Godmorgen. Vidste du, at vi mennesker er de eneste pattedyr, der ikke selv kan danne C-vitamin? Det er vi, og det stiller krav, for C-vitamin er livsvigtigt. Vi må derfor hver dag selv sørge for at få tilstrækkeligt gennem maden. Det kan være en udfordring, fordi C-vitamin er et særdeles flygtigt vitamin. En skrællet citron eller appelsin mister en stor del af sit C-vitamin indhold efter blot 15 minutter på køkkenbordet. Steger, svitser eller bager du C-vitaminrige grønsager, så er der heller ikke meget C-vitamin tilbage i dem. Derfor handler dette nyhedsbrev om C-vitamin, citroner, aldring, træthed og hukommelse, og alle de andre ting, som C-vitamin har indlydelse på. Læs med herunder, hvad du selv kan gøre for at hæmme aldringsprocessen, bedre vitaliteten og hudens spændstighed. Der er nemlig kommet ny og spændende forskning om, hvorfor CoQ10, selen, zink og C-vitamin spiller afgørende ind i forhold til både hjertesundhed, generel sundhed og aldringsprocessen. Og hvem vil ikke gerne opleve flere år med høj grad af energi og sundhed? Jeg har ihverttilfælde meldt mig under fanerne.  
 
Dette nyhedsbrev handler derfor også om citroner, blandt andet inspireret af en ny og fantastisk smuk bog, skrevet af Henrik Vilain og Ingo Schauser og udgivet på Muusmann's forlag. Deres bog Citroner er en hyldest til citronen, og du kan læse min omtale af den herunder og finde et par af bogens opskrifter i dette nyhedsbrev. 
 
Citroner er saftige, sunde og rige på C-vitamin. Jeg opfordrer dig i dette nyhedsbrev til at prioritere C-vitaminrige råvarer som citroner, havtorn, kirsebær, jordbær og andre bær samt rød peber, broccoli og krydderurter med mere i din mad. Husk at købe de økologiske råvarer hver gang, det har betydning for madens indhold af næringsstoffer, og så undgår du uønsket kemi. Prøv for eksempel de bagte gulerødder eller de ovnbagte kartofler med citron, spis roligt nye kartofler og kolde kartofler og nyd de friske asparges, salater, rabarber og og alt det andet lækre, der er stærkt på vej lige nu. God mad er en gave til krop og sjæl, og vælger vi de allerbedste råvarer, så nærer det os og vores tarmbiota og milliarder af celler. Du er, og du bliver, hvad du spiser. 
 
Når det er sagt, så kan det i dag være overordentligt vanskeligt at få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer gennem maden, også selvom du vælger økologiske råvarer. Derfor får du også den seneste nye forskning på området, der dokumenterer, at en kombination af vitamintilskud + selen + zink + CoQ10 og omega 3, kan være med til at holde dig hjertesund og vital hele livet. Jeg følger selv professor Urban Alehagens råd, der er baseret på solid forskning, og jeg mærker den gode effekt hver eneste dag. Du kan læse om forskningen og mine personlige valg af kosttilskud herunder. 
 
Suppler desuden din gode mad med et glas tempereret vand med citron hver morgen, det er stjernesundt og befordrende. Prøv også den skønne vitamindrik og forkæl dig selv og familien med den hjemmelavede lemonade. Du kunne også forkæle dem endnu mere og springe ud i opskriften på kylling med citron og timian og servere Lone Landmands fabelagtige Citronfuldmåne søndag eftermiddag i solskinnet. Den kan også bages glutenfrit, du finder begge opskrifter her i nyhedsbrevet. 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig pinse, lad solen danse og ha' det rigtig godt
Anette    
 
 
 

Prøv denne lækre hjemmelavede lemonade med citron

 
Lemonade
 
Hjemmelavet lemonade rimer på sommer og sol på terassen. Denne hjemmelavede lemonade med citron er susende let at lave, og den smager og læsker på en varm sommerdag. Du kan også fryse lemonaden til is med eksempelvis kiwi eller bær. 
Du finder opskriften her
 
 

Er citroner sunde?

