I denne uge har vi fokus på kål, og jeg er så heldig, stadig at have lidt grønkål tilbage i haven. Kål er bare så super sunde, primært fordi de er fyldt med vitaminer, flavonoider, andre plantenæringsstoffer og ikke mindst masser af sunde fibre. Mange typer kål kan hjælpe kroppen til afgiftning og kan forebygge sygdom. Kål tilfører også vigtige fibre til tarmens mikrobiota, og det kan have betydning - ikke alene for din tarmsundhed - men også for indsulinfølsomhed og vægt. Glem alt om barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Kål fortjener mere, og du fortjener allermest i form af de skønneste opskrifter på kål i alle varianter som boller, pizzaer og middagsretter. Jo mere kål, du får på menuen, des mere jubler din fordøjelse, og jo hurtigere bliver du mæt. Fibre fra kål har også den ganske praktiske egenskab, at de binder brugt kolesterol og brugte østrogener til sig og transporterer dem ud af kroppen. Udskilles de ikke, kan de potentielt forårsage ballade i kroppens indre biokemi. Derfor vil jeg i godt selskab med Anette Sams og Jane Faerber i dette nyhedsbrev forsøge at inspirere dig til at spise meget mere kål. 

De to vidende og erfarne kvinder har nemlig skrevet en helt ny bog om de allerbedste kilder til kulhydrater, nemlig kålhydraterne. Du kan læse mere om bogen herunder og ligeledes finde et par opskrifter med kål i alle varianter, for eksempel Broccoli boller, Kålpizza med burrata, kålwraps og så lige nogle Peanut butter cookies, der bare smager og er helt uden gluten. 
 
Og så er der to spritnye nyheder: Sundhedsstyrelsen har sænket deres anbefalinger for indtag af alkohol til 10-4, og unge under 18 år frarådes helt at drikke alkohol. Og så har Schweiz fordoblet deres officielle anbefalinger for D vitamintilskud til alle voksne schweizere. Vi kunne også herhjemme i vintermørke Danmark med stor sundhedsfordel opprioritere det vigtige, immunmodulerende vitamin, der har så stor betydning for vores generelle sundhed og immunforsvars evne til at beskytte os mod sygdom. Du kan læse mere i dette nyhedsrbev.
 
God fornøjelse og læselyst og jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge...
Anette    
 
 
 

Grønne glutenfri kålwraps med laks og avocado

 
Grønne, glutenfri wraps
 
Skønne, grønne pandekagewraps med laks og avocado. De er lette at lave, de smager fantastisk, og kan serveres som aftensmad, tages med i frokostmadpakken eller på tur. Glæd dig selv og familien med disse velsmagende og topsunde madpandekager.
Du finder opskriften her
Grønne, glutenfri kålwraps 

 

Kålhydrater

Kålhydrater


Anette Sams er aktuel med en ny bog med titlen Kålhydrater - gør kål på overvægt, insulinresistens og sukkertrang. Hun skriver sådan her:

”Hvis jeg som ung forsker i medicinalindustrien havde opfundet og patenteret et lægemiddel, der kunne det samme som et halvt kilo kål om dagen, ville jeg have været mangemillionær. For medicinen ville have været en blockbuster og lægernes foretrukne behandling af rigtig mange moderne sygdomme.

Desværre for mig er det ikke muligt at tage patent på kål, og det er samtidig alt for naturligt og uraffineret til at komme i selskab med Coca-Colas pipeline af popularitets- og performance-fremmende læskedrikke, Apple Watch, der tracker din sundhed 24-7-365, eller de revolutionerende lægemidler, der skaffer dig et stabilt blodsukker og et vedvarende vægttab gennem en ubetydelig ugentlig injektion. Men en ting er alligevel sikkert: Der er fremtid i kål. En god fremtid for din sundhed, for folkesundheden, for jordkloden – og ikke mindst for dine sansers tilfredsstillelse.

At jeg kalder det kålhydrater, er selvfølgelig et sjovt ordspil på kulhydrater. Men det er samtidig meget alvorlig ment, for kulhydraterne har i de seneste år fået et simplificeret mærkat som ’den nye skurk’, når det gælder overvægt. Den plettede straffeattest er på sin plads, når det handler om overfloden af raffineret sukker og mel, der indgår i de fleste danskeres hverdagskost. Simple kulhydrater, der nærmest ingen fordøjelse kræver, før de næsten uden varsel ankommer til blodbanen. For kulhydraterne i uforarbejdede grøntsager, er virkeligheden en helt anden. Her kommer kulhydraterne ind i billedet som de kulhydrater, der sidder i den plantestruktur, de oprindelig kom fra. For din sundhed handler nemlig ikke kun om selve kulhydratmolekylerne. Det handler langt mere om, hvad det kræver af vores fordøjelsessystem at nå frem til kulhydraterne og nedbryde dem til sukkermolekyler, og om, hvilke biologiske nøgleprocesser der bliver sat i gang under fordøjelsen.

I dag ved vi, at fordøjelse både handler om det, vores fordøjelsessystem gør ved maden, og om det, maden og fordøjelsen samtidig gør ved vores biologi.Når du har læst den første
del af min nye bog Kålhydrater, vil du vide, at fordøjelsen har vigtigere formål end bare at sikre optaget af næringsstoffer. Og i netop den forståelse åbner der sig en livsforandrende biologisk logik og helt nye sundhedsmuligheder. Kålhydrater - Gør kål på overvægt, insulinresistens og sukkertrang." 
Du kan læse mere og købe bogen her
Kålhydrater  

 

 
 

Kål og kalorier

Kål og kalorier
 

Har du et ønske om at tabe dig og blive sundere, så bør du starte med at sende dine tarme en kærlig tanke. Deres velbefindende er nemlig helt afgørende for dit. Forkæler du dem med masser af kål, grønsager og andre uraffinerede og uforarbejdede råvarer, så vil de takke dig. Blandt andet ved at spise nogle af de kalorier, der ellers ville have sat sig som fedt på dine sideben. Og ja, du læste rigtigt. Dine valg af råvarer har betydning for, om du taber dig effektivt.

Det er nemlig ikke kun mængden af kalorier, der afgør, om du tager på eller ej. Langt større rolle spiller det, hvordan du komponerer din mad og optager de kalorier, du spiser. Kvaliteten og strukturen af den mad, du spiser, har en større indflydelse på både vægten og sundheden end antallet af kalorier. Her spiller dine tarmes velbefindende en væsentlig rolle, for fodrer du dem med gode økologiske og uforarbejdede råvarer, som de elsker, så vil de hjælpe dig ved at fordøje en stor del af de kalorier du spiser mere effektivt.  

Vores tarmbiota interagerer med resten af kroppen og har stor indflydelse på både vores hormon-, nerve- og immunsystem. Der er derfor al mulig grund til at forkæle indbyggerne; nemlig de mange millioner af bakterier og mikrober, der i døgndrift arbejder for vores sundhed. Disse trives allerbedst med gode, uforarbejdede råvarer som grønsager, bær, bælgfrugter, frø og velsyrnet yoghurt. Især grove grønsager som for eksempel kål hører til tarmbakteriernes livretter, men også gerne de fermenterede. Alle disse tarmvenlige fødevarer øger forbrændingen og omsættes til energi i stedet for til deller på sidebenene. Samtidig stimulerer de smagsløgene og giver dig bedre fornemmelse af mæthed. Og som en ekstra bonus får du en lang række vigtige vitaminer og fedtsyrer med i købet.

Når du forkæler dine tarme med uraffinerede, uforarbejdede fødevarer belønner de dig ved at danne tarmhormoner, som fjerne overskydende sukker hurtigere og bedre fra dit blod. Med andre ord øger en grønsags rig mad også din insulinfølsomhed, modsat eksempelvis hvede, raffinerede kulhydrater som hvidt brød og pasta, sodavand og sukker, som ofte er som gift for insulinfølsomheden. Netop følsomheden overfor insulin er et af dine allervigtigste våben, når det kommer til at regulere appetit, forbrænde fedt og tabe dig effektivt. Cellernes evne til at omdanne sukkerstofferne til energi nedsættes ved lav insulinrespons, og det fører til både træthed, inflammation og ikke mindst øget deponering af fedt og en nedsat evne til at tabe sig igen.
Du kan læse hele artiklen her
Forkæl dine tarme og tab dig

 
 

Ny bog Kålhydrater

Kålhydrater

Der er ikke ret meget negativt at sige om kål, faktisk nærmest intet. Kål er simpelthen de bedste og sundeste kulhydrater, du kan spise, heraf den geniale titel på denne nye bog; Kålhydrater. 

Kål indeholder et væld af virksomme plantenæringsstoffer, der giver sundhed, farve, duft og smag. De er også rige på vitaminer, mineraler og fibre, og så indeholder de næsten ingen kalorier. Så man kan spørge sig selv: what's not to like?
 
De to forfattere Anette Sams og Jane Faerber har da også i deres nye bog Kålhydrater sat sig for at inspirere os allesammen til at spise meget mere kål. Anette forklarer i første del af bogen, hvorfor kål har så sund en indvirkning på menneskekroppen. Hun supplerer med det fascinerende eksempel, at du kan spise 1,9 kilo spidskål, 2,1 kilo blomkål eller 1,4 kilo broccoli og få blot 500 kalorier indenbords. Anette fortæller også, hvordan indtag af kål kan øge insulinfølsomheden og dermed fremme hormonelle signalleringsprocesser, der bevirker, at kroppen hurtigere får transporteret sukkerstofferne fra blodet og ind i cellerne, så de ikke deponeres som fedt på mave og sideben. Anette skriver: "Vil du ud af tornadoen, skal du ikke fæste lid til en blodprøve. I stedet skal du pakke tasken og gøre klar til ’mission kompromisløs blodsukkerstabil’, hvor du lever som en person, der vil genetablere sin insulinfølsomhed. Det er en gratis og risikofri ’behandling’ – i meget store anførselstegn – som hjælper insulinresistente og mange andre."
 
Bogens anden del består af opskrifter, som kan inspirere dig til retter med kål. Glem alt om farmors gennemkogte brunkål eller udkogte blomkål. Her finder du nytænkte og sjove opskrifter med spændende krydderier og ingredienser. Du kan prøve et par af dem her i nyhedsbrevet. Det er til orientering IKKE rene kål- eller grønsagsopskrifter, du finder i denne bog. Der er kød, tun, laks eller andre animalske proteiner i stort set alle opskrifterne, hvilket måske kan undre lidt, for det er sjældent kød, fisk og fjerkræ vi har udfordringer med at få tilstrækkeligt af. Men måske kan det være til glæde - måske ovenikøbet til lettelse og hjælp - for mange, der netop ønsker opskrifter på blodsukkerstabiliserende måltider med såvel kålhydrater, gode fedtsyrer og proteiner. Spiser du ikke kød, laks eller tun, så er det enkelt at udskifte disse råvarer med bælgfrugter i form af grønne frikadeller, linsepostej eller selleribøffer, her kan du som vanligt finde opskrifterne på Madforlivet.com.  

Bogen er GOD at blive klog af, rigtig god endda, for det er vigtig viden, der vil kunne hjælpe de rigtig mange danskere, der lider af insulinresistens, type 2-diabetes eller overvægt. Der er håb forude, og det er ikke uoverkommeligt, Kålhydrater viser dig vejen. Du kan købe bogen her Kålhydrater 

 

Broccoli boller

 
Broccoli boller
 
Skønne, lækre og lette broccoli boller, der er nemme at bage, og susende gode til morgenmaden eller madpakkerne. Bollerne er glutenfri og antiinflammatorsike og opskriften stammer fra bogen Kålhydrater. 
Du kan finde opskriften her
 
 
 

Kålpizza med burrata

 
Kålpizza


Kålpizza med burrata, parmaskinke og rucola er en lækker, let og delikat spise. Den vil kunne glæde hele familien. Den er let at tilberede, fiberrig og glutenfri. Opskriften er fra Kålhydrater. Du kan læse omtalen af bogen herover. 
Du kan finde opskriften her
Kålpizza med burrata

 

 
 

Peanut cookies - glutenfri

Peanut cookies


Peanut cookies er en opskrift, der er udviklet af min dejlige medforfatter til Den glutenfri kogebog Lone Bang. Og lad mig sige det med det samme, de er helt helt suveræne. Peanut cookies er lette at bage, de er glutenfrie og mælkefrie, og så smager de fantastisk godt. De kan holde sig i et par uger i en kagedåse - hvis de altså får lov :-).
Du kan finde opskriften her 
Peanut cookies

 
 

Nye anbefalinger om alkohol

nye alkoholregler
 
Sundhedsstyrelsen er kommet med nye, skærpede alkoholanbefalinger til os danskere. De tidligere syv ugentlige genstande for kvinder og 14 for mænd er ændret til 10-4. Nu skelnes der ikke, om man er mand eller kvinde, men de nye anbefalinger lyder: Maximalt 10 genstande om ugen og max 4 genstande på en gang. Børn og unge under 18 år skal helt holde sig fra at drikke alkohol. 
Du kan læse mere HER
 
 
 
 

Schweiz hæver anbefalingerne for D vitamintilskud

 
Schweiz hæver D vitaminanbefalingerne

Schweiz har hævet anbefalingerne for det daglige indtag af D vitamintilskud til landets ældre beboere over 65 år. Vejledningen hæver anbefalet daglig dosis fra 400 IU til 800 IU, altså en fordobling.

Rådene er indført i overensstemmelse med anbefalingerne fra International Alliance of Dietary and Food Supplement Associations (IADSA), hvis ‘Mind the Gap’ kampagne fremmer fordelene ved kosttilskud, i særlig grad til ældre. Schweiz’ føderale fødevaresikkerheds- og veterinærkontor har udgivet en informationsfolder, der uddyber betydningen af vitamin- og mineraltilskud, og i dette tilfælde i særlig grad betydningen af tilstrækkelige D vitaminniveauer. Folderen betoner, udover ekstra tilskud af D-vitamin til ældre, at vitaminet kan afhjælpe og lindre en række af de sundhedsproblemer, der er forbundet med det at blive ældre, men også betydningen af regelmæssig udendørs motion og det vigtige i at få naturligt sollys hver dag.

D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen. Det beskytter os mod en række sygdomme. Vi danner ikke D vitamin om vinteren, hvor solen er sparsom og står lavt, men alligevel får vi i Danmark ingen reel information om, hvor væsentligt det er, at vi har tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer hele året. Vores D vitaminniveauer i blodet skal ligge på 70-100 nmol/l, og det er individuelt, hvilke doser du har behov for, for at ligge der – året rundt.

Vi ved, at det forholder sig sådan, at D vitamin kan beskytte os et pænt stykke ad vejen mod smitte og sygdomme. Vi ved også, at mange danskeres D vitaminniveauer ofte er alt for lave om vinteren. Derfor kan det undre, at den danske Sundhedsstyrelse og Fødevarestyrelse ikke har større fokus på D vitamin. Det er billigt at måle og producere, og man kunne sagtens have iværksat et forebyggelsesprogram for længe siden, og rutinemæssigt have analyseret D vitaminniveauerne blandt de mange danskere , der er i risiko for mangel samt blandt landets mage ældre. Alle dem, der så ligger lavt, kan blive anbefalet tilskud af D3 vitamin. Det ville formodentlig, udover store besparelser i sundhedsvæsenet, også kunne forebygge mange menneskers sygdomme. I stedet har man valgt at instruere vores praktiserende læger om ikke at måle deres patienters D vitamin niveauer?

Fokus på tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler, herunder også D vitamin, blandt landets ældre, lader meget tilbage at ønske. Der er plads til forbedringer, meget endda, for såvel doser som kvaliteter og former af de tilskud, som nogle ældre får, findes idag i langt bedre og lettere optagelige former. Vi er blevet klogere på vitaminer og mineralers betydning for indre sundhed og balance, ligesom formerne, om de er uorganiske, organiske eller organisk bundne, har voldsom stor betydning for, hvor effektivt de optages af kroppens celler. Derfor trænger vi til nye anbefalinger, både når det gælder D vitamin, men sørme også ifht calcium, magnesium, selen og mange andre af de livsvigtige mikronæringsstoffer. Hvad mon afholder vores styrelser, dokumentationen er vægtig?

Her kan du læse hele artiklen
D vitaminanbefalinger –
Schweiz hæver dosisvejledning for D vitamin

 

 
 
Gaven til maven
 Foto: Claus Dalby
Kan I mærke det og høre det? Foråret er på vej, solsorten synger, og de tidlige forårsblomster pibler frem. Lad os glædes over det i denne tid, hvor sammenhold, hjælp til de krigsramte og fortvivlelse over nogle menneskers ondskab ellers fylder. 
 
Skulle du have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Pas på dig og dine Anette