Godmorgen til en rigtig efterårsmorgen. Denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev har jeg skrevet til dig, der har et ønske om at tilføje, eller måske allerede supplerer din gode mad med en vitaminpille. Det kan være en god investering, men også det modsate, for markedet er broget og kvaliteterne på vitamintilskud varierer. Jeg får rigtig mange spørgsmål om dette emne, og det er forståeligt, for der er ikke megen brugbar information at hente på dette område. Derfor fortæller jeg herunder, hvad jeg personligt foretrækker og hvorfor, så du kan tage det af det, du kan bruge. 
 
Jeg præsenterer dig også her for min første LIVE udsendelse på Facebook. Den finder sted på torsdag den 4. november kl 17, og du er inviteret. Emnet er: Værd at vide om surdej. Du får viden, opskrifter og lejlighed til at stille spørgsmål. 
 
I denne udgave af nyhedsbrevet er der også en konkurrence. To læsere kan hver vinde et gavekort på 750,- til en af Marianne Gorridsens smukke trøjer, ponchoer eller halstørklæder samt et eksemplar af min nye bog Gaven til maven. Alt, hvad du skal gøre, er at svare på spørgsmålet herunder. 
 
 
Du finder også denne gang en række superlækre opskrifter på for eksempel kåldolmere i ny, grøn version, men som smager fantastisk godt. Du finder også opskriften på den lækreste, sprøde svampetærte og på min yndlingsmorgenmad en weekend morgen, eller bare hvis du trænger til forkælelse, nemlig Eggs Benedict. Alle i glutenfri version er også, selvfølgelig. 
 
Håber du har tid til at nyde de smukke efterårsfarver i skoven. Gode dage til dig og dine. 
Anette   
  
 
 
 

Derfor er vitaminer vigtige

 


Mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler er livsvigtige. Du kan ikke danne energi, enzymer, hormoner eller signalstoffer, hvis du mangler enkelte vitaminer eller mineraler. Vita betyder liv, og din krop kan ganske enkelt ikke fungere uden en daglig tilførsel af disse mikroskopiske, men særdeles vigtige, næringsstoffer. Det bedste ville være at få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden, men det vanskeliggøres af, at vi spiser for ensidigt, for forarbejdet og konventionelt. Stress kan også dræne kroppen for mikronæringsstoffer. Derfor kan de fleste af os have gavn af et dagligt tilskud af vitaminer og mineraler, særligt om vinteren, så kroppen kan tilbydes det, den har brug for. Personligt mærker jeg, hvis ikke jeg får taget mine vitaminpiller. De har nemlig betydning for alle kropslige systemer, blandt andet for energiniveauerne, immunforsvaret, afgiftningsevnen, stofskiftet, hjertesundheden og fordøjelsen.

Kroppen giver lyd, hvis den mangler vitaminer og mineraler. Det betyder, at du ved at følge kroppens signaler, kan hjælpe dig selv til selvhjælp ved at tilføre en for dig optimal variation af næringsstoffer. Herunder finder du et par typiske symptomer på vitamin- og mineralmangel:
1. Eksem eller udslet (ses ofte ved mangel på biotin og B + A vitaminer samt zink)
2. Nedsat energi og immunforsvar samt træthed og hyppige infektioner (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer, med særligt fokus på D3 vitamin, zink og selen)
3. Hårtab (ses ofte ved mangel på biotin og B vitaminer)
4. Urolige ben samt kramper i benene (ses ofte ved mangel på magnesium)
5. Mundsundhed (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer samt omega 3)

En del af disse symptomer kan skyldes mangel på mikronæringsstoffer. Tilførsel af relevante vitamin- og mineraltilskud, i en form og kvalitet som kroppen kan optage, vil ofte afhjælpe disse symptomer. Vær dog opmærksom på, at mange typer medicin kan have nogle af ovennævnte symptomer som hyppige bivirkninger.

Læs videre og få mine 5 gode råd her
Derfor er vitaminer og mineraler vigtige

 
 
 
 

Kvaliteten har betydning

 

 

Et stort studie, publiceret af DTU for nogle år siden, viste ikke overraskende, at kroppen mest effektivt optager vitaminer og mineraler fra rigtig mad. Det er derfor heller ikke overraskende, at optageligheden fra organisk bundne mikronæringsstoffer er højere end fra uorganiske eller syntetiske. Det bekræfter således det vi længe har vidst, at der er stor forskel på optageligheden af vitamin-mineraltilskud og dermed på, hvor meget du får for dine penge, når du investerer i kosttilskud. 

