I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev sætter vi fokus på tarmbiotaen, der er betegnelsen for de cirka to kilo mikroorganismer i tarmen, der har virkelig stor betydning for, om vi udvikler sundhed eller sygdom. Det står sløjt til med antallet, variationen og kvaliteten af vores tarmbiota her i Danmark. Det kunne vi godt gøre noget aktivt ved, for de fleste dårligdomme har faktisk deres oprindelse i en dårligt fungerende tarm. Du kan læse her i nyhedsbrevet, hvad du kan gøre for at optimere den, for tarmens biota dannes primært ud fra det, du spiser... og den elsker simpelthen grønsager. 
 
Den bryder sig derimod ikke meget om glutenholdig mad, fast-food og dårligt fedt, og en tarmbiota i ubalance kan potentielt skabe en del helbredsudfordringer. Muligvis kan depression også stamme fra særlige mikrober i tarmbiotaen. 
 
Du kan læse med her, hvad du kan gøre aktivt for at hjælpe tarmbiotaen godt på vej med den optimale madplan, suppleret for eksempel af jævnlige tilskud af mælkesyrebakterier. Der er netop kommet en ny, særlig variant på markedet, som blandt andet kan hjælpe mennesker med depression og mentale lidelser. Det kan du se mere om herunder.  
 
Du får sædvanen tro en række opskrifter på Broccoli pizza, Tarm Booster smoothie, skøn grønkålssalat med rødløg og de lækreste kokosmuffins, du kan forestille dig.  
 
Og trods de triste nyheder her til morgen, så bliver det snart forår... 
Ha' det rigtig godt, pas på dig og dine og god læselyst 
Anette   
  
 
 
 
Den sundeste kur
 

Spis grønnere og lev længere

En helt ny undersøgelse viser, at spiser vi sundere, så kan vi forlænge vores levetid med helt op til ti år. Ved at sammenligne den optimale kost for lang levetid med den typiske vestlige kost, der for det meste indeholder store mængder forarbejdede fødevarer, rødt kød, fedtholdige mejeriprodukter, fødevarer med højt sukkerindhold, glutenholdige fødevarer samt færdigretter og dårligt fedt, fandt forskerne, at en levevis med flere grønsager, bælgfrugter (bønner, ærter og linser), havre, brune ris og nødder i kombination med lidt god ekstra jomfruolivenolie hver dag, ville kunne forlænge vores levetid. 
 
De fandt, at den optimale kostplan svarede til den, man spiser i og omkring Middelhavslandene. Sund Middelhavsmad er således udråbt til den mest effektive levevis. En Metaanalyse har desuden vist, at Middelhavskost også er den sundeste slankekur, der udover at stimulere et vægttab også øger vi menneskers generelle sundhed. Middelhavskost smager godt og er sundt, også for mennesker med hjertesygdomme, der kan forvente at leve op til syv år længere, hvis de spiser mere Middelhavsinspireret mad.

Middelhavsmad består netop af masser og masser af grønsager, bær, krydderurter, fisk, mandler og nødder, suppleret med mindst to spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske eller dunk. Det giver mæthed, vitale fibre og næringsstoffer, og er samtidig særdeles sundt. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og forarbejdede fødevarer, glutenholdige fødevarer, fast-food, raffinerede olier og margariner af enhver slags. Læs mere
Den sundeste kur

 
 
Glutenfri levevis er antiinflammatorisk
 

Pas på med glutenholdig mad

Inflammation er i dag en af de største trusler mod vores helbred. Glutenholdig mad er én af de faktorer, der for alvor kan få inflammationen til at blusse op. En glutenfri og antiinflammatorisk levevis er dermed et af dine mest virkningsfulde våben i kampen for at beskytte dit helbred og optimere din sundhed.

Høje inflammationsniveauer i kroppen har bevisligt en finger med i spillet og udviklingen af langt de fleste af de sygdomme, vi danskere lider af. De betændelseslignende tilstande er med andre ord blevet en af de største trusler mod vores helbred, og en nyere svensk undersøgelse peger på, at det i princippet kan redde vores liv at spise antiinflammatorisk. 

Noget af det, der for alvor kan sende inflammationsniveauerne i kroppen på himmelflugt, er at finde i vores kost, og én af de helt store – og desværre i denne sammenhæng oversete – syndere er glutenholdig mad. Langt flere af os end hidtil antaget ser nemlig ud til at reagere negativt på kostfibre eller komponenter i glutenholdig mad, og det er dårlige nyheder i en tid, hvor netop glutenrige fødevarer udgør en større og større del af mange danskeres kost.

Problemet med glutenholdige fødevarer er, at de i større mængder kan irritere vores immunforsvar, som igen kan reagere ved at øge graden af inflammation. I værste fald kan glutenholdig mad fremprovokere en utæt tarm; en tilstand, der ødelægger tarmens tætte panser, så ufordøjede fødefragmenter, i stedet for at ende i afføringen, kan ende i vores blodbaner, hvor de for alvor kan skabe ravage og potentielt et overaktivt immunforsvar. 
Du kan læse hele artiklen her 

Glutenfri levevis er antiinflammatorisk

 

Pssst...Køb Gaven til maven med 35% rabat - KUN i 3 dage

 
Gaven til maven
 

Vækker ovenstående din interesse, og har du endnu ikke fået købt min seneste bog Gaven til maven, så har du en uhørt god chance lige nu og de næste tre dage. Bogen har hjulpet så mange mennesker til at få en bedre fordøjelse, mindske inflammation og oppustethed samt lindre gener fra autoimmune sygdomme. Måske kan den også hjælpe dig eller en, du holder af?

Bogen, der er på 300 sider, viser den lette og velsmagende vej til mere ro i maven. Den  indeholder en teoretisk del med den seneste nye forskning samt 68 suveræne og lettilgængelige opskrifter. 
Tilbuddet her gælder fra idag torsdag den 24.februar til og med søndag den 27. februar.

Denne kode giver dig 35% rabat ved køb her af min bog Gaven til maven.

Indtast ved betaling rabatkoden GAVENTILMAVEN35
Koden gælder ikke, hvis du i forvejen er Saxo Premium-medlem, og giver ikke automatisk fri fragt.

 
 

Depression - er det tarmen?

 


Det er trist nyt, men flere og flere børn, unge og voksne får idag en diagnose på psykisk sygdom som eksempelvis angst, depression og ADHD. Hvorfor stiger antallet af psykisk syge så drastisk, en udvikling, der har været særligt fremherskende igennem de senest otte til ti år? Et bud kunne være vores levevis, for ny forskning tegner også et billede af, at tarmbiotaens konstitution samt graden af inflammation i tarm og hjerne kan spille en afgørende rolle. 

Særlige bakteriearter i tarmen kaldes idag for ”psykobiotika”. Enkelte bakteriestammer i tarmen kan ligefrem øge dannelsen af både dopamin og serotonin, stoffer der har betydning for vores humør og grad af overskud, og dermed også bakteriestammer, vi helst ikke må mangle. At der er en forbindelse imellem tarm og hjerne er uomtvisteligt, og det er en forbindelse vi alle konstant mærker. Derfor er det nærliggende at se på tarmens konstitution og finde en mulighed for at optimere tarmens biota og minimere graden af inflammation via vores valg af livsstil.

Et af de midler, du kan anvende i denne kamp, er at lave sund, grøn og nærende mad. Hvis du synes, at dit humør og din energi er i bund lidt for ofte, så kan du prøve at kigge på din mad. For meget sukker, pasta, glutenholdig mad, friturestegte retter og junkfood, fyldt med dårligt fedt, kan nemlig være skyld i et svingende humør – og i værste fald udvikling af depression.

Egentlig er det ikke ny viden, for flere studier har efterhånden vist det samme: At den mad, vi spiser, ikke blot har betydning for vores fysiske helbred, men i høj grad også for det mentale. Og at junkfood i begge henseender lever fuldstændigt op til sit navn; det er noget skrammel for kroppen og kan ændre den vigtige tarmbiota og føre til øget inflammation, nedtrykthed og sygdom. Men selvom studie på studie peger i samme retning, tøver vi med at lade den sunde mad indgå i behandlingen af depression på lige fod med medicin og terapi. Det skulle vi måske genoverveje, indtil da kan du jo prøve det af. 

Du kan læse mere her
Sund mad fremmer det gode humør 

 
 

NY Bio-Kult MIND

 
Bio-Kult Mind

Bio-Kult Mind er et helt nyt produkt, der netop er kommet på det danske marked. Det er et ret enestående probiotika præparat, der kan hjælpe mennesker med mentale udfordringer som depression, angst og stress, tilstande der ofte har følgeskab af en uafbalanceret tarmbiota. Et studie har også vist, at bakteriestammen Bacillus subtilis, som denne probiotika er rig på, havde god effekt på patienter med Parkinsons sygdom. 
 
Den tætte kommunikation imellem hjernen, tarmen og tarmbiotaen – også kendt som the gut-brain axis - arbejder ved kontinuerligt at sende signaler fra tarmen til hjernen og omvendt. Langt hovedparten af de signaler, der sendes til hjernen, kommer fra tarmen.
 
Studier peger på, at ændringer i tarmens mikrobiota, for eksempel efter indtag af fast-food, glutenholdig mad eller visse former for medicin, kan kobles sammen med tilstande som angst, depression, stress og tilbagegang i kognitive funktioner.  
 
Bio-Kult Mind er et probiotikatilskud, der er designet til målrettet at styrke tarmbiotaen og dens signaleringer til hjernen. Det har vist sig at kunne have betydning for den mentale sundhed. 
 
Kombinationen af cirka 1 milliard levende kulturer af Bacillus subtilis samt ekstrakt af vilde blåbær og vindruer har vist sig efffektiv, og ved eksempelvis let depression og angst, har jeg erfaret, at blot en måned med Bio-kult Mind med morgenmaden og Bio-Kult Boosted med aftensmaden samt en antiinflammatorisk kostplan uden sukker og glutenholdig mad, gjorde en positiv forskel for et par af mine bekendte. 
 
Spørg i din helsekostforretning efter Bio-Kult Mind, den er lige ankommet til Danmark - længe ventet. 

Du kan læse mere om probiotika HER
Klar besked om probiotika 
 
 
 

Grønkålssalat med bagte løg

 
Kålsalat med rødløg
 
 
Prøv denne skønne salat med bagte rødløg, æbler og grønkål. Den er super sund og smager fantastisk dejligt, både som selvstændig ret og som tilbehør.
 
Du kan finde opskriften her
Kålsalat med bagte rødløg 
 

Broccoli pizza

 
Broccoli pizza
 

Broccoli pizza er super lækker og sund pizza, der er velegnet til såvel aftensmad som til madpakken. Pizzaen smager virkelig godt, er glutenfri og kan serveres til både børn og voksne. Opskriften er fra Grøn Keto, se her
Broccolipizza
 
 

Tarm Booster Smoothie

 
Tarm Booster smoothie


Tarm Booster Smoothie er både børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde næringsstoffer, der er super vigtige for en sund tarmbiota. Tarm booster Smoothie kan også fryses ned og serveres som sunde ispinde. 
Du finder opskriften lige her 
Tarm Booster Smoothie

Skønne, lækre kokosmuffins

 
Kokos muffins
 
Kokosmuffins – opskrift på de bedste kokosmuffins. Disse kokosmuffins er med lime, de er velegnede til weekend morgener eller en hyggestund, og de smager helt fantastisk godt. De er glutenfri og susende lette at bage.
Du finder opskriften her
 
 
 
 
 
Der er kommet SÅ mange spændende nye forskningsresultater og bøger, der i højere og højere grad viser os nye veje til et langt liv i sundhed og glæde. Mit mål er at formidle så mange af de allerbedste og fineste studier videre til dig på et letforståelig og brugbar måde. Derfor er mange af mine artikler og bøger ofte  garneret med opskrifter, der gerne skulle gøre det let at efterleve forskernes studier. 
 
Skulle du have lyst til at følge med i mine skriverier, rejser og i tilblivelsen af nye retter og hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Du er også altid velkommen på min hjemmeside, hvor du kan søge i mere end 1600 artikler og opskrifter Madforlivet 
Ha' det rigtig godt Anette