Citroner
 

Citroner er særdeles rige på C-vitamin, antioxidanter, citronsyre og polyfenoler, som alle har en lang række sundhedsmæssige fordele. Så hvis ikke økologiske citroner har en fast plads i din indkøbskurv, så overvej om ikke tiden er inde til at prioritere citronen højere, for det er en stjernesund frugt.

En række forskningsresultater har blandt andet vist, at udover en afgiftende effekt, så kan indtag af citroner også sænke kolesteroltallet, øge energiniveauerne, øge forbrændingen, styrke immunforsvaret, ligesom de kan have en befordrende effekt på vægt, hud og bindevæv. C-vitamin indgår også som en afgørende del af hudens collagendannelse.

Mange ældre har lave niveauer af det vigtige coenzym Q10. Det bevirker ofte stor træthed og hurtigere aldring. Det kan skyldes mangel på vitaminer og mineraler, og også her kan indtag af C-vitamin blandt andet hjælpe til højere produktion af CoQ10. C vitaminmangel fører ofte til blandt andet træthed, hukommelsessvigt samt ømme muskler og led. Dyrker du megen sport, så skal du være ekstra opmærksom på at få tilstrækkeligt med C vitamin hver dag, da du under motion forbruger meget C vitamin.

Vi mennesker er de eneste pattedyr, der ikke selv kan danne C vitamin, derfor er vi nødt til at have det tilført udefra gennem maden hver eneste dag. C vitamin er et livsvigtigt mikronæringsstof, og mange kan sikkert huske de mange søfolk, der tidligere døde af skørbug – netop fordi de manglede C-vitamin. Af denne årsag bør vi alle prioritere indtag af C-vitamin, enten via maden i form af en økologisk citron dagligt, havtornbær i smoothien eller andre C-vitaminrige og økologiske råvarer som rød peberfrugt, grønkål og persille. En daglig vitamindrik kan også tilføre en lang række vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin.

Flg. råvarer er blandt andet rige på C-vitamin:
Rød peberfrugt, krydderurter som fx persille samt hyben og bær som acerolabær, aroniabær, havtornbær. Desuden citroner og appelsiner samt grønkål, broccoli og blomkål.

Alternativt kan du vælge hver dag at tage et ægte og effektivt C-vitamin som kosttilskud. Det omfatter i min optik C vitamin, fremstillet af økologiske C-vitaminrige råvarer, fremfor ascorbinsyre, der ikke er det fulde eller ægte C-vitamin. Det kan eksempelvis være den jeg selv tager; Plantforce C-vitamin pulver, alternativt hybenpulver eller Nature’s Own C-vitamin, der ligeledes er fremstillet på basis af C-vitaminrige råvarer. Læs med her
Er citroner sunde? 

 
 

Start dagen sundt

Start dagen sundt C vitamin
 

Noget af det sundeste, du kan gøre, er at starte dagen med et glas tempereret vand med friskpresset citronsaft. Det er et gammelt Ayurvedisk råd, og citronsaft i tempereret vand på fastende hjerte har en befordrende effekt på såvel kroppens afgiftningsniveauer som fordøjelsen.

Det var Linus Pauling, der opdagede C vitaminets enorme betydning i forhold til forebyggelse og behandling af en række sygdomme. Han og hans kolleger var blandt andet fortalere for, at det menneskelige behov for C vitamin var højere end de officielle anbefalinger. Formen har dog betydning, og mine foretrukne kosttilskud med C-vitamin er baseret på økologiske og C vitaminrige råvarer, ikke på ascorbinsyre, der ikke er samme C-vitamin, som findes i vores mad, og som Linus Pauling forskede i. Det er derfor efter min mening mest virkningsfuldt at få det gennem maden eller via kosttilskud, der er fremstillet ud fra C vitaminrig mad - med andre ord, koblet på en fødevarematrix. 