Måske tænker du, om det overhovedet er nødvendigt at spise vitaminpiller, men for mange kan det være en god ide, vel at mærke, hvis du vælger kosttilskud af høj kvalitet og optagelighed. Det virker fornuftigt at være i stand til at hjælpe kroppen med ekstra vitaminer og mineraler, i særlig grad de former, som kroppens celler genkender som mad, fordi de er pakket ind i en form for organisk madpakke. Sådanne former kaldes for food state vitaminer og mineraler, og det er blandt andet dem, jeg selv tager hver dag. 

Optageligheden har selvfølgelig betydning. Både for kosttilskuddets effekt, men også for den dosis du så kan nøjes med samt for din sundhed og sikkerhed. Et godt eksempel herpå er calcium carbonat, der stadig... anbefales til kvinder efter overgangsalderen. Det er utroligt, for der skal tages urimeligt høje doser på grund af den lave optagelighed. Calcium carbonat svarer vel nærmest til pulveriseret tavlekridt, så uorganisk er det, ligesom calcium aldrig bør indtages uden følge af organisk magnesium. Dette er informationer, som det for mig at se, er vigtige at formidle, for det er sundhedsmæssigt vigtigt, at forbrugeren bliver oplyst om disse forhold. Det sker bare ikke.

Firmaet Pharma Nord oplyste om deres højere optagelighed på emballagerne, men blev politianmeldt af Fødevarestyrelsen, der bad dem fjerne denne vigtige og ovenikøbet videnskabeligt veldokumenterede oplysning om højere optagelighed. Fornylig fastslog EU-kommissionen, at det var Fødevarestyrelsen, der var på vildspor. Vi trænger simpelhen til, at der kommer andre boller på suppen her i Danmark, når det gælder viden, information, solid rådgivning og udbud af kvalitets kosttilskud. Læs mere her Fødevarestyrelsen mistolkede

 

 
 

Mine personlige favoritvitaminer - høj optagelighed - lav pris

Jeg har igennem mange år personligt valgt at købe og indtage Nature’s Owns vitaminer og mineraler. Tidligere måtte jeg købe dem i England. Disse food state vitaminer og mineraler har nu heldigvis, takket være en EU påtale af Fødevarestyrelsens håndtering af EU reglerne for kosttilskud i Danmark, været tilgængelige i Danmark i et par år.

Årsagen til mit valg er den høje kvalitet, idet disse mikronnæringsstoffer er bundet op på en fødevarematrix. Det betyder, at optageligheden er i top, og da prisen samtidig er i bund, så tiltaler alt ved disse produkter mig. 

Jeg tager, som tidligere nævnt, hver dag flg. fra Nature's Own:

CoQ10 multi
D vitaminer &
til natten Bone support (calcium og magnesium, D3 og K2 til knoglerne)

Nature’s Own CoQ10 multi er et fantastisk all round produkt, og efter min mening det p.t. bedste multivitaminmineral kosttilskud i Danmark til prisen, og så indeholder det ovenikøbet CoQ10. Det er suverænt styrkende for mine energiniveauer, mit immunforsvar og min mundsundhed. Engang imellem supplerer jeg også efter behov med selen, C vitamin og zink. 

Det er vigtigt altid at tage en højkvalitets multi, såfremt du tager enkelt vitaminer og mineraler. Nature’s own fører også nogle virkelig gode børne multivitaminer uden alskens kemi, også i food state kvalitet og med høj optagelighed. Andre gode food state produkter forhandles under navne som Nani, NDS og Terra Nova. 

Forleden dag benyttede jeg mig af et helt usædvanligt godt tilbud på Nature's Own vitaminer og mineraler. Tilbuddet omfattede både en voksensampak/startpakke samt en sampak/startpakke til børnefamilier samt enkelte vitaminer og mineraler.
Jeg deler det meget gerne med dig HER

Dette er IKKE en reklame, jeg er blot begejstret for produkterne og prisen.

 
 

KONKURRENCE - vind et gavekort til Marianne Gorridsen

Kender du historien om Marianne Gorridsen Design?

Gaven til maven
 

Mine absolutte favorittrøjer stammer fra Marianne Gorridsen. De er fantastiske i kvalitet og pasform, og ved at købe dem, hjælper du samtidig nogle af verdens fattigste kvinder. Derfor har jeg lyst til at dele Mariannes fine historie med dig.

Gorridsen Design får fremstillet de skønneste trøjer i Peru. Derved hjælper de både sårbare kvinder i Peru til et meningsfyldt liv, ligesom firmaet i Danmark også ansætter mennesker med særlige behov. Trøjerne fremstilles blandt andet af det blødeste baby-alpaca og findes i de smukkeste farver og faconer. De er bløde, lune men ultra lette og behagelige at have på. 

Jeg købte min første Gorridsen striktrøje for fem år siden. Den var min yndlingstrøje gennem flere år, og fordi jeg var så glad for den, ønskede jeg mig en ny. Jeg gik derfor på hjemmesiden for at finde en ny trøje, og på den måde fik jeg kontakt med Marianne Gorridsen og hørte hendes fænomenale historie.

Du kan deltage i konkurrenncen om to gavekort a' kr. 750,- til frit valg i Marianne Gorridsen's webshop + to bøger Gaven til maven ved at svare på spørgsmålet heroverfor. Du kan også få indblik i den fine historie bag trøjerne lige her, for trøjerne er super lækre og du støtter et virkelig godt formål ved at købe dem.

Læs hele historien her
Gorridsen Design

 
 
 

KONKURRENCE - vind BOG + Gorridsen Gavekort 750,-

Gorridsen

Du kan nu deltage i konkurrencen om to gavekort a' kr. 750,- til Marianne Gorridsen's webshop. Er du en af de to heldige vindere, så kommer der også en bog 'Gaven til maven' med posten. 
 
KONKURRENCE
For at deltage, bedes du svare på flg. spørgsmål:
 
Hvad er Gorridsen's trøje model Afrodite fremstillet af?
A. Baby-alpaca
B. 100% acryl
 
mail svaret til anette@madforlivet.com senest søndag den 5. november, hvor vinderne vil blive udtrukket. Vinderne kontaktes direkte og sættes derefter i kontakt med Marianne Gorridsen for gavekort og køb på webshoppen.
 
Læs mere om Gorridsen Design her
og om min nye bog Gaven til maven her
 
Gaven til maven
 
 

NYT - LIVE event på Facebook med mulighed for spørgsmål

 
Gaven til maven
 

På torsdag den 4. november sender jeg LIVE for første gang på Facebook.

Temaet denne første gang er: Værd at vide om surdej og hvorfor surdejsbagning bare er bedre og sundere?

Hør nyt om surdejsbagning, få også opskrifter på almindelig og glutenfri surdej, se hvor let det er at lave og pleje sin surdej og selvfølgelig vil du også finde inspiration og opskrifter på de lækreste (også glutenfri) surdejsbrød.

Der vil også være lejlighed til at stille mig spørgsmål under LIVE udsendelsen.
Kom og vær med til premieren Torsdag den 4. november kl 17

Håber vi ses, du kan tilmelde dig og blive adviseret inden eventet HER 
Læs mere om Gaven til maven HER 

 

 

Foredrag i Hinnerup

 
Foredrag
 
Kom og vær med til en hyggelig aften i tarmsundhedens tegn!

Jeg fortæller denne aften om den seneste nye forskning indenfor betydningen af en sund fordøjelse. Vi vil se nærmere på blodsukker og inflammation, ligesom du får praktiske redskaber til optimale måltider, der kan skabe sundhed, ro og glæde. 
 
Kom og vær med Torsdag d. 25. november 19.00 – 21.00

Vi mødes på gartneriet, Skanderborgvej 193, 8382 Hinnerup
Skynd dig at melde dig til via mobilpay: 40806166
Billetterne koster 195 kr. og sælges efter først til mølle princippet.
Håber vi ses! Anette
 
 

Skøn svampetærte

 
Svampetærte

Denne skønne svampetærte er delikat og velegnet som forret eller tilbehør til vildt eller lam. Du kan tilberede en stor svampetærte eller fire små af denne portion. Svampetærte er let at tilberede, bunden(e) kan bages først og tilbehøret tilberedes lige før servering. Svampetærten kan tilberedes glutenfrit og vegetarisk. 
Du finder opskriften her
 
 

Prøv Eggs Benedict

Eggs Benedict
 
Eggs Benedict har altid været min absolutte favoritmorgenmad, særligt når jeg var ude at rejse henover en weekend. Jeg har udarbejdet en sundere version af Eggs Benedict end den traditionelle, men den smager fuldt ud ligeså godt. Eggs Benedict kan sagtens tilberedes glutenfrit.
Du kan finde opskriften her
 
 
 

Kåldolmere med grønt fyld

Kåldolmere

Kåldolmere er en lidt glemt ret, som fortjener en renæssance. Kåldolmere bringer tankerne tilbage til mormors mad, men denne version med grønt fyld smager helt fantastisk godt og tilfører masser af sunde fibre, smag og næring. Du kan sagtens lave, så du har til to dage. Opskriften er glutenfri, mælkefri og vegetarisk. 
Du finder opskriften her
 
 
 
 
Julen står for døren, og forberedelserne til Juleopskrifter, Jule e-bog, julegløgg og Jule events er i fuld gang. Du kan få et smugkig indenfor til forberedelserne ved at klikke på filmen herover.
 
Har du lyst til at følge med i bogmessen og arrangementer i forbindelse med udgivelsen af min nye bog, så er du velkommen her på Instagram
 
Har du endnu ikke købt Gaven til maven, så se her Gaven til maven
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
 
Ha' det nu rigtig godt - efteråret er over os Anette