Godmorgen. Disse, årets første måneder, kan være udfordrende. Men lad os glædes over, at dagene nu bliver længere og lysere, og snart vil vintergækker og erantisser titte frem. Lad os sammen fokusere på alt det gode og meningsfyldte omkring os, få læst gode bøger og hygget med dem, vi holder af. Husk at være god ved dig selv, ingen fortjener det mere.
 
Jeg vil gerne bidrage til lidt meningsfuld forkælelse med en ny og vigtig e-bog om antiinflammatorisk levevis. Den udkommer idag, og forhåbentlig kan den bibringe ny viden, glæde og sundhed til dig og dem, du holder af.

Vidste du, at du ved at leve mere anti-inflammatorisk kan reducere eventuelle symptomer og risikoen for at udvikle en lang række sygdomme? Antiinflammatorisk levevis kan redde dit liv. Bogen er baseret på helt ny forskning indenfor emnet, og bogen hedder  Antiinflammatorisk MADPLAN Udover nye forskningsresultater byder den også på nye antiinflammatoriske opskrifter og en fiks og færdig MADPLAN til 14 effektive, sunde, vægtregulerende og antiinflammatoriske dage. Bogen koster kr. 99,-, men du kan som modtager af Madforlivet nyhedsbrev købe den her og nu til KUN kr. 20,-.  
 
Vidste du iøvrigt, at mange danskere mangler omega 3, og vidste du, at tilstrækkeligt med omega 3 virker antiinflammatorisk? Læs med i artiklen herunder, hvor du både får tips til det efter min mening p.t. bedste omega 3 tilskud samt viden om, hvorfor omega 3 er så vigtigt for sundheden. 
 
Drikker du ofte frugtjuice, saft eller en sodavand? Så kan det betale sig at skifte det ud med Infused water. Læs meget mere om det herunder, hvor du også kan læse om helt nye teknologier, der formodentlig kan nedbringe smitte med Coronavirus indendørs. Det er professor Thokild I. A. Sørensen, der foreslår, at vi også retter fokus mod disse nye luftrensende opdagelser samt desinficerende UV stråling. 
 
Og så til noget rigtig glædeligt; tiden er inde til fastelavnsboller, og her i nyhedsbrevet finder du ikke mindre end tre skønne opskrifter på hjemmebagte fastelavnsboller med bærfyld og æbleremonce og både med og uden gluten. Glæd dig, for de smager alle helt forrygende godt. Du får sædvanen tro også opskrifter på de skønneste søde, bagte kartofler med grønt fyld samt på lækre rodfrugtreder med æg, som du kan glæde familen med i weekenden, enten morgen eller frokost.  
Jeg ønsker dig af hjertet en god, sund og glædesfyldt start på 2022
Anette    
 
 
 

NY e-bog: Antiinflammatorisk MADPLAN

 
Antiinflammatorisk madplan

Høj grad af inflammation er en alvorlig trussel mod vores sundhed og kan øge risikoen for udvikling af en række sygdomme. Det kan derfor betale sig at spise antiinflammatorisk mad, det hjælper. Netop derfor har jeg skrevet en antiinflammatorisk e-bog: Antiinflammatorisk MADPLAN, hvor du kan hente såvel viden som inspirerende nye opskrifter til den antiinflammatoriske levevis.

En antiinflammatorisk levevis kan være en let og effektiv vej ud af generende symptomer, forårsaget af høj inflammationsgrad. Det er også jf. en nylig svensk undersøgelse forbundet med generel højere livskvalitet og lavere generel risiko for sygdom at leve antiinflammatorisk. Det kan du også læse mere om i bogen.

Antiinflammatorisk MADPLAN giver dig både helt ny viden men også redskaber til det antiinflammatoriske liv. Bogen indeholder en fuldstændig MADPLAN til to uger fyldt med lækre, velsmagende og antiinflammatoriske opskrifter. Alle opskrifter er lette at gå til og kan også hjælpe, såfremt ønsket er at tabe et par kilo. 
 
Køb bogen til særpris her for KUN kr. 20,- Antiinflammatorisk MADPLAN
Bogen er på 99 sider og koster vejl. udsalgspris er kr. 99,-
 
 
 

Antiinflammatorisk levevis redder liv

 
Antiinflammatorisk levevis redder liv
 
Antiinflammatorisk levevis kan redde menneskeliv, det viser et overbevisende, svensk forskningsresultat. Den antiinflammatoriske levevis kan således hjælpe os og forebygge sygdomme, for høj inflammationsgrad indgår i udviklingen af stort set alle de sygdomme, som vi danskere lider af idag. 

En undersøgelse fra Sverige har påvist, at antiinflammatorisk levevis er forbundet med lavere risiko for at udvikle bl.a. hjertekarsygdomme, gigt og kræft. Studiet blev publiceret i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, og det interessante er, at en antiinflammatorisk levevis også var forbundet med lavere generel risiko for at dø tidligt.

Hjertekarsygdomme betegnes i dag som verdens største dræber, og en af de primære årsager til udvikling af hjertesygdom er høj inflammation. Høj grad af inflammation indgår i udviklingen af de fleste af de sygdomme, som vi i dag ser i stor stil. Hele to tredjedele af alle voksne danskere har i dag en kronisk, ofte medicinkrævende, diagnose. 

Heldigvis kan en antiinflammatorisk levevis hjælpe mange, resultaterne er overbevisende. Det er også derfor jeg har skrevet denne lille nye e-bog med to ugers fiks og færdig MADPLAN lige til at gå til. Den kan du læse mere om herunder.

Erfaringerne – og altså nu også forskningen - viser, at mennesker, der spiser en antiinflammatorisk kost og lever antiinflammatorisk får det meget bedre indefor få uger. 
I ovennævnte undersøgelse deltog 68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år, og de blev fulgt i 16 år. De deltagere, der spiste og levede efter de antiinflammatoriske kostprincipper, havde en 18% lavere risiko for dødelighed af alle årsager, en 20% lavere risiko for død af hjertekarsygdomme og en 13% lavere risiko for kræftdødelighed sammenlignet med dem, der fulgte kostprincipperne i mindre grad.

Du kan på denne måde selv gøre en indsats for at få det bedre, mindske symptomer og forebygge sygdomme ved aktivt og helt naturligt: spis antiinflammatorisk og fiberrigt. 

Antiinflammatorisk levevis er lækker og velsmagende mad, og jeg tilslutter mig hyldesten af den antiinflammatoriske levevis. Det virker. 

Du kan læse artiklen 
Antiinflammatorisk levevis redder liv 

 

 
 
 

Omega 3 har antiinflammatorisk effekt

 
Omega 3 er antiinflammatorisk
 
 


Helt ny forskning fra King’s College i London viser, at når der gives omega-3 flerumættede fedtsyrer til patienter med depression og høj inflammation, så kan der ses bedring i symptombilledet og en mindre grad af inflammation. 

En enkelt omega-3 flerumættet fedtsyre er essentiel, men alle omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige. Den bedst kendte er alpha linolensyre ALA fra hørfrø og hampefrø, der også betegnes som superflerumættet. Det er den eneste fedtsyre, vi ikke selv kan danne. Ud fra denne fedtsyre kan vi bl.a. danne eicosapentaensyre EPA og docosahexaensyre DHA, der ligeledes er omega 3 fedtsyrer, som vi også kan få direkte fra fede fisk og plankton. Der skal voldsomt store mængder hørfrø eller hampefrø til for at danne tilstrækkeligt med aktivt omega 3 i kroppen. Så store mængder, at det på flere måder vil være uhensigtsmæssigt kun at få omega 3 fra hørfrø eller hampefrø eller olier heraf.

Derfor er det en virkelig god ide at kombinere kværnede hørfrø og hampefrø eller olier heraf i maden, smoothien og myslien med andre kilder til omega 3. Det oplagte er at spise fede fisk som laks og makrel med mere, men det kan være problematisk i forhold til folkesundheden på grund af deres høje indhold af methylkviksølv og dioxiner. Her anbefales børn og kvinder (både gravide og dem, der gerne vil være det, og ja, for mig at se alle os andre også) maximalt at spise 125 g fed fisk om måneden. Af disse årsager kan det anbefales at supplere sin gode mad med fx en sildemad engang imellem samt et dagligt kosttilskud med omega 3 fra de allerbedste, rene og stabile kilder til EPA/DHA. Det er en jungle, og alt for mange omega 3 produkter er raffinerede og opkoncentrerede eller omestrede, med andre ord forarbejdede.

Personligt tager jeg Nordfolk omega 3 hver dag. Det er bæredygtigt udvundet af Calanus plankton og nænsomt presset til olie. Det er rent, stabilt og naturligt, og det absolut bedste omega 3 produkt jeg har oplevet, siden jeg startede i denne branche.

Studier har vist, at særligt Calanus omega 3 olie fra plankton (Nordfolk) optages mere effektivt end fiskeolie og er i stand til at reducere både graden af inflammation i kroppens væv samt depression. Nordfolk sælges i udvalgte helsekostforretninger samt HER

Er du veganer eller mangler du A vitamin, så er Nordic Natural Algae omega eller cod liver oil efter min mening også gode. Læs mere her
Omega 3 er antiinflammatorisk
 

 
 

Infused water
 
 
Måske kan du godt lide et glas appelsinjuice sammen med din morgenmad eller et glas saft eller sodavand med din aftensmad. Pas på med det, eller rettere; lad være med det. Et nyt studie peger nemlig på, at det kan være en rigtig dårlig ide. Studiet kæder et højt indtag af fx. frugtjuice sammen med øget risiko for tidlig død. Studiet er publiceret i det medicinske tidsskriftet JAMA Network, og forskerne har igennem seks år fulgt 13.440 personer over 45 år. Deres indtag af sukkerholdige drikke, sodavand og frugtjuice er i perioden blevet sammenholdt med deltagernes dødelighed. Der blev fundet en statistisk sammenhæng imellem et højt indtag af blandt andet frugtjuice og så forhøjet dødelighed. Sukkerfrie produkter er ikke løsningen. 

Derimod kan løsningen være, at du istedet for søde drikke prøver infused water. Infused water er vitaminfyldt og smagfuldt vand, og et gør det let at drikke mere vand, og så smager det godt.

Infused water er let at lave. Pep vandet op med frugt, bær og grønt, så det får smag, vitaminer og vitalitet. Du kan have en karaffel stående klar i køleskabet. Læs med her
Infused water

 
 

Har vi overset mulige redskaber mod Corona?

 
Har vi overset muligheder mod Corona?

Professor Thorkild I. A. Sørensen fra Institut for folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet har startet en debat. Han foreslår øget fokus på brugen af helt nye, effektive teknologier, der vil kunne hæmme graden af Corona smitte i samfundet. Han undrer sig over, at nye teknologier som luftrensning og desinficerende UV lys slet har været nævnt eller bragt i spil under den to år lange Coronapandemi.  

Covid-19 virus smitter først og fremmest via luften, og risikoen for smitte er højest indenfor, i dårligt udluftede eller dårligt ventilerede rum. Vi skal lufte ud fire gange om dagen, men generelt kan det være vanskeligt at få gjort, særligt i skoler, institutioner eller på plejehjem, ligesom det ofte heller ikke sker i mødelokaler. I stedet for at omfavne og undersøge de nye teknologier, så har myndighederne valgt at holde fast i de velkendte restriktioner samt nedlukninger og selvfølgelig vacciner.

Virksomhederne oplyser, at det har været vanskeligt, faktisk umuligt, at få myndighederne i tale. De uddyber i tidsskriftet Electronic Supply

Thorkild I. A. Sørensen udtaler til P1 morgen den 3. januar; ”Jeg arbejder med epidemiologi, og min primære opgave er at indkredse selve årsagen til sygdom og forsøge at fjerne den. I denne tid med virusforårsaget sygdom, vil det derfor være oplagt at kunne fjerne virus fra den indåndingsluft, der bærer smitten. Der har efter min opfattelse været for lidt fokus på de nye teknologiske muligheder, der findes i dag netop indenfor dette område. Vi kan med rensning af luften bringe sommeren indenfor, og gøre luften fri for virus. Jeg har ingen økonomiske interesser i nogle af de firmaer, der udvikler disse teknologier, men jeg ser meget gerne, at disse nye teknologier undersøges. Eksempelvis kunne der etableres en stor konference, hvor producenter af disse nye teknologier kan mødes med forskere, læger og myndigheder. Kunne vi på denne måde indsamle mere viden, og på den baggrund vurdere mulighederne for effektiv luftrensning, så kunne vi forhåbentlig finde frem til de bedste muligheder for at begrænse smitten.”  
 
De nye, men velkendte, teknologier, findes allerede på markedet. De findes i form af luftrensere (Ionisering) samt UV-bokse, der via et særligt lys øjensynligt desinficerer og fjerner virus fra luft og overflader. Såfremt teknologien viser sig effektiv, så kunne den i princippet være oplagt at anvende i folkeskoler, børnehaver, mødelokaler og mange andre steder. Forhåbentlig kan det stadig nås. Indtil da; luft ud. 
Prefessor Thorkild I. A. Sørensen   
 
 
 
 

Glutenholdig mad fremmer potentielt inflammation

 
Glutenfri levevis er antiinflammatorisk
 

Glutenholdig mad er én af de fødevaregrupper, der for alvor kan få inflammation til at blusse op. Inflammation opstår, når vores immunforsvar aktiveres som en del af kroppens helingsproces. Inflammation i sig selv er altså en naturlig reaktion i en afbalanceret krop. Problemet opstår, hvis denne balance forstyrres, så inflammationen ikke naturligt dæmpes igen; inflammation virker nemlig som benzin på et bål, når det gælder blandt andet opblussen af autoimmune sygdomme, hjertekarsygdomme og en lang række andre alvorlige sygdomme.

Noget af det, der for alvor kan sende inflammationsniveauerne i kroppen på himmelflugt, er at finde i vores mad, og én af de helt store – og desværre i denne sammenhæng oversete – syndere er glutenholdig mad. Langt flere af os end hidtil antaget ser nemlig ud til at reagere negativt på komponenter i glutenholdig mad, og det er dårlige nyheder i en tid, hvor netop glutenrige fødevarer som fx. hvede udgør en større og større del af mange danskeres kost.

En helt ny amerikansk analyse viser, at færdigretter, fastfood og desserter udgør to tredjedele (67 procent) af amerikanske børn og teenagers kalorieindtag. Samme stigende tendens ses i Danmark, og mange af disse fødevarer er fyldt med hvede, der igen indeholder gluten og potentielt sundhedsproblematiske komponenter.

Problemet med glutenholdige fødevarer er, at de i større mængder kan irritere vores immunforsvar (70% bor i tarmen), som igen kan reagere ved at øge graden af inflammation. I værste fald kan et højt indtag af glutenholdig mad fremprovokere en utæt tarm; en tilstand, der ødelægger tarmens tætte panser, så ufordøjede fødefragmenter kan skabe et overaktivt immunforsvar.

I løbet af de seneste par år har jeg talt med tarmforskere fra hele verden, og det har for alvor vist mig, at selv de stærkeste tarme kan blive udfordret af for store mængder glutenholdig mad. Derfor er det nærliggende for os alle at kaste et blik på vores glutenindtag – især, hvis du er udfordret af for eksempel høj grad af inflammation, oppustethed, irritabel tarm, træthed, tristhed, overvægt eller udslæt.

De fleste af os er nok klar over, at gluten findes i hvede, rug og byg og derfor i brød, kager og hvedepasta, men gluten kan også gemme sig i utallige andre fødevarer, som blandt andet færdigretter, pålæg, slik, chips, dressinger og færdigsaucer – der alle er kendte inflammationsfremmere.

I stedet kan du nyde naturlige råvarer som økologiske grøntsager, frugt, frø, kerner, nødder, mandler, fisk og ekstra jomfruolivenolie, som alle er inflammationsdæmpende. Skærer du de fødevarer væk, der fremmer inflammationen som brød, kager, pasta, kød, kødpålæg og mælkeprodukter, og i stedet vælger dem til, der hæmmer den, vil du uden enhver tvivl gøre din krop og dermed dig selv en kæmpetjeneste.
Du kan læse hele artiklen her
Glutenfri er antiinflammatorisk
Du kan også læse meget mere om dette i min seneste bog Gaven til maven

 
 

Opskrifter på skønne, hjemmebagte fastelavnsboller

 
Hjemmebagte fastelavnsboller
 
Lige nu er det tid for gode fastelavnsboller. De bedste bager du selv, og her får du hele tre opskrifter på skønne og superlækre fastelavnsboller med eller uden gluten. De er fantastiske til en hyggestund i weekenden, og selvom du er startet på fjorten antiinflammatoriske dage, så kan der godt findes plads til en hjemmebagt fastelavnsbolle og en god kop kaffe.

Her finder du opskriften på
Fastelavnsboller med lyserød glasur
Her finder du opskriften på
De bedste fastelavnsboller med æblefyld
Her finder du opskriften på
Glutenfri fastelavnsboller
 
 
 
 

Rodfrugtreder med æg

Rodfrugtreder med æg
 
Disse delikate og velsmagende “reder” er lavet af bagte rodfrugtstrimler, hvorefter der er tilføjet æg. De er dekorative og både børn og voksne synes om dem. Server dem som søndags morgenmad, hyggelig frokost eller tilbehør til aftensmaden. Prøv dem, de er gode.
Opskriften finder du her
 
 

Søde, bagte kartofler

Søde kartofler med grønt fyld
 

Let og lækkert tilbehør til aftensmaden eller en let frokostret. Søde, bagte kartofler med grønt fyld er en let, lækker, glutenfri og antiinflammatorisk opskrift, som du kan servere til unge som ældre, til froksot eller aften. 

 

Du finder opskriften her 
Søde kartofler med grønt fyld 

 
 
Antiinflammatorisk levevis
 
OBS! Jeg kan på det varmeste anbefale dig min nye e-bog med 99 siders ny viden og skønne opskrifter til to ugers antiinflammatorisk levevis. Den gør det sunde liv let og velsmagende. Prøv Antiinflammatorisk MADPLAN  
Alle kan købe bogen til særpris kr. 20,- i introperioden. Bogen fremsendes per mail. For medlemmer uploades den også i den personlige arkivmappe. Medlemsskab er gratis. 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette