Vi har allesammen lov til at drømme lidt, og lige nu drømmer jeg om en uges tid i sådan en hytte her med tid til afslapning, god musik i højtalerne, ild i pejsen, benene oppe og varm te på kanden. Jeg har med andre ord lige brug for en lille opladning efter et fantastisk, dejligt - men særdeles aktivt - efterår. Jeg er også både glad og taknemmelig over den overordentlig positive modtagelse, som min bog Gaven til maven har fået. Tak for det allesammen. Madforlivet nyhedsbrev vil af ovennævnte årsag udkomme lidt sporadisk i de kommende uger. Nu må vi se, om drømmen går i opfyldelse, men fra januar kan du igen glæde dig til hyggelige torsdag morgener med et friskt og forhåbentlig inspirerende nyhedsbrev i din indbakke. 
 
Vi står her igen, Coronaen vil ikke rigtig slippe sit tag i os. Trods høje smittetal er antallet af indlagte lavt, og antallet af døde særdeles lavt, sammenlignet med de første bølger. Alligevel kan vi allesammen med stor sundhedsfordel tage vores forholdsregler og styrke vores immunforsvar. I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev kan du læse det seneste nye om omikron og booster vacciner. Det er også særdeles væsentligt, hvor stærkt dit immunforsvar er, og derfor finder du også tips til, hvordan du kan styrke det - via god mad, motion og søvn. 
 
Du får også tips og opskrifter til, hvordan du kan pifte julemaden op med skønne og sunde salater, der både klæder julebordet, men som også gør mave og immunforsvar glade. Du finder inspiration til et par superlækre, julede salater herunder. 
 
Du kan også se en lille udsendelse om julebag og juleboller og de sundeste meltyper, du kan købe, hvad enten du bager med eller uden gluten. Kvalitetsbevidsthed i fødevarevalget er ganske enkelt et must for en sund krop i balance. Du finder video og opskrifter på de bedste juleboller, meltyper og bageteknikker herunder. 
 
Du kan også finde et par gode ideer til favorit julegaver, hvis du lige står og mangler en gave til en, du holder af. 
 
Vi slutter af med opskrifter på julede pandekager, som du let kan lave julemorgen eller til eftermiddagshygge, ligesom du finder opskriften på de lækreste kardemoome scones. Du får også lige et godt tip til at lave en stor omgang suppe, og ha' den i fryseren, så du har hurtig og let mad til juledagne. Og så selvfølgelig hele 2x24 juleopskrifter i jule e-bogen. 
 
Nyd nu de sidste dage op til jul, må de må bringe hygge og glæde...
Anette     
 
 
 

Pift julemaden op med delikate, julede salater

 
Salat med pekannødder
 
De fleste familier har deres egne traditioner og præferencer, når det gælder noget så vigtigt som julemaden. Du kan dog med fordel pifte den ofte lidt tunge julemad op med skønne, julede salater. Det gør julebordet smukt at se på, men allervigtigst, så gør det fordøjelsen noget så fornøjet. Og det skal ikke vi ikke underkende i en tid, hvor fordøjelsen i den grad er i sundhedsmæssigt fokus og ovenikøbet ofte sættes til at håndtere store mængder sukker og fedt og ofte kun få fibre julen igennem. En god kålsalat vil derfor være en kærlig hjælpende hånd til din fordøjelse. 
 
Her finder du derfor et par opskrifter på lækre, julede salater, som kan berige ethvert julebord og supplere den mere traditionelle julemad. Rigtig god fornøjelse...
 
Øverste billede er af Julens bedste Salat med rosenkål og pekannødder

Nederste billede er af den skønne Rødbedesalat med grønkål og blommer
 
og bonusopskriften er den nye Anettes rødkålssalat med appelsin og pærer
 
Rødbedesalat med grønkål og blommer
 

Grælskarsuppe

Og så lige et godt tip her i juletiden!
Lav en stor portion let, lækker og cremet græskarsuppe med æbler og granatæbler. Fryser du den ned, så har du hurtig og sund mad til juledagene, hvor maven vil glæde sig over lidt suppe, og du kan fornøje dig over at have tænkt på let og sund mad.
Du finder opskriften her
 
 
 

Kardemomme scones
 
Prøv disse skønne, sprøde og kardemommekrydrede scones, enten helt uden gluten eller i en mere traditionel version med gluten. Du finder begge varianter herunder i opskriften. De smager og er hyggelige at servere i juledagene til te, kaffe eller gløgg.
Du finder opskriften her
 
 

Tænk på fordøjelsen - Gi' din mave en julegave

 
Kvalitetsbevidsthed i valget af råvarer er afgørende for din sundhed og i særdeleshed for din tarmsundhed. Særligt kvaliteten af vores meltyper og brød er i søgelyset for øjeblikket, for rigtig mange af de meltyper, bagemix og brød, der sælges, er af ringe næringsmæssig værdi. Det gælder også, når du lever og dermed køber glutenfrit. Alt for mange færdige bagemix eller meltyper er slet ikke sunde. 

Derfor, når du skal bage til julen, hvad enten det er med eller uden gluten, så køb de allerbedste økologiske, stenkværnede og næringsrige meltyper. Du kan se i udsendelsen herunder, hvilke meltyper jeg anbefaler.
 
Du kan også læse meget mere om alt dette, læse om tarmbiotaens betydning i forhold til tarmsundhed og generel sundhed, i min seneste bog 'Gaven til maven'. Den er den mest opdaterede guide du kan finde indenfor dette vigtige område. Den indeholder både nyt om den seneste forskning, men omfatter også praktiske redskaber og ikke mindre end 68 fænomenale opskrifter, så du let kan føre rådene ud i livet.
 
Måske kender du en, der er udfordret på tarmsundheden, lider af irritabel tarm, oppustethed eller andet fordøjelsesubehag, så vil denne bog være en kærlig og optimal gave. Du kan læse mere og købe bogen her
Gaven til maven
 
 
 
 

Det seneste nye om omikron

 
Nyt om ominkron
 

Vira muterer, og Covid-19 er allerede muteret et antal gange. Vi kender bedst til Alpha (den britiske variant), Delta (den indiske variant) og nu Omikron. Disse og flere andre varianter har vist sig at være de mest alvorlige, hvis man bliver smittet med dem.

Omikron blev opdaget i Botswana og Sydafrika, men kan muligvis have været i andre afrikanske lande før da. Omikron smitter mere end de tidligere varianter, mens det endnu er vanskeligt at sige noget om sværhedsgraden og de langsigtede følger af smitte fra denne variant.

En række helt nye studier kan muligvis forklare, hvorfor nogle mutationer smitter mere end andre. Biokemisk ser det jf. forskningen ud til, at de er i stand til at binde sig stærkere til vores celler, og nogle af dem ser også ud til at kunne undvige vores eksisterende immunitet. Derfor har nye varianter kunnet udkonkurrere tidligere mutationer. Det ser heller ikke ud til, at vaccinerne er helt så effektive mod Omikron som overfor de første mutationer. Det kan betyde, at de vacciner vi anvender nu, må tilpasses de nye varianter for at være fuldt effektive.   

Meget tyder dog på, at vores eget immunforsvar og generelle helbredstilstand spiller en stor rolle for graden af en covid infektion. Det kan derfor til hver en tid betale sig, at styrke krop og immunforsvar, så du også naturligt kan modstå mere alvorlige infektionsforløb. 
 
En ting er dog sikkert. Booster vaccinen ser ud til at være effektiv. Meget endda. Et nyt studie fra Israel viser, at man efter 3. booster stik i Israel kunne se:

93% reduktion i hospitalsindlæggelser
92% reduktion i sværhedsgrad af sygd.
81% reduktion i død på grund af Covid 
 
Dette omfatter selvfølgelig alle kendte varianter af Covid. Du kan læse mere om, hvordan du naturligt styrker dit immunforsvar i artiklen heroverfor. 
 
Referencer: Noam Barda, Noa Dagan, Cyrille Cohen, Miguel A. Hernán, Marc Lipsitch and saac S Kohane et al; "Effectiveness of a third dose of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine for preventing severe outcomes in Israel: an observational study"; The Lancet; vol. 398, issue 10316; pp 2093-2100; December 4th 2021.
Hansen CB, Jarlhelt I, Pérez-Alós L, Hummelshøj Landsy L, Loftager M, Rosbjerg A, Helgstrand C, Bjelke JR, Egebjerg T, Jardine JG, Sværke Jørgensen C, Iversen K, Bayarri-Olmos R, Garred P, Skjoedt MO. SARS-CoV-2 Antibody Responses Are Correlated to Disease Severity in COVID-19 Convalescent Individuals. J Immunol. 2021 Jan 1;206(1):109-117. 
  
 
 
 
 
 

Styrk dit immunforsvar

 
Immunforsvar
 

Hvor sund og stærk er du? Vidste du, at du kan styrke dit immunforsvar helt naturligt? Immunforsvaret kan hjælpe dig, og du kan styrke det via dine daglige valg af mad og livsstil. Det handler om mad, vitaminer og mineraler, bevægelse og søvn. Derfor:

  1. Spis grønt og økologisk. Økologiske grønsager indeholder flere mikronæringsstoffer end konventionelle og rigtig mange af de nødvendige stoffer og enzymer, som immunforsvarscellerne skal bruge for at fungere optimalt.
  2. Mange danskere kan med fordel supplere den gode mad med en god food state multivitamin-mineralpille samt D vitamin vinteren igennem. D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan komme i nærheden af. Behovene er individuelle, men du må gerne ligge på 70-100 nmoll/l året rundt (Holick). Dosér efter det og læs mere om D vitamin HER 
    En række fremtrædende norske, svenske og russiske forskere har publiceret en artikel i videnskabstidsskriftet Nutrients, hvori de peger på, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer som D vitamin, selen og zink kan være en del af forklaringen på den ofte voldsomme cytokin- eller immunrespons, der gør COVID-19 dødbringende. Mange danskere mangler disse mikronutrienter, og de kan være vanskelige at få tilstrækkeligt af gennem maden. 
  3. Få dig rørt hver dag i mindst en halv time og luft godt ud derhjemme. Bevægelse og frisk luft er sundt, både for immunforsvaret og nattesøvnen. 

Vitaminer og mineraler har, deres ringe fylde til trods, særdeles stor betydning. De er faktisk livsvigtige. Læs mere her 
Et stærkt immunforsvar 
Læs også Kan mælkebøtteesktrakt beskytte os?

Personligt tager jeg flg. hver dag: Nature's Own CoQ10 multi, Nature's Own D vitamin, Pharma Nord seleno precise og CoQ10 samt Nature's Own Bone support og zink til natten. Desuden supplerer jeg med 2-3 stk. Nordfolk omega 3.   

 
Nature's own
 
 

Madforlivet's Jule e-bog med 24 opskrifter - helt GRATIS til dig

 
Glutenfri julemad
 
 

Har du lyst til lidt inspiration til julelækkerier til såvel juleaften, julefrokosten eller morgenbordet eller til juelkager og konfekt, så kan du downloade min helt nye jule e-bog, der indeholder 2 x 24 virkelig lækre opskrifter – alle i versioner både med og uden gluten.

Bogen indeholder skønne og enkle opskrifter til julebordet. Forhåbentlig finder du det hele både inspirerende og brugbart, og mit ønske er, at e-bogen må bringe hjælp, glæde og masser af jule velsmag. 

Du kan downloade min julegave til dig lige her
Glutenfri julemad

 
 

Den allerdejligste gave...

 
Gorridsen
 


Det er vist ikke nogen hemmelighed, at mine absolutte favorittrøjer er fra Marianne Gorridsens skønne baby alpaca kollektion. Trøjerne er lette og bløde og aldeles lune og skønne at have på. Ved at købe en af disse trøjer, så støtter du samtidig et susende godt kvindeprojekt i Peru. Et projekt, der gør en afgørende forskel for en stor gruppe peruvianske kvinder og deres børn. Ikke alene er trøjerne smukke, det er formålet med at købe dem også.  

Ønsker du at glæde en du holder af, så er den bedste gave en Gorridsen trøje. 
Se mere om Gorridsen trøjerne HER
Læs mere om Peru projektet HER

 

 
 

Den allerbedste gave...

 
Gaven til maven
 
Det er heller ikke nogen hemmelighed, at min seneste bog Gaven til maven har fanget rigtig mange danskeres interesse. Muligvis fordi flere end først antaget hver dag oplever udfordringer med fordøjelsen i form af oppustethed, forstoppelse eller irritation i tarmene.
 
En mulig forklaring på dette ubehag kan være vores høje indtag af forarbejdet korn og mel, i særlig grad hvidt, raffineret hvedemel. Såvel ny forskning som mangeårige erfaringer peger på, at en periode uden glutenholdig mad (hvede, rug og byg) kan hjælpe mange til mindre irritation, mindre inflammation og bedre fordøjelse. Gaven til maven er fyldt med ny, god og brugbar viden og masser af skønne opskrifer, hele 68 af slagsen, så du let kan føre teorien ud i praksis.  
 
Har du familie eller venner, der kan nikke genkendende til ovenstående symptomer, så tænker jeg, at den allerbedste julegave til dem, vil være Gaven til maven.
Køb bogen her
Gaven til maven
 
 
 

Juleboller med kanel

Juleboller
 
Så du med i videoen herover, hvordan du bager de bedste juleboller med eller uden gluten? Skab hygge let og uden besvær til gløggen om eftermiddagen eller til morgenbordet.
Hør mere om de bedste meltyper og få teknikker til at lykkes med bagværket.
 
Du kan finde opskriften her
Du kan finde opskriften her
Glutenfri juleboller

 
 

Julepandekager, der smager

JUlepandekager
 
Berig julens morgenborde med disse skønne og velsmagende pandekager med et twist af jul.
De er lette at bage og smager fantastisk med bærkompot eller friske bær til. Jeg kan kun sige; prøv dem...
 
Du finder opskriften her
 
 
 
 
Har du fået købt alle julegaverne? Hvis ikke, så se her Gaven til maven 

Fik du downloadet Madforlivet's helt nye Jule e-bog, som alle modtagere og medlemmer af madforlivet kan downloade helt gratis. Har du venner eller familie, som også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev og jule e-bogen, så er de mere end velkomne. De kan tilmelde sig lige HER
 
Du kan følge i mine nye projekter og i mit liv i køkkenet og i haven og se spændende fotos her på Instagram.
 
Mange af jer har spørgsmål til mig, og jeg tilstræber at svare på dem alle på Facebook. På den måde kan alle også læse svarene. Derfor kan jeg varmt anbefale dig at følge og like min side på Facebook, for det er her jeg tilstræber at være til stede, besvare og være i dialog. Du kan følge og like mig på Facebook HER 
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter Madforlivet 
 
Rigtig glædelig JUL - Anette