Vil du også gerne i god form inden sommerferien, så hop med på Fysio-Bootcamps gode tilbud herunder. Som jeg skriver, så er det den bedste træning jeg nogensinde har deltaget i. Det er super professionelle fysioterapeuter, der varetager træningen, og der tages udstrakt hensyn til den enkelte deltager.
Fysio-Bootcamp tilbyder træning over hele landet og har lige nu - og indtil søndag aften - tilbud om 8 ugers optimal træning med op til 20% rabat, MEN der er et begrænset antal pladser, så læs meget mere herunder. 
 
Lige nu er også tiden for nye kartofler, og du kan med sindsro nyde de små delikate knolde. Hvorfor og hvordan du tilbereder dem, kan du læse om i dette nyhedsbrev. Kartofler er en udskældt råvare, men det er ikke helt fair, for de er faktisk både fiberrige, vitaminrige og mættende. Faktisk var kartofler med til at redde danskernes sundhedstilstand både under 1. og 2. verdenskrig. Der er dog to vigtige grundregler, når det gælder kartofler, og dem kan du læse mere om herunder. 
 
Dette nyhedsbrev har fokus på sommerlige retter, sol, træning og nye kartofler. Derfor får du også her i dette nyhedsbrev nyt om den efter min mening bedste solcreme, økologisk, vegansk og helt uden potentielt skadelige numre som fx. titandioxid med mere.
 
Du finder også en masse gode opskrifter med kartofler, hvad enten det er skønne kartoffelsalater til sommerens måltider, en lækker og mættende kartoffelomelet,  kartoffelfrikadeller eller pizza med kartofler og pesto. Som ekstra bonus får du også lige her til disse sommerlige og dejlige dage opskriften på hjemmelavet kokos kaffeis, der smager vidunderligt, samt på en forfriskende alkoholfri sommerdrink. 
 
Jeg ønsker dig og dine gode og solrige dage 
Anette    
 
 
 

Træn supergodt og effektivt? Få op til 20% på Fysio-Bootcamp

 
Fysio-bootcamp
 
Jeg har, som nogle af jer ved, et par skavanker efter en trafikulykke og andre ulykker. Alt for ofte, når jeg er startet på træningsforløb, så har det kostet mig i form af nakkesmerter og gener, nogle gange i mange dage. For cirka 6 måneder siden startede jeg hos Fysio-bootcamp, og min træning er nu tilrettelagt af virkelig dygtige fysioterapeuter, så den passer lige præcis til mig og min krop. Ingen smerter overhovedet, derimod masser af styrke og energi. Og så er det ovenikøbet sjovt. 
 
Derfor vil jeg gerne og uden tøven anbefale Fysio-Bootcamp og min dygtige træner Nicolas, som også er stifter og ejer af Fysio-Bootcamp. Nicolas har netop lanceret et super tilbud på et 8-ugers forløb, som I kan benytte jer af - overalt i landet - men skynd dig, for der er et begrænset antal pladser på holdene og tilbuddet gælder kun indtil søndag aften.
 
Nicolas fortæller:
Fysio Bootcamp forløb får du 2 ugentlige træninger i 8 sjove & effektive uger. Vi træner på små eksklusive hold på omkring 4-12 personer, hvor du vil få et kærligt skub til forandring samt motivationen til at fastholde en livsstil, der vil give dig vedvarende resultater, uanset alder, form og eventuelle skavanker. Har du særlige behov der skal tages hensyn til, så vil du med den tætte kontakt til en fysioterapeut, have de perfekte rammer til at få optimeret en træning som passer til DIG. Alle kan være med, og vi garanterer en træningsoplevelse i verdensklasse og en sikker vej til en stærkere og sundere krop – fuld af energi og overskud. 
 
Tilmeld dig et 8-ugers forløb enten fra 22.05 til 17.07 eller fra 14.08 til 09.10 med 10% rabat - brug koden MADFORLIVET TILMELD DIG HER

OBS! Tilmelder du dig som fast medlem, kan du opnå yderligere 10% rabat. 
Du kan til hver en tid framelde dig medlemsskabet. Tilbuddet gælder til og med søndag den 22.05.22.
Dette er ikke en reklame, jeg er ægte begejstret.

 

Er kartofler sunde?

Er kartofler sunde?
 
Nu er det tid til nye kartofler, og du kan nyde de små delikate og faste knolde med allerstørste velbehag, også selvom du normalt holder dig fra stivelse, hvidt brød og pasta. Kartoflen er en udskældt og omstridt fødevare, men følger du to klare regler, så er de stjernesunde;

Køb ALTID økologiske kartofler og spis ALDRIG gamle kartofler, stegt i dårlig olie. 
 
Kartofler er de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark, og ifølge Danmarks Naturfredningsforening sprøjtes de i gennemsnit 13 gange. Det betyder også, at nogle avlere sprøjter mere end det. De stoffer, der sprøjtes med, ønsker du ikke at få indenbords.

Derfor - gå ikke på kompromis; køb økologisk hver gang!
 
Gamle kartofler er meget stivelsesrige, også mere end nye kartofler. Kombineres de med dårlige olier som solsikke-, majs- eller vindruekerneolie, som det hyppigt sker, hvis de frituresteges eller bages, så suger stivelsen fedtstofferne til sig, og da mange fast food kæder ovenikøbet tilsætter sukker til deres pommes frites, så får du en ganske sundhedsfarlig cocktail indenbords, når du spiser dem. Kombinationen af fedt, sukker og stivelse sigter mod at ramme vores såkaldte bliss point i hjernen, der skal få os til at ville have meget mere af samme slags. Skal du ha' pommes frites engang imellem, så lav dem selv i ovnen af nye kartofler, en god olivenolie og rigtigt, mineralrigt salt.  
 
Nye, økologiske kartofler er derimod rigtig sunde. De er fyldt med fibre og vitaminer, og så er de ovenikøbet basedannende og smager godt. De fiberrige kartofler mætter langt mere end pasta og hvide ris, og de mange gode fibre, vitaminer og mineraler sidder lige i og under skrællen. Endnu en væsentlig årsag til at vælge de økologiske, for så kan du med sindsro spise dem med skræl på. Sørg blot for at fjerne eventuelle små sorte pletter. De kan stamme fra rodfiltsvampen.  
 
Kartofler er bedre og sundere end deres ry, og faktisk var det hjemmedyrkede kartofler, kål og klid, der reddede danskernes sundhed under 1. og 2. verdenskrig. Her stod den legendariske læge Mikkel Hindhede for kostrådene. Hindhede påviste blandt andet, at vores proteinbehov er meget lavere, end man tidligere havde antaget. Under de to verdenskrige blev fødevarerationeringen tilrettelagt efter Hindhedes programmer, og det betød langt mindre kød og flere kartofler. Du kan læse uddraget fr Ugeskriftet her:
Citat: Paa Grund af Krigsblokaden blev vi i Danmark 1917-18 nødt til at reducere vor Svinebestand til 1/5 og sætte Befolkningen paa Svinefoder: Klidbrød, Byggryn og Kartofler som Hovednæring. Hertil lidt Smør og Mælk samt Kød een Gang om Ugen. Ingen Brændevin og kun halv Ølration. Følgen var en Sundhedstilstand, som Verden aldrig har set Mage til ...

Danskerne hørte efter begge krige til blandt de sundeste befolkninger i Europa, blandt andet på grund af flere kartofler og mindre kød i de daglige måltider. Tak til Hindhede, og mon vi kan lære noget af det i dag? Læse mere
Er kartofler sunde?
 
Kartoffelsalat
 
 

Resistent stivelse

Kartoffelsalat med asparges

Nyere forskning viser, at hvis du koger kartofler og stiller dem i køleskabet i nogle timer, og anvender dem kolde i for eksempel en lækker salat eller kartoffelsalat, så påvirker kartoflerne ikke blodsukkeret i nær samme grad, som hvis de spises varme. Dette gælder i højere grad gamle kartofler end nye. 

Afkølingen får sukkerstofferne til at smelte sammen til nye strukturer, der kaldes for “resistent stivelse”, Det betyder, at sukkerstofferne ikke nedbrydes hurtigt, men derimod langsomt. På den måde, får kartoflerne ligefrem en gavnlig virkning, idet de ovenikøbet tilfører næring til tarmens sunde mikrober i form af fibre til den gavnlige tarmbiota. Fibre hjælper også tarmens udskillelse af affaldsstoffer og brugte hormoner samt kolesterol, og giver samtidig næring til tarmslimhinden, så den bliver mindre sårbar.
 
Resistent stivelse ser ud til at have en række sundhedsfremmende fordele, som almindelig stivelse ikke besidder i samme omfang. Det omfatter eksempelvis større insulinfølsomhed, lavere blodsukkerpåvirkning, bedre fordøjelse og større mæthedsfølelse. Det kan derfor betale sig at sætte de kogte kartofler til afkøling i køleskabet.

Stivelse finder vi i varierende grad i blandt andet kartofler, grønsager og korn samt i en række andre fødevarer som for eksempel ris. Der er dog forskel på stivelse, og ikke alle former for stivelse fordøjes.

Resistent stivelse passerer næsten uændret igennem din fordøjelseskanal. Resistent stivelse udgør en form for kulhydrater, der er i stand til at passere forbi mavesækken uden at blive fordøjet eller optaget, hvilket betyder, at de heller ikke påvirker blodsukkeret. De passerer derimod videre til tarmen, hvor de optræder som fibre.

Dermed nærer den resistente stivelse tarmbakterierne fremfor at belaste blodsukkeret. Det kan være rigtig god og brugbar viden, særligt for diabetikere eller insulinresistente.

Resistent stivelse finder du primært i korn, uforarbejdet havre, frø, cashewnødder og bælgfrugter, rå kartofler og grønne bananer. I kogte kartofler, der sættes i køleskab og spises afkølede, er stivelsen omdannet til resistent stivelse, hvorved blodsukkerstigningen mindskes. Eksempelvis øges indholdet af resistent stivelse fra nykogte kartofler til afkølede kartofler til cirka det tredobbelte (fra cirka 2g til 6 gram per 100 gram). Processen kaldes retrogradation. Det samme gør sig gældende med ris, hvor kogte, afkølede ris indeholder langt mere resistent stivelse end nykogte. Du bevarer graden af resistent stivelse ved genopvarmning.

Helt ny forskning sætter berettiget fokus på resistent stivelse. Forskerne har målt effekten på blodsukker og tarmbiota ved såvel indtag af almindelige kogte kartofler som indtag af kogte, nedkølede kartofler. Studiet viste, at indtag af resistent stivelse fra kartofler ændrede sammensætningen af mikroorganismer i tarmen positivt og resulterede i lavere faste glukoseniveauer, sammenlignet med kontrolgruppen.

Resistent stivelse ser således ud til at have en række sundhedsfremmende fordele, som almindelig stivelse ikke besidder i samme omfang.

Læs hele artiklen her
Resistent stivelse

Du finder opskriften på kartoffelsalaten på billedet øverst, ved at klikke på billedet.  

 

Ny bog - Kartoffelkogebogen

 
Kartoffelkogebogen
 
Denne bog er ikke bare smuk, den er også top inspirerende, og er du, ligesom jeg, vild med kartofler, så er bogen et must-have. Kartofler er som udgangspunkt sunde, klimavenlige, mættende og kan tilberedes på mere end 100 forskellige måder. Alt det og meget mere kan du læse om i Ina-Janine Johnsens flotte bog Kartoffelkogebogen, der er udkommet i denne uge. Ina- Janine Johnsen er norsk kok og forfatter samt kvinden bag den populære madblog Mat på Bordet. 
 
Kartoffelkogebogen er efter min mening et mesterværk, indbydende, smuk og fyldt med vigtig viden og skønne, enkle opskrifter. Med Kartoffelkogebogen har du en bog for livet og inspiration til skønne, sunde kartoffelretter i alle afskygninger. Forfatteren kalder bogen en kærlighedserklæring til kartoflen, og det mærker man på hver eneste af bogens 280 sider. 

Her finder du opskrifter på kartoffelsalater i mange variationer, kartoffelomeletter, kartoffelchips,bagte kartofler og sågar kartoffelbrød samt kager og desserter med kartofler. Du finder også et par smagsprøver på opskrifterne herunder. De er både sunde, klimavenlige og billige, så også på den måde rammer bogen plet og passer lige ind i tiden, hvor netop disse parametre er aktuelle. Mine varmeste anbefalinger.  
Du kan købe bogen her
Kartoffelkogebogen
 

Den lækreste kartoffelsalat med forårsgrønt

Kartoffelsalat med forårsgrønt

Kombinationen af nye, økologiske kartofler, asparges, ærter og forårsurter er fænomonal, og gør ikke blot denne salat til en fest for øjet, men også for ganen. Den er fantastisk og stammer fra Kartoffelkogebogen.  
 
Du finder opskriften her
 

Pizza med pesto og kartoffel

Pizza med kartofler


Kartoffel i kombination med pizza og pesto er genialt. Denne pizza med kartofler og pesto er en farverig kombination af sarte og stærke smage, toppet med ost. What’s not to like? Denne opskrift stammer fra Kartoffelkogebogen. O
pskriften her
Pizza med kartofler og pesto

 

Lækker kartoffelomelet

Kartoffelomelet

Denne kartoffelomelet er lækker og kan serveres varm eller kold, eventuelt med en salat til. Den adskiller sig fra en spansk tortilla ved at kartoflerne ikke først skal steges i fedt. Opskriften stammer fra kartoffelkogebogen. 
Du finder opskriften her
 

Fik du set webinaret - Sund fordøjelse på 30 min.?

 
Foredrag
 
Den 4. maj afholdt jeg i samarbejde med Politikens forlag et LIVE Webinar med mulighed for spørgsmål under titlen "Den glutenfri vej til bedre fordøjelse." Fik du ikke set webinaret, men vil du gerne vide mere om, hvordan du optimerer din tarmsundhed, fordøjelse og generelle sundhed, så kan du stadig nå det og få både den seneste nye viden samt en masse praktiske redskaber HER

Og nej, du behøver ikke at ha' cøliaki for at reagere negativt på glutenholdig mad. Og ja, mange hundrede danskere er blevet hjulpet af budskaberne i min seneste bog - Gaven til maven. Du får også lejlighed til at høre et par af disse historier fra det virkelige liv samt til at høre mine svar på de stillede spørgsmål.   
 
 
 

Fantastisk forårssalat

Sund salat med nye kartofler


Denne salat med nye kartofler og linser er mættende og virkelig lækker og fyldig i smagen. Kog kartofler og puy linser dagen før, så går det lynhurtigt.
Du finder opskriften her
Salat med nye kartofler

 

Rabarbermuffins

Rabarbermuffins

Lækre, lette og glutenfri rabarbermuffins, sødet med dadler og lidt kokossukker. De smager noget så godt.
Du finder opskriften her
 

Den bedste, økologiske og miljøvenlige solcreme

Solcreme
 

Som lovet også et par ord om, den efter min mening bedste solcreme p.t. Jeg har i mange år ledt efter en ren og økologisk solcreme. Forrige lykkes det at finde Alga Maris, og det er ubetinget den bedste solcreme, jeg har prøvet. Den er økologisk, vegansk og til forskel fra andre økologiske solcremer er det effektive solfilter i Alga Maris udviklet som en kombination af mikroniserede mineraler og rød tang ekstrakt.

Solcremerne i serien er velegnede til hele familien, de er vand- og svedresistente, allergivenlige og understøtter hudens naturlige balance. Jeg er personligt også begejstret for solcremen til ansigtet, som er vist på billedet. Den har en lille smule farve, hvilket passer mig godt, når jeg skal ud at møde verden. Også solcremerne til kroppen er fantastiske, de findes i to udgaver, og jeg kan på det varmeste anbefale dem begge.

Alga Maris solcremerne fremstilles af Laboratoires de Biarritz, og ambitionen har været at fremstille helt rene, effektive og miljøbeskyttende produkter. 99,5% af solcremerne består således af naturlige, økologiske ingredienser, og de er helt uden stofferne Dibutyl Adipate, som er under mistanke for at skade havmiljøet og være hormonforstyrrende samt titandioxid, der af EU netop er blevet forbudt i mad og vitaminpiller, men stadig findes i cremer, make-up og andre plejeprodukter, desværre også økologiske.

Det er også værd at være opmærksom på, at når vi smører os med cremer, så migrerer stoffer fra cremerne via huden og ind i blodbanen. En anden væsentlig ting er, at når vi anvender solcreme og derefter bader, så kan hormonforstyrrende stoffer fra solcremerne gøre stor skade på koralrev, vandmiljø og dyreliv, også i danske farvande. Det er ikke kun havmiljøet, der potentielt skades af bl.a. Oxybenzone, Octinoxate, Dibutyl Adipate eller andre syntetiske konserveringsmidler fra solcremer, det gør vi mennesker også. Hormonforstyrrende og andre potentielt skadelige stoffer fra cremer og solcremer kan skade os, vores børn samt fostres sundhed og udvikling. Alga Maris er helt fri for disse stoffer.

Du kan læse mere og købe Alga Maris HER
Du kan finde opskriften på en lækker, hjemmelavet Body-scrub HER 

 
 

Kartoffelfrikadeller

Kartoffelfrikadeller


Skønne kartoffel frikadeller, der smager fantastisk og er superlette at tilberede. Opskriften stammer fra Kirsten Skaarups køkken, og de er 100% plantebaserede og klimavenlige. 
Du finder opskriften her
Kartoffelfrikadeller

 

Delikat og let kaffe is

Kokos is med kaffe


Denne opskrift på Kokos is med kaffe hører til mine favorit desserter. Den er let at lave, helt uden komælk, og så smager den godt, gerne med et lille drys af hasselnødder og chokolade. Du finder opskriften her
Kokos is med kaffe

 

Sommer drink - Mocktail
De smukke glas har jeg købt hos Pernille Bülow glas på Bornholm.

Følg trenden - tag en forårs drink helt uden alkohol! For en helt ny trend breder sig med hastige skridt – også i Danmark – nemlig en livsstil med mindre alkohol. Det handler ikke nødvendigvis om fuldstændig afholdenhed fra alkohol, men om at opnå en højere grad af sundhed, livskvalitet og balance med mindre alkohol. Her finder du derfor en helt enkel, forfriskende og velsmagende opskrift på en skøn sommerlig og alkoholfri drink eller mocktail. Du finder opskriften her
Mocktail med hyldeblomst og blåbær

Denne tid på året er for mig den dejligste, og jeg nyder, at se afgrøderne vokse i krukker og højbede. Så ved jeg, at den allerbedste mad på vej, og den vokser lige opad den sunde, økologiske jord. Det er også den allerbedste næring til din tarmbiota at spise fiberrig, næringsrig og grøn mad - rigtig mad. 
 
Skulle du have lyst til at følge med i tilblivelsen af nye bøger, retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Ønsker dig en dejlig uge Anette