Så er det i dag kl. 17, at jeg for første gang sender LIVE fra mit køkken. Det er på Facebook, og du er inviteret med. Der bliver mulighed for at stille spørgsmål undervejs. Temaet er surdej, og hvorfor surdejshævet brød bare smager bedre og er sundere. Kom og vær med, du kan tilmelde dig HER.
 
Vidste du, at valnødder og andre nødder er den sundeste form for slik eller snacks, du kan vælge? Nødder, og i særdeleshed valnødder og mandler, indeholder sunde fedtsyrer og andre vigtige næringsstoffer, der ikke bare giver mæthed, men også hjælper os til øget hjertesundhed og til at holde vægten. Det handler om en lille håndfuld om dagen, og du kan læse mere herunder, hvordan du kan bruge nødder og mandler i din madlavning og dagligdag, ligesom du kan finde opskriften på en helt fantastisk nøddekage. 
 
I dette nyhedsbrev sætter jeg også fokus på landets mange ældre, for får de tilstrækkelig god og nærende mad, eller mangler de ofte vitale næringsstoffer? Flere undersøgelser, også fra andre lande, viser desværre, at mange ældre er i mangel. Det kan have stor betydning for deres livskvalitet, og jeg synes faktisk, at vi kan gøre det bedre. Både i forhold til den mad, der serveres på plejehjem og hospitaler, men også i forhold til relevante kosttilskud af høj kvalitet. Du kan læse mere herunder.  
 
Du kan stadig lige nå at deltage i konkurrencen om et gavekort på 750,- til Gorridsen Design og et eksemplar af Gaven til maven, vi trækker lod på søndag. Iøvrigt er min bog Gaven til maven netop udkommet som lydbog, det kan du også læse om herunder, ligesom jeg også er at finde på Bogmessen i København i de kommende dage, hvis din vej falder forbi.   
 
I dette nyhedsbrev får du opskrifter på surdejsbrød, på de lækreste valnøddeboller, på hjemmelavet pizza og på grønne frikadeller - alt kan også tilberedes glutenfrit. Der er også opskrifter på sund nøddesnack og på den lækre nøddekage, som du kan se på billedet øverst. 
 
Rigtig god fornøjelse med det hele og håber vi ses til LIVE arrangement i aften HER.
 
Anette     
 
 
 

Husk valnødderne - de er super sunde

Husk valnødderne
 

Valnødder er super sunde og indeholder masser af sunde fedtsyrer, der er perfekt næring for hjerne og krop. Derfor er det lige nu, at du skal indsamle de sunde nødder, tørre dem og nyde de gode fedtstoffer og den dejlige smag fra valnødderne.

Jeg er så heldig at have et valnøddetræ i baghaven, og de sunde valnødder skal samles ind nu, lægges til tørre på en bakkesi, og når de er tørre, så er de klar til at blive knækket og spist. Jeg bruger mange valnødder i mit køkken, og jeg elsker deres gode smag og sunde fedtsyrer. Når nødderne er knækket, så fryser jeg dem ned i mindre portioner, så de er lette lige at tage op og anvende. Jeg bruger valnødderne i bagværk, i min morgenmad, over salater, i en god mysli eller bare som de er.

Måske har du bemærket, at valnødder til forveksling ligner vores hjerner? Og valnødder er sunde og er super food for din hjerne og din generelle sundhed. De indeholder nemlig et fantastisk mix af sunde fedtstoffer og gavnlige næringsstoffer, så det er en god ide – såvel for hjerne og krop – at gøre det til en vane at hakke valnødder til myslien om morgenen og drysse dem over grønkålssalaten om aftenen. Spis også gerne valnødder som snack imellem måltiderne, sammen med eksempelvis æbler, pærer eller gulerødder. Det smager fantastisk, mætter godt, nærer dine hjerneceller og stabiliserer blodsukkeret.

Du kan læse mere her om
 
 
 

Mere om nødder og efterårets bedste nøddekage

Fantastisk nøddetærte
 
Og så er der godt nyt. Forskere fra Maastricht Universitet i Holland fandt for nogle år siden frem til, at mange af de mennesker, der spiste 10 gram nødder om dagen, formåede at leve længere.
 
De har baseret deres resultater på et studie, der fulgte 120.000 hollændere i alderen 55 til 69 år igennem 30 år. Undersøgelsen viste, at spiser du bare en lille håndfuld blandede nødder hver dag, så lever du formodentlig længere. Andre studier har vist, at du derved også kan holde vægten og kolesteroltallet mere effektivt.
 
Et andet studie fra 2019 viste, at et dagligt indtag af nødder er forbundet med mindre langsigtet vægtøgning og en lavere risiko for udvikling af fedme hos voksne. At erstatte mindre sunde fødevarer med 8-10 nødder kan være en enkel vej til optimal vægt. 
 
Blandt de kvinder, der deltog i det hollandske forsøg, viste det sig også, at blot ti gram nødder dagligt, reducerede deres risiko for at udvikle cancer, diabetes samt lunge-, hjerne- og hjertesygdomme. Reduktionen bliver ikke større af, at du spiser flere nødder, så det lader til, at en lille håndfuld hver dag, er den optimale dosis for de fleste. Ti gram svarer til cirka 7-10 nødder eller mandler dagligt. Nu får du opskriften på en toplækker nøddekage. Den er IKKE en slankekage, men den smager virkelig godt, er smuk at se på og kan anbefales.

Du finder opskriften her
Fantastisk nøddekage

 

 
 

Valnøddeboller

 
Valnøddeboller
 
Disse skønne valnøddeboller smager forrygende godt. De har sødme, sprødhed og fylde, og de kan bages glutenfrit eller med speltmel. Valnøddebollerne indeholder også kastanjemel, hvilket sammen med valnødderne tilfører både god fylde, bid og god smag. 
Du kan finde opskrifterne her
eller
 
 

Sundt nødde-mandelslik

 
sundt slik med mandler og nødder
 
Får du også lyst til lidt sødt kl. 15,34, så velkommen i klubben. Det er det tidspunkt, hvor de fleste danskeres blodsukker føles lavt, og trangen til sødt højt, viser undersøgelser. Ved at kombinere de sunde nødder og mandler med kanel, lakridspulver og eventuelt rosiner, så har du lidt hurtig og let sundt slik, og samtidig sikrer du kroppen de sunde fedtsyrer fra nødder og mandler.  
Du kan finde opskriften her
 
 

Mangler ældre vitaminer og mineraler?

 
Mangler ældre vitaminer?


I et land som Danmark, hvor 2/3 af alle voksne over 16 år, har en kronisk, medicinkrævende diagnose, så var det måske en ide at se nærmere på kvaliteten, både af den mad der udbydes i supermarkederne, men også den mad, der tilbydes vores ældre og syge på plejehjem og hospitaler. For maden er grundlæggende den vigtigste næringskilde, vi kender til. Får danske ældre mon tilstrækkeligt med næring, fibre og vitaminer og mineraler gennem den mad, der serveres?

Jeg er bange for, at svaret generelt er nej. Det ser ud til, at mange syge og mange ældre mangler essentielle mikronæringsstoffer, både herhjemme, i Europa og i USA. Der er konstateret mangel på det vigtige D vitamin blandt mange syge og ældre. Tilstrækkeligt med D vitamin er helt afgørende for et effektivt immunforsvar. Magnesiummangel er udbredt blandt danskerne. Nogle af symptomerne ved mangel på magnesium er hukommelsesbesvær, diffushed og uro i benene. Mangel på B6 og B12 vitamin, A, og C vitamin samt på selen og zink opleves også ofte. Mangel på disse livsvigtige mikronæringsstoffer kan potentielt føre til symptomer og sygdom. Vi trænger for mig at se helt fundamentalt til at løfte standarden, ligesom vi trænger til at få flyttet fokus fra vores høje forbrug af ultra forarbejdede, konventionelle fødevarer til næringsrige, økologiske råvarer og god mad, lavet fra bunden. Til råvarer og mad, der er rig på mikronæringsstoffer, som vitaminer, mineraler, antioxidanter, plantenæringsstoffer og fibre, der positivt kan påvirke såvel fysisk som mental sundhed.

God og næringsrig mad er selve grundlaget for kropslig sundhed. Den tilfører vigtige næringsstoffer samt vitaminer og mineraler, og er en betingelse for, at et velfungerende immunforsvar kan hjælpe os med at forebygge eller bekæmpe sygdom. Kvaliteten af den mad, vi spiser hver dag, er således afgørende for, hvordan vi har det.

