Der sker mange gode ting for tiden. Jeg har været på besøg hos børn og børnebørn rundt i Europa. Jeg har lavet julefotos og videoer, og så har jeg indtalt Gaven til maven som lydbog. Et helt nyt projekt med LIVE udsendelser, hvor du også kan stille spørgsmål, er også lige på trapperne. Det hører du selvfølgelig mere om her i nyhedsbrevet, men jeg må tilstå, at jeg synes, at tiden flyver afsted.
 
I dette nyhedsbrev forlænger vi efterårsferiehyggen med en fantastisk opskrift på glutenfri kanelsnegle, sødet med dadler. De smager helt forrygende godt og er udviklet af de dygtige piger på bageriet H.U.G. (Helt Uden Gluten).
 
Jeg har også besluttet mig for at forlænge tilbuddet om GRATIS download af min e-bog Hygge-Godt, der er fyldt til randen med sunde hygge ting og sundt slik. Du kan roligt glæde dig. 
 
Der er også nyt om staniol eller sølvpapir, og hvis ikke du var klar over det, så lyder anbefalingen herfra; lad være med at bruge det! En ny undersøgelse viser, at det potentielt kan afgive sundhedsskadelige stoffer til maden, ligesom det er noget virkelig skidt rent miljømæssigt. Læs mere og se mine erstatningsforslag herunder. 
 
Efteråret er over os, men trods regn og blæst, så prøv at benytte lejligheden til at komme ud og nyde de smukke efterårsfarver. Så er der også plads til hygge-godt, når du kommer hjem. Bevægelse er bare super sundt og nedsætter risikoen for udvikling af en lang række sygdomme. Du kan læse mere herunder.
 
Vidste du iøvrigt, at hvidløg er en slags havens penicillin? Du kan læse mere om de mange gavnlige egenskaber, som de potente og super sunde løg besidder, herunder, ligesom du kan se Helle Kofoeds lille video om hvidløg. Kål hører også denne årstid til, og det er en af de sundeste spiser, du kan servere for dig selv og dem, du holder af. Du kan hente inspiration til kålrige salater her i nyhedsbrevet. 
 
I dette nyhedsbrev vil jeg også noget så gerne inspirere dig til at få gang i en god surdej og selv bage brød og boller af de allerbedste og mest næringsrige, økologiske meltyper. De store mængder hvidt, næringsdrænet hvedemel, som mange bagere anvender, og som sælges og blandes i færdigretter i stor stil, er noget rigtig skidt, og efter min mening en af de største nutidige trusler mod folkesundheden. Derfor vil jeg opfordre dig til at prøve mine mange gode opskrifter på surdejsbrød af. Prøv eventuelt også at bage helt uden glutenholdigt hvedemel. Du vil blive overrasket over, hvor let det er og hvor godt, det smager. Samtidig er det rigt på fibre og næring. Prøv det - lad det være din Gave til maven! 
 
God oktober, nyd livet og dejlige dage med smil, latter og rigtig god mad, der nærer.
Anette     
 
 
 

Bevægelse betaler sig

En daglig gåtur
 
 
En daglig gåtur er sundt, og en amerikansk undersøgelse, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Circulation, har vist, at hvis du træner to til fire gange mere end den anbefalede halve time om dagen, kan du nedsætte din risiko for hjerteproblemer med 20 til 35 procent. Jo længere og hurtigere du går, des lavere risiko for hjertekarsygdomme.

Derfor er det oplagt at komme ud i den smukke efterårsskov og -natur, for en daglig gåtur øger desuden stofskiftet, reducerer mavefedtet, styrker muskler og balance og sænker risikoen for udvikling af type 2 diabetes med op til 50%, viser helt ny forskning. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi rører os 30 minutter om dagen, men ønsker du større sundhedsmæssige gevinster og optimal forebyggende effekt i forhold til eksempelvis hjertekarsygdomme og type 2 diabetes, så kan du med fordel udvide den daglige gåtur eller cykeltur til en time dagligt og sørge for at få pulsen op et par gange om ugen.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger på en halv times daglig motion med moderat intensitet omfatter blandt andet en rask gåtur, en cykeltur, gymnastik, svømning eller andre former for bevægelse. Meget tyder dog på, at de 30 minutter skal ses som et absolut minimum, og at en times daglig bevægelse øger de mange sundhedsfremmende effekter, som motion har. En række undersøgelser viser dog også, at der ikke umiddelbart er yderligere sundhedsmæssige gevinster at hente ved at træne i mere end en time dagligt.

Daglig motion virker ikke kun forebyggende i forhold til hjertekarsygdomme, men også i forhold til en lang række andre livsstilssygdomme. Det kan derfor svare sig at prioritere den daglige gåtur i rask trav, cykelturen til og fra arbejde eller morgenyogaen. En daglig gåtur er sundt, og det er væsentligt at indarbejde motion som en daglig rutine, da den største effekt ses ved en kontinuerlig, daglig indsats. At sidde for meget og ikke få sig rørt sig er en trussel mod din og dine børns sundhed, derfor er det godt at få gjort bevægelse og gåture til en naturlig del af dagligdagen. 

Du kan læse hele artiklen her 

En daglig gåtur er sundt

 

 
 
 

Lad staniolen ligge...

Lad staniolen ligge
 

Sølvpapir eller staniol indeholder metaller og kan - i værste fald - afgive aluminium til din mad, såfremt du pakker den ind i sølvpapiret. Det er Forbrugerrådet, der er ude med denne undersøgelse og advarsel.
 
Jeg kan kun bakke 100% op, og jeg har ikke haft staniol i mit hjem i mange år. Det skyldes, at såvel sure som salte og fede fødevarer efter min mening aldrig bør pakkes ind i staniol, og slet ikke tilberedes i sølvpapir eller alubakker. Skadelige stoffer herfra kan nemlig migrere til visse madvarer, når de kommer i kontakt med hinanden. Sølvpapiret kan afgive bl.a. aluminium til maden. Aluminium kan i sådanne tilfælde - når du spiser maden - ophobes i organismen og potentielt forårsage skade på dit nervesysem, hjerne og fertilitet. 
 
Et andet aspekt er de miljømæssige påvirkninger, for et er, at produktionen er CO2 belastende, men også på andre måder kan staniol og aluminium forårsage stor miljømæssig skade. Faktisk er sølvpapir langt værre for miljøet end plastfolie, og brugen af aluminium udgør en trussel mod såvel vandmiljø som natur. 
 
Derfor er mit råd: Skift staniolen ud med gammeldags madpapir, staniolbakkerne ud med et stegefad af smedejern. Gemmer du madrester, så dæk skålen med en tallerken, inden du sætter den i køleskabet eller brug det geniale Wrappy til at pakke det ind i. Det er økologisk, genanvendeligt, vaskbart og virkelig godt. Du kan læse mere om Wrappy herunder.  
Du kan læse hele artiklen her
Drop staniol og sølvpapir

Du kan læse mere om Wrappy,
genanvendeligt madpapir her
Wrappy

Wrappy
 
 

Hvidløg er havens penicillin

 
Hvidløg

 

Hvidløg er havens penicillin. Derfor er det også lige nu, i den kolde og mørke tid, at vi kan få optimal gavn af hvidløgs mange sygdomsforebyggende egenskaber. Hvidløg betegnes som en krydderurt og er samtidig en flerårig løgplante. Den er næringsrig, kraftfuld og stærk og kaldes også for havens penicillin. Hvidløg blomstrer i juli og august med smukke hvidviolette skærmblomster, og løgene er sammensat af stærktsmagende fed, som pilles og anvendes i madlavningen.
 
Udover at tilføre maden smag og karakter kan hvidløg også anvendes som lægeplante. Hvidløg har en dokumenteret forebyggende effekt mod blodpropper og for højt kolesterol, de virker desuden blodsukkerregulerende, antiinflammatorisk og antibiotisk. Hvidløg styrker tillige immunforsvaret og kan forebygge infektioner, forkølelse og snue. Du kan sågar bruge hvidløg som effektiv ormekur, mod svamp og parasitter og meget, meget mere.

Ønsker du at modvirke forkølelser eller infektioner, så kan du med fordel tage hvidløg forebyggende. Hvidløgste er suverænt. Du tager blot to til fire fed hvidløg, skåret i mindre stykker sammen med lidt frisk ingefær og hælder kogende vand over. Lad det trække et par minutter og suppler eventuelt med friske citronskiver og Manuka honning, så bliver såvel smag som effekt bedre. Ofte skal der dog højere doser til effektivt at forebygge infektioner, derfor kan det ofte være en fordel vinteren igennem at tage et koncentrat af hvidløg som kosttilskud. Personligt tager jeg Pharma Nords. 

Anvender du friske hvidløg i maden, så tilsæt hvidløgene til allersidst, for således at bevare flest muligt af hvidløgs sundhedsfremmende effekter. De ødelægges nemlig af opvarmning. Det kan medføre en såkaldt “hvidløgsånde” at indtage store mængder hvidløg hver dag. Den kan effektivt forebygges ved samtidigt at spise en masser frisk persille. Herunder kan du læse og dele artiklen samt se en lille film af Helle Kofoed om hvidløg. Du kan læse hele artiklen her
Hvidløg er havens penicillin

 
 
 

Glutenfri kanelsnegle

Glutenfri kanelsnegle
 
Disse glutenfri kanelsnegle er fantastisk velsmagende og kan også sagtens laves i en ikke-glutenfri version. De er sødet med dadler og smager ganske enkelt forrygende godt. Prøv dem…
Du finder opskriften her
 
 
 

Sellerisalat med appelsin

Sellerisalat med appelsin

Er du som jeg vild med selleri, så kan jeg varmt anbefale dig at prøve denne Seller-appelsin salat. Den er enkel, frisk og glutenfri og velegnet som tilbehør til alle typer mad. 
Du finder opskriften her
Selleri-appelsin salat
 
 
 

Få sat gang i surdejen

surdej
 
 
Det er efter min mening overordentligt vanskeligt at købe rigtig godt brød hos danske bagere. Langt de fleste bagerbrød bages desværre på færdige melblandinger, rige på hvidt raffineret hvedemel og bageenzymer, der får brødet til at hæve meget og hurtigt. En del rugbrød tilsættes maltsukker og eddike. Det betyder, at meget af det bagerbrød, der sælges idag, næsten kan sammenlignes med sandkage, så voldsomt kan det påvirke dit blodsukker. og du spiser det givetvis i den tro, at det er sundt. 
 
