Godmorgen. To spritnye forskningsresultater er netop landet på mit bord, og dem synes jeg da også, at du straks skal høre om. For det ene handler om vores tarmbiota og så den sygdom, vi alle er berørt af lige nu. Der er fundet nye sammenhænge. Dernæst kan du læse om, at indtag af medicin også kan påvirke tarmbiotaen. Nogle former for medicin påvirker biotaen positivt, andre negativt. Endnu en understregning af, hvor vigtigt det er, at vi holder vores tarmbiota i topform. Det kan du også læse mere om, hvordan du gør, herunder. 
 
Jeg vil også gerne bidrage til en sund og selvforkælende start på året. Jeg er nemlig udkommet med en ny og vigtig e-bog om antiinflammatorisk levevis. Den udkommer idag, og forhåbentlig kan den bibringe ny viden, glæde og sundhed til dig og dem, du holder af.

Bogen er baseret på helt ny forskning indenfor emnet, og den hedder  Antiinflammatorisk MADPLAN Udover nye forskningsresultater byder den også på nye antiinflammatoriske opskrifter og en fiks og færdig MADPLAN til 14 effektive, sunde, vægtregulerende og antiinflammatoriske dage. 
Vidste du, at du ved at leve mere anti-inflammatorisk kan reducere eventuelle symptomer og risikoen for at udvikle en lang række sygdomme? Antiinflammatorisk levevis kan redde dit liv. Bogen koster kr. 99,-, men du kan som modtager af Madforlivet nyhedsbrev købe den her og nu til KUN kr. 20,-.  
 
 
Du får sædvanen tro også et par opskrifter her i nyhedsbrevet, så du kan glæde familien med de skønneste søde, bagte og antiinflammatoriske kartofler med grønt fyld samt på rodfrugtreder med æg og den lækreste Coleslaw med grønne frikadeller. Perfekte antiinflammatoriske og sunde retter til weekenden, enten morgen eller frokost. 
  
Og så er det tid til fastelavnsboller, og her i nyhedsbrevet finder du ikke mindre end tre skønne opskrifter på hjemmebagte fastelavnsboller med bærfyld og æbleremonce og både med og uden gluten. Glæd dig, for de smager alle helt forrygende godt.
 
Og bare lige... hvis du får lyst til at se virkelig godt tv så nyd lige programmet Danmarks næste klassiker på DR. Det er forrygende godt tv, hvor de super talentfulde deltagere hver uge imponerer med fantasi, kreativitet, kompetencer og gå på mod. Det er noget så inspirerende, og jeg bliver helt varm om hjertet over det smukke, der ligger i vores forskellighed. Det må være vanskeligt at være dommer, men bravo til både deltagere og producenter. 

Jeg ønsker dig af hjertet en god, sund og glædesfyldt start på 2022
Anette    
 
 
 

Antiinflammatorisk smoothie

 
Antiinflammatorisk smoothie

Prøv en lækker og super sund smoothie, der er let at lave. Antiinflammatorisk smoothie smager fantastisk og er fyldt med sunde og nærende råvarer. Prøv denne røde smoothie med rødbede som morgenmad eller let mellemmåltid, den tilfører masser af fibre, vitaminer og velsmag.
 
Du kan finde opskriften her
Antiinflammatorisk smoothie 
 
 
 

Ny forskning; Medicin kan påvirke tarmbiotaen

 Ny forskning i tarmbiota – Medicin kan både gavne og skade vores tarmbiota
 

Medicin kan både gavne og skade vores tarmbiota og sundhed, det viser helt ny forskning. Lægemidler kan have andre og flere effekter på vores helbred, end vi hidtil har vidst. Nogle lægemidler kan udover at behandle sygdom, også ligefrem være gavnlige for sammensætningen af vores tarmbakterier. Andre kan have lige den modsatte effekt.

Et nyt stort europæisk studie med dansk deltagelse har zoomet ind på, hvad der sker i miljøet i vores tarme, når vi fodrer det med diverse medicinske lægemidler. De milliarder af mikrober der bor i vores tarme, har en kolossal betydning for vores sundhed og velbefindende, idet de påvirker alle kroppens celler. I det nye studie, som professor Oluf Borbye Pedersen står i spidsen for her i Danmark, har forskerne ved hjælp af DNA-teknologi og avanceret bioinformatik undersøgt, hvordan 20 forskellige slags lægemidler påvirkede tarmbakterierne hos over 2.000 forsøgspersoner. Da mange mennesker indtager flere lægemidler på én gang, så er det vigtigt at få kastet lys på, hvordan lægemidlerne indbyrdes påvirker hinanden, og om cocktaileffekten af dem er til skade eller gavn. Begge dele kan nemlig være tilfældet, viser studiet.

En af de glædelige fund gjorde forskerne, da de undersøgte hjertekarsyge patienter, der blev behandlet med både blodtrykssænkende og vanddrivende medicin. Netop denne kombination ser nemlig ud til at provokere tarmbakterierne til selv at danne flere sundhedsfremmende bakterier i slægten Roseburia. Denne bakterieslægt er særligt kendt for at kunne omdanne plantefibre til smørsyre, der er den vigtigste næringskilde for tarmen og samtidig virker antiinflammatorisk.

Et andet spændende forskningsfund er, at indtag af hjertemagnyl og kan påvirke positivt, hvorimod mavesyremedicin indeholdende protunpumpehæmmere er ét af de lægemidler, der virkelig er kommet under luppen, og det er desværre ikke for god opførsel. Mavesyredæmpende medicin udskrives hyppigt i behandlingen af halsbrand og sure opstød. Her fandt forskerne, at bakterier, som normalt hører hjemme i mundhulen, er at finde i store mængder i tyktarmen hos personer, der indtager mavesyremedicinen. Og netop denne forekomst af mundhulebakterier i tyktarmen er under mistanke for at kunne fremprovokere tyktarmskræft. Vigtig viden at få frem, og god viden for lægerne at vide, hvornår de skal supplere recepter med kvalitetsprobiotika og solide kostråd. læs hele artiklen her Medicin kan både gaven og skade vores tarmbiota

 
 
 

Ny forskning; probiotika beskytter

Probiotika kan beskytte

Mikrobiotaen er betegnelsen for de cirka to kilo mikrober, som vi alle sammen har i tarmen. Mikrobiomet har særdeles stor betydning for vores immunforsvar og generelle sundhed, derfor var det også nærliggende for et forskerteam at se nærmere på, om enkelte bakterier og deres metabolitter fra det menneskelige mikrobiom var i stand til at hæmme SARS-CoV-2-virus.

Forskere fra Rockefeller Universitet ønskede, da Covid-19 pandemien ramte New York, at undersøge, om vores mikrobiota var i stand til at producere helt naturlige bakterier og metabolitter, der kan hæmme væksten af ​​virus.  

Det lykkedes forskerne at identificere tre hovedmetabolitter fra tarmbiotaen, der viste sig i stand til at udvise antiviral effekt. Ved en yderligere koncentrering udviste enkelte bakteriemetabolitter umiddelbart antiviral effekt på mere end 90 %.
 
Så det lykkes altså forskerne at identificere bakterielle metabolitter, der rent faktisk er i stand til at hæmme SARS-CoV-2 virusinfektion.  

Forskerne var ikke overraskede over fundene, for den menneskelige mikrobiota er i stand til at  producere så mange forskellige mikrober, bakterier og metabolitter, at det faktum, at nogle af disse kan hæmme virale infektioner, var forventeligt. Ønsket er også at man via denne aktuelle, men også via fremtidig forskning, kan skabe større forståelse for betydningen af den menneskelige mikrobiota.
 
Håbet er også, at det ud fra disse helt specifikke metabolitter bliver muligt at fremstille kemiske efterligninger, og på sigt lægemidler, der vil kunne bruges i behandlingen af den nuværende pandemi. Men det kræver meget mere forskning og en yderligere forståelse af det naturlige samspil der er imellem mikroberne i menneskers tarme, og om det overhovedet er muligt effektivt at påvirke dette med medicin.
 
Tidligere forskning har vist, at mennesker med en kompromitteret tarmbiota oftere bliver smittet og mere syge af Covid-19 end mennesker med en sund og varieret tarmbiota.
 
For mig at se understreger disse studier, at det er vigtigere end nogensinde dagligt at styrke sin tarmbiota.
 
Læs hele artiklen her
 
        
 
 
 

NY e-bog: Antiinflammatorisk MADPLAN

 
Antiinflammatorisk madplan

Høj grad af inflammation er en alvorlig trussel mod vores sundhed og kan øge risikoen for udvikling af en række sygdomme. Det kan derfor betale sig at spise antiinflammatorisk mad, det hjælper. Netop derfor har jeg skrevet en antiinflammatorisk e-bog: Antiinflammatorisk MADPLAN, hvor du kan hente såvel viden som inspirerende nye opskrifter til den antiinflammatoriske levevis.

En antiinflammatorisk levevis kan være en let og effektiv vej ud af generende symptomer, forårsaget af høj inflammationsgrad. Det er også jf. en nylig svensk undersøgelse forbundet med generel højere livskvalitet og lavere generel risiko for sygdom at leve antiinflammatorisk. Det kan du også læse mere om i bogen.

Antiinflammatorisk MADPLAN giver dig både helt ny viden men også redskaber til det antiinflammatoriske liv. Bogen indeholder en fuldstændig MADPLAN til to uger fyldt med lækre, velsmagende og antiinflammatoriske opskrifter. Alle opskrifter er lette at gå til og kan også hjælpe, såfremt ønsket er at tabe et par kilo. 
 
Køb bogen til særpris her for KUN kr. 20,- Antiinflammatorisk MADPLAN
Bogen er på 99 sider og koster vejl. udsalgspris er kr. 99,-
 
 
 

Antiinflammatorisk levevis redder liv

 
Antiinflammatorisk levevis redder liv
 
Antiinflammatorisk levevis kan redde menneskeliv, det viser et overbevisende, svensk forskningsresultat. Den antiinflammatoriske levevis kan således hjælpe os og forebygge sygdomme, for høj inflammationsgrad indgår i udviklingen af stort set alle de sygdomme, som vi danskere lider af idag. 

En undersøgelse fra Sverige har påvist, at antiinflammatorisk levevis er forbundet med lavere risiko for at udvikle bl.a. hjertekarsygdomme, gigt og kræft. Studiet blev publiceret i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, og det interessante er, at en antiinflammatorisk levevis også var forbundet med lavere generel risiko for at dø tidligt.

Hjertekarsygdomme betegnes i dag som verdens største dræber, og en af de primære årsager til udvikling af hjertesygdom er høj inflammation. Høj grad af inflammation indgår i udviklingen af de fleste af de sygdomme, som vi i dag ser i stor stil. Hele to tredjedele af alle voksne danskere har i dag en kronisk, ofte medicinkrævende, diagnose. 

Heldigvis kan en antiinflammatorisk levevis hjælpe mange, resultaterne er overbevisende. Det er også derfor jeg har skrevet denne lille nye e-bog med to ugers fiks og færdig MADPLAN lige til at gå til. Den kan du læse mere om herunder.

Erfaringerne – og altså nu også forskningen - viser, at mennesker, der spiser en antiinflammatorisk kost og lever antiinflammatorisk får det meget bedre indefor få uger. 
I ovennævnte undersøgelse deltog 68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år, og de blev fulgt i 16 år. De deltagere, der spiste og levede efter de antiinflammatoriske kostprincipper, havde en 18% lavere risiko for dødelighed af alle årsager, en 20% lavere risiko for død af hjertekarsygdomme og en 13% lavere risiko for kræftdødelighed sammenlignet med dem, der fulgte kostprincipperne i mindre grad.

Du kan på denne måde selv gøre en indsats for at få det bedre, mindske symptomer og forebygge sygdomme ved aktivt og helt naturligt: spis antiinflammatorisk og fiberrigt. 

Antiinflammatorisk levevis er lækker og velsmagende mad, og jeg tilslutter mig hyldesten af den antiinflammatoriske levevis. Det virker. 

Du kan læse artiklen 
Antiinflammatorisk levevis redder liv 

 

 
 
 

Omega 3 har antiinflammatorisk effekt

 
Omega 3 er antiinflammatorisk
 
 


Helt ny forskning fra King’s College i London viser, at når der gives omega-3 flerumættede fedtsyrer til patienter med depression og høj inflammation, så kan der ses bedring i symptombilledet og en mindre grad af inflammation. 

En enkelt omega-3 flerumættet fedtsyre er essentiel, men alle omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige. Den bedst kendte er alpha linolensyre ALA fra hørfrø og hampefrø, der også betegnes som superflerumættet. Det er den eneste fedtsyre, vi ikke selv kan danne. Ud fra denne fedtsyre kan vi bl.a. danne eicosapentaensyre EPA og docosahexaensyre DHA, der ligeledes er omega 3 fedtsyrer, som vi også kan få direkte fra fede fisk og plankton. Der skal voldsomt store mængder hørfrø eller hampefrø til for at danne tilstrækkeligt med aktivt omega 3 i kroppen. Så store mængder, at det på flere måder vil være uhensigtsmæssigt kun at få omega 3 fra hørfrø eller hampefrø eller olier heraf.

Derfor er det en virkelig god ide at kombinere kværnede hørfrø og hampefrø eller olier heraf i maden, smoothien og myslien med andre kilder til omega 3. Det oplagte er at spise fede fisk som laks og makrel med mere, men det kan være problematisk i forhold til folkesundheden på grund af deres høje indhold af methylkviksølv og dioxiner. Her anbefales børn og kvinder (både gravide og dem, der gerne vil være det, og ja, for mig at se alle os andre også) maximalt at spise 125 g fed fisk om måneden. Af disse årsager kan det anbefales at supplere sin gode mad med fx en sildemad engang imellem samt et dagligt kosttilskud med omega 3 fra de allerbedste, rene og stabile kilder til EPA/DHA. Det er en jungle, og alt for mange omega 3 produkter er raffinerede og opkoncentrerede eller omestrede, med andre ord forarbejdede.

Personligt tager jeg Nordfolk omega 3 hver dag. Det er bæredygtigt udvundet af Calanus plankton og nænsomt presset til olie. Det er rent, stabilt og naturligt, og det absolut bedste omega 3 produkt jeg har oplevet, siden jeg startede i denne branche.

Studier har vist, at særligt Calanus omega 3 olie fra plankton (Nordfolk) optages mere effektivt end fiskeolie og er i stand til at reducere både graden af inflammation i kroppens væv samt depression. Nordfolk sælges i udvalgte helsekostforretninger samt HER

Er du veganer eller mangler du A vitamin, så er Nordic Natural Algae omega eller cod liver oil efter min mening også gode. Læs mere her
Omega 3 er antiinflammatorisk
 

 
 

Et sundt alternativ til søde drikke, saft og sodavand

Infused water
 
 
Måske kan du godt lide et glas appelsinjuice sammen med din morgenmad eller et glas saft eller sodavand med din aftensmad. Pas på med det, eller rettere; lad være med det. Et nyt studie peger nemlig på, at det kan være en rigtig dårlig ide. Studiet kæder et højt indtag af fx. frugtjuice sammen med øget risiko for tidlig død. Studiet er publiceret i det medicinske tidsskriftet JAMA Network, og forskerne har igennem seks år fulgt 13.440 personer over 45 år. Deres indtag af sukkerholdige drikke, sodavand og frugtjuice er i perioden blevet sammenholdt med deltagernes dødelighed. Der blev fundet en statistisk sammenhæng imellem et højt indtag af blandt andet frugtjuice og så forhøjet dødelighed. Sukkerfrie produkter er ikke løsningen. 

Derimod kan løsningen være, at du istedet for søde drikke prøver infused water. Infused water er vitaminfyldt og smagfuldt vand, og et gør det let at drikke mere vand, og så smager det godt.

Infused water er let at lave. Pep vandet op med frugt, bær og grønt, så det får smag, vitaminer og vitalitet. Du kan have en karaffel stående klar i køleskabet. Læs med her
Infused water

 
 

Opskrifter på skønne, hjemmebagte fastelavnsboller

 
Hjemmebagte fastelavnsboller
 
Lige nu er det tid for gode fastelavnsboller. De bedste bager du selv, og her får du hele tre opskrifter på skønne og superlækre fastelavnsboller med eller uden gluten. De er fantastiske til en hyggestund i weekenden, og selvom du er startet på fjorten antiinflammatoriske dage, så kan der godt findes plads til en hjemmebagt fastelavnsbolle og en god kop kaffe.

Her finder du opskriften på
Fastelavnsboller med lyserød glasur
Her finder du opskriften på
De bedste fastelavnsboller med æblefyld
Her finder du opskriften på
Glutenfri fastelavnsboller
 
 
 
 

Rodfrugtreder med æg

Rodfrugtreder med æg
 
Disse delikate og velsmagende “reder” er lavet af bagte rodfrugtstrimler, hvorefter der er tilføjet æg. De er dekorative og både børn og voksne synes om dem. Server dem som søndags morgenmad, hyggelig frokost eller tilbehør til aftensmaden. Prøv dem, de er gode.
Opskriften finder du her
 
 

Den bedste coleslaw

Opskrift på den bedste coleslaw
 

Let og lækker Coleslaw, der egner sig som tilbehør til aftensmaden eller som en let frokostret. Denne opskrift på coleslaw er en let, lækker, glutenfri og antiinflammatorisk salat, som vil glæde unge som ældre, til froksot eller aften. Server den for eksempel med grønne frikadeller eller kartoffelfrikadeller.
Du finder opskriften her 

Den bedste Coleslaw

 
 
Antiinflammatorisk levevis
 
OBS! Jeg kan på det varmeste anbefale dig min nye e-bog med 99 siders ny viden og skønne opskrifter til to ugers antiinflammatorisk levevis. Den gør det sunde liv let og velsmagende. Prøv Antiinflammatorisk MADPLAN  
Alle kan købe bogen til særpris kr. 20,- i introperioden. Bogen fremsendes per mail. For medlemmer uploades den også i den personlige arkivmappe. Medlemsskab er gratis. 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette