungerer bedst, såfremt vores individuelle koloni af mikrober, svampe og bakterier udgør tilstrækkeligt mange og i en optimal variation og balance. De skønnede to kilo består optimalt af cirka 50.000 milliarder bakterier og mikrober, der i form af flere hundrede forskellige arter, udgør en hel lille familie af mikroliv, der har ganske afgørende indflydelse på vores sundhed. De fleste lever vi i fin symbiose med, men får visse bakterier eller mikrober for godt fat og kommer til at fylde for meget, så kan det i værste fald føre til sygdom.
 
Vores familie af mikrober, i særlig grad i tyktarmen, er helt afgørende for immunforsvarets effektivitet, for dannelsen af enzymer – en slags livets tændrør - men også for stofskiftet og for, hvilke signalstoffer, der rundsendes til kroppens celler.
 
Først indenfor de seneste år har kortlægningen af vores tarmmikrobiom taget fart, og forskningen indenfor området betragtes i dag som helt afgørende for vores forståelse af baggrunden for udvikling af en lang række sygdomme. Professor Oluf Borbye Pedersen har været frontfigur i denne forskning lige fra den spæde start, og han forestod den første DNA-baserede kortlægning af menneskets tarmbakterier. Han studier blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature i 2010 under overskriften ”Vores andet genom”. Studierne viste, at vores omfattende og individuelle mikrobiota bød på en enorm mængde bakteriegener, der i høj grad påvirker os hver især.

Men den vigtige mikrobiota i vores tarme er under pres. Under pres fra vores nutidige levevis, næringsdrænede mad og høje indtag af medicin. Derfor er det vigtigt, at vi hver dag tilbyder vores tarmbakterier de allerbedste arbejdsbetingelser og den bedste næring. Noget af det, de rigtig godt kan lide, er fibre fra grønsager, mælkesyregærede grønsager, velsyrnet yoghurt og kefir. Det, de ikke kan lide, er for eksempel store mængder glutenholdig mad, i særlig grad raffineret, hvidt hvedemel, fast-food og frituremad med mere. 
Du kan læse artiklen her
Tarmmikroberne styrer din sundhed
Læs også Oluf Borbye Pedersens fantastiske bog om emnet
 
 

Gode erstatninger for æg

Æggeerstatninger
 

Tåler du ikke æg, så kan du prøve at lave følgende tre forskellige ægge erstatninger. Det er super let og billigt, og du kan finde opskrifterne på æggeerstatninger herunder:

Hørfrøskum
Ingredienser til erstatning for 1 æg

50 g hørfrø
1/2 l vand
Fremgangsmåde
Kog hørfrøene i vandet i 5-10 min og si derefter massen.
50 g hørfrøskum svarer til et æg.

Loppefrøskum
Ingredienser til erstatning for 1 æg
1 tsk loppefrøskaller
3 spsk vand
Fremgangsmåde
Bland vand og loppefrøskaller.
Den angivne mængde svarer til et æg, og kan tilsættes retten.

Agar agar
Ingredienser til erstatning for 1 æg
1 spsk. Agar agar
1 spsk vand
Fremgangsmåde
Bland Agar agar pulveret med vand.
Den angivne mængde svarer til et æg, og kan tilsættes retten.

Der findes også et plantebaseret produkt, fremstillet af johannesbrødsmel og hørfrø, der hedder "Ægge-erstatning". Du kan se det på billedet herunder. Det kan købes i landets helsekostforretninger eller på nettet. 

Ønsker du at lave vegansk scrambled eggs, så er kikærtemel et fantastisk godt bud, og det både smager og ligner den ægte vare. Vandet fra en dåse økologiske kikærter kan også piskes og anvendes som erstatning for æggehvide. Du kan læse hele artiklen her
Ægge erstatninger

 

 

Vinderne er udtrukket

 
Gaven til maven
 
  
Vi har nu udtrukket de tre vindere i konkurrencen om et eksemplar af min nye bog Gaven til maven. Stort til lykke med bogen, der nu er på vej til jer med posten. 
De tre vindere er: 
1. Lise Jessen Kristensen
 
2. Lene Spies
 
3. Anne Marie Lund Mørk-Jensen
 
Rigtig god læselyst til jer tre og stor TAK til alle jer, der deltog i konkurrencen om
Gaven til maven
 

