Dette nyhedsbrev fokuserer på betydningen af venskaber og venindeskaber, for gode og nære relationer har kæmpe stor betydning for vores helbred og livslængde. En ny dansk undersøgelse viser, at et godt, socialt netværk reducerer risikoen for en lang række sygdomme, som for eksempel forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, diabetes, depression og angst, men gode venner forlænger også vores chancer for at leve længere. Det kan du læse meget mere om herunder, hvor Lars Muhl også gi'r sit bud på, hvad venskaber betyder for vores liv og helbred. 
 
Det er også topaktuelt at få sat fokus på vores mange venner i tarmen, nemlig de milliarder af bakterier og mikrober, der døgnet rundt arbejder for os - hvis altså de er mange nok. Vores tarmbiota, som de to kilo mikrober i tarmen også kaldes, er truet, og det viser sig, at mængden og variationen af bakterier og mikrober er halveret hos mange af os. Hvad det skyldes, og hvad du kan gøre ved det, kan du læse om her i dette nyhedsbrev, der blandt andet gerne vil inspirere dig til mere grønt og en daglig Hvedegræssmoothie. En daglig grøn smoothie med hvedegræs er flydende sundhed i højeste potens, og du finder både opskrift samt et tilbud på hvedegræs herunder.  
 
Der er også en stor opfordring herfra til at tage afsted - ud at rejse. Det helt nye koncept Ladies Only - Boutique Travel er netop søsat, og de byder på skønne rejser for single piger eller venindegrupper, og jeg kan faktisk varmt anbefale det. Jeg var så heldig at være med på 'jomfrurejsen' til Syditalien sidste år. Det var en uforglemmelig tur, hvor vi hyggede, fik snakket og grinet i en grad, så lattermusklerne var helt ømme. Jeg tror, at det er sundt, og der opstår noget helt særligt, når kvinder rejser sammen. Und dig selv at prøve det og læs mere her i nyhedsbrevet.
 
Sædvanen tro finder du også en masse lækre opskrifter, blandt andet fra den nye bog 'Venindemad'. Du finder både opskrifter på Rødbede-pære tærte, Asparges med jomfruhummer eller rejer, på grønne madpandekager og den allerbedste citronkage. Selvfølgelig finder du også opskriften på Hvedegræssmoothie og den Mavegode smoothie ved at klikke på billederne. 
Jeg ønsker dig god læselyst og en rigtig god uge
Anette    
 
 
 

Venskaber og venindeskaber er sunde for os

 
Gode venner øger din sundhed og livskvalitet
 

”Dyrk dine sociale relationer” burde være et sundhedsråd på lige fod med at huske at motionere, børste tænder, spise sundt, reducere alkoholmængden og kvitte smøgerne. For gode sociale relationer har vist sig at være ganske afgørende for dit helbred. Det er dejligt at være sammen med gode venner, og stærke, sociale relationer er vigtige. De øger ikke bare dit humør og velbefindende nu og her. De kan også have en positiv betydning for dit helbred på langt sigt.

Vi mennesker er flokdyr og har brug for at være en del af et fællesskab og føle os forbundne med andre. For nylig udkom Den Nationale Sundhedsprofil, som er udgivet af Sundhedsstyrelsen og udarbejdet sammen med regionerne og Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Profilen kaster lys over udviklingen i danskernes sundhed fra 2010 til 2021 og slår endnu en gang fast, at mennesker med gode sociale relationer sjældnere bliver syge og hurtigere bliver raske igen. Har du et godt, socialt netværk reducerer du først og fremmest risikoen for en lang række sygdomme, som for eksempel forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, diabetes, depression og angst, men du forlænger også chancen for at leve længere. Det anslås, at social isolation er årsag til 2200 dødsfald om året, og at mennesker med gode relationer i gennemsnit lever seks måneder længere end personer, der ikke har samvær med andre mennesker i tilfredsstillende grad.

Når vi er sammen med mennesker, vi føler os trygge ved, dæmpes kroppens stressreaktioner, og de hormoner, som er kendt for at skade immunforsvaret og øge risikoen for en lang række fysiske og psykiske sygdomme, reduceres. I stedet øges produktionen af de gode hormoner som dopamin, endorfiner, serotonin og oxytocin, når vi griner, krammer og føler os forbundne med andre.

Desværre er ensomhed blevet et stort problem i Danmark. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil viser en ud af otte danskere tegn på ensomhed. Det gælder for 14 procent af kvinderne og godt 10 procent af mændene. Og værst ser det ud hos de unge mellem 16 og 24 år. Skræmmende 26 procent – altså hver fjerde – af de unge kvinder udviser tegn på ensomhed, mens tallet er 18 procent hos de tilsvarende unge mænd. Det er selvsagt alt for høje tal, og det bør kalde på omgående handling. Tidligere studier har allerede antydet, at ensomhed kan blive en...
Du kan læse hele resten af artiklen her
Gode venner øger din sundhed og livskvalitet
 

 

Pas på dine tarmvenner!

Vores vigtige familie af tarmbakterier er truet


Nogle af dine allerbedste indre venner, er din mangfoldighed af tarmmikrober. En varieret, mangfoldig og sund tarmbiota er noget af det allervigtigste for vores fysiske og mentale sundhed. Dem skal vi passe og pleje, men desværre er tarmmikroberne blevet en truet art. Gennem de sidste 70 år har vi nemlig mistet omkring halvdelen af de forskellige typer af mikroorganismer, der er med til at holde vores kroppe i god form.

Vores livsvigtige familie af tarmbakterier og mikrober er truet. Vi skænker dem nok ikke mange tanker i det daglige, men det burde vi, for alle de små mikroorganismer, der har bolig i vores tarmsystem, er nemlig af alleryderste vigtighed for vores sundhed og velbefindende. Og mere og mere forskning tyder på, at det er her, vi skal finde svaret på, hvorfor flere og flere danskere udvikler alvorlige sygdomme, så som diabetes, astma, visse typer kræft, hjertekarsygdomme, autisme, angst, depression, allergi, svær overvægt og mange andre fysiske og psykiske sygdomme.

Når vores tarmbiota ikke er i balance, udfordrer det kroppen. Tarmbakterierne har nemlig en lang række vigtige arbejdsopgaver. De holder vores immunsystem i form – 70 % af det sidder netop i tarmsystemet – der producerer livsvigtige vitaminer og ikke mindst koder og modulerer dit immunforsvar, hormon- og nervesystem.

Men ny forskning viser, at omkring halvdelen af de forskellige typer af mikroorganismer, vi lagde tarme til for 70 år siden, er forsvundet. Professor i mirobiologi, Martin Blaser, der er blandt verdens førende forskere på området, sammenligner det med klimakrisen i verden. Blot går det meget hurtigere ned ad bakke med sammensætningen af vores tarmbakterier, end det gør med klimaet. Det er da i sandhed alarmerende.

Men hvorfor står det overhovedet så slemt til? Forskerne peger på tre mulige hovedårsager: Vore stadigt stigende forbrug af antibiotika, det stigende antal kejsersnit OG den øgede forarbejdning af vores mad...Læs resten af artiklen her
Vores livsvigtige familie af tarmbakterier er truet

 
 

Styrk din tarmsundhed!

Styrk din tarmbiota
 

Tarmbakterierne er altafgørende for, at vi har et sundt helbred. Vores tarmbiota interagerer med resten af kroppen og har stor indflydelse på både vores hormon-, nerve- og immunsystem. Der er derfor al mulig grund til at forkæle indbyggerne; nemlig de mange millioner af mikrober og bakterier, der i døgndrift arbejder for vores sundhed. De trives allerbedst med:
1. gode, uforarbejdede råvarer som masser af grønsager og bælgfrugter. Især grove grønsager som for eksempel kål hører til tarmbakteriernes livretter, men alle typer grønsager, også gerne de fermenterede.

2. Velsyrnede yoghurter, der er rige på mælkesyrebakterier. Der findes desværre ikke mange gode, økologiske og velsyrnede yoghurter på markedet, men jeg kan anbefale Acido fra Thise Mejeri eller hjemmelavet yoghurt og kefir. KLIK på billedet til opskriften på Tarm Booster Smoothie!

3. Nødder, frø, kerner, havregryn og andre fiberrige, glutenfri råvarer.

4. Jævnlige probiotika kure som for eksempel Udo's probiotika super 8 eller Bio-Kult Mind eller Boosted.

Alle disse tarmvenlige fødevarer nærer tarmens bakterier og mikrober, så de kan udvikle sig til fordel for dig og din sundhed. Når du forkæler dine tarme med uraffinerede, uforarbejdede fødevarer belønner de dig ved at styrke dit immunforsvar, og som bonus også ved at danne tarmhormoner, der blandt andet fjerner overskydende sukker hurtigere og bedre fra dit blod. Med andre ord øger en grønsagsrig mad også din insulinfølsomhed, modsat eksempelvis glutenholdig mad som fx. hvede og raffinerede kulhydrater som hvidt brød og pasta, sodavand og sukker, forarbejdede fødevarer, dårlige fedtstoffer og fast-food. Sidstnævnt fødevarer kan ændre din vigtige tarmbiota og virker ofte som gift for  insulinfølsomheden og sundheden. 
Probiotika - klar besked 

 
 
 

Byd dig selv eller dine venner på en hvedegræssmoothie

 
Hvedegræssmoothie
 
 
Jeg nyder med stor fornøjelse hver morgen min økologiske og friskblendede hvedegræssmoothie eller grønne yoghurt, tilsat hvedegræssaft. Jeg kombinerer således hvedegræssaften med min Vitamin drik eller putter den i Tarmbakteriernes festmåltid. Mine gæster får som regel også en grøn velkomstdrink i form af Vitamin drik, tilsat hvedegræssaft, serveret i smukke champagneglas. Det smager, er stjerne sundt og samtidig smukt og indbydende.

Udover at være den absolut rigeste plantekilde til klorofyl, indeholder hvedegræssaft også en rig variation af vitaminer og mineraler. Eneste undtagelse er D vitamin, som vi skal indtage som separat kosttilskud i vinterhalvåret. Hvedegræssaft kan således være vores naturlige kilde til nogle af de vitaminer og mineraler vi skal have hver dag, og det bedste af hele er, at hvedegræs, sammen med klorofyl, i særlig grad er rig på hele variationen af E vitaminer og indeholder alle otte familiemedlemmer. Det gør hvedegræs og saften heraf til noget ganske unikt. 
 
Jeg køber økologisk hvedegræssaft, dyrket på friland, af den danske biolog Dr. Britt Cordi PhD, der bor i England. Britt (det er hende på fotoet herunder, de er ved at høste p.t.) dyrker og sælger Økologisk hvedegræssaft af allerhøjeste kvalitet, og det er rigt på rigtig mange vitaminer, mineraler, amino syrer og enzymer, altsammen næringsstoffer, der understøtter dit helbred. Hvedegræssaften fryses ned øjeblikkeligt, når den er presset, og leveres på frost i små portionspakninger. Det er ikke billigt, men jeg prioriterer bevidst min daglige portion højkvalitets hvedegræssaft, fordi det gør mig uanmindeligt godt.

Herunder finder du et TILBUD på hvedegræssaft. Du får en ekstra uges forbrug med (værdi kr. 250,-), når du 
køber til en måned. Brug kode "HVEDEGRAES" HER 
 
hvedegræssaft
 

Lars Muhl om venskaber

 
Lars muhl
 
 
 
Lars Muhl har formuleret flg. til Madforlivet's læsere som svar på mit spørgsmål: Lars, hvilken betydning har venskaber efter din mening for vi menneskers liv og helbred?
 
"Bag dybe venskaber ligger der altid noget fælleserfaret, som på trods af forskellen i opfattelsen af disse, binder os sammen i et skæbnefællesskab. Derfor forsøger jeg altid at holde fokus på det fælles og ikke på det, der lige nu måske adskiller os. Vi er alle mennesker, og vi er her alle med et ganske bestemt formål. Dette formål begynder for mig i venskabet, og med det følger nærvær, medfølelse, generøsitet og solidaritet. Resultatet er altid: Glæde og helbredelse." Lars Muhl  
 
 
 

Lars Muhl bog

 
Lysets Lov
 


Lars Muhl har skrevet mange smukke og indsigtsfulde bøger. En af de bøger, som jeg altid har ved hånden, og som har hjulpet mig i svære tider, er Lysets Lov. Bogen, der på smukkeste vis formidler meningen med, at vi mennesker udviser uselvisk bevidsthed, nærvær, kærlighed og tilgivelse. 

Når vi er til stede og bevidste i vores liv, så ved vi også, at vi altid har et valg. Vi kan eksempelvis vælge at møde andre med forståelse, rummelighed og nysgerrighed. Vi kan også vælge fordømmelsen og forudindtagetheden. Valg, der kan påvirke livsforløb, helbred og forholdet til andre mennesker. 

På samme måde kan vi vælge, hvordan vi ønsker at agere i forhold til vores fysiske kroppe. Tager vi smerten på os, påtager os ansvaret for den som en del af vores og livets udvikling, eller vælger vi at lægge ansvaret fra os? Et smukt mål i livet er bevidstgørelse. Ved at gøre os fri af falske forestillinger, bliver vi mere bevidste og bedre i stand til at træffe afklarede valg. Bliv klogere her
Lysets Lov

 
 

Ta' på en uforglemmelig venindetur med Ladies Only

 
Ladies Only
 
En af de rejser i 2021, som jeg husker tilbage på med en stor, stor følelse af glæde og et kæmpe smil på læben, er rejsen sammen med ni andre skønne kvinder til Syditalien i september 2021. Det var den allerførste rejse i det, der nu er blevet til et helt nyt rejsekoncept for kvinder hos Discovery Travel - Ladies Only - Boutique Travel
 
Der sker noget magisk, når kvinder rejser sammen. Jeg kan på det varmeste anbefale det, for som vi fik snakket, grinet og oplevet på rejsen til Italien. Jeg tror ligefrem, at det er sundt. Stemningen var i top, snakken og oplevelserne ligeså, og Estelle Torp, kvinden bag Discovery Travel samt hendes suveræne sparringspartner Dorrit Elmquist deltog også i 'jomfrurejsen'. Estelle har mange års erfaring indenfor rejsebranchen og er kendt og respekteret for sin kompromisløshed og evne til at tilrettelægge optimale og skønne rejser til hele verden. Jeg har rejst alene mange gange, også til lande så langt ude og så langt væk, som man næsten kan komme, og jeg har altid været helt tryg ved det hele, særligt når Estelle har stået for rejserne.

Estelle og Dorrit spottede sidste år et stigende behov i markedet for rejser med og for kvinder, og der har ikke været langt fra tanke til handling. Det nye koncept er født, og de kalder det Ladies Only - Boutique Travel
  Jeg kan varmt anbefale det, og har du også lyst til at tage din veninde under armen - eller selv - rejse ud, så kom med - du vil ikke fortryde det et øjeblik. Du kan læse mere her Ladies-Only 
 
Ladies Only
 
 

Ny bog om Venindemad

 
Venindemad
 

Julie Karla har skrevet en hyggelig og indbydende bog under titlen Venindemad. Bogen er dejlig at sidde med og læse i. Opskrifterne skønne, og der er hele 70 af slagsen.
 
Bogen inspirerer til venindekomsammener, baby showers med mere, og faktisk til, at vi benytter enhver lejlighed til at mødes og hygge os. Også uden at det kræver en hel masse i forhold til forberedelse og madlavning. Selvom kun det bedste er godt nok, når veninderne skal samles, så finder du inspiration i bogen Venindemad til lette men virkelig lækre retter, hvad enten det er til frokost, aften eller kaffe. Dejlig bog, lige til at blive glad af og en hyldest til ven- og venindeskaber.  
Du kan købe bogen HER
 
 
 

Rødbede-pære tærte

Rødbede-pære tærte


Skøn, let og velsmagende tærte med rødbedeer og pærer. Tærten ser indbydende ud, der er valnødder i bunden, der kan bages både med og uden gluten. Opskriften stammer fra Julie Karla's bog Venindemad. 
Du finder opskriften her
Rødebede-pære tærte

 

 
 

Asparges og jomfruhummer

Asparges og rejer eller jomfruhummer i fad
 
Verdens letteste forret, alt i et fad, og den smager. Der er ikke meget, der slår nye asparges, nypillede rejer eller jomfruhummerhaler – og slet ikke, når det hele kommer i et fad og lynhurtigt er klar til servering. Retten er glutenfri, og er fra Julie Karlas bog Venindemad.
 
 
 

Grønne madpandekager

Grønne madpandekager
 

Grønne madpandekager med hummus og grønt er en let, lækker og børnevenlig ret, der kan serveres med årstidens grønsager som tilbehør. Her med hummus, salat, frisk spinat, squash, ærter, radiser og asparges. Pandekagerne kan tilberedes gluten- og mælkefrit. Du finder opskriften her
Grønne madpandekager
 
 

Den bedste Citronkage

Citronkage
 
 
Glæd dig selv og familien med denne super skønne Citronkage, der bare smager friskt og forårsagtigt. Citronkagen er let at bage, den er gluten- og mælkefri og er sødet med kokossukker, fordi det søder mere end almindeligt sukker, så du kan nøjes med mindre. Du finder opskriften her 
Citronkage
 
 
Ladies-Only
 
 

Ønsker dig en rigtig god uge, jeg er på vej på skriveophold. Skulle du have lyst til at følge med i mine rejser og i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
OBS! Besvarelse af spørgsmål: Jeg vil rigtig gerne være behjælpelig og i videst muligt omfang forsøge at svare på jeres mange spørgsmål. Mængden af indkomne mails er dog overvældende. Derfor har jeg valgt at besvare så mange  spørgsmål som muligt på Facebook, så alle kan få glæde af svarene. Reglen er blot den, at jeg kun besvarer spørgsmål, hvor svaret ikke allerede findes på hjemmesiden. Det betyder, at I med fordel lige kan læse den relaterede artikel, inden I spørger, eller have søgt på emnet på hjemmesiden. Jeg vil gerne hjælpe og svare i videst muligt omfang, men jeg vil også gerne kunne bruge min tid bedst muligt, så håber I forstår. Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1700 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
 
Ønsker dig en dejlig uge Anette