Julen nærmer sig med hastige skridt, og idag kl. 17 kan du julehygge med Claus Dalby og mig på Facebook. Vi glæder os og håber, at du har lyst til at se med. 
 
Herunder kan du også finde navnene på vinderne i årets bedste julekonkurrence, hvor tre heldige deltagere har vundet et gavekort på kr. 1000,- til Suztain samt et eksemplar af min seneste bog Gaven til maven. Jeg har endnu ikke nået at kontakte vinderne, men de hører fra mig idag, og præmierne sendes direkte. 
 
Og jeg kan ikke lade være med at nørde lidt i alt det, vi helt naturligt kan gøre for at  styrke vores immunforsvar. Det betaler sig, og særligt i denne tid. Der er ny forskning, der viser hvordan du styrker dine T-celler, så de effektivt kan hjælpe dig. Nye tyske studier peger også på et par naturlige råvarer, der med fordel kan anvendes i kampen mod genstridige vira. Det kan du læse mere om herunder.  
 
I forbindelse med udgivelsen af Gaven til maven er jeg blevet interviewet af Tina Dines Appelt fra My Daily Space. Det er der kommet en rigtig god snak om fordøjelse og tarme ud af. Du kan læse hele interviewet herunder.
 
Vi slutter dette nyhedsbrev af med skønne opskrifter på brunkager, lette konfektkugler, svampetærte og den skønneste, sprøde pizza til weekendhyggen. Du kan designe den helt, som du bedst kan lide den og tilberede den både med og uden gluten. På mandag er det Luciadag, derfor finder du opskriften på de skønneste Luciaboller, som kan nydes til de smukke optog og sange. Og så kan du selfølgelig stadig downloade de 2x24 nye juleopskrifter, som du finder i Jule e-bogen, og den er helt gratis til dig. 
 
Rigtig dejlig december - håber den må bringe hygge og glæde
Anette     
 
 

Julehygge med Claus Dalby her i køkkenet LIVE - I DAG kl. 17

 
 
Idag klokken 17 julehygger Claus Dalby og jeg i mit køkken, og du er inviteret med. Vi vil lave super let og lækker konfekt, brunkager, enkle men hyggelige dekorationer og meget mere. Kom i julestemning og se med klokken 17 på Facebook HER

Kickstart julehumøret med videoen herunder
 
 

Og mere godt julehumør, for her kan du se vinderne af et Suztain gavekort på 1000,- + et eks. af Gaven til maven

 
Tak for jeres overvældende interesse i årets grønne  julekonkurrence om 3 x gavekort til Suztain a' kr. 1000,- samt et eksemplar af Gaven til maven. 
De heldige vindere er:
  1. Inge Willer, Aalborg
  2. Trine Bech, Holte
  3. Rose-Maria Helle, Rørvig  
Stort, kæmpe til lykke til jer. Gevinsten sendes direkte til jer fra Suztain. 
Og rigtig glædelig jul!
 
 

Fire sejlivede myter om glutenfri levevis

 
Fire sejlivede myter

 

Bliver du også mødt af fordomme, fordi du har valgt glutenholdig mad fra? Så læs med her, hvor Karen Lyager afliver fire sejlivede myter om glutenfri levevis.

Har dine omgivelser svært ved at forstå, at du lever glutenfrit? 
”Herregud, det er jo jul. Kan du ikke bare slappe lidt af og spise mormors vaniljekranse? Hun har stået og lavet dem for DIN skyld…” Eller: ”Se, jeg har købt en hel pakke glutenfrit toastbrød til dig, så du også kan spise julefrokost”. Bemærkninger som disse er vi mange, der kan nikke genkendende til, hvis vi af en eller anden grund (som IKKE er cøliaki) får det dårligt af at spise kornsorter som hvede, rug og byg. Og det kan være svært at finde en grimasse, der kan passe, både når folk ikke rigtig regner ens fordøjelsesgener for et ægte problem, og når de i lidt misforstået omsorg køber masser af forarbejdede glutenfri produkter med et minimum af nyttige næringsstoffer i, hvis man kommer på besøg. For hvordan får man lige fortalt på en pæn måde, at man ikke rigtig har lyst til at spise dem?

Det synes jeg faktisk er noget af det allersværeste ved ikke længere at kunne spise noget så helt basalt som hvede og rug: At forklare sine omgivelser, så de forstår det og respekterer og slapper af over for, at man siger nej til brød, kager og andre madvarer, hvori disse korn optræder – også i julen. Og hvorfor man ikke pludselig drømmer om at kaste en hel masse tomme kalorier i gabet, bare fordi de er glutenfri, når man heller ikke spiste på den måde, FØR man fandt ud af, at hvede og rug skaber problemer for ens fordøjelse. Folk, der har været nødt til at leve glutenfrit længere tid end jeg, kan sikkert supplere med mange flere gode råd, men her er i hvert fald nogle af de myter, jeg har kæmpet mod gennem de seneste 2 ½ år...
Læs alle Karens kloge og gode betragtninger om 4 sejlivede myter her
Fire sejlivede myter om gluten

 

 
 

Derfor skal du spise mindre glutenholdig mad...

 
Glutenfri

Lider du også af irritabel tarm, oppustethed eller skiftende diarre' og forstoppelse, så kan det være, at du skal se nærmerre på dit indtag af glutenholdig mad. Fibre, proteiner eller andre komponenter fra hvede, rug eller byg kan nemlig spille ind i forhold til ovennævnte symptomer. 

Symptomerne ved irritabel tarm og glutensensitivitet er mangeartede og de ligner hinanden. De kan vise sig som blandt andet fordøjelsesbesvær, træthed, vægtproblemer, eksem eller depression. Forskningen indenfor dette område er intensiveret i løbet af de seneste år, så idag ved vi langt mere end for blot få år siden.

Glutensensitivitet kædes i dag også sammen med udvikling af blandt andet utæt tarm, irritabel tarm og mistænkes for at have forbindelse til en række autoimmune sygdomme som for eksempel stofskifteproblematikker samt overvægt og osteoporose. Hvis din krop reagerer negativt på gluten, fibre eller kulhydratforbindelser fra kornprodukter som hvede, rug eller byg, så er det en god ide at blive undersøgt for cøliaki og i samråd med din læge i en periode helt udelade gluten fra dine daglige måltider – og dermed altså spise glutenfrit. Ofte vil en antiinflammatorisk kost være fordelagtig sammen med.  

En glutenfri kost er hverken kompliceret eller mystisk, men det kræver viden, indsigt og en vis grad af forudseenhed. Det kan være rimeligt ukompliceret at leve glutenfrit, hvis blot du ved hvordan, ja faktisk er det muligt at leve glutenfrit helt uden afsavn. 

Det er ikke farligt at leve uden gluten, da gluten ikke indeholder livsvigtige næringsstoffer. Det kan derimod være farligt ikke at leve glutenfrit, såfremt gluten eller glutenholdig mad er årsag til dine symptomer eller sygdomme. Læs her
Hvorfor skal vi spise mindre glutenholdig mad?
 

 

 

Interview om fordøjelsen af Tina fra My Daily Space

 
 
Jeg er i forbindelse med udgivelsen af min seneste bog 'Gaven til maven' blevet interviewet af Tina Dines Appelt, kvinden bag My Daily Space. Det er der kommet denne interessante snak om fordøjelsen ud af. Du kan læse hele interviewet her
 
 
Har du familie eller venner, der kan nikke genkendende til et eller flere af de nævnte symptomer, og oplever de bøvl med fordøjelsen, så tænker jeg, at den allerbedste julegave, du kan gi' dem, er Gaven til maven. Jeg har besluttet, at flere af mine venner og familiemedlemmer skal glædes med bogen til jul. Se med herunder, og ønsker du at glæde en god ven med bogen, så kan den købes lige her
Gaven til maven
 
Vær med, når jeg julehygger og pakker gaver ind i videoen herunder, og se med LIVE idag kl. 17 på Facebook
 
Gaven til maven
 
 
 

Boost dine T-celler

 
Immunforsvar
 
Lige nu står vi overfor en ny Corona mutation, den såkaldte omikronvariant. Det har skabt ekstra interesse for at optimere for andre mulige immunresponser, der kan beskytte os mod vira. Heldigvis tyder meget på, at der er en del, vi selv kan gøre.

Noget af det, forskerne er ved at se nærmere på, er, om vores T-celler - en gruppe af kroppens immunceller, der er i stand til at destruere virusinficerede celler - vil kunne styrkes og dermed øge immunforsvarets evne til at bekæmpe Covid-19. Det vil umiddelbart være optimalt i takt med, at antistofferne og vaccinerne bliver mindre effektive til at bekæmpe nye mutationer.

