Madforlivet nyhedsbrev oplevede i torsdags beklageligvis tekniske udfordringer. For at sikre, at du får glæde og gavvn af alle artiklerne og nyhederne, gensender jeg det som en ekstra service, så du kan tage det, du kan bruge og læst det, du eventuelt ikke fik læst og lade resten ligge.
 
Søvn er et særdeles underkendt sundhedsparameter, og derfor kan du i dette nyhedsbrev læse mere om søvn, blåt lys og melatonin. Blåt lys fra computere, telefoner, LED-lys eller fjernsyn er faktisk noget af en bombe under vores nattesøvn og vores produktion af melatonin. Cirka halvdelen af alle os danskere har udfordringer med at sove godt. Læs mere om det og meget mere herunder, hvor du i få dage (nu forlænget) får muligheden for at købe min bog om Søvnhormonet melatonin til1/2 pris. Måske også en julegaveide til dig selv eller en, du holder af?
 
Du inviteres også til LIVE event på torsdag på Facebook. Her handler det om tarmsundhed, og du får mine tre bedste råd mod irritabel tarm. Jeg vil også dele ud af et par gode, nye opskrifter. Kom og vær med torsdag den 18.11  kl. 17. Der bliver ligesom sidst mulighed for at stille spørgsmål undervejs, og du kan tilmelde dig HER.
 
I dette nyhedsbrev finder du også opskrifter på to lækre smoothies, den skønneste chokolademousse i en virkelig god, men sundere version, end den traditionelle. Du får også opskrifterne på to superlækre - og lette - aftenmadsretter, nemlig Hokkaidosuppe og Blomkålsmos a la Bearnaise med gulerødder. Sidstnænte også en virkelig skøn ret, der kan serveres til både fisk, fjerkræ eller grønne frikadeller. 
 
Vinderne af konkurrencen om et gavekort på 750,- til Gorridsen Design og et eksemplar af Gaven til maven er udtrukket. Du kan læse, hvem de heldige vindere er, herunder.  
 
Rigtig god læselyst og rigtig god weekend
Anette     
 
 
 

Derfor er en god søvn vigtig

 
Derfor er en god søvn vigtig
 
Søvn er et stærkt underkendt sundhedsparameter, idet kvalitetssøvn er helt afgørende for såvel vores mentale som fysiske og følelsesmæssige sundhed. De fleste ved godt, at de fungerer bedst om dagen, når de har sovet godt om natten. Alligevel viser Sundhedsstyrelsens nationale sundhedsprofil, at knap halvdelen af alle danskere rapporterer, at de sover for lidt eller for dårligt.
 
Dårlig søvn påvirker dine energiniveauer

I løbet af de seneste år har en række forskere undersøgt, hvad en dårlig eller manglende nattesøvn gør ved vores indre biokemiske balance. De foreløbige resultater viser mulige forbindelser mellem begrænset søvn og øgede niveauer af oxidativt stress med mulig påvirkning af kroppens energifabrikker – mitokondrierne. For lidt eller for dårlig søvn ser altså ud til at kunne have direkte fysiologisk indvirkning på vores celler og energiniveauer. Der er fundet sammenhæng imellem for lidt søvn, defineret ved mindre end syv timer per nat, og nedsat koncentrationsevne, øget risiko for udvikling af en række sygdomme, herunder depression, overvægt, gigt, diabetes og astma.

Søvn og mitokondrierne

Kroppens energifabrikker hedder mitokondrierne, og det er her den mad vi spiser omdannes til energi, blandt andet betegnet ATP. Stress, såvel akut som længerevarende, kan påvirke mitokondriernes funktion negativt. Stresseksponering fra eksempelvis dårlig eller for lidt søvn kan således føre til funktionelle mitokondrieændringer. Formodningen er, at søvn bidrager til at beskytte os mod en høj grad af oxidativt stress. Det kan derfor betale sig at prioritere den gode nattesøvn.
Du kan læse hele artiklen her
Dårlig søvn kan påvirke dig

 
 
 

Blåt lys forstyrrer din søvn

 
Din søvn forstyrres af blåt lys
 
En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at blåt lys fra brugen af digitale enheder kan påvirke dit barns søvnkvalitet negativt. Det kan også påvirke din, men dette review fandt en klar sammenhæng imellem brugen af mobiltelefoner, computere og andre digitale medier og dårlig, afbrudt og kort søvn blandt børn og unge imellem 0-15 år. 
 
Forskning fra Statens Institut for Folkesundhed

Den foreliggende forskning på området er blevet gennemgået, og der tegner sig et klart billede af, at 0-5-årige børn, der ser tv og bruger tablets, sover mindre og generelt er længere tid om at falde i søvn. For de 6-12 årige gælder det brugen af alle former for digitale enheder, miljøet i deres soverum og så kvaliteten og længden af søvnen samt antallet af opvågninger i løbet af natten. Blandt de 13-15-årige handler det mere om brugen af mobiltelefoner, computere og internet samt et stort forbrug af sociale medier. Niveauet af brugen af disse faktorer hænger nøje sammen med kvaliteten af deres nattesøvn.

Blåt lys fra computer, telefon og tv giver kortere og dårligere søvn

Statens Institut for Folkesundhed har gennemgået litteraturen fra perioden 2009-2019 i Vesten. Rapporten indeholder et systematisk review over, hvilken betydning digitale enheder har for søvnen blandt børn og unge i tre aldersgrupper: 0-5-årige, 6-12-årige og 13-15-årige. Der konkluderes entydigt, at der er evidens for, at jo mere fjernsyn børn og unge ser, og jo mere de anvender computer, Ipad, spilkonsol eller mobiltelefon, jo kortere tid sover de.
Du kan læse, like og dele artiklen her
Din søvn forstyrres af digitale enheder
 

 
 

Super tilbud på 'Søvnhormonet' Melatonin - perfekt julegaveide

 
Søvnhormonet Melatonin
 

Mere end halvdelen af alle danskere oplyser, at de har udfordringer med nattesøvnen. Måske oplever du selv udfordringer eller kender en, der vil kunne have glæde af min bog om Melatonin? Den vil også være den perfekte julegave eller værtindegave, for bogen giver viden og konkrete redskaber, ikke alene til en god nats søvn, men også til mere energi, bedre hormonel balance og meget mere. Bogen koster i vejl. udsalg kr. 249,-.

Skynd dig! Lige NU køb 'Søvnhormonet' melatonin til 1/2 pris HER
Tilbuddet gælder til den 22.11.21 

Hvad er melatonin?
Melatonin dannes i pinealkirtlen i hjernen om natten, når vi sover, og melatonin styrer blandt andet døgnrytmen. Stoffet er også en kraftig antioxidant og har desuden hormonel indvirkning. Melatoninproduktionen er under pres, da den kan påvirkes negativt af blandt andet stress og blåt lys fra computer-skærme og LED-lys om aftenen. Det kan mange mærke i form af nedsat energi og koncentrationsevne. Lave niveauer kan også påvirke dit humør og dine valg af mad. Derfor er det værd at vide lidt om dette vigtige stof, så vi kan optimere produktionen hele livet. Læs HER

For meget kunstigt eller blåt lys kan ødelægge melatoninproduktionen.

—Dr. Walter Pierpaoli

Dette er en reklame for min egen bog.

 
 

Tarm Booster Smoothie

 
Tarm Booster smoothie
 
 

Tarm Booster Smoothie er både lækker og cremet og er desuden børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde næringsstoffer, der nærer den vigtige tarmbiota. Tarm booster Smoothie kan også fryses ned og serveres som sunde ispinde. Prioriter altid økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi. 
Du kan finde opskriften her 

Tarm Booster Smoothie

 
 

Sov godt smoothie

 
Sov godt smoothie
 

Sov godt smoothie smager ikke bare godt, den er også befordrende for en god nattesøvn. Du kan indtage Sov godt smoothie før du skal sove, eller i stedet for en dessert efter aftens-maden. Smoothien indeholder bl.a. ananas, bananer og græskarkerner, der i fællesskab har en god effekt på søvnen og melatonindannelsen. Prøv den. Du finder opskriften her
Sov godt smoothie

 
 

LIVE event udskudt til torsdag den 18.11 kl. 17: Irritabel tarm og mine tre bedste råd til ro i fordøjelsen

 
 
På torsdag den 18. november 
sender jeg LIVE kl. 17 fra mit køkken - på Facebook...

Temaet denne gang er: Irritabel tarm - tre gode og praktiske råd til ro i tarmen. 

Hør om den seneste nye forskning og få gode råd, praktiske redskaber og sunde opskrifter, som du vil kunne prøve af, og som forhåbentlig vil kunne hjælpe dig til mindre inflammation, oppustethed og irritation i tarmen.  

Der vil være lejlighed til at stille mig spørgsmål under LIVE udsendelsen. 
Kom og vær med 

Torsdag den 18. november kl 17

Håber vi ses, du kan tilmelde dig HER 
Læs mere om min bog Gaven til maven HER 

 

Så du med LIVE sidste gang - om surdej? ellers se med her

 
 
 

Foredrag 24. nov. - En aften i tarmsundhedens tegn

Foredrag i Hinnerup
 
Kom og vær med til en hyggelig og informativ aften, hvor vi blandt andet skal tale om, hvorfor fordøjelsen og tarmbiotaen er så vigtige, hvorfor graden af inflammation og blodsukker kan have betydning for din livskalitet samt den seneste nye forskning indenfor betydningen af en sund fordøjelse. Vi vil se nærmere på en lang række sundhedsaspekter, som du får konkrete, enkle og praktiske redskaber til at optimere samt inspiration til en række skønne opskrifter, der vil kunne skabe sundhed, ro og glæde. 
 
Kom og vær med 
Torsdag d. 25.11 kl. 19.00 – 21.00

På gartneriet, Skanderborgvej 193, 8382 Hinnerup
 
Skynd dig at melde dig til via mobilpay: 40806166
Billetterne koster 195 kr. og sælges efter først til mølle princippet.
Håber vi ses!
 
 
 

Så er vinderne af et Gorridsen gavekort udtrukket

Konnkurrence

Konkurrencen om to gavekort a' kr. 750,- til Marianne Gorridsen's webshop samt to eksemplarer af 'Gaven til maven' er nu afsluttet, og der er trukket to vindere. 
Spørgsmålet lød:
Hvad er Gorridsen's trøje model Afrodite fremstillet af? A. Baby-alpaca eller B. 100% acryl, og det rigtige svar er derfor selvfølgelig baby-alpaca. 

De to heldige vindere er:
Eva Frank
og
Marianne Aarslev
 
Stort til lykke til Jer. I har allerede fået besked om, at i har vundet og vil blive kontaktet af Marianne Gorridsen snarest, så I kan beslutte, hvad I ønsker sammen med bogen.  
Læs mere om Gorridsen Design her
og om min nye bog Gaven til maven her
 
 

Sund chokolademousse

 
Sund chokolademousse
 
Vidste du, at det er muligt at lave en super sund chokolademousse, let og enkelt? 

Denne chokolademousse smager fantastisk dejligt, den er ovenikøbet let at lave og er så er den glutenfri og mælkefri. Den sunde chokolademousse er lavet på basis af avocado og banan.

Du kan forberede desserten i forvejen og opbevare den i køleskabet, klar til servering.
 
Du finder opskriften her
 
 
sund chokolademousse
 
 
 

Bogmesse med spændende læsere, bøger og forfattere

 
Gaven til maven
 
Bogmessen i Bellacentret sluttede søndag aften, og jeg må tilstå, at jeg er glad, men godt brugt. Jeg blev blandt andet interviewet af redaktør og videnskabsjournalist Karen Lyager om lørdagen, og der måtte kæmpes for ørenlyd i den travle messehal. Det var dog dejligt at møde og tale med flere af jer, mine trofaste læsere. 
Har du lyst til at læse mere om Gaven til maven, så kan du læse med her
Gaven til maven
Vidste du, at Gaven til maven nu også er udkommet som lydbog. 
Gaven til maven nu også her som lydbog
 
Gaven til maven
 
 

Blomkålsmos a la bearnaise

 
Blomkålsmos med estragon og gulerødder

Denne Blomkålsmos smager noget så godt, nærmest som en variant af bearnaisesauce, men den er sund, let og lækker. Du kan med fordel servere blomkålsmos som tilbehør til såvel grønsager som fisk eller vegetarretter eller som her til kyllingebryst, gulerødder og broccoli. Find 
opskriften
 
 

God og spicy græskarsuppe

 
Spicy græskarsuppe

Denne opskrift på græskarsuppe er med chili, æbler og granatæbler. Den er spicy og susende lækker, cremet og velsmagende. Du kan sagtens lave en stor portion og fryse ned. Gør du det, så undlad kokosmælk og tilsæt først den, lige før at suppen skal serveres.
Du finder opskriften her
 
 
 

Er du klar til jul?

Jul

Jeg er så småt begyndt, og har, som du kan se i den lille video herunder, haft hjælp af en sand mester i julerier, nemlig min gode ven Claus Dalby. Er der nogen, der kan jule smukt og hyggeligt, så er det Claus.


Vi har kombineret Claus' smukke juledekorationer og udvalgte juleprodukter med min julemad og konfekt, og det er der kommet et par - forhåbentligt inspirerende - dekorationer, fotos og videoer ud af.  Alt det og meget mere, vil du kunne opleve i de kommende uger.  

Indtil da, kan jeg fortælle dig, at Claus lige netop i disse dage har åbnet den mest forrygende webshop. Stilsikker, med øje for tidens tendenser, og fyldt med skønne, enkle stager, vaser, pynt og krukker, der ligner en million, men koster en brøkdel. 
 
Jeg er betaget af enkelheden og letheden i dekorationerne, og har da allerede været på indkøb i Claus' webshop. Jeg har blandt købt den smukke bakke, pokalen og et par af de slanke lysestager, som du kan se på billedet  herover. Arrangementet står allerede her på mit bord og venter bare på gran og kogler. Du har selvfølgelig også mulighed for at besøge Claus' webshop, og det kan jeg varmt anbefale dig her
 
 
 
jul
 
Og ja, julen nærmer sig med raske skridt. Det er en glædens tid, og du kan blandt andet glæde dig til Madforlivet's store Jule e-bog med nye opskrifter på alle julens favoritter, både med og uden gluten. Som medlem og modtager af Madforlivet nyhedsbrev får du Jule e-bogen helt GRATIS. Glæd dig, den udsendes og er klar inden længe. 
Skulle du have venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev og i jule e-bogen, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Huskede du at gøre brug af tilbuddet på Melatonin bogen HER
Ønsker du at glæde en ven med min bog Gaven til maven HER 
 
Det vil også være hyggeligt, hvis du vil følge mig på Instagram  
 
Vidste du, at jeg dagligt tilstræber, at svare på alle jeres spørgsmål på Facebook? Det gør jeg, så alle interesserede kan få glæde af svarene. Her kan du også høre nyt om mad og sundhed, deltage i LIVE events og meget mere. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, være aktuel, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER  
 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 

Ha' en rigtig god november Anette