Vi er alle forskellige, og der findes derfor ikke standardanbefalinger eller facitlister, når det kommer til optimale madanbefalinger. Det ER dybt individuelt, hvad der er bedst for os hver især at spise. Et faktum, som vi også skal huske på, på landets plejehjem, lægeklinikker og hospitaler.

Tilførsel af relevante mikronæringsstoffer som for eksempel magnesium, zink, D vitamin samt B6 og B12 vitamin vil potentielt kunne forebygge sygdom hos mange og afhjælpe blandt andet stressrelaterede lidelser, øget inflammation samt depression.

Det er faktisk både enkelt og ukompliceret, for tilførsel af god mad samt af disse enkle og naturlige mikronæringsstoffer vil kunne afhjælpe og lindre rigtig mange dårligdomme og hjælpe med at holde ældre raske – helt naturligt. Det er derfor forfærdende at opleve maden på mange hospitaler og plejehjem. Der er i den grad plads til forbedringer hen imod farverige, indbydende og velsmagende måltider, tilberedt af de allerbedste, næringsrige, økologiske grønsager. Ultraforarbejdede fødevarer smager ikke af noget og er ofte drænet for næringsstoffer.

Måske tænker du som mig? Når nu ikke beboerne eller de indlagte kan få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer igennem maden, så kan de heldigvis supplere med relevante kosttilskud. Men nej, til min store skræk viser det sig, at der disse steder kun i særlige tilfælde gives tilskud, og kun i form af lægeordinerede vitaminer og mineraler. Det betyder som oftest vitaminpiller af allerlaveste kvalitet, med for eksempel uorganisk calcium, magnesium og selen, syntetisk E-vitamin og C-vitamin etc. Kort sagt, vitaminpiller med ultra lav optagelighed og effekt. Det er rystende, når vi nu ved, at disse mikronæringsstoffer er livsvigtige, mange ældre mangler dem, og de optages bedst i organisk form, eller hvis de kombineres med en fødevarematrix. Så genkendes disse mikronæringsstoffer bedre af kroppens celler, og optageligeheden øges dramatisk. Det betyder også, at vi ofte kan nøjes med mindre doser. Sådanne vitaminer og mineraler sælges under betegnelsen food state eller wholefood. Hvis kun læger kan ordinere vitaminer og mineraler til landets syge og ældre, kræver det så ikke, at lægerne reelt ved noget om dette? Du kan læse, like og dele artiklen her
Mangler danske ældre vitaminer og mineraler?

 

 
 

Mit personlige valg af vitaminer og mineraler

Natures Own

Jeg har igennem mange år personligt valgt at købe og indtage Nature’s Owns vitaminer og mineraler. Årsagen til mit valg er den høje kvalitet, idet disse mikronnæringsstoffer er bundet op på en fødevarematrix. Det betyder, at optageligheden er i top, og da prisen samtidig er i bund, så tiltaler alt ved disse produkter mig. 

Det er vigtigt altid at tage en højkvalitets multi, såfremt du tager enkelt vitaminer og mineraler. Nature’s own fører også nogle virkelig gode børne multivitaminer uden alskens kemi, også i food state kvalitet og med høj optagelighed. Andre gode food state produkter forhandles under navne som Nani, NDS og Terra Nova. 

Som jeg skrev i sidste uges nyhedsbrev, faldt jeg over et usædvanligt godt tilbud på Nature's Own vitaminer og mineraler. Tilbuddet omfattede både en voksensampak/startpakke samt en sampak/startpakke til børnefamilier samt enkelte vitaminer og mineraler. Jeg deler det meget gerne med dig HER

Dette er IKKE en reklame, jeg er blot begejstret for produkterne og prisen.

 
 

LIVE idag kl. 17 om surdej

Værd at ide om surdej
 
Idag torsdag den 4. november 
sender jeg LIVE kl. 17 for første gang fra mit køkken - på Facebook.

Temaet denne første gang er: Værd at vide om surdej og hvorfor bagning med surdej bare er bedre og sundere?

Hør nyt om surdejsbagning, få også opskrifter på almindelig og glutenfri surdej og se hvor let det er at lave og pleje din surdej.

Selvfølgelig vil du også finde inspiration og opskrifter på de lækreste (også glutenfri) surdejsbrød.

Der vil også være lejlighed til at stille mig spørgsmål under LIVE udsendelsen. 

Kom og vær med til premieren 
Torsdag den 4. november kl 17
Håber vi ses, du kan tilmelde dig HER 
Læs mere om Gaven til maven HER 

 

 
 

Du kan stadig nå at deltage

Konnkurrence

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om to gavekort a' kr. 750,- til Marianne Gorridsen's webshop. Er du en af de to heldige vindere, så kommer der også en bog 'Gaven til maven' med posten. 

KONKURRENCE
For at deltage, bedes du svare på flg. spørgsmål:
Hvad er Gorridsen's trøje model Afrodite fremstillet af?
A. Baby-alpaca
B. 100% acryl

mail svar til anette@madforlivet.com 
senest søndag den 5. november, hvor vinderne vil blive udtrukket. Vinderne kontaktes direkte og sættes i kontakt med Marianne Gorridsen for gavekort og køb på webshoppen.
Læs mere om Gorridsen Design her
og om min nye bog Gaven til maven her
 
 

Prøv det bedste glutenfri surdejsbrød...

 
Det bedste glutenfri surdejsbrød
 
Dette lækre, glutenfri surdejsbrød smager så godt, at man kan blive helt afhængig af det. Det er fyldt med sunde fibre og masser af velsmag. Brødet er let at bage, og du kan skære det i to eller tre stykker - eller i skiver - og fryse det ned.
Du finder opskriften her
 
 

NU også som lydbog...

 
Gaven til maven
 
 
Så har jeg været i studiet og indtalt Gaven til maven som lydbog. Glæd dig. Sund fordøjelse ER bare helt utrolig vigtigt for vores velbefindende og sundhed. Interessen for min nye bog Gaven til maven som lydbog er overvældende. Du kan lytte til bogen, hvis du er tilmeldt hos Mofibo, Saxo, Nextory, Bookbeat, Chapter, Tales, Podimo og Bookmate. høre nyt om mad og sundhed, deltage i LIVE events og meget mere. Her SAXO 
 
 
 

På bogmesse fra imorgen...

 
Gaven til maven
 

Om lidt er der bogmesse i Bellacentret, og kigger du forbi, så ses vi muligvis på Politikens Forlag stand C2-021. Jeg bliver blandt andet interiewet af redaktør og videnskabsjournalist Karen Lyager lørdag den 6.november kl 16. Du er noget så velkommen. 


Har du lyst til at læse mere om Gaven til maven, så kan du læse med her
 
 

Pizza med eller uden gluten

 
Glutenfri pizza

Det er noget så lækkert og hyggeligt at lave en hjemmelavet pizza og designe den med lige præcist det fyld, som du bedst kan lide. Her har jeg lavet pizza med svampe, for lige præcis den hører til mine favoritter, men det er kun fantasien, der sætter grænser. 
Det er let at lave en knasende sprød og virkelig delikat pizza, både med og uden gluten. Jeg er så heldig at have en pizzasten, den hjælper til at få såvel den almindelige som den glutenfri bund super sprød.
Du kan finde link til opskriften såvel almindelig som glutenfri pizza her
 
 

Suveræne grønne frikadeller

 
Grønne frikadeller

Grønne frikadeller smager suverænt godt, og det er en genial måde, hvorpå såvel børn som voksne kan få flere sunde grøntsager indenbords. Denne opskrift på sunde, grønne frikadeller er let at lave og du kan sagtens lave ekstra, som kan fryses ned. Grønsagsfrikadellerne er glutenfri, mælkefri og vegetariske, de består primært af grønsager og linser, så de er også sundere og mere miljøvenlige end den traditionelle frikadelle. Prøv dem, og lav gerne ekstra, så du har til flere dage og eventuelt til madpakkerne. 
Du finder opskriften her
 
 
 
Efter LIVE arrangementet i aften, går turen til Bogmessen i København. Min bog Gaven til maven er nu på vej i 3. oplag, og jeg må knibe mig i armen, for interessen for min nye bog Gaven til maven er overvældende, måske fordi så mange netop oplever udfordringer med fordøjelsen. 
Har du fået købt Gaven til maven, hvis ikke, så klik HER 
 
Vidste du, at jeg dagligt tilstræber, at svare på alle jeres spørgsmål på Facebook? Det gør jeg, så alle interesserede kan få glæde af svarene. Her kan du også høre nyt om mad og sundhed, deltage i LIVE events og meget mere. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, være aktuel, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER  
 
Det vil også være hyggeligt, hvis du il følge mig på Instagram  
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' en rigtig god oktober Anette