T-celler kommer i flere udgaver, og nogle af dem, som kroppen danner helt naturligt, kaldes også for T-dræber-celler eller T-hjælper-celler. De er begge vigtige for en lang række af immunforsvarets opgaver, og T-hjælper-celler er blandt andet i stand til at stimulere produktionen af antistoffer OG af T-dræber-celler. 

Antistoffer er blandt andet stoffer, der binder sig til virale proteiner og er i stand til at mindske eller afhjælpe infektioners sværhedsgrad. Det samme gælder T-cellerne, hvis antal og effektivitet kan afgøre, om en person får en mild eller en alvorlig infektion. 

Vira muterer, og det ser ud til at især T-celler er effektive i relation til bekæmpelse af Omikron. Hvis T-cellerne forbliver aktive, kan de formodentlig hjælpe os i kampen mod alvorlige forløb. Der forskes p.t. indenfor området.  

Der ser ud til at være en sammenhæng mellem kvaliteten af vores mad og så immunforsvarets evne til at beskytte os. Særligt ældre mennesker ser ud til at kunne opleve en reduktion i immunresponsen i forhold til infektioner. Det kan skyldes, at mange ældre faktisk er underernærede og mangler essentielle vitaminer og mineraler, en tilstand, der er kendt som "mikronærings-underernæring". Derfor vil det give mening at styrke immunforsvaret og T-celledannelsen via naturlige tiltag som for eksempel:

1. Tre daglige sunde, grønne og økologiske måltider, der indeholder en halv tallerken grønsager, sunde proteiner og gode fedtstoffer til hvert af dagens tre portioner mad.
2. Meget peger på, at det at få sig rørt hver dag i mindst en halv time, er meget vigtigt
3. Sørg for en god nattesøvn i fuldstændigt mørke, gerne mindst 7 timer
4. Undgå rygning samt et overdrevent indtag af alkohol
5. Suppler din gode mad med en multivitamin af høj kvalitet, D vitamin, Omega 3 og suppler eventuelt med mælkebøttesaft og granatæblesaft.

Personligt tager jeg flg. hver dag: Nature's Own CoQ10 multi, Nature's Own D vitamin, Pharma Nord seleno precise og CoQ10 samt Nature's Own Bone support og zink til natten. Desuden supplerer jeg med 2-3 stk. Nordfolk omega 3.  
Læs mere om immunforsvaret her 
Sådan får du et stærkt immunforsvar

 
 
 

NY, spændende forskning...

 
Omega 7
 
Mælkebøtteekstrakt fra tørrede mælkebøtteblade ser overraskende ud til at være i stand til at blokere for visse varianter af Covid-2 spikeproteiner i in vitro forsøg.

Et helt nyt studie fra de tyske universiteter i Freiburg og München viser, at vi måske skal til at se nærmere på, om ikke et dagligt shot med mælkebøtteekstrakt (Taraxacum officinale) vil kunne hjælpe med at beskytte os mod covid. Foreløbige reagensglasforsøg har vist, at ekstraktet indeholder stoffer, der in vitro kan blokere for spikeproteiner, så de ikke kan binde sig til celleoverfladereceptorer (ACE2) i menneskeligt lunge- og nyrevæv. Forskerne bag undersøgelsen konkluderer i deres foreløbige studier ”vores in vitro undersøgelser viser, at T. officinale (mælkebøtte ekstrakt) agerer som effektiv bindings-hæmmer for fem mulige spikemutationer til humane receptorer ved SARS-CoV-2.”

Ekstrakt fra mælkebøtte hindrede spike viruspartikler fra SARS-CoV-2 i at binde sig til blandt andet lungeceller, og så dermed ud til at kunne stoppe den alvorlige inflammatoriske proces kaldet interleukin-6 sekretion. Fordi undersøgelsen blev udført in vitro (i reagensglasforsøg), er det nødvendigt at følge studiet op med yderligere kliniske undersøgelser for fuldt ud at forstå mekanismerne i menneskekroppen.

Vira muterer, hvilket gør livet vanskeligt for vores vacciner. Intet tyder på, at coronavirus kan udryddes, så vi må derfor, for mig at se, være langt bedre, end vi er idag, til at afsøge de muligheder, der findes i naturlig forebyggelse og styrkelse af immunforsvaret.

Vi må tilpasse os og styrke vores immunforsvar, så vi kan leve med denne virus og modstå angreb. En daglig dosis mælkebøtteekstrakt ser ikke umiddelbart ud til at være en dårlig strategi, selvom området skal undersøges nærmere.

Granatæbleekstrakt har også vist sig effektivt. Vi ved, at tilstrækkeligt høje niveauer af D vitamin i blodet ligeledes kan have en forebyggende effekt. Disse tiltag er naturlige, og da såvel mælkebøtteekstrakt som granatæbleekstrakt har mange andre sunde egenskaber, så tror jeg, at jeg kaster mig ud i en daglig dosis af hver sammen med mine vitamin- og mineraltilskud. Mælkebøtteekstrakt findes allerede i køleskabet.

Du kan læse hele artiklen her
Kan mælkebøtteekstrakt beskytte os?
 

 

 
Mælebøttesaft
 
 
 

Skønne juleopskrifter

 
Jule e-bog
 
Min helt ny jule e-bog med 24 virkelig lækre opskrifter – der alle er både med og uden gluten. Bogen indeholder opskrifter på julebag, konfekt, gløgg, salater og postejer til julebordet og julemorgenbordet. Forhåbentlig finder du det hele både inspirerende og brugbart, og mit ønske er, at e-bogen må bringe hjælp, glæde og masser af jule velsmag til dig og dine. Du kan downloade min julegave til dig lige her 
Glutenfri julemad
 
 

Let og lækker mynteguf

 
Mynteguf
 

Sund glutenfri konfekt, Mynteguf, der bare smager. Det kan godt betale sig selv at lave lækker konfekt af gode, økologiske glutenfri råvarer. Det behøver ikke tage lang tid selv at lave sund konfekt og mynteguf. Denne opskrift er let at lave, smager fantastisk og kan opbevares i en kagedåse i køleskabet. 
Du kan finde opskriften her

Let og lækker mynteguf

 

 
 

Skønne Luciaboller

 
Luciaboller


På mandag er det Luciadag, og du kan fejre dagen med disse delikate og smørbagte Luciaboller med safran. De er glutenfri og lækre.

Luciabollerne smager fantastisk godt, og dejen er meget nem at arbejde med. Det er sådan nogle, der er gode at lave, når man bare gerne vil bage noget hyggeligt og godt. 
Du kan finde opskriften her
Luciaboller

 
 

Brunkager - m&u gluten

 
Brunkager
 
Min mormors brunkager har altid stået i min hukommelse som noget af det bedste. Smagen, sprødheden, og bevidstheden om den forestående jul.  
Du får den fantastiske opskrift her, både i glutenfri og traditionel version, og jeg håber du bliver ligeså begejstret som jeg. Du kan finde opskriften her
Brunkagerne i den glutenfri version, finder du i Jule e-bogen her
 
 

Tærte med svampe og løg

Tærte med svampe og rødløg
 
Denne tærte er ikke bare velsmagende, den er også super sund, næringsrig og glutenfri. Lever du ikke glutenfrit, så kan du blot erstatte de 200 g mel med speltmel eller hvedemel. Tærten er let at bage, ser indbydende ud og er fyldt med gavnlige fibre og nærende vitaminer og mineraler.
Du finder opskriften her

Tærte med svampe og rødløg
 
 
 

Pizza med svampe

Pizza med svampe

Får du lyst til lækker, hjemmelavet pizza i weekenden, så kan denne varmt anbefales. Den er let at lave, knasende sprød og virkelig delikat i smagen. Her er der anvendt svampe som fyld, men du kan supplere med dit yndlingsfyld fx ultratynde kartoffelskiver m/rosmarin. Find opskriften på en glutenfri version nederst. Du kan finde opskriften her
 
 
 
Louisa Lorang og jeg kører en konkurrence på Instagram, hvor du kan vinde vores bøger. Deltag i konkurrencen om et eksemplar af Gaven til maven og et eksemplar af Louisas bog Konfekt. Alt hvad du skal gøre er at følge os på Instagram og fortælle os, hvem du gerne vil spise et dejligt måltid mad med. Vi trækker tre heldige vindere imorgen. 
 
Fik du downloadet Madforlivet's helt nye Jule e-bog, som alle modtagere og medlemmer af madforlivet kan downloade helt gratis. Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev og jule e-bogen, så er de mere end velkomne. De kan tilmelde sig lige HER
 
Interessen for min nye bog Gaven til maven er overvældende stor, måske fordi så mange netop oplever fordøjelsesudfordringer. Har du fået købt Gaven til maven, hvis ikke, så klik HER 
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
Rigtig glædelig december Anette