C vitamin har virkelig mange forebyggende funktioner i menneskekroppen, blandt andet for energiniveauerne og for immunforsvaret. Tilstrækkeligt høje C-vitamin niveauer kan reducere risikoen for pludselig hjertedød. En meta-analyse, publiceret i Journal of the American Heart Association, viser en sammenhæng mellem høje C vitaminniveauer og lav forekomst af pludselig hjertedød eller slagtilfælde. De personer, der havde høje C vitamin niveauer i blodet, havde 38% mindre risiko for at få et slagtilfælde. Meta-analysen omfattede en lang række studier, omfattende 217,454 deltagere, og flere af disse studier har tidligere peget på, at særligt mænd, der dyrker megen sport, har ekstra behov for tilskud af C vitaminer. 

Det kan være værd at vide om C vitamin, at masser af grønsager, friskpressede grønsagssafter og friske bær kan tilføre masser af C vitamin igennem maden, men om vinteren, og hvis du dyrker megen sport, så kan et ekstra tilskud hver dag være gavnligt. Det er også væsentligt at huske på, at C vitamin har betydning for kollagendannelsen og dermed for hudens elasticitet samt for led og  bevægelighed. Jeg er personligt tilhænger af organiske C vitamintilskud, der opfattes af kroppen som mad, og som indeholder hele C vitaminkomplekset. Det kan eksempelvis være Plantforce C vitaminpulver, Nature’s Own eller Nani eller naturligt C vitamin fra acerolabær, aronia, havtorn, hyben eller kirsebær.

Du kan læse mere her

Værd at vide om C- vitamin

 
 

Fantastisk smuk bog om citroner

Citroner
 
Henrik Vilain og Ingo Schauser har skrevet en fantastisk dejlig bog om Citroner. Den er inspireret, skrevet, og opskrifterne er udviklet på deres finca, Garden of Lemons, der ligger lige syd for Granada i Spanien. Og den er noget så smuk.
 
De to musikere havde længe ledt efter et passende sted, hvor de kunne etablere et kulturcenter, der skulle kunne fungere som retreat eller kursussted i smukke omgivelser. I 2011 blev drømmen realiseret, og Garden of Lemons etableret. Henrik er, udover at være musiker, også en rigtig god kok, uddannet af nogle af de allerbedste. Ingo er også musiker, men elsker naturen og roen, og tager ofte gæster med på vandreture eller sanketure i og omkring fincaen. 
 
Grunden, som Garden of Lemons ligger på, er fyldt med gamle citron- og oliventræer, og det er de mange citroner, der udover at give navn til stedet, også har inspireret dem til en bog, fyldt med god mad, tilberedt med citroner. Bogen er en fornøjelse at læse og sidde med, og de mange smukke billeder, der er taget af Mikkel Adsbøl, taler for sig selv. Opskrifterne er virkelig skønne, og du er heldig at kunne finde et par af dem herunder. 
 
Som du også kan læse i dette nyhedsbrev, så er citroner syrlige, friske, C-vitaminrige og virkelig sunde. I bogen kan du læse mere om citroner og hente inspiration til vidunderlige retter, alle  tilberedt med citron. Det omfatter blandt andet retter med kartofler, pasta, polenta, gulerod og courgetter med citron og skønne krydderurter, ligesom du finder opskrifter på salater, kager og dips og meget mere.
 
Det er en virkelig indbydende bog, der lige har bevirket, at jeg ønskede mig et citrontræ i fødselsdagsgave - og har fået et. Så nu har jeg læst op på, hvordan jeg passer og plejer det fine citrontræ bedst. Jeg har også lige, inspireret af bogen, købt en stor pose økologiske citroner, for nu skal jeg igang. Jeg elsker citroner.
Bogen Citroner får mine allervarmeste anbefalinger, og den er velegnet også til en værtinde- eller fødselsdagsgave til en, du holder af. Du kan købe bogen HER 
 
 

NYT! Sund og vital - hele livet

Sund og vital hele livet


Professor Urban Alehagen har igennem mere end 12 år forsket i sammenhængene imellem hjertesygdom og mangel på selen og CoQ10. Hans banebrydende forskning har påvist, at ved at give tilskud af selen og CoQ10 blev hjertefunktionen blandt forsøgspersonerne markant bedret på alle parametre, og graden af mennesker, der døde af hjertesygdom blev reduceret. Rent faktisk er det særdeles velunderbygget, at tilskud af CoQ10 og selen er en rigtig god ide, hvis du vil holde dig hjertesund og vital hele livet. 