Gaven til maven
 
 

Bedste glutenfri sandwich

 
Gaven til maven
 

Har du også lyst til at smage verdens bedste glutenfri sandwich? 
Alt for mange danskeres fordøjelse påvirkes dagligt og potentielt negativt af de store mængder hvidt, raffineret hvedemel, som vi sætter til livs. Nyere forskning peger på, at et højt indtag af særligt hvidt, raffineret hvedemel, kan ændre den vigtige tarmbiota, medføre øget inflammation i tarmen, potentielt føre til utæt eller permeabel tarm og dermed øge risikoen for udvikling af blandt andet autoimmune sygdomme som gigt, type 2-diabetes. 
 
Har du lyst til at læse mere om, hvordan du kan styrke din tarmbiota og skabe ro i en irritabel tarm eller andet, så kan du få både viden og redskaber samt 68 delikate, glutenfri opskrifter i min nye bog Gaven til maven.
 
Du behøver ikke at gå på kompromis med hverken velsmag, kvalitet, fiberindhold eller lækkerhed.
Hvis ikke du har erhvervet dig bogen, kan du nå det lige her 
Gaven til maven 
  
 
 

Sund fordøjelse uden afsavn...

 
 

Hvad er loppefrøskaller, og hvordan bruges de?

 
Loppefrøskaller
 

Mange spørger mig om, hvad loppefrøskaller eller Husk egentlig er for noget, og hvad de kan bruges til. Du kan læse mine svar herunder.

Loppefrøskaller er de yderste skaldele fra ørkenplanten Plantago ovata, der primært dyrkes Indien og Pakistan, hvor den trives i køligt, tørt vejr og sandjord. Loppefrøskaller kendes også under navnet psyllium frøskaller, og sælges som økologiske Loppefrøskaller, eller i ikke økologisk form under navnet Husk.

Loppefrøskaller er særdeles fiberrige med hele 80-88 gram fibre per 100 gram. Loppefrøskaller er derfor sunde for de fleste at spise, og de kan gøre noget helt særligt for glutenfrit bagværk. Når du bager glutenfrit, så har de meltyper du bager med, ikke den naturlige hæveevne som glutenholdigt mel har. Ved at piske en geleagtig masse af loppefrøskaller og vand, som du tilsætter dejen, så tilfører du både luftighed og væde til dit glutenfri brød. 

Loppefrøskaller kan også anvendes i stedet for æg eller jævning.

Der er dog to ting, der skal overvejes, inden du bruger loppefrøskaller i din mad eller som fibertilskud:

  1. Fibre er vigtige for vores fordøjelse, men lider du af dysbiose eller irritabel tarm, så kan det være nødvendigt at udvise påpasselighed i indtaget af fibre, herunder også loppefrøskaller. Fibre nærer vores tarm, og derfor er det for det meste og de fleste rigtig godt at spise masser af grønsager, fuldkorn og loppefrøskaller med mere. Men der er undtagelser fra reglen, og der findes mennesker, der netop i en periode kan have bedst af ikke at spise for mange fibre fra disse råvarer. Ved dysbiose eller irritabel tarm kan et højt fiberindtag potentielt forværre tilstanden, da disse fibre kan fodre en række af de irritationsskabende tarmbakterier og dermed øge problemerne i tarmen.
  2. Loppefrøskaller sælges under rigtig mange navne og i adskillige former. I bund og grund er det dog samme sag. Der er forskelle i tørringen og malingsgraden, men det er ikke noget, der medfører afgørende forskelle i effekten, når du skal anvende det. Mit råd er derfor; Brug de billigste, helt almindelige, økologiske loppefrøskaller – hvis altså ikke du lider af irritabel tarm eller dysbiose.

Du kan læse hele artiklen her
Hvad er loppefrøskaller eller Husk?

Prøv eventuelt disse super lette, lækre og sprøde glutenfri boller på 5 minutter med 5 ingredienser. Du finder opskriften lige her 
Glutenfri boller - 5 min. 5 ingredienser

 

Børnevenlig aftensmad

 
squash spagetti
 

Har du prøvet at lave squashspagetti? Det kan varmt anbefales, og det er både let, lækkert og børnevenligt at lave spagetti af dine squash. Dine børn vil givetvis også synes at det er sjovt at hjælpe til med at lave denne sunde version af spagetti.
 
Du kan spise squashspagettien rå, som den er, eller du kan lige svitse den i ekstra jomfruolivenolie på panden, eventuelt med lidt krydderurter, før servering. 

Fremgangsmåden er enkel, du kan anvende en spiralizer, der forvandler grønsager som squash, gulerødder eller persillerod til spaghetti. Du kan eksempelvis gøre som jeg gør, nemlig anvende denne lille, smarte blyantspidslignende Spirelli spiralizer fra GEFU, som du kan købe hos din isenkræmmer. Den findes i to udgaver. Du kan også bruge din kartoffelskræller, så får du lidt bredere "båndspagetti" ud af det. 

Til squashspagettien kan du enten servere valnøddesauce, der smager som kødsauce, men er sundere, eller kødsauce, tilsat revne grønsager.
Valget er dit.

Du finder opskrifterne lige her 
Squashspagetti

 

 

 
 
 
 
 

Den bedste start på livet

 
Den bedste start på livet

Sofie Münster har en stor viden - og erfaring - med børneopdragelse. Hun er også en levende, interessant og engageret fortæller. Disse elementer har Sofie kombineret i sin seneste super inspirerende bog, der er fyldt med brugbare og velunderbyggede råd til landets mange forældre og bedsteforældre. 'Den bedste start på livet', som bogen hedder, t
ager udgangspunkt i god børneopdragelse og god barnetrivsel med noget så sympatisk som barnets personlige karakter som et bærende element. Det er en vigtig og særdeles læseværdig bog.

Intet har så stor betydning for et barns udvikling og trivsel som den følelsesmæssige tilknytning til forældrene. Det ved vi, og det underbygges af mere end 50 års forskning. Alligevel er denne viden aldrig blevet omsat til en konkret metode, vi som forældre kan opdrage efter. Det har Sofie gjort noget ved, og i bogen 'Den bedste start på livet' introducerer hun som den første i Danmark - den tilknytningsbaserede opdragelse.
 
Gennem gode og humoristiske eksempler viser Sofie, hvordan vi som forældre kan sætte grænser og møde vores små børns følelser på måder, der skaber plads til både os og dem. Når vi for alvor forstår, at der altid er en grund til, at vores barn føler og handler, som det gør, kan vi opbygge den vigtige følelsesmæssige kontakt, der gør alle dagligdagens aktiviteter som måltider, putning og tandbørstning lettere og rarere for alle. Med andre ord, vi kan som forældre være der for barnet, også når det naturligt føler sig udfordret eller er ked af det. 'Den bedste start på livet' er en rigtig god bog at blive klog af. Gør dig selv den tjeneste at læse den, den får mine varmeste anbefalinger. 
Du kan købe bogen her
 
 
 

Tarm Booster smoothie

Tarm Booster smoothie
 
Tarm Booster Smoothie er en både børnevenlig og velsmagende smoothie, der er fyldt med sunde fibre og næringsstoffer, der nærer den vigtige tarmbiota.

Tarm booster Smoothie kan også fryses ned og serveres som sunde ispinde. Vælg økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi.

Du finder opskriften her
 
 
 

GRATIS e-bog; Hygge Godt

Hygge Godt
 
Du kan i dene uge hente min lille e-bog, der er fyldt med god viden og skønne opskrifter på sund hygge for hele familien - helt GRATIS.
E-bogen koster normalt kr. 99,-, men her op til efterårsferien kan du som medlem af Madforlivet downloade den helt gratis - til gavn og glæde for dig selv og dem, du holder af. Du kan downloade bogen her, men husk, at du skal "købe" bogen til 0,-, sådan er systemet sat op. Husk også at logge ind eller oprette dig som medlem :-) 
 
 
 
 
Jeg har netop været i Syditalien. Jeg havde blandt andet fornøjelsen af at besøge olivenlunde med oliventræer, der var op til 2000 år gamle. Jeg testede de lækreste ekstra jomfruolivenolier og smagte den bedste Balsamico edikke nogensinde. Det og meget mere, vil du løbende kunne følge med i her på Instagram  eller i nyhedsbrevet.
 
 
Ønsker du at købe Gaven til maven klik HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' en rigtig god september Anette