Derfor kan det betale sig at få gang i bagningen derhjemme. Benyt efterårsferien til at starte en surdej - med eller uden gluten - og få købt de allerbedste og mest næringsrige, økologiske meltyper hjem - med eller uden gluten. Så er du klar. Find en opskrift eller to, som passer dig, og ha' i baghovedet, at når der skal bages godt brød, så er en god surdej suveræn at bage på.

Surdejsbrød smager ikke bare bedre, det er også sundere end gærbrød. Vel at mærke hvis det er bagt af mel af allerhøjeste økologiske kvalitet. Det er lettere at bage med kerner og fiberrige melsorter, når du bager med en surdej - med eller uden gluten - for dejen hæver bedre op, og gør brødet luftigt og sprødt.
 
Det er let selv at lave en surdej af mel, mælk og vand. Det skal stå i flere dage ved stuetemperatur og udvikle sig, og mælkesyrebakterierne vil under gæringsprocessen omdanne melets sukkerarter til mælkesyre og eddike. I den proces dannes der kuldioxid, og det er den, der får dejen til at hæve. Det gode mel er, i modsætning til det hvide, næringsdrænede mel, rigt på mineraler og andre sunde næringsstoffer. Ved at bage med surdej, så aktiverer du enzymer i melet, som gør mikronæringsstofferne lettere optagelige i tarmen. Samtidig har brød, bagt på surdej, en længere holdbarhed, end brød bagt på almindeligt gær. Så det kan varmt anbefales, såvel med som uden gluten. Find opskriften på surdej
 
 

Gaven til maven

Gaven til maven

Vidste du, at vores høje indtag af glutenholdig mad, og i særdeleshed hvidt, raffineret og næringsdrænet hvedemel, potentielt kan irritere selv de stærkeste tarme? 

Rigtig mange danskere døjer hver dag med oppustethed, fordøjelsesbesvær eller andet ubehag. Kan du nikke genkendende til dette, så var det måske en ide at prøve en periode, hvor du spiser mindre eller slet ingen glutenholdig mad.
 
Har du lyst til at læse mere om, hvordan du kan styrke din tarmbiota og håndtere en irritabel tarm eller andet, så kan du få både viden og redskaber samt 68 delikate, glutenfri opskrifter og prøve det af i praksis.
 
Du behøver ikke lide afsavn, for du kan let tilberede alle dine favoritopskrifter, blot ved at anvende andre meltyper end de glutenholdige. Du kan bage det lækreste, velsmagende og fiberrige surdejsbrød, du finder opskriften herunder. I min bog Gaven til maven finder du et væld af delikate opskrifter, blandt andet på de lækreste glutenfri surdejsboller, der bare smager helt fantastisk godt. Du kan se testsmagningen på den lille video herunder. 
Hvis ikke du har erhvervet dig bogen, kan du sagtens nå det her 
Gaven til maven      
 
 
 
 
 
 

Prøv det bedste glutenfri surdejsbrød...

 
Det bedste glutenfri surdejsbrød
 
Dette lækre, glutenfri surdejsbrød smager så godt, at man kan blive helt afhængig af det. Det er fyldt med sunde fibre og masser af velsmag. Brødet er let at bage, og du kan skære det i to eller tre stykker - eller i skiver - og fryse det ned.
Du finder opskriften her

GRATIS e-bog: Hygge Godt

Hygge Godt
 

Vi fortsætter hyggen ugen ud og forlænger det GRATIS tilbud på min e-bog Hygge Godt, der er fyldt til randen med sund hygge og alternativer til slik.
Du kan downloade e-bogen gratis her
 
 
 

Rosenkålsalat med nødder

Rosenkålsalat med pekannødder
 

Den skønneste salat, super delikat med crunchy pekannødder. Salaten egner sig perfekt som tilbehør til både kødfrie retter samt retter med kød og fjerkræ.
Du finder opskriften her
Rosenkålsalat med pekannødder
 
 
 
Lydbog
 
Så har jeg været i studiet og indtalt Gaven til maven som lydbog. Glæd dig. Sund fordøjelse ER bare helt utrolig vigtigt for vores velbefindende og sundhed. Interessen for min nye bog Gaven til maven er overvældende stor, måske fordi så mange netop oplever fordøjelsesudfordringer. 
Har du fået købt Gaven til maven, hvis ikke, så klik HER 
 
Følg med i nye projekter, LIVE udsendelser samt i livet i haven og spændende fotos her på Instagram eller i nyhedsbrevet.
 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' en rigtig god oktober Anette