Oplever du også et overaktivt immunforsvar og forskelligartede symptomer? Måske kan det hænge sammen med din tarm og måske høj grad af inflammation? Jeg har valgt at fokusere på en af de hyppigste former blandt de autoimmune sygdomme, nemlig leddegigt, og du kan herunder læse en række enkle forslag, som du kan prøve af. Du kan i den forbindelse også købe min e-bog Antiinflammatorisk MADPLAN til KUN 20,- mod normalt kr. 99,- med denne udgave af nyhedsbrevet. Den gør det let at komme igang og indeholder såvel viden som skønne antiinflammatoriske opskrifter til 14 dage.  
 
Vi lever i en urolig tid, og vores tanker, de øgede krav til os allesammen samt de mange uvisheder omkring os, påvirker os både mentalt, men også fysisk. Måske mere end vi lige tror. Daglig meditation på bare 12-15 minutter kan hjælpe dig, din hjerne og dit system, det viser forskning fra Harvard University. Jeg mediterer ofte, og det hjælper mig med at finde ro og overensstemmelse. Måske har du også lyst til at prøve? Læs mere om virkningen af meditiation herunder. 
 
Måske har du også lyst til et lille eventyr? Så kan du nu tage med på skønne rejser med dine veninder med det helt nye koncept  Ladies Only - Boutique Travel. Jeg var så heldig at være med på testrejsen i september 21, og det var en helt, helt forrygende tur. Du er inviteret til lanceringsaften hos Discovery Travel i Hellerup den 31. marts kl 17,30. Men skynd dig at melde dig til, der er begrænset antal pladser. Læs mere om konceptet nederst i dette nyhedsbrev. 

Sædvanen tro finder du også en masse lækre opskrifter på blandt andet Bær smoothie, Bone broth, Chili sin carne, Ramsløg pesto, Broccolisalat med gulerodsdressing og de skønneste antiinflammatoriske boller, bagt med blomkål. 
 
Jeg ønsker dig god læselyst og en rigtig god uge
Anette    
 
 
 

Tid til ramsløg pesto? klik på billedet for opskrift

Ramsløg pesto
 
 

Gigt, tarmbiota og utæt tarm

 
Hvorfor får nogle mennesker gigt?
 

Hver ottende dansker har gigt. Sygdommen indtager dermed en kedelig plads blandt de mest udbredte sygdomme i Danmark. Fælles for de mere end 200 forskellige gigtdiagnoser er en høj grad af inflammation i kroppen. Gigt rammer knogler, muskler, sener og led, og kommer som oftest til udtryk som smerter, træthed, stive led og nedsat funktionsevne. Flere gigtsygdomme er autoimmune, det vil sige, at et overaktivt immunforsvar fejlagtigt angriber raske celler. Det skaber irritation, øger graden af inflammation i leddene, der som konsekvens hæver, rødmer og smerter. Leddegigt, lupus og psoriasisgigt er alle eksempler på autoimmune gigtsygdomme.

Man ved endnu ikke med sikkerhed, hvad der får immunforsvaret til at angribe kroppens eget væv, så man udvikler gigt eller andre autoimmune sygdomme. En vis grad af arvelighed er involveret, men vores levevis og valg af mad spiller også en rolle. Autoimmune sygdomme kan hænge sammen med en uafbalanceret tarmbiota, dårlig fordøjelse og en utæt tarm. Fænomenet ”utæt tarm” er en tilstand, hvor uønskede elementer fra maden - fx. ufordøjede proteinkæder - toksiner og skadelige mikroorganismer får uhindret adgang til blodbanerne, hvor de normalt ikke har noget at gøre. Det kan sætte vores immunforsvar i oprør, irritere og forvirre. Det kan i værste fald føre til et overaktivt immunforsvar og autoimmune sygdomme.

Forskning antyder, at bl.a. glutenholdig mad kan være en af årsagerne til, at vi udvikler utæt tarm. Glutenholdig mad indeholder fibre, der kan ændre den vigtige tarmbiota, ligesom glutenproteinet i sig selv indeholder proteinet gliadin, som kan øge dannelsen af stoffet zonulin i tarmen. Zonulin er netop kendt for at være i stand til at ødelægge de tætte bindinger i vores tarmslimhinde og dermed give uønskede og ufordøjede aminosyrekæder adgang til blodbanerne. Det aktiverer immunforsvaret og kan føre til autoimmune reaktioner. Der er i undersøgelser fundet unormalt høje niveauer af stoffet zonulin blandt personer med leddegigt.

Et andet forhold, der med sikkerhed kan øge inflammationsgraden i kroppen, er forholdet mellem vores indtag af henholdsvis omega 3 og omega 6 fedtsyrer. Mange omega 6-fedtsyrer fremmer graden af inflammation i kroppens væv, og dermed også risikoen for udvikling af gigt. Omega 6 findes i raffinerede planteolier, flydende margariner, færdigretter, kød, kødpålæg og komælksprodukter. Omega 3-fedtsyrerne har derimod en beroligende effekt, styrker immunforsvaret og dæmper inflammation. De gode fedtsyrer får du blandt andet fra hørfrø, hampefrø, plankton eller i fede fisk som ansjoser, sardiner eller i økologiske laks og ørreder.

Ønsker du at hjælpe dit immunforsvar og tarmsystem til bedre sundhed, kan du med fordel reducere dit indtag af glutenholdig mad, komælksprodukter, alkohol, sukker, antibiotika og kemiske tilsætningsstoffer. Sørg i stedet for at spise grønt og økologisk og suppler den gode mad med food state vitaminer og mineraler, ekstra D3-vitamin samt en god omega 3-olie, eksempelvis fra plankton - Nordfolk omega 3. Suppler også gerne med et tilskud af mælkesyrekulturer som for eksempel Bio-Kult Boosted eller Udo’s Probiotic Super 8. Sørg desuden for daglig motion og undgå rygning.
Du kan læse hele artiklen her
Hvorfor får nogle mennesker gigt?

 

 
 

Polyfilla til din tarmslimhinde

 
Polyfilla til din tarmslimhinde


Lider du af utæt tarm, så er det heldigvis muligt ret hurtigt at få gjort tarmen tæt igen. Vores utroligt vigtige tarmslimhinde, der bredt ud, udgør et betragteligt areal, den gendannes cirka hver femte dag. Tilbyder du den de rette betingelser, så kan du på forholdsvis kort tid genetablere en sund og velfungerende tarmslimhinde. 

Følg de fem gode råd i artiklen her til højre og suppler eventuelt med flg.:

  • Bone Broth - drik eller suppler din mad med en kop Bone Broth hver dag. Det er en fantastisk god, collagenrig og helende suppe, der også er fænomonal for tarmslimhindens konstitution. Du kan finde opskriften her, men har du ikke mod på selv at lave det, så kan det købes færdigt og økologisk i helsekosten eller her

  • Collagen - indtag 5-10 g Marine collagen hver dag, det hjælper på både hud, led og tarmslimhinde og gi'r kroppen de fornødne byggesten, også til opheling af en permeabel tarm. Jeg har afprøvet forskellige, og se min personlige favorit her 

  • Suppler med tilskud af probiotika, eksempelvis Udo's probiotika super 8 eller Bio-Kult Boosted. En kapsel dagligt sammen med et måltid. 

Du kan læse hele artiklen her
Kan utæt tarm fremprovokere autoimmune sygdomme?

 
 

Gode råd mod autoimmune s

 
Bone broth
 
Det mest effektive er, i kombination med andre tarmplejende tiltag, at forsøge sig med kostændringer. Der kan anbefales en antiinflammatorisk levevis samt udelukkelse af en række velkendte kostmæssige faktorer i to til tre måneder som for eksempel at undgå:
  • Glutenholdig mad
  • Komælksprodukter
  • For meget kød og kødpålæg
  • Sukker og kunstige sødemidler
  • Forarbejdede omega 6 olier samt færdigretter og fast-food
  • For megen alkohol 
Spis istedet:
  • Gluten- og mælkefrit - det er ikke vanskeligt, læs herunder hvordan
  • Grønt og antiinflammatorisk - lad halvdelen af din tallerken være grønsager
  • Blodsukkerstabiliserende ved at undgå sukker, alkohol og hvidt brød og kombiner maden ved at 
  • Sørge for protein, sundt fedt og grønsager til hvert eneste måltid
  • Suppler din gode mad med højkvalitets kosttilskud
  • Få dig rørt hver dag i 30 min.
  • Prioriter økologiske råvarer
Før kostdagbog og læg mærke til, om der er fremskridt at mærke. Efter to til tre måneder, kan du tilføre lidt mælkeprodukter og se, hvordan det går. Derefter kan du arbejde hen imod at finde din optimale balance ifht de øvrige faktorer, så du får en fornemmelse af din tolerance, og hvad der trigger din tarm og dit system. Læs med her
 
 

Bone Broth - fantastisk collagenrig suppe til hud og tarm...

 
Bone Broth
 

Bone Broth er en kraftfuld og næringsrig suppe, der er fyldt med opbyggende collagen og afgiftende glycin. Bone Broth kan tilberedes i en stor portion og opbevares i køleskabet i en uges tid eller fryses ned, eksempelvis i isterningebakker.
Du kan finde opskriften her
Bone Broth

 
 

Antiinflammatorisk bær smoothie

 
Antiinflammatorisk bærsmoothie
 
Denne opskrift på antiinflammatorisk bær smoothie smager fantastisk og er super let at lave og sund at starte dagen med. Du kan også sagtens tage den med dig, hvis du har travlt. Antiinflammatorisk bær smoothie er en let og lækker morgenmad eller perfekt som et mellemmåltid. Du finder opskriften her
 
Red Revolution
 
Lækker og velsmagende smoothie med grapefrugt, jordbær og rødbede.
Find Mads Bo's opskrift her
 
 

Meditation er sundt for kroppen

 
Meditation er sundt


En gruppe forskere fra Harvard University offentliggjorde for et par år siden et studie, der viser, at vi kan skabe positive ændringer i hjernen efter blot en uges daglig meditationspraksis. Vi lever I en verden fyldt med krav og stress. Vi er konstant online og forsøger at imødekomme arbejdsgiveres, omverdenens og måske også egne krav om at være opdaterede, om at svare hurtigt og i det hele taget være ”på” døgnet rundt. 

Ro og eftertænksomhed hører derfor ikke til hverdagen i et samfund, hvor der skal løbes stærkt, og hvor udefra kommende faktorer lægger et ekstra pres på os. 12-15 minutters indre ro i form af meditation hver dag kan have stor positiv indvirkning på såvel hjerne som øvrig kropskemi, viser Harvard studiet. Sara Lazar, Ph.D., og forfatter til den omtalte publicering udtaler: “ Selvom meditationspraksis ofte er forbundet med en følelse af ro og afslapning, så har udøvere af meditation længe påstået, at daglig meditation også giver dem længerevarende kognitive og psykologiske fordele”. Forskningen underbygger nu dette, idet den viser, at daglig meditation kan føre til positive neroplastiske ændringer i den grå substans i din hjerne allerede efter kort tids praksis. Læs hele artiklen 
Meditation styrker hjernen

 
 

Antiinflammatorisk MADPLAN

Antiinflammatorisk Madplan

 

Antiinflammatorisk levevis kan være en let og effektiv vej ud af generende symptomer, forårsaget af høj inflammationsgrad. Det er også jf. en nylig svensk undersøgelse forbundet med generel højere livskvalitet og lavere generel risiko for sygdom og tidlig død at leve antiinflammatorisk. Det kan du læse mere om i min e-bog Antiinflammatorisk MADPLAN.

Bogen giver dig både viden og redskaber til det antiinflammatoriske liv. Bogen indeholder en fuldstændig MADPLAN til to uger fyldt med lækre og velsmagende opskrifter - glutenfri, mælkefri og sukkerfri. 
Bogen koster vejl. udsalg kr. 99.-
Du kan downloade e-bogen her til KUN 20,- 

Antiinflammatorisk MADPLAN
(Du skal være tilmeldt eller logge ind som medlem for at opnå rabatten)

Broccolisalat

Broccolisalat
 
Denne salat med broccoli er mættende, antiinflammatorisk, næringsrig og fyldt med sunde fibre. Prikken over i’et er den skønne, fyldige gulerodsdressing. Salaten er let at tilberede, passer til alle typer kød og postejer og smager forrygende godt.
Du finder opskriften her
Broccolisalat
 
 

Chilli sin carne

Chili sin carne
 
Chili Sin Carne med små majspandekager er en variation af den populære mexikanske ret Chili con Carne. Her er kødet blot erstattet af masser af grønsager og bønner. Det smager fantastisk godt eventuelt suppleret med en frisklavet guacamole.  
Du kan finde opskriften her
Chili sin carne
 
 

Antiinflammatoriske boller

Antiinflammatoriske boller
 
Skønne boller, fyldt med gurkemeje, sunde fibre og velsmag. Bollerne er antiinflammatoriske, glutenfri, mælkefri og super lette at bage. Du kan med fordel bage en stor portion og fryse ned.
Du kan finde opskriften her
Antiinflammatoriske boller 
 
 

OG da da...skal du med det nye Ladies Only på veninde tur?

 
Ladies Only
 
I september 2021 var jeg så heldig at deltage i en skøn Ladies Only rejse til Puglia i Syditalien. Det var den allerførste rejse i det, der nu er blevet til et helt nyt rejsekoncept for kvinder hos Discovery Travel - Ladies Only - Boutique Travel
 
Jeg kan på det varmeste anbefale konceptet, vi var ti Ladies afsted, og vi fik i den grad rørt både oplevelses- og lattermuskler. Stemningen var i top, snakken og oplevelserne ligeså. Det er Estelle Torp, der er kvinden bag Discovery Travel. Hun har mange års erfaring indenfor rejsebranchen og er kendt og respekteret for sin kompromisløshed og evne til at tilrettelægge optimale og skønne rejser til hele verden. Estelle har i samarbejde med Dorrit Elmquist spottet et stigende behov i markedet, nemlig rejser med og for kvinder. Kvinder, der rejser ud sammen, hygger sig og oplever verden.

Det nye koncept hedder Ladies Only - Boutique Travel, og du er inviteret til lanceringen den 31. marts kl 17,30-20,00 hos Discovery Travel, Hellerupvej 51 C, 2900 Hellerup. Discovery Travel byder på vin & kanapeer, og du er selvfølgelig velkommen til at tage en veninde med. Forfatteren bag bogen "Livslang Ærlighed" Karen Dich holder et lille foredrag om vigtigheden af gode veninder i vores liv. 
Har du lyst til at deltage, så tøv ikke, der er begrænset antal pladser og sidste dato for tilmelding er 25. marts på info@ladies-only.dk

Psst, tag også et smugkig på den allerførste rejse allerede her i maj til samme skønne sted, som vi var, nemlig smukke Puglia i Italien. Om vi skal afsted igen i år? DET skal vi, og vil du med på den første Ladies Only rejse, så læs mere her Masseria Cimino

 
 
Ladies Only
 
 
Rejsen med Ladies Only til smukke Puglia i Syditalien blev en uforglemmelig oplevelse for mig og mine veninder, hvor kulinariske oplevelser, skønhed, latter og det helt fantastiske selskab af dejlige kvinder skabte den skønneste rejse. Her kan du se mig i mit helt rette element, hvor jeg lærer af mesterkokken Mimina, der kan lave italiensk mad, så englene synger. Sikken en rejse, der sker noget magisk, når dejlige kvinder rejser sammen :-) Læs mere på Ladies Only

Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ønsker dig en dejlig uge Anette