Men det slutter ikke her, for Urban Alehagen har også set nærmere på deltagernes livslængde og fundet, at både selen, zink og CoQ10 kan beskytte de såkaldte telomerer mod afkortning. Telomerer udgør spidserne af DNA, og det er disse snipper eller ender, der bliver kortere og kortere med alderen. Ved at hæmme afkortningen, kan man muligvis forlænge levetiden.  

Vi har igennem mange år været opmærksomme på, at selenmangel kan føre til øget risiko for udvikling af hjertesygdom og åreforkalkning, men også til hjertedød. Urban Alehagen og hans forskningsteam har været i stand til at påvise, at “sunde” ældre pensionister generelt har lave niveauer af selen, hvilket fører til øget risiko for hjertekarsygdomme. De har også været i stand til at påvise, at tilskud af selen, i kombination med coenzym Q10 – som kroppen også anvender i alle levende celler – kan have positive og beskyttende effekter.

Alle disse effekter stammer fra det faktum, at indtag af disse kosttilskud korrigerer ubalancen, som cellen udsættes for ved et for lavt indtag af selen og CoQ10.

Du kan læse Urban Alhagens artikel her
Tilskud af selen redder menneskeliv

 

 

 
Vitamin drik
 
 
Klik på billedet for opskrift på Vitamin Drik, der bare smager...
 
 
 

Vælg kosttilskud med omhu

Vælg kosttilskud med omhu
 

Vælger du at tage kosttilskud med vitaminer, mineraler, CoQ10 og omega 3, så vær kvalitetsbevidst. Høj kvalitet hænger i min optik sammen med organiske former og høj optagelighed. Ved at koble vitaminer og mineraler sammen med en fødevarematrix - at pakke dem ind i en madpakke - så øger du optageligheden markant. Dine celler genkender i højere grad mikronæringsstofferne som mad. Det er sådan man producerer food state vitaminer og mineraler, og jeg foretrækker disse vitaminer og mineraler fremfor syntetiske og uorganiske former, da optageligheden er højere, og det derfor er muligt at opnå en god effekt selv med ganske små doser vitaminer og mineraler. Eksempelvis øges optageligheden af selen fra cirka 20% til 93% (Pharma-Nord), såfremt der indtages organisk selen, bundet til en fødevarematrix, fermfor uorganisk selen, der iøvrigt, efter min mening, slet ikke har noget at gøre i vitaminpiller. Optageligheden er lav, og i for store doser kan det være decideret giftigt. Står der bare selen på din multivitamin, så tjek, for så kan det meget vel være uorganisk selen, som din krop har mere end vanskeligt ved at håndtere. 

Et stort studie, publiceret af DTU for nogle år siden, viste, at kroppen mest effektivt optager vitaminer og mineraler fra rigtig mad. Optageligheden fra syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler ser hverken ud til at have samme høje optagelighed eller effekt. Derfor virker det fornuftigt at være i stand til at hjælpe kroppen med ekstra vitaminer og mineraler i former, som kroppens celler genkender som mad. Det kan nemlig være særdeles vanskeligt idag at få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer gennem maden. 

Jeg har igennem mange år købt Nature’s Own CoQ10 multi, D vitaminer, Bone support (calcium og magnesium, D3 og K2) fra et andet EU land, men heldigvis er disse kvalitetsprodukter nu også tilgængelige for alle danskere. Det er høj kvalