Din sundhed sidder i tarmen, og der foregår konstant samtaler mellem tarmens cirka to kilo mikrober og kroppens celler. At nære og pleje sin tarmbiota er derfor en af de vigtigste sundhedsmæssige opgaver vi som mennesker har - også når vi bliver ældre. Derfor er kvaliteten af den mad, der leveres og serveres for vores ældre afgørende for deres livskvalitet. 
 
Vi ved i dag, at en lang række sygdomme er direkte forårsaget eller påvirket af et utilstrækkeligt indtag af næringsstoffer som proteiner, kostfibre og vitaminer og mineraler. Særligt ældre mangler ofte proteiner, vitaminer og mineraler, hvilket kan føre til lave energiniveauer, øget inflammation, nedsat hukommelse og degenerative sygdomme. Der er mange ældre, der slet ikke får tilstrækkelig næringsrig mad.
 
Jeg har valgt at sætte fokus på dette vigtige emne her i Madforlivet nyhedsbrev, hvor du både kan læse om forskningen, der viser hvor vigtig maden er, når vi er ældre eller syge, men også alle de gode historier. For en dag bliver det måske dig og mig, der får brug for at få hjælp til maden, og er der så tilstrækkelig omsorg og fokus? Mine samtaler med ældre her i området viser, at det langtfra er alle steder, hvor det fungerer, og særligt når det gælder den mad, der leveres ud til ældre, der bor selv, er der plads til forbedringer. 
 
Men lad os fokusere på de gode historier, og her i nyhedsbrevet kan du for eksempel læse om et hospital, hvor cheføkonomaen har været foregangskvinde og ildsjælen bag etableringen af det mest fantastiske køkken, der serverer den allerbedste, økologiske og næringsrige mad til patienterne døgnet rundt. Jeg har nemlig været på besøg på Regionshospitalet i Randers og talt med Mona Carøe, Et fantastisk opmuntrende besøg, der viser, at det kan lade sig gøre. Du kan også læse interviewet med den nytiltrådte rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Christian Budde, der har en vision om, at alle kommunens ældre fremover skal ha' den bedste mad hver dag.  
 
Du kan også læse om gode erstatninger for sukkersød saft og juice, og så finder du også en invitation til foredrag med Anette Sams, der vil fortælle dig, hvordan du bedst lærer dine børn og børnebørn at bliver sukkersmarte. 
 
Du får sædvanen tro også opskrifter, her tyrkisk inspirerende med masser af smag og kraft. De stammer fra bogen Meze, der er skrevet af Rukiye Benli. Prøv for eksempel de Fyldte auberginer her i weekenden og lav endelig den toplækre og cremede hummus med bagte rodfrugter. Det smager virkelig skønt, er nærende, antiinflammatorisk og glutenfrit. Du kan også finde opskriften på de grønne falafler med krydderurtedip fra det øverste foto HER  

Rigtig god læselyst og rigtig god uge Anette
 
 
 
 

Kan god mad optimere ældre og syges liv og velbefindende?

 
Mad til ældre og syge - det gode eksempel
 

God mad gør glad, og god mad nærer og gi'r energi og sundhed. Er vi mon tilstrækkelig opmærksomme på værdien af god og nærende mad til vores ældre og syge?

Jeg har haft fornøjelsen af at rejse i nogle af de områder i verden, hvor indbyggerne bliver rigtig gamle. De værdsætter den gode mad og de hyggelige, velsmagende måltider, og mange af dem er aktive til det sidste. Herhjemme bliver vi også flere og flere ældre, men vi oplever til gengæld også mange flere syge ældre, der ikke er så aktive. Som du kan læse i artiklen herunder, så kan over halvdelen af alle indlagte over 65 år betegnes som underernærede. 

Vi ved i dag, at en lang række sygdomme er direkte forårsaget eller påvirket af et utilstrækkeligt indtag af næringsstoffer som proteiner, kostfibre og vitaminer og mineraler. Særligt ældre mangler ofte proteiner, vitaminer og mineraler, hvilket kan føre til lave energiniveauer, øget inflammation, nedsat hukommelse og degenerative sygdomme. Mange ældre får heller ikke tilstrækkelige mængder D-vitamin om vinteren, hvilket bl.a. kan føre til et svækket immunforsvar og skøre knogler. Derimod får de rigeligt med uorganisk og vanskeligt optageligt calcium, natrium, raffinerede planteolier og sukker.

Vi kunne godt, mange steder, have større fokus på kvaliteten, næringsstofindholdet og præsentationen af maden til ældre og syge her i Danmark. Måltidet er ofte dagens højdepunkt for en person, der er oppe i årene eller syg, og både fordi det er livsvigtigt at få tilstrækkeligt med næringsstoffer, men også fordi mange ældre og syge ofte er småtspisende, rigtig mange sågar underernærede, og det stiller store krav til madens kvalitet, næringsindhold og måden, den serveres på. 

Måske skulle vi simpelthen bare beslutte aktivt gøre noget ved netop dette alle steder i landet? For det er muligt. Det har nogle få hospitaler og plejehjem allerede bevist med stor succes, og som du kan læse herunder, så behøver det ikke koste mere at servere god, indbydende og næringsrig mad, derimod er gevinsterne mange. Det har blandt andet andet Regionshospitalet i Randers bevist. De er det gode eksempel på, at det kan lade sige gøre.  Det kan du læse om i artiklen her
Mad til ældre og syge - det gode eksempel

 
Mad til ældre og syge - det gode eksempel
 
 

Hvad siger videnskaben?

 


Der er efterhånden mange undersøgelser, der understreger, at god mad er et af de vigtigste parametre for vores sundhed – og det gælder i endnu højere grad, når vi bliver ældre eller syge. Alligevel er der herhjemme slet ikke tilstrækkeligt fokus på betydningen af den gode og næringsrige mad som en vej til hurtigere bedring og højere livskvalitet. Fokus på god og næringsrig mad er en stor mangelvare på mange af landets plejecentre og hospitaler.

God og næringsrig mad er essentiel for vores sundhed og velbefindende, og det gælder ikke mindst, når vi bliver ældre eller hvis vi bliver ramt af sygdom. Det siger næsten sig selv, at en sund og alsidig kost sikrer, at vi får de nærings- og mikronæringsstoffer, der er en betingelse for, at vores kroppe og immunforsvar fungerer optimalt. Netop dette underbygges også af en lang række undersøgelser. Derfor kan det undre, at det stadig kun er ganske få hospitaler og plejecentre i Danmark, der har sat den gode og næringsrige mad højt på dagsordenen. Den ubekvemme sandhed er desværre, at underernæring er et alt for udbredt problem i det danske sundhedsvæsen og har været det længe.

Cirka halvdelen af de medicinske patienter i Danmark over 65 år vurderes at være underernærede. Det tal er selvsagt alt for højt, når vi ved, at underernærede patienter risikerer både længere indlæggelser, genindlæggelser og en ringere livskvalitet – og at en fokuseret ernæringsindsats omvendt får dødeligheden hos de samme patienter til at falde. Det kan undre, at man ikke griber til maden som middel, netop med henblik på at øge de ældre og patienternes sundhed og livskvalitet.

YouGov har lavet en undersøgelse, som viser, at mere end hver tredje kræft- eller KOL-patient slet ikke bliver vejet, og over halvdelen af disse patienter fortæller, at de ikke har fået vejledning fra en fagperson om hverken ernæring i almindelighed eller hvordan de skal imødegå uønsket vægttab i forbindelse med deres sygdom. Hver tredje kræftpatient vil også gerne have hjælp til netop dette, men de fleste må desværre kigge langt efter kvalificeret kostvejledning. Mange ældre får slet ikke dækket deres næringsbehov via den mad, der leveres eller serveres. 

Og for en gangs skyld kan vi ikke engang bruge økonomien som undskyldning for et manglende fokus på ernæringsindsatsen, for Sundhedsstyrelsen selv vurderer, at underernæring på vores plejecentre og hospitaler koster samfundet næsten seks milliarder kroner ekstra om året. Derfor er det da også helt uforståeligt, at en prioriteret indsats for patienter og ældre i risiko for underernæring ikke er sat i system som en naturlig del af behandlingen på sygehusene og dagligdagen på plejehjemmene.

Spørger du mig, kan det kun gå for langsomt med at få sat underernæring på sundhedsvæsenets dagsorden. En individuel rådgivning foretaget af ernæringsprofessionelle bør hurtigst muligt gøres til en integreret del af enhver behandling af alvorligt syge patienter. Og i samme åndedrag bør vi også tage et alvorligt kig på den mad, der tilbydes vores ældre både på plejecentrene og i de kommunale madordninger. Det kan – i helt bogstavelig forstand – redde liv.

Du kan læse hele artiklen her
God mad til ældre og syge kan spare liv og penge

 
 

Hvad siger kommunen?

 
 

Mange undersøgelser viser således, at vi kan undgå både fysiske og psykiske sygdomme, hvis vi spiser ordentlig mad. Det gælder ikke mindst for ældre og syge, som alt for ofte lider af underernæring med dertil hørende øget risiko for fald, knoglebrud og yderligere svækkelse. Det problem vil den nytiltrådte rådmand i Aarhus Kommune, Christian Budde, gerne til livs. 
Hans vision er klar:
– “I Aarhus skal de ældre spise godt, og vi vil gerne være blandt de kommuner i Danmark, hvor ældre spiser bedst. Køkkenpersonalet på vores plejehjem har en særlig og vigtig opgave, for både ernæring, smagsoplevelser, genkendelighed og gode råvarer skal helst gå op i en højere enhed. Mad bliver først næring, når den er spist. Og derfor er det vigtigt, at personalet skaber god mad og god stemning omkring måltiderne. Vi skal imødekomme vores ældre borgeres behov og præferencer for mad og drikke. Vi arbejder lige nu på etableringen af et samarbejdsprojekt, hvor vi netop vil sætte fokus på det lækre måltid, og hvordan det kan være et omdrejningspunkt for fællesskab og trivsel. Det forventer jeg mig meget af. Mad er for mig at se et super vigtigt område at have fokus på. For med god ernæringstilstand hos vores ældre borgere reducerer vi risikoen for både funktionsevnetab, sygdom og indlæggelse,” siger Christian Budde.

– “Vi arbejder målrettet på at undgå underernæring. Blandt andet ved at tilbyde månedlige vejninger af de ældre, og ved efter behov at lave en ernæringsvurdering på borgere med uplanlagt vægttab. Desuden har kommunen via det landsdækkende projekt “I Sikre Hænder Ernæring” afprøvet forskellige indsatser, heriblandt et “vejekort,” som italesætter vigtigheden af, at de ældre borgere holder øje med vægten.”

Rådmanden understreger, at kommunen hele tiden bestræber sig på at gøre tingene endnu bedre sammen med de ansatte diætister og madprofessionelle.

– “For eksempel kan plejepersonale og kost- og ernæringsfagligt personale samarbejde endnu mere og udbygge kendskabet til det enkelte menneske og dets behov. Vi kan desuden blive bedre til at optimere ved overgang mellem hospital og kommune for at forebygge dårlig ernæringstilstand, forbedre de ældres livskvalitet og forhindre genindlæggelser”.

I Aarhus Kommune er der ifølge rådmanden på alle plejehjem køkkener, der laver hjemmelavet mad, og her taler de madprofessionelle medarbejdere gerne med borgerne om deres ønsker, som forsøges tilpasset under hensyntagen til både den kulinariske og ernæringsmæssige kvalitet.

– “Vi forsøger for eksempel at øge appetitten ved at anrette og tilrettelægge måltiderne efter borgernes behov. Desuden har vi et stort fokus på, at der skal være hyggelige spisestuer, og der skal dufte af mad. Det skal være indbydende at spise sammen og være fælles om måltidet”, siger Christian Budde. Kommunen har desuden ansat en såkaldt ”flyvende kok” som tager rundt på plejehjemmene for at skabe gode madoplevelser og inspirere personalet til at prøve nyt.
Du kan læse hele artiklen her
I Aarhus skal de ældre spise godt
 

 
 
 

Erstat sukkersød saft med vitaminberiget vand til ældre

 
Infused water
 
Vand er livsvigtigt, og med alderen mister mange deres fornemmelse for tørst. Det kan resultere i, at en del ældre får drukket for lidt vand. Om det så er for at afhjælpe denne situation eller fordi det bare er blevet en vane, så serverer landets plejehjem og hospitaler litervis af sød saft hver eneste dag. Det har virkelig altid undret mig, for er der noget, der IKKE er sundt, så er det flydende sukker fra saft, sodavand og juice. Særligt set i lyset af, at mange ældre og syge lider af høj grad af inflammation i kroppens væv, Et højt sukkerindtag er som benzin på et bål i denne henseende. 
 
Jeg foreslår, at man i stedet serverer Infused water. Det er et fint ord for rent vand, der er tilsat bær, grønt, krydderurter eller andet, som både tilfører smag og vitaminer. Det smager, og er friskt og lækkert. Læs meget mere her 
Infused water - vand med vitaminer
 
 

Tyrkiet på middagsbordet

Meze

Meze er tyrkisk og stammer fra det persiske mazzeh, som betyder at smage. Mezze består normalt af små retter, der oprindeligt blev serveret rundt omkring i Mellemøsten, ofte ledsaget af diverse anisdrikke, som eksempelvis arak på arabisk, raki på tyrkisk, ouzo på græsk, alle meget lig den franske version pastis.
 
Meze er stadig en kendt og elsket madkultur i mange af landene omkring Middelhavet. Området strækker sig helt fra Balkanlandene til store dele af Mellemøsten og de arabiske lande.Forfatteren Rukiye Benli er af tyrkisk afstamning og har skrevet denne indbydende og super spændende bog, der indeholder en lang række af de allermest populære opskrifter fra området. Mine varmeste anbefalinger.
Du kan læse mere og købe Mezze HER
 
 

Bagte auberginer

Bagte auberginer
 

Denne opskrift på fyldte auberginer stammer fra bogen Meze. Forfatteren Rukiye Benli er af tyrkisk afstamning og fortæller, at det tyrkiske navn for denne ret betyder “imamen besvimede”. Efter sigende skulle en imams nygifte kone have lavet denne aubergine ret til sin mand og have brugt helt abnorme mængder af olivenolie til retten. Så meget, at imamen besvimede blot ved tanken om, hvad det måtte have kostet af dyrebare dråber olivenolie. Men godt smager den. Meze er stadig en kendt og elsket madkultur i mange af landene omkring Middelhavet. Området strækker sig helt fra Balkanlandene til store dele af Mellemøsten og de arabiske lande. Du kan læse mere om Rukiye Benli’s smukke bog Mezze HER
Du kan finde opskriften på disse lækre Fyldte auberginer her 

Fyldte auberginer

 
 
 

Foredrag om Sukkersmarte børn med Anette Sams

 
Anette Sams


Anette Sams er forsker og forfatter til to suveræne bøger, nemlig Sandheden om sukker og Sukkersmarte børn. Anettes drøm er, at vores børn og børnebørn kan vokse op som ubekymrede livsnydere, i stand til at navigere i junglen af raffinerede fødevarer, nydelsesmidler og så god og sund basiskost. Hun drømmer også om voksne, som er i stand til at videregive deres egne solide sundhedsfærdigheder til deres børn – uden løftede pegefingre og med masser af kærlig sundhedsmotivation, -inspiration og -fascination. Det er nemlig vejen til det sundhedsrobuste barn, som tror på og mestrer egen sundhed!
Med Anette Sams nye foredrag ’SukkerSmarte Børn’ vil hun derfor hjælpe alle voksne med at bygge fundamentet til et sundt liv – for sig selv og for næste generation!

Foredraget er henvendt til forældre, bedsteforældre og professionelle på børne- og sundhedsområdet, og her får du hele historien om sukker og biologi. Glæd dig!
Du kan læse mere og tilmelde dig her 

Foredrag om Sukkersmarte børn

 
 

Ha' altid en hummus klar

mellemøstlig hummus
 
Denne opskrift på den lækreste, cremede, delikate og velsmagende mellemøstlige hummus stammer fra bogen Meze. Forfatteren Rukiye Benli er af tyrkisk afstamning og bringer i bogen mange af de allermest populære opskrifter fra området. Hendes trick til denne silkebløde og delikate hummus er, at hun anvender lidt af kogevandet fra kikærterne, også kaldet aquafaba, og netop det giver den lækre og mousselignende konsistens. 
Prøv den, du finder opskriften her
 
 

Rodfrugter med hummus

Bagte rodfrugter med hummus
 
Bagte rodfrugter er noget så nemt at lave, også til flere dage ad gangen, og denne version med krydderurter og hummus passer både til lidt let aftensmad, som tilbehør til grønne frikadeller, men også som en lækker frokostret. De fleste børn kan lide bagte rodfrugter, og derfor er det en god ide at lave denne ret engang imellem, for den tilfører fibre og næring til både din og dine børns maver.

Du kan finde opskriften her
 
 

Gi' dig selv en gave til maven

Gaven til maven

Som det fremgår af artiklerne i dette nyhedsbrev, så har god mad, tilberedt af årstidens allerbedste økologiske grønsager, afgørende betydning for din sundhed - hele livet. Det har også betydning for vores livsglæde, og mange hyggestunder med familie og gode venner, foregår rundt om middagsbordet. Har du lyst til at vide mere om, hvordan du kan gi' din krop de allerbedste betingelser og den allerbedste mad, og hvordan du optimerer din sundhed ved at nære tarmbiotaen, så gi' dig selv eller en du holder af en gave. Min seneste bog Gaven til maven fortæller i letforståeligt sprog, hvorfor tarmsundhed er lig med generel sundhed, og hvordan du gennem de lækreste retter kan opnå ro i tarmene og sundhed i alle celler. Her kan du læse mere og købe Gaven til maven, der lige nu er på tilbud i Bog & Ide
Gaven til maven 
Gaven til maven
 

 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ha' det rigtig godt Anette