Godmorgen. Jeg har påbegyndt arbejdet med at skrive en ny bog, og lige nu befinder jeg mig i Syditalien, både for at skrive lidt, blive inspireret og for at nyde dette land, som står mit hjerte nær. Her skinner solen, mange grønsager er solmodne og smagfulde, kirsebærrene plukkemodne, og det hele er smukt og inspirerende, ligesom livet her foregår i et dejligt og afslappet tempo. Stille morgener, vandreture langs vandet for ikke at nævne de skønne italienske måltider, der glæder både ganer og sjæle. Kan man forestille sig en bedre optakt til en længere skriveperiode? 

Italiensk mad er fantastisk, men vidste du, at Italien er et af de bedste lande at rejse i, når du lever glutenfrit? Om et par uger kan du finde en glutenfri rejseguide her i nyhedsbrevet, lige i rette tid til sommerferien. 
 
I dette nyhedsbrev fejres livet, for vi skal huske på at nyde hver eneste dag. Du får derfor skønne opskrifter her i nyhedsbrevet, også på skønne, sundere men super velsmagende kager og pandekager. Jeg opfordrer dig også til at prøve den australske morgenmad, der begejstrede mig under mine besøg der, og så er der opfordringer til et par grønne retter med alle de nye - økologiske - kartofler, asparges, rabarber og meget mere af det, der er stærkt på vej lige nu. Men husk at en af de bedste sundhedsbeslutninger, du kan tage, er at købe økologisk - hver gang. 
 
Du kan nemlig også læse om, hvordan du holder din tarmbiota sund og velfungerende, og hvor vigtigt det er for din sundhed og vægt at passe og pleje den med masser af økologiske og fiberrige grønsager. Du kan også læse om resistente bakterier, der udgør en stadigt stigende trussel mod folkesundheden, og hvordan Manuka honning reddede mig, da jeg netop blev inficeret med en resistent bakterie på et dansk hospital. 
 
God læselyst og god dag til dig 
Anette    
 
 
 

Suveræn chokoladekage, toplækker og helt uden gluten

 
Chokoladekage

Der kan altid findes en anledning til at bage en smuk, lækker, let og velsmagende chokoladekage, for chokoladekage løfter humøret og vækker altid lykke. Denne version kan let bages både glutenfrit, mælkefrit og vegansk, og den smager forrygende. Denne kage er bagt i en springform, men du kan sagtens tilberede den i mindre portionsforme eller i muffinforme. Chokoladekagen kan også fryses. 
Du finder opskriften her
 
 

Prøv australsk morgenmad

Australsk morgenmad
 
Har du prøvet Australsk morgenmad med avocado og pocherede æg? Det smager noget så dejligt, og det kan varmt anbefales til weekendens hyggelige morgener. Det er ganske enkelt avocado, skåret eller moset, på ristet brød, toppet med pocheret æg. 
Du finder opskriften her
 
 

Den skønneste ærtesuppe

Ærtesuppe

Den skønneste ærtesuppe, susende let at lave og den er både indbydende og forfriskende. Suppen kan anvendes som frokostret eller forret, laves i forvejen og opvarmes, når den skal serveres. Suppen er glutenfri, mælkefri og vegetarisk.
Du finder opskriften her
 
 
 

Vi udfordres af resistente bakterier!

Vi udfordres af resistente baketerier

Resistente bakterier udgør et stigende problem i hele verden. Også herhjemme oplever lægerne, at behandlingen med antibiotika overfor bakterielle infektioner ikke altid lykkes. Vores stigende anvendelse af antibiotika har bevirket, at den medicin vi normalt anvender, ikke længere virker lige effektivt.  

En ny opgørelse, der netop er publiceret, viser, at i 2019 døde cirka 1,2 millioner mennesker på verdensplan af bakterielle infektioner, som normalt ville kunne være slået ned med antibiotika, men som i disse tilfælde ingen effekt havde, formodentlig fordi bakterierne var blevet resistente. Tallet har fået WHO (verdenssundheds-organisationen) til at kåre antibiotikaresistens som den største fremtidige trussel mod vores sundhed.  

Antibiotika kan redde vores liv, når vi får en infektion, men vort støt stigende forbrug har bevirket, at flere og flere bakterier er blevet resistente overfor behandlingen. Det er en seriøs trussel, som potentielt kan koste mange mennesker livet fremover. Vi er derfor nødt til at begrænse vores brug af antibiotika. Det gælder især landbruget, der for eksempel giver antibiotika forebyggende til smågrise, hver eneste dag. Også læger og tandlæger udskriver idag antibiotika og penicillin ofte, også til helt små børn.
 
Måske kan det være en ide at kigge på andre behandlingsmuligheder. I flere andre lande, som eksempelvis USA og Australien anvender man eksempelvis også Manuka honning i behandlingen af visse infektioner og med god effekt. Manuka honning har nemlig stærk antibakteriel, antiviral og antiinflammatorisk effekt. Manuka honning har reddet mit liv efter en infektion med resistente bakterier på hospitalet. Tre forskellige typer antibiotika hjalp ikke, men da en god veninde, der havde boet på New Zealand, hvor Manuka honningen fremstilles, sendte mig et glas Manuka honning og anbefalede at jeg både smurte det på det inficerede ar og spiste det, så forsvandt infektionen på under en uge. Derfor har jeg altid Manuka honning i køleskabet, og nej, det er IKKE det samme som almindelig honning. Jeg bruger det, hvis jeg mærker, at et halsonde eller influenza er på vej, og det virker. Jeg bruger det på sår eller forbrændinger, og det virker. For mig er det ganske uundværligt. 
 
Et nyligt review konkluderer: Den potentielle effekt af Manuka honning til medicinske formål kan ikke undervurderes. Forskningsdata har bekræftet, at Manuka-honningens antibakterielle aktivitet sammenlignet med ikke-Manuka-honning skyldes et højere phenol- og methylglyoxalindhold. Manuka honning kan anvendes som et sikkert alternativt til naturligt antibiotikum. Manuka honningens indhold af methylglyoxal er væsentlig for honningens antibakterielle aktivitet (AHO: jeg anbefaler MGO400).
Johnston, Matthew et al.; “Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview.”; AIMS microbiology vol. 4,4 655-664. 27 Nov. 2018

Hvorfor og meget mere kan du læse mere om HER.     
     
Du kan købe Manuka honning lige HER
 
 
Manuka honning
 

Din sundhed sidder i tarmen

Din sundhed sidder i tarmen


Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmbiota kan være din livslange nøgle til sundhed og indre balance. Det har betydning for dit velbefindende, hvad du spiser og drikker, og disse sammenhænge er vigtige at få lært vores børn.

Vi taler ikke så meget om tarme, fordøjelse, afføring og prutter, det er stadig private og tabubelagte emner. Alligevel viser det ene forskningsresultat efter det andet vigtige sammenhænge imellem mængden og kvaliteten af vores to kilo mikrober i tarmen og så udvikling af sygdomme som eksempelvis type 2- diabetes, autoimmune lidelser, migræne, inflammatoriske tarm- sygdomme, overvægt, depression og Parkinsons sygdom.

Det ene forskningsresultat efter det andet påviser sammenhænge imellem kvaliteten af vores to kilo bakterier i tarmen og så risikoen for udvikling af sygdomme. Rigtig mange lidelser kan have deres udspring i en dårligt fungerende og uafbalanceret biota Tarmbiotaen er involveret i signaleringen til såvel hormonsystem, nervesystem som til hjernen, og cirka 70-80% af dit immunforsvar er tilknyttet tarmen. Det kan derfor rigtig godt betale sig at holde sin tarm i topform. Det fremmer ikke alene den generelle sundhed men sikrer også et velfungerende nerve-, hormon- og immunsystem, overskud i hverdagen og et godt humør.

Hvad enten du har en irritabel tarm, en inflammatorisk tarmsygdom, diarre eller forstoppelse, så spiller den mad du vælger at spise, det miljø du beslutter at byde dine celler og de tanker du tænker, en stor og afgørende rolle for dit samlede velbefindende og din generelle sundhed.

Bakterier i tarmen er i stand til at aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtigt for din generelle sundhed. 
Læs hele artiklen

Din sundhed sidder i tarmen
Klik på foto og find Tarm Booster smoothie 

 
Tarm Booster Smoothie
 

Forkæl din biota og tab dig

Forkæl dine tarme og tab dig

Hvis du gerne vil tabe dig, bør du starte med at sende dine tarme en kærlig tanke. Deres velbefindende er nemlig helt afgørende for dit. Forkæler du dem med masser af grønsager og andre uraffinerede og uforarbejdede råvarer, så vil de takke dig. Blandt andet ved at spise nogle af de kalorier, der ellers ville have sat sig som fedt på dine sideben. Og ja, du læste rigtigt.

Dine valg af råvarer har betydning for, om du taber dig effektivt.

Det er nemlig ikke kun mængden af kalorier, der afgør, om du tager på eller ej. Langt større rolle spiller det, hvordan du komponerer din mad og optager de kalorier, du spiser. Forskning viser, at kvaliteten og strukturen af den mad, du spiser, har en større indflydelse på både vægten og sundheden end antallet af kalorier. Her spiller dine tarmes velbefindende en væsentlig rolle, for fodrer du dem med gode økologiske og uforarbejdede råvarer, som de elsker, så vil de hjælpe dig ved at fordøje en stor del af de kalorier du spiser mere effektivt – og booste din sundhed ovenikøbet.

Vores tarmbiota interagerer med resten af kroppen og har stor indflydelse på både vores hormon-, nerve- og immunsystem. Der er derfor al mulig grund til at forkæle indbyggerne; nemlig de mange millioner af bakterier, der i døgndrift arbejder for vores sundhed. De trives allerbedst med gode, uforarbejdede råvarer som grønsager, bær, bælgfrugter, frø og velsyrnet yoghurt. Især grove grønsager som for eksempel kål hører til tarmbakteriernes livretter, men også gerne de fermenterede.
 
Alle disse tarmvenlige fødevarer øger forbrændingen og omsættes til energi i stedet for til deller på sidebenene. Samtidig stimulerer de smagsløgene og giver dig bedre fornemmelse af mæthed. Og som en ekstra bonus får du en lang række vigtige vitaminer og fedtsyrer med i købet.

Når du forkæler dine tarme med uraffinerede, uforarbejdede fødevarer belønner de dig ved at danne tarmhormoner, som fjerne overskydende sukker hurtigere og bedre fra dit blod. Med andre ord øger en grønsags rig mad også din insulinfølsomhed, modsat eksempelvis hvede, raffinerede kulhydrater som glutenholdigt hvidt brød og pasta, sodavand og sukker, som ofte er som gift for insulinfølsomheden.
 
Læs mere 
 
 
 

Små pandekager med gulerødder

 
Små pandekager
 

De fleste elsker pandekager. Der kæmpes som regel om den sidste, og hvor mange du end laver, bliver de altid spist. De kan komme med i både madpakken, på biltur og udflugt, ligesom de kan spises til morgenmad i weekenden med honning, bær og granola. Nyd dem, og lad endelig børnene spise en mere. De her er supersunde!  
Du finder opskriften her 

Små pandekager med gulerødder

 
 

Rabarber sauté med spidskål og nye kartofler

Rabarber sauté


Denne delikate rabarber sauté med spidskål og nye kartofler kan varmt anbefales og kan nydes som den er, men er også velegnet som tilbehør til alle former for fisk, fjerkræ, kød eller linser. Her 
finder du opskriften 
Rabarber sauté med spidskål og nye kartofler

 
 

Forårsterrine med nye kartofler og asparges

Forårsterrine
 
Skøn, smuk og velsmagende forårsterrine med nye kartofler, asparges og spæde gulerødder. Det perfekte tilbehør til forårets og sommerens middagsborde. Opskriften stammer fra Kirsten Skaarup.
Du finder opskriften her
Forårsterrine med asparges
 
 

Bedre fordøjelse på 30 min.
 

Mange hilsner herfra Syditalien, hvor livet nydes blandt mange smukke oliventræer, hvoraf mange er mere end 1000 år gamle.  Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i tilblivelsen af nye retter og a
ndre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige og hyggelige dage i solskin og glæde
Anette, der idag bliver et år ældre, og derfor fejrer det med chokoladekage :-)