Vinteren og vinterferien er over os, og derfor kan du i dette nyhedsbrev finde min e-bog Hygge Godt, der er fyldt med opskrifter på hyggelige snacks og inspirerende alternativer til slik og andet sødt. Du kan downloade bogen, der normalt koster 99,-, helt gratis herunder, fordi du er trofast modtager og læser af Madforlivet nyhedsbrev.  
 
I dette nyhedsbrev sætter vi også fokus på collagen. Collagen er det stof og den lim, der holder vores muskler, ledbånd, sener, knogler og hud sunde og faste. Vi menneskers niveauer af collagen falder fra cirka 30-års alderen, og det kan derfor være en god ide at supplere med tilskud af collagen. Men markedet bugner af produkter, så hvilke skal vi vælge, og hvad siger videnskaben? Lad mig sige så meget, at hverken emballagen eller prisen altid afspejler kvaliteten. Du kan også finde opskriften på Collagen smoothie, der er min foretrukne måde at få collagenet indenbords på hver dag. 
 
Der har været en del spørgsmål om salt, saltbalance og blodtryk, og derfor finder du også en lille klumme med fup og fakta om salt, her er kvaliteten nemlig heller ikke ligegyldig. 

Vi har brug for både proteiner, sunde fedtstoffer og gode kulhydrater til hver eneste af dagens tre måltider og gerne af allerhøjeste økologiske kvalitet. Det holder blodsukkeret stabilt og tilfører kroppen de overordnede nødvendige næringsstoffer. Herunder kan du læse om de bedste kilder til kulhydrater, nemlig grønsagerne. 
 
Og så er vinderne af vores konkurrence om hvedegræssaft til en måneds forbrug samt et eksemplar af min seneste bog Gaven til maven fundet. Der er udtrukket tre heldige vindere, der hver får tilsendt præmier til en værdi a' kr. 1000,-. Læs hvem de heldige er herunder. 

Og så er der vinterferievenlige opskrifter på små hyggelige pandekager med gulerødder, hjemmelavede forårsruller, sund lasagne og skønne bananmuffins og selvfølgelig hjemmebagte fastelavnsboller, både med og uden gluten. 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette    
 
 
 

Vinterferie pandekager

 
Små pandekager med banan og gulerod
 
Små, skønne pandekager med banan og gulerødder. De er lette at lave, de er børnevenlige, og de er et hit i enhver familie. Glæd dig selv og familien med disse velsmagende og topsunde pandekager i vinterferien.  
Du finder opskriften her
Små pandekager 
 

Collagen - det nye sort

Collagen - det nye sort


Vi mennesker har et naturligt højt indhold af collagen i vores ellers vandige kroppe. Kroppens collagen tegner sig i ungdommen for cirka 33% af de proteiner, vi har i kroppen, og collagen udgør de væsentligste byggesten – eller rettere den vigtige, fibrøse lim – der er at finde i vores muskler, ledbånd, sener, knogler og hud.  

Fra cirka 30-års alderen begynder kroppens niveauer af collagen at falde. Det er veldokumenteret og delvist naturligt, men kan også skyldes, at vi i dag har fået for vane at skære alle collagenrige dele af råvarerne fra og smide dem ud. Det er for eksempel fiskeskindet, svinehuden, knogler fra dyr eller skallerne fra skaldyr. Derfor oplever mange, at et dagligt kosttilskud af collagen kan hjælpe dem med at bibeholde en smuk og fast hud.

Et randomiseret, placebokontrolleret studie fra 2019 underbygger dette. Deltagerne blev opdelt i to grupper, hvor halvdelen igennem 12 uger fik 10 gram collagen i kombination med acerola juice, indeholdende C vitamin, E vitamin, zink og biotin. Den anden halvdel fik en placebo drik. Studiet underbygger, at tilskud af collagen er i stand til at genoprette hudens hydrering, elasticitet og tæthed efter tre måneders brug. Undersøgelsen underbygger også resultaterne fra tidligere forskningsresultater. De deltagere i studiet, der indtog collagen, fandt også selv, at deres hud så bedre ud og var glattere og smukkere efter 3 måneders indtag af collagen.  

Nogle oplever hurtigere effekt end efter 12 uger, det er individuelt. Generelt kan siges, at et indtag på 5-10 gram collagen dagligt er optimalt for de fleste – det svarer til 1-2 spsk. Du skal ikke indtage højere dosis, men for nogle kan 5 g være lige så effektivt som 10 g. Det afhænger af alder, vægt og hudstruktur.
Du kan købe collagen HER
og læse artiklen her
Collagen - det nye sort

 
 

Den bedste collagen

Collagen
 

Der er stor forskel på kvaliteten af de collagen produkter, der udbydes på det danske marked. Mange collagentilskud pakkes ind i smukke emballager og er dyre. Sådan behøver det ikke at være, men også mange billige tilskud er "fortyndet", så pris og kvalitet hænger ikke altid sammen. Der er mange penge i skønhed, og også her kan det betale sig at være den opmærksomme og vågne forbruger. Jeg har afprøvet og undersøgt en række produkter og fundet min favorit. 

Proteinerne i collagen er sammensat af en række aminosyrer, der er helt afgørende for strukturen og effekten af collagenet. De to mest almindelige collagenkilder stammer fra kvæg (bovine) eller fisk (marine). De adskiller sig særligt på to punkter. Collagen fra fisk indeholder 7 ud af otte essentielle aminosyrer og optages cirka 1½ gang bedre end collagen fra kvæg. Når fiskene fanges og behandles skånsomt, aå er denne form også mindre miljøbelastende end den bovine fra kvæg.

Der findes 29 forskellige typer collagen i kroppen, men den mest fremherskende er type 1, der udgør ca. 80% af kroppens samlede collagen. Collagen fra fisk består 100% af type 1 collagen samt aminosyrerne prolin og hydroxyprolin, der øger kroppens muligheder for at anvende det. Bovint collagen fra kvæg består af en blanding af type 1 og 3.

Ligesom vi i fordøjelsen nedbryder proteinkæder til enkeltaminosyrer for at kroppen kan optage og anvende dem, så hydroliseres kosttilskud af collagen netop af denne årsag. Denne proces sikrer, at aminosyrerne lettere kan optages og anvendes af kroppens celler. 

Jeg har undersøgt en række produkter, og mit personlige valg er faldet på Marine collagen fra Plent. Det er effektivt, rent, letoptageligt og billigt.
Du kan købe Marine collagen HER
Du kan læse mere her
Madforlivet afprøver collagen
 

 
 

Collagen smoothie

Collagen smoothie

Jeg plejer at blande mit Marine collagen pulver i en lækker smoothie, fyldt med C vitamin. Du smager det ikke, og kombinationen af C vitaminrige bær og frugt sammen med collagen, giver et optimalt resultat, da collagen virker bedre i samarbejde med C vitaminer og antioxidanter. 
Du kan finde opskriften her Collagen smoothie
Du kan læse mere om Marine collagen HER

Collagen smoothie
 

Hygge godt til ferien

 
 Hygge Godt
 
 
Hent masser af inspiration til sundt og lækkert slik og Hygge Godt til vinterferien helt GRATIS i min e-bog
Hygge Godt 
 
 

Fantastiske fastelavnsboller

 
Fantastiske fastelavnsboller

 

Du kan finde opskrifter på de skønneste fastelavnsboller, med eller uden gluten lige her
Fantastiske fastelavnsboller

 
 

Grønsager - gode kulhydrater

Grønsager er de bedste kulhydrater


Grønsager er fantastiske. Kulhydrater fra grønsager er næringsrige, de smager godt, de indeholder næsten ingen kalorier, og som det allerbedste, så findes der masser af fibre i grønsager. 
Fibre er afgørende næring for den vigtige tarmbiota, og fibre binder blandt andet brugt kolesterol til sig i tarmen og transporterer det ud af kroppen. Læs hele artiklen her
Kulhydrater - de bedste er grønsager

 
 

Grønsagslasagne

Grønsagslasagne
 
Glæd dig selv og familien med denne skønne grønsagslasagne. Den smager, er et hit, og du kan roligt lave dobbeltportion, så I har til to dage. Grønsagslasagnen er glutenfri, fiberrig og super sund, og den er populær både blandt børn og voksne. Den kan varmt anbefales.  Selvom den måske tager en halv time at lave, så inddrag evt. børnene, for den smager bare suverænt. 
Du finder opskriften her
 
 
 

De heldige vindere i konkurrencen er udtrukket...

 
 
TAK for jeres store deltagelse i konkurrencen om Hvedegræssaft til en måneds forbrug samt et eksemplar af min seneste bog Gaven til maven. Vinderne er nu udtrukket, og stort til lykke til de heldige, der alle har fået direkte besked. Det er med stor glæde, at vi kan sende præmierne til:
 
Rikke Michelsen, Charlottenlund,
Sanne Toftegaard Søderberg, Esbjerg
og
Anne Engkebølle, Holbæk
 
 
Du kan også læse om den seneste nye og vigtige forskning og få mange velsmagende redskaber til en bedre fordøjelse i min bog Gaven til maven

Du kan også gøre brug af tilbuddet på hvedegræssaft, hvor du ved køb til 1 måned, får hele 2 uger gratis med. Gør brug af tilbuddet ved at anføre koden "HVEDEGRAES" lige før betaling HER
 
 
 

Chia banan muffins

Bananmuffins med chiafrø
 

Fordelene ved chiafrø er mange. De er glutenfri, næringsrige og du kan købe dem økologisk, ofte importeret fra Mexico. De små frø indeholder alle essentielle aminosyrer, lidt ligesom hampefrø gør det. De indeholder også de essentielle fedtsyrer omega 3 og omega 6, ligesom chiafrø er rige på calcium, kalium, bor, jern og en lang række beskyttende antioxidanter. Faktisk er indholdet af antioxidanter i chiafrø over dobbelt så højt som i blåbær, så det er på alle måder et super nærende lille frø.

Chiafrø er også fiberrige, du behøver ikke at kværne eller blende dem for at kunne optage frøenes sunde næringsstoffer, hvilket gør dem lette at anvende. Det kan anbefales altid at købe økologiske chiafrø, for de konventionelle indeholder et højt niveau af pesticidrester.

Disse chia muffins med banan er derfor ikke bare sunde og mættende, de smager også fantastisk dejligt. De er glutenfri, lette at bage og egner sig til såvel eftermiddagshygge som til madpakken.

Du kan finde opskriften her 
Chia muffins med banan

 
 

Salt er ikke bare salt

Værd at vide om salt
 

Salt er livsvigtigt for os mennesker, da det indgår i mange vitale kropslige processer og balancer. Vi har behov for at spise mindst fem gram salt hver dag, og det blot for at vedligeholde niveauerne. Fem gram svarer nemlig til den mængde salt, som vi gennemsnitligt udskiller dagligt via sved og urin. Uden salt kan vi ikke danne mavesyre, vi dehydrerer, ligesom blodtrykket og vores muskler påvirkes. Salt har sammen med vand stor betydning for hjerterytmen, blodtrykket, udskillelsen af affaldsstoffer, syrebasebalancen og musklernes funktionsevne.

Salt er således livsvigtigt, og måske husker du, hvordan Gandhi demonstrerede dette ved at vandre ud til havet for at udvinde salt. På den tid forsøgte briterne at tage monopol på salt i Indien, så inderne var tvunget til at købe det af briterne. 

Men i vore dage er salt ikke bare salt. Udbuddet af salt strækker sig fra næringsdrænet industrisalt til mineralrigt Himalayasalt. Det er værd at vide lidt om salt, for det er slet ikke ligegyldigt, hvilken type salt du vælger at spise hver dag.
Læs mere her
Værd at vide om salt

 
 

Prøv sunde forårsruller

Sunde forårsruller
 
Forårsruller med grønsager og valnøddefyld smager helt fantastisk godt. Forårsrullerne med valnøddefyld er vegetariske, fyldt med grønsager og “kødet” består af valnødder, miso og soltørrede tomater- Du kan glæde dig, for kombinationen er en velsmagende, krydret og fyldig forårsrulle. Forårsrullerne kan tage lidt tid at tilberede, men de er hele indsatsen værd, så lav endelig rigeligt. Du kan lave glutenfri versioner med rispapirdej, men der kræves lidt fingerfærdighed og hurtighed, for rispapir er mere skrøbeligt end forårsrulledej. Se her 
Sunde forårsruller 
 
 

Lav collagenrig Bone broth

Bone broth
 

Bone Broth er en traditionel broth, usædvanlig rig på protein, collagen og en fantastisk god kilde til mineraler. I Bone Broth finder du næringsstoffer og collagen fra blandt andet kyllingens knogler, der optages i brothen, fordi den koger så længe. Et af de særligt vitale næringsstoffer kaldes glycin, og indgår i dannelsen af hæmoglobin, galdesalte og enzymer. Bone broth er også rig på collagen og samtidig understøtter suppen kroppens afgiftningsprocesser. Du kan med fordel lave en portion Bone Broth, så du har til mange dage. 
Du kan finde opskriften her
Collagenrig Bone broth

 
 
Gaven til maven
 
Jeg vil ønske dig og dine kære en skøn tid, forhåbentlig med chancer for ture i naturen og masser af hygge. Personligt er jeg så heldig at skulle være sammen med mine børnebørn i næste uge, og derfor bliver nyhedsbrevet i næste uge nok en anelse kortere :-). 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ønsker dig en dejlig vinterferie Anette