Det er vinterligt, og både snestorm og ny Corona mutation raser. Det er forventeligt, at smitten stiger, når vinter og kulde sætter ind, og derfor kan vi også hver især med stor fordel tage vores forholdsregler og styrke vores immunforsvar. Der er nye tyske studier, der peger på et par helt naturlige råvarer, der viser positive tendenser i kampen mod genstridige vira. Det kan du blandt andet læse om i denne ellers julede udgave af Madforlivet nyhedsbrev. 
 
Der er flere gode juletiltag i denne uge. For det første kan du deltage i årets bedste julekonkurrence, hvor tre heldige deltagere kan vinde præmier til en samlet værdi af kr. 3900,-. Vi trækker lod på mandag om 3 gavekort a' 1000,- til Suztain samt et eksemplar af min seneste bog Gaven til maven, ialt kr. 1300,- per gevinst. Du kan se, hvordan du deltager herunder. 
 
OG i dag udkommer min helt nye Jule e-bog 'Glutenfri julemad' med 24 juleopskrifter, der alle kommer i to versioner - med og uden gluten. Jule e-bogen er min julegave til dig som trofast læser og medlem af Madforlivet. Du kan downloade bogen herunder. 
 
Idag kl. 17 kan du også se med LIVE på Facebook, hvor jeg fortæller om det gode brød, bagt af de allerrbedste råvarer, både med og uden gluten. Jeg håber vi ses. 
 
Du kan også finde et par tips til skønne julegaver samt nyt om omega 7 fra havtorn i godt selskab med en opskrift på den skønneste havtorn smoothie.  
 
Vi slutter af med en opskrift på Chili sin carne, en rigtig vinterret, og endnu en opskrift på supersunde og fiberrige havreboller - helt uden gluten. Og så selvfølgelig hele 24 juleopskrifter. OG husk lige at klikke på "vis hele meddelelsen" allernederst, så får du alle opskrifterne med :-). 
 
Rigtig dejlig december - håber den må bringe hygge og glæde
Anette     
 
 
 

Årets bedste, grønne julekonkurrence - deltag lige her...

 
Julekonkurrence

Deltag i årets bedste grønne konkurrence!

Tre heldige deltagere kan vinde et gavekort til Suztain på kr. 1000,- samt et eksemplar af Gaven til maven til en værdi af kr. 300,- ialt kr. 1300,-. 
 
Alt, hvad du skal gøre, er at svare på flg. spørgsmål:

Hvad står Suztain for?

A. sustainability (bæredygtighed)
eller
B. sodavand
 
Send dit svar ( A eller B) til anette@madforlivet.com SENEST søndag den 5. december før kl 24. Vi udtrækker vinderne den 6. december, og de offentliggøres i næste nyhedsbrev den 9. december. Ønsker Jer allesammen held og lykke!
 
 
 
 

Dit stærkeste våben...

 
Immunforsvar
 
 

 

Vi står overfor en ny virusmutation, men er du egentlig klar over, at det også i høj grad er muligt for dig at styrke dit immunforsvar helt naturligt? Immunforsvaret kan hjælpe dig, og du kan styrke det via dine daglige valg af mad og livsstil. Det handler om mad, vitaminer og mineraler, bevægelse og søvn. Her får du tre gode råd til et stærkt immunforsvar:

  1. Spis grønt og økologisk. Økologiske grønsager indeholder flere mikronæringsstoffer end konventionelle og rigtig mange af de nødvendige stoffer og enzymer, som immunforsvarscellerne skal bruge for at fungere optimalt.
  2. Mange danskere kan med fordel supplere den gode mad med en god food state multivitamin-mineralpille samt D vitamin vinteren igennem. D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan komme i nærheden af. Behovene er individuelle, men du må gerne ligge på 100 nmoll/l året rundt (Holick). Dosér efter det og læs mere om D vitamin HER En række fremtrædende norske, svenske og russiske forskere har publiceret en artikel i videnskabstidsskriftet Nutrients, hvori de peger på, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer som D vitamin, selen og zink kan være en del af forklaringen på den ofte voldsomme cytokin- eller immunrespons, der gør COVID-19 dødbringende. Mange danskere mangler disse mikronutrienter, og de kan være vanskelige at få tilstrækkeligt af gennem maden. 
  3. Få dig rørt hver dag i mindst en halv time og luft godt ud derhjemme. Bevægelse og frisk luft er sundt, både for immunforsvaret og nattesøvnen. 

D vitamin kontrollerer dit immunforsvar, og det er et faktum, der efter min mening skal informeres meget mere om. Om sommeren får vi D vitamin gennem solens stråler, men om vinteren er vi danskere nødt til at tage det i form af et kosttilskud. Det interessante er selvfølgelig også, at flere andre vitaminer og mineraler som eksempelvis selen eller zink har vist sig væsentlige for immunforsvaret. Det er derfor væsentligt at tage en multivitaminpille sammen med D vitamin hele vinteren. Vitaminer og mineraler har,  deres ringe fylde til trods, særdeles stor betydning, de er livsvigtige. Læs mere her om
Et stærkt immunforsvar 

Personligt tager jeg flg. hver dag: Nature's Own CoQ10 multi, Nature's Own D vitamin, Pharma Nord seleno precise og CoQ10 samt Nature's Own Bone support og zink til natten. Desuden supplerer jeg med 2-3 stk. Nordfolk omega 3.  

 
Vitaminer
 
 
 

Helt ny forskning...

 
Omega 7
 
Mælkebøtteekstrakt fra tørrede mælkebøtteblade ser overraskende ud til at være i stand til at blokere for visse varianter af Covid-2 spikeproteiner i in vitro forsøg.

Et helt nyt studie fra de tyske universiteter i Freiburg og München viser, at vi måske skal til at se nærmere på, om ikke et dagligt shot med mælkebøtteekstrakt (Taraxacum officinale) vil kunne hjælpe med at beskytte os mod covid. Foreløbige reagensglasforsøg har vist, at ekstraktet indeholder stoffer, der in vitro kan blokere for spikeproteiner, så de ikke kan binde sig til celleoverfladereceptorer (ACE2) i menneskeligt lunge- og nyrevæv. Forskerne bag undersøgelsen konkluderer i deres foreløbige studier ”vores in vitro undersøgelser viser, at T. officinale (mælkebøtte ekstrakt) agerer som effektiv bindings-hæmmer for fem mulige spikemutationer til humane receptorer ved SARS-CoV-2.”

Ekstrakt fra mælkebøtte hindrede spike viruspartikler fra SARS-CoV-2 i at binde sig til blandt andet lungeceller, og så dermed ud til at kunne stoppe den alvorlige inflammatoriske proces kaldet interleukin-6 sekretion. Fordi undersøgelsen blev udført in vitro (i reagensglasforsøg), er det nødvendigt at følge studiet op med yderligere kliniske undersøgelser for fuldt ud at forstå mekanismerne i menneskekroppen.

Vira muterer, hvilket gør livet vanskeligt for vores vacciner. Intet tyder på, at coronavirus kan udryddes, så vi må derfor, for mig at se, være langt bedre, end vi er idag, til at afsøge de muligheder, der findes i naturlig forebyggelse og styrkelse af immunforsvaret.

Vi må tilpasse os og styrke vores immunforsvar, så vi kan leve med denne virus og modstå angreb. En daglig dosis mælkebøtteekstrakt ser ikke umiddelbart ud til at være en dårlig strategi, selvom området skal undersøges nærmere.

Granatæbleekstrakt har også vist sig effektivt. Vi ved, at tilstrækkeligt høje niveauer af D vitamin i blodet ligeledes kan have en forebyggende effekt. Disse tiltag er naturlige, og da såvel mælkebøtteekstrakt som granatæbleekstrakt har mange andre sunde egenskaber, så tror jeg, at jeg kaster mig ud i en daglig dosis af hver sammen med mine vitamin- og mineraltilskud. Mælkebøtteekstrakt findes allerede i køleskabet.

Du kan læse hele artiklen her
Kan mælkebøtteekstrakt beskytte os?
 

 

 
 
Mælebøttesaft
 
 

Madforlivet's Jule e-bog med 24 opskrifter - helt GRATIS til dig

 
Glutenfri julemad
 
 

Så har jeg skrevet en helt ny jule e-bog med 24 virkelig lækre opskrifter – alle får du både med og uden gluten.

Bogen indeholder opskrifter på julebag, konfekt, gløgg, salater og postejer til julebordet og julemorgenbordet. Forhåbentlig finder du det hele både inspirerende og brugbart, og mit ønske er, at e-bogen må bringe hjælp, glæde og masser af jule velsmag. 

Du kan downloade min julegave til dig lige her
Glutenfri julemad

OBS! Du skal være medlem af Madforlivet for at downloade jule e-bogen gratis. Har du glemt dit kodeord, når du skal logge ind som medlem, så dan et nyt. Har du udfordringer med i det hele taget at logge ind, så opret dig med en ny emailadrresse. 

 
 

Kender du omega 7?

 
Omega 7
 
 
Havtorn er en sand vitaminbombe. Et bær indeholder lige så meget C vitamin som en hel appelsin, og så indeholder den også de fænomenale omega 7 fedtsyrer. Omega 7 er en mindre kendt, men særdeles sund, slimhindestyrkende men vanskelig tilgængelig fedtsyre. Mange af os oplever med alderen tørre slimhinder, i særdeleshed i øjnene, munden eller indvortes i og omkring intimområderne.    

Du kan selvfølgelig spise havtorn og dermed få glæde af både omega 7 og vitaminindholdet, men de syrlige bær mister let deres friske smag og C vitaminindhold, hvis de varmes op. Derfor kan du med fordel bruge dem i dagens friskpressede grønsagssaft eller smoothie eller i en rå i kompot til bagt selleri, jordskokker eller fiskeretter. Min personlige favorit er at supplere min morgen smoothie med havtornbær fra frost. Jeg køber dem økologisk fra Høstet på Bornholm. Du kan finde link til opskriften her ved siden af.  
 
Det er dog ikke hver dag, jeg får tilført havtornbær til smoothien. For at sikre tilførsel af nogle af de gavnlige næringsstoffer, som havtornbær indeholder - ingredienser, der holder vores immunsystem, hud og slimhinder i topform - så supplerer jeg også med en omega 7 tablet fra Pharma Nord. De indeholder ekstrakt fra havtornbær, der i kombination med A-vitamin gavner slimhinder, hud og immunforsvar. Som flere andre af Pharma Nords produkter, så er også deres Omega 7 velundersøgt. Langt hovedparten af den forskning, der i dag findes på havtornolie, er udført på netop den formel, som firmaets Omega 7 produkt er produceret ud fra, nemlig SBA24-formuleringen. Det sikrer kvalitet og effekt.

Du kan finde opskften her på
Du kan læse mere her om
 
 

Havtorn smoothie

Havtorn smoothie
 
Det er ikke alene let at tilberede en smoothie med havtorn. Et pift af de sunde havtorn bær giver en super delikat smoothie, der også er fyldt med sunde, naturlige C vitaminer.

Jeg køber økologiske havtorn på frost fra Høstet på Bornholm og får dem leveret til min dør, så jeg har dem i fryseren året rundt. Havtorn har en syrlig smag, men det lille bær indeholder mere C vitamin end en hel appelsin. Jeg anvender havtorn i skønne smoothies men også som lækkert tilbehør i salater til fiskeretter og til marmelade. 
Du kan hente inspiration til anvendelse af de sunde havtorn bær herunder.
Du kan finde opskriften her
Smoothie med havtorn
 
 
Smoothie med havtorn
 
 

Til familiens naturelsker...

 
Vild mad i køkkenet



Thomas Laursens smukke bog Vild mad i køkkenet er en af de mest inspirerende bøger, jeg længe har læst. Thomas Laursen er kok og urtesamler, og han kender den danske natur, og de danske urter, ud og ind. Hans råd til os allesammen er; s
aml urter og brug dem i køkkenet - hver dag. I bogen øser han ud af sin store viden og giver konkrete ideer til, hvordan du kan bruge en masse af det, du samler ude i naturen, i din mad.  

Bogen er klogt og overskueligt bygget op efter sæsoner og med fine illustrationer, så ingen kan være i tvivl om, hvilken urt det er, man møder på sin vej.

Der er også et væld af lækre opskrifter i bogen, men tro ikke, at det er den sædvanlige pastaret, der fylder. Her dominerer raffinerede, toplækre, men stadig let tilgængelige retter, der alle er en skøn blanding af købt, dyrket, avlet, samlet, fermenteret og saltet. Prøv for eksempel svampeotto med saltet æggeblomme eller server stenbiderrogn med urter og ristede boghvedekerner.

Jeg tænker at starte på bogens opskrifter allerede nu og følge dem igennem alle sæsonerne, og jeg glæder mig. 

Jeg vidste for eksempel ikke, at jeg her i december kunne indsamle den skønne, salte urt lægekokleare på min morgentur langs stranden, eller at jeg faktisk kunne finde mælkebøtter her i vintermånederne, selvom de spæde blade selvvfølgelig er allerbedst, når de titter frem i april. Jeg må give denne fantastiske bog mine varmeste anbefalinger, den er den perfekte gave til alle mad- og naturelskere. 
Du kan købe bogen her 
Vild mad i køkkenet 

 
 

Til madentusiasten...

 
Gaven til maven
 
 

Min seneste bog Gaven til maven har fanget rigtig mange danskeres interesse. Muligvis fordi flere end først antaget hver dag oplever udfordringer med fordøjelsen i form af oppustethed, forstoppelse eller irritation i tarmene.
 
En mulig forklaring på dette ubehag kan være vores høje indtag af forarbejdet korn og mel, i særlig grad hvidt, raffineret hvedemel. Det blandes i en lang række fødevarer og færdigretter, ligesom hovedparten af det bagerbrød eller færdigbrød, som vi spiser, bages med denne type mel. Det betyder, at vi spiser mere næringsdrænet, glutenholdig mad end nogensinde set tidligere i historien. Det er ikke så meget selve glutenproteinet, der er mulig årsag til irritabel tarm, men i højere grad fibre, proteiner og kulhydratforbindelser, der findes i de samme kornarter - hvede, rug og byg - som gluten. 
Såvel ny forskning som mangeårige erfaringer peger på, at en periode uden glutenholsig mad (hvede, rug og byg) kan hjælpe mange til mindre irrritation, mindre iflammation og bedre fordøjelse. Såvel forskere som mennesker, der har oplevet bedring på egen krop, fortæller om derres opdagelser og erfaringer i bogen. Gaven til maven er den p.t. mest opdaterede guide indenfor dette område, og da den samtidig er fyldt med ny, god og brugbar viden og masser af skønne opskrifer, hele 68 af slagsen, så kan du let føre teorien ud i praksis.  
 
Jeg må sige, at hvis du har familie eller venner, der kan nikke genkendende til ovenstående symptomer, så tænker jeg, at den allerbedste julegave til dem, vil være Gaven til maven. Køb bogen her
Gaven til maven
 
 

Min smukke Raku kande

Raku
 
Mange af jer har spurgt til min smukke Raku kande, der har været med til LIVE udsendelserne samt i min nye bog Gaven til maven. Kanden er fremstillet af Jens Hostrup fra Raku galleriet ved Slette Strand, der udover smukke kander og vaser, også laver de mest charmerende skåle og fade. Den perfekte julegave til en, du holder af. 
Du kan se og læse mere her
Raku Galleriet
 
 

Hjemmelavede træstammer

træstammer
 
Sunde, hjemmelavede træstammer med et minimum af tilsat sukker, der bare smager.
Prøv dem, de vil vække lykke både blandt børn og voksne. Du finder opskriften på de lækre træstammer, hvor indholdet bl.a. består af Kidney bønner og abrikoser, lige her…  
 
 

Se med LIVE på Facebook idag kl 17 - inspiration til julebag

Vær med LIVE på Facebook idag kl 17 (viser din computer kl 18, så skal du opdatere den ifht vintertid, vi går på kl 17 :-) Tilmeld dig HER

Fik du ikke set LIVE udsendelsen sidste torsdag om fordøjelse og tarmsundhed, så kan du se eller gense udsendelsen lige herunder

OG du kan finde opskriften her på Mavegod mysli
Og her på Mavegod te
 
 

Prøv Chili sin carne

Chili sin carne
 
Denne opskrift på Chili Sin Carne serveres med små majspandekager. Det er en variation af den populære mexikanske ret Chili con Carne. Her er kødet blot erstattet af masser af grønsager og bønner. Retten er velegnet til både børn og voksne og den smager fantastisk godt. Retten kan med fordel suppleres af en frisklavet guacamole.
Du finder opskriften her

Chili sin carne
 
 
 

Lækre, glutenfri havreboller

Havreboller
 
De lækreste, smagfulde og fiberrige havreboller, der er lette at bage, og som mætter og smager. Bollerne er velegnede til både børn og voksne. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve dem, her er intet hvidt, raffineret hvedemel, men derimod næringsrige og fiberrige ingredienser. Opskriften er fra min nye bog Gaven til maven.
Du finder den her
 
 
Jule e-bog
 
Fik du downloadet Madforlivet helt nye Jule e-bog, som alle modtagere og medlemmer af madforlivet kan downloade helt gratis. Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev og jule e-bogen, så er de mere end velkomne. De kan tilmelde sig lige HER
 
Interessen for min nye bog Gaven til maven er overvældende stor, måske fordi så mange netop oplever fordøjelsesudfordringer. Har du fået købt Gaven til maven, hvis ikke, så klik HER 
 
Følg med i nye projekter, LIVE udsendelser samt i livet i haven og spændende fotos her på Instagram.
  
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
Rigtig glædelig december Anette