|
 |
 |
 |
Jeg håber, at I har haft en god start på året. Januar er på mange måder en underlig måned, for den boblende optimisme og de mange gode fortsætter om en sundere livsstil kan alt for hurtigt hurtigt blive slukket af mørket, kulden og nedbøren i januar. På den anden side, så er netop denne tid en susende god tid for - stille og roligt - at starte nye og sundere vaner. Det kan du finde inspiration til her i nyhedsbrevet, hvor du finder både mine tre enkle og sunde trin, der kan gi' dig og dine kære den allerbedste og sunde start på året, men også lidt om en ny bog, der effektivt kan hjælpe dig med redskaber til at ændre vaner.
Når vi taler sundhed, så kommer vi ikke udenom tarmen og fordøjelsen. Nøglen til vores sundhed sidder i tarmen, og mængden og kvaliteten af tarmbiotaens to kilo mikrober og bakterier er helt afgørende for, hvilke signaler, der rundsendes i dit system. Derfor mener jeg, at læren om tarmen burde være et obligatorisk fag i skolen, så vigtig er den. Nu må du nøjes med mine lynhurtige input herunder.
Har du, ligesom de fleste af os andre, et nytårsønske om at tabe dig lidt, så går et sådant ønske også via tarmen, idet kombinationen af maden og råvarernes kvalitet er afgørende for, om dine tarmbakterier spiser en del af de kalorier, du indtager, eller om de sætter sig som fedtdepoter. Ny viden og forskning gør nemlig op med 'en kalorie ind - en kalorie ud'. En kalorie er ikke bare en kalorie, og det er vigtig ny viden og afhænger af dine valg af mad og din tarmbiotas konstitution. Interesseret? Så læs med herunder, hvor du sædvanen tro også får en række skønne opskrifter til den kommende uge.
I næste uge udkommer min helt nye e-bogen Antiinflammatorisk MADPLAN.
Inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Antiinflammatorisk MADPLAN indeholder masser af nye opskrifter og en fuldstændig madplan til to sunde og antiinflammatoriske og vægtregulerende uger. Glæd dig, og du er altid velkommen til at tippe familie og venner, såfremt de også kunne have interesse heri.
Rigtig god fornøjelse
Anette
|
 |
|
|
|
 |
Tre trin til en god og sund start på 2022...
|
 |
Det er ikke altid let at ændre vaner, men har du et ønske om en sundere og grønnere levevis, så er det fornuftigt at føre et sådant ønske ud i verden. Ikke alene kan det få afgørende inflydelse på dit velbefindende, det kan også hjælpe dig til optimal vægt. Herunder finder du mine tre enkle trin til gode, sunde vaner, hvor alle kan være med:
1. Lav en Madplan for hele ugen, inddrag eventuelt familien, og udarbejd en indkøbsliste med det, du mangler. Køb det hele ind, så du har til hele ugen. Det, at have alle råvarerne i køleskabet, øger succesraten markant. På torsdag udkommer min Antiinflammatoriske Madplan, den kan du også vælge at køre efter, så er det nemt. Du kan også downloade et Madplan ugeskema lige til at udfylde - helt gratis lige HER
2. Start med et skridt ad gangen. Find eventuelt den morgenmad, du bedst kan lide. På hjemmesiden finder du et væld af opskrifter på sund og antiinflammatorisk mad. Til morgenmad kan det eksempelvis være Tarmbakteriernes festmåltid eller Bircher mysli. Når du har fundet de opskrifter, du bedst kan lide, så få det sat i system, indkøb råvarerne, så du har det hele i huset.
3. Få dig rørt hver dag. Bevægelse og motion er vigtigt for et godt resultat. Sæt dig realistiske og meningsfulde mål og vælg en motionsform, der gør dig glad og sæt dine mål over alt andet, også selv om sofaen og den gode Netflix serie kalder. Personligt har jeg fundet frem til, at for mig fungerer træning og motion bedst om morgenen. Det giver mig ro i løbet af dagen at vide, at det er overstået, og det påvirker også min evne til at holde fast i mine mål dagen igennem.
|
|
|
|
 |
Læren om tarmen skulle være obligatorisk skolelærdom
|
 |
Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmbiota kan være din livslange nøgle til sundhed og indre balance.
Det har betydning for dit velbefindende og for din vægt, hvad du spiser og drikker, og disse sammenhænge er vigtige at få lært vores børn.
Vi taler ikke så meget om tarme, fordøjelse, afføring og prutter, det er stadig private og tabubelagte emner. Alligevel viser det ene forskningsresultat efter det andet vigtige sammenhænge imellem mængden og kvaliteten af vores to kilo mikrober i tarmen og så udvikling af sygdomme som eksempelvis type 2- diabetes, autoimmune lidelser, migræne, inflammatoriske tarm- sygdomme, overvægt og Parkinsons sygdom.
Rigtig mange lidelser kan have deres udspring i en dårligt fungerende og uafbalanceret tarmbiota. Tarmbiotaen er involveret i signaleringen til såvel hormonsystem, nervesystem som til hjernen, og cirka 70-80% af dit immunforsvar er tilknyttet tarmen. Det kan derfor rigtig godt betale sig at holde sin tarm i topform. Det fremmer ikke alene den generelle sundhed men sikrer også et velfungerende nerve-, hormon- og immunsystem, overskud i hverdagen og et godt humør.
Hvad enten du har en irritabel tarm, en inflammatorisk tarmsygdom, diarre eller forstoppelse, så spiller den mad du vælger at spise, det miljø du beslutter at byde dine celler og de tanker du tænker, en stor og afgørende rolle for dit samlede velbefindende og din generelle sundhed.
Bakterier i tarmen er i stand til at aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtigt for din generelle sundhed. Tarmbiotaen er under pres, i særlig grad fra kvaliteten af den mad, som mange spiser, men også fra antibiotika og rester af sprøjtemidler, i særlig grad glyphosat, aktivstoffet i Roundup.
De fleste danskeres kostplan med et højt indtag af konventionel hvede, kød, kødpålæg, sukker og mælkeprodukter vil kunne skabe udfordringer i relation til sundhed og fordøjelse. Det kan derfor betale sig at vælge at spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der potentielt kan belaste. Læs mere i artiklen her ved siden af samt HER Sundheden sidder i tarmen
|
|
 |
Forkæl dine tarme og tab dig let og effektivt
|
 |
Hvis du gerne vil tabe dig, bør du starte med at sende dine tarme en kærlig tanke. Deres velbefindende er nemlig helt afgørende for dit. Forkæler du dem med masser af økologiske grønsager og andre uraffinerede og uforarbejdede råvarer, så vil de takke dig. Blandt andet ved at spise nogle af de kalorier, der ellers ville have sat sig som fedt på dine sideben. Og ja, du læste rigtigt. Dine valg af råvarer har betydning for, om du taber dig effektivt.
Det er nemlig ikke kun mængden af kalorier, der afgør, om du tager på eller ej. Langt større rolle spiller det, hvordan du komponerer din mad og optager de kalorier, du spiser. Forskning viser, at kvaliteten og strukturen af den mad, du vælger, har en større indflydelse på både vægten og sundheden end antallet af kalorier. Her spiller dine tarmes velbefindende en væsentlig rolle, for fodrer du dem med gode økologiske og uforarbejdede råvarer, som de elsker, så vil de hjælpe dig ved at fordøje en stor del af de kalorier du spiser mere effektivt – og booste din sundhed ovenikøbet.
Tarmbakterierne er altafgørende for, at vi har et sundt helbred. Vores tarmbiota interagerer med resten af kroppen. Der er derfor al mulig grund til at forkæle indbyggerne; nemlig de mange millioner af mikrober og bakterier, der i døgndrift arbejder for vores sundhed. Disse trives allerbedst med gode, uforarbejdede grønsager, bær, bælgfrugter, frø og velsyrnet yoghurt. Især grove grønsager som for eksempel kål hører til deres livretter, men også gerne de fermenterede. Alle disse tarmvenlige fødevarer øger forbrændingen og omsættes til energi i stedet for til deller på sidebenene.
Når du forkæler dine tarme med uraffinerede, uforarbejdede fødevarer belønner de dig ved at danne tarmhormoner, som fjerner overskydende sukker hurtigere og bedre fra dit blod. Med andre ord styrker en grønsagsrig mad din tarmbiota og øger din insulinfølsomhed, modsat eksempelvis hvede, raffinerede kulhydrater som hvidt brød og pasta, sodavand, sukker, færdigretter og fast-food, som ofte er som gift for tarm og insulinfølsomhed.
Netop følsomheden overfor insulin er et af dine allervigtigste våben, når det kommer til at regulere appetit, forbrænde fedt og tabe dig effektivt. Cellernes evne til at omdanne sukkerstofferne til energi nedsættes ved lav insulinrespons, og det fører til både træthed, inflammation og ikke mindst øget deponering af fedt og en nedsat evne til at tabe sig igen. Derfor kan... Læs hele resten af artiklen her Forkæl dine tarme og tab dig
|
|
|
|
 |
 |
De to erfarne herrer, nemlig Eskild Ebbesen og Henrik Duer, har skrevet en ret fantastisk god ny bog. 'Sunde vaner med succes' kalder de den, og den tager fat på en udfordring, som jeg tror, vi allesammen kender til og sagtens kan bruge en række rigtig gode råd til at håndtere.
'Sunde vaner med succes' handler nemlig om at få ændret vaner og tankegang, om at gøre det let for sig selv at leve sundt og ikke lade sig friste eller forfalde til at springe træningen over eller spise usund take-away. Bogen bygger stille og roligt op med redskaber, så vi lærer teknikkerne bag det at holde fast i de gode intentioner om blandt andet mere træning og sundere mad. Lyder det for godt til at være sandt? Måske, men jeg er allerede igang, for jeg må tilstå, at det umiddelbaret er den bedste og mest fornuftige bog om dette emne, jeg indtil videre har læst.
Bogen opfordrer os til at rydde op i både skuffer og tankegange, ligesom Eskild Ebbesen og Henrik Duer rundhåndet deler ud af deres erfaringer omkring effektive og enkle råd til et sundere liv og træning, der gi'r resultater. Det handler blandt andet om hjernen, om bevidste eller ubevidste tankemønstre - og jeg må tilstå, at jeg fuldstændig genkender det bogen beskriver om, at vores tanker også bliver til vores handlinger. Hvordan ubevidste tankemønstre kan blive til handlinger, der både kan gå for og imod vores intentioner. Det er spændende, men at ændre vaner kræver vilje og en bevidst indsats. Det kræver også, at du, og ikke andre, fastsætter dine mål. De skal være realistiske og gi' mening for dig. Og meget mere...
'Sunde vaner med succes' får mine varmeste anbefalinger. Her deler de to erfarne forfattere deres enkle men effektive og motiverende redskaber. Det er en virkelig god og læseværdig bog, som du kan købe herSunde vaner med succes
|
|
|
|
 |
Bevægelse skal der til, men...
|
 |
Mere motion fører ikke til højere vægttab. Motion er sundt, men hård motion er ikke nødvendigvis sundere. Det afhænger af, hvem du er. Nye studier indikerer, at kroppens kalorieforbrænding er nogenlunde konstant, og at moderat motion er lige så effektiv som ekstrem motion, når det kommer til vægttab. Det er bedre for kroppen, fordi hård motion kan stjæle ressourcer fra vigtige kropsfunktioner.
Forbrænd kalorier og tab dig. Den sang har vi vist alle hørt, men nu tyder noget på, at tingene hænger lidt anderledes sammen. Hård og længerevarende motion øger nemlig ikke din forbrænding mere end moderat motion. Og det er jo på en måde gode nyheder for alle os, der ikke lige drømmer om at løbe en maraton, gennemføre en ironman eller tilbringe timevis i motionscentret, men måske i stedet foretrækker en rask gå- eller cykeltur.
De nye teorier er bragt til bordet af bl.a. den amerikanske evolutionsantropolog, Herman Pontzer, som har besøgt Hadzafolket i Tanzania. Hadzaerne er et folkefærd, som skaffer sig mad på gammeldags vis ved at jage og samle naturens spiselige gaver – en levevis, som kræver, at de hver dag tilbagelægger mange kilometer til fods. Herman Pontzer ville undersøge, hvor mange kalorier de fysisk aktive hadzaer forbrændte på en almindelig dag. Og resultaterne var overraskende. Hadzaerne forbrændte nemlig ikke synderligt flere kalorier end en fysisk inaktiv vesterlænding. Yderligere undersøgelser indikerede, at det antal kalorier, vi hver især dagligt forbrænder, er nogenlunde konstant uagtet vores aktivitetsniveau.
Går du fra at være inaktiv til at være moderat aktiv, vil du se en stigning i antal forbrændte kalorier, men derefter vil kurven stagnere, og du vil ikke forbrænde flere kalorier, selvom du træner hårdere. Kroppen vil simpelthen af sig selv justere sin kalorieforbrænding ved at sænke sit indre aktivitetsniveau. Her finder vi én af grundene til, at moderat motion kan være bedre for kroppen end ekstrem træning. For hvis al energien bruges på fysisk aktivitet, kan vi komme i den situation, at kroppen ikke har kalorier nok til at holde andre vigtige funktioner kørende, som f.eks. at hele sår eller bekæmpe opståede sygdomme.
Vi kan altså ikke selv skrue op for vores forbrænding, og det giver fra et evolutionært synspunkt god mening. Det ville nemlig øge vores behov for mad, og dermed risikoen for at komme til at sulte. Denne nye viden betyder selvfølgelig ikke, at du skal afholde dig fra at dyrke motion. Hadzafolket, som ligger til grund for Pontzers viden, har verdens sundeste tarmbiota, en hjertesundhed, der er helt i top, diabetes er en by i Rusland, og det samme er overvægt og aldersrelaterede sygdomme, som vi kender dem fra Vesten. Og vi ved også fra mange andre undersøgelser, at... Du kan læse resten af artiklen her Mere motion fører ikke til højere vægttab
|
|
 |
 |
En daglig gåtur er sundt, og en amerikansk undersøgelse, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Circulation, har vist, at hvis du øger tiden du går eller træner, ud over den anbefalede halve time om dagen, kan du nedsætte din risiko for hjerteproblemer med 20 til 35 procent. Jo længere og hurtigere du går, des lavere risiko for hjertekarsygdomme.
En daglig gåtur øger desuden stofskiftet, reducerer mavefedtet, styrker muskler og balance og sænker risikoen for udvikling af type 2-diabetes med op til 50%, viser helt ny forskning.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi rører os 30 minutter om dagen, og det er selvfølgelig sundt bare at få sig rørt hver dag. Men ønsker du større sundhedsmæssige gevinster og optimal forebyggende effekt i forhold til eksempelvis hjertekarsygdomme og type 2 diabetes, så kan du med fordel udvide den daglige gåtur eller cykeltur til en time dagligt og sørge for at få pulsen op et par gange om ugen.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger på en halv times daglig motion med moderat intensitet omfatter blandt andet en rask gåtur, en cykeltur, gymnastik, dans, svømning eller andre former for bevægelse. Meget tyder dog på, at de 30 minutter skal ses som et absolut minimum, og at en times daglig bevægelse øger de mange sundhedsfremmende effekter, som motion har. En række undersøgelser viser dog også, at der ikke umiddelbart er yderligere sundhedsmæssige gevinster at hente ved at træne i mere end en time dagligt.
Daglig bevægelse virker ikke kun forebyggende i forhold til hjertekarsygdomme, men også i forhold til type 2-diabetes, høje inflammationsniveauer, osteoporose og en lang række andre livsstilssygdomme. Det kan derfor svare sig at prioritere den daglige gåtur i rask trav, cykelturen til og fra arbejde eller morgenyogaen. En daglig gåtur er sundt, og det er væsentligt at indarbejde motion som en daglig rutine, da den største effekt ses ved en kontinuerlig, daglig indsats. At sidde for meget og ikke få sig rørt sig er en trussel mod sundheden. Derfor er det godt at få gjort bevægelse og gåture til en naturlig og uundværlig del af dagligdagen. Du kan læse hele artiklen her En daglig gåtur er sundt
|
 |
|
|
|
 |
Gaven til maven hjælper rigtig mange, det gør mig så glad...
|
 |
Jeg modtager dagligt positive og skønne mails, breve og kommentarer fra mange af jer, der har læst min bog Gaven til maven. I fortæller mig, hvordan I føler jer hjulpet af både bogens helt nye viden, men også af opskrifterne. At så mange føler sig hjulpet og oplever mindre tarmbøvl og større velvære er en usigelig stor glæde for mig. Det var faktisk selve intentionen med bogen, og jeg siger jer mange tusind tak for de mange skønne tilbagemeldinger og store opbakning.
En af de kommentarer jeg har modtaget, kommer fra læge Pia Norup. Pia skriver:
Først og fremmest vil jeg sige om denne bog, at det er mere end en gave til maven. Det er en kæmpe gave til dig og mig, som elsker sund og lækker mad og ønsker at leve glutenreduceret eller glutenfrit. Udover, at det er en toplækker bog at have i hænderne, både grafisk og fotografisk, finder man hurtigt ud af, at den er enormt velskrevet, indbydende og som altid med Anette Harbech Olesens bøger, fagligt velfunderet! Det nyder jeg virkelig. Som fagperson kan jeg med det samme mærke, at der er lagt mange timers research og grundigt arbejde i denne bog, og jeg føler mig tryg ved al dens viden og indhold. Gaven til maven er hurtigt blevet fast inventar og reference for alle mine og vores klienter i Roots Clinic, som vi anbefaler at leve glutenfrit. Den er faldet på sådan et tørt sted og er jo bare den bog, vi alle har manglet i vores køkken. Anette fører læseren på en utrolig fin måde igennem de svære aspekter og de mange gode løsninger, og opskrifterne er bare nemme og lige til, med skønne smagsfulde resultater. Tak, Anette, for en vidunderlig og vigtig bog. Pia Norup, læge, IFM pract. og vært i TV2 programmet ”Kan man spise sig rask”.
Salget af Gaven til maven fortsætter, og i søndags bragte Jyllands Posten denne flotte annonce, som I kan se på billedet herover. Jeg er glad, og frydes dagligt over, at de mange gode erfaringer med bogens råd og budskaber nu stille og roligt spreder sig som ringe i vandet til gavn og glæde. Har du endnu ikke læst Gaven til maven eller var det den julegave, du ikke fik, så kan du lige her købe Gaven til maven
Du kan også stadig se foredraget med Oluf Borbye Pedersen og mig HER
|
|
|
|
 |
Bagte auberginer m svampe
|
Auberginer med svampefyld er en super let og lækker ret, der kan serveres som selvstændig frokostret eller som tilbehør til middagsmaden. Der tilføres masser af smag og kraft til auberginer, så smagen er i top. Du finder opskriften her
|
|
 |
Spørgsmålet er ikke ligetil at svare på, for alkohol er som et tveægget sværd. I lige tilpasse doser kan det potentielt forebygge udvikling af en række sygdomme. I for store mængder kan det derimod have negative sundhedsmæssige konsekvenser.
Kigger vi nærmere på en gennemgang af de seneste års tilgængelige forskningsresultater, så fremgår det, at sund og næringsrig mad spiller en særdeles væsentlig rolle for sundheden, men faktisk kan et dagligt glas vin sammen med maden også have en vis sygdomsforebyggende effekt blandt voksne. Vinens gavnlige virkning tilskrives primært dens indhold af antioxidanter, herunder særligt polyphenoler, og et glas vin om dagen sammen med god mad tilskrives både sygdomsforebyggende og livsforlængende egenskaber, hvis ellers man tåler det og indtager det med måde. Og det er netop det... Læs og del hele artiklen her Er rødvin sundt?
|
|
|
|
 |
Aubergine frikadeller er superlækre og lette at tilberede. Du kan servere dem med en fyldig salat, Quinoasalaten heroverfor eller bagte rodfrugter. Det er let og velsmagende aftensmad, men husk at lave ekstra af de skønne aubergine frikadeller, så du også har til frokost næste dag. Find opskriften her Aubergine frikadeller
|
|
 |
Marokkanske couscoussalater byder på den mest vidunderlige blanding af smagsindtryk: Denne quinoa-, mandel og myntesalat indeholder søde rosiner, sprøde, salte mandler og friske krydderurter, hvilket giver en delikat og helt uimodståelig smagskombination.
Du kan finde hele opskriften her
|
|
|
|
 |
OBS! I næste uges nyhedsbrev får du mulighed for at downloade min helt nye e-bog Antiinflammatorisk madplan. Bogen er fyldt med nye, skønne og antiinflammatoriske opskrifter og en fiks og færdig to ugers madplan. Har du lyst til at kickstarte året med et par antiinflammatoriske uger, så stay tuned, for du får tilbuddet allerførst som medlem og modtager af Madforlivet nyhedsbrev. Du er også velkommen til at tippe venner og familie, de kan sagtens nå at tilmelde sig. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
Skulle du have lyst til at følge med i mit liv og i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet
Ha' det rigtig godt Anette
|
|
|
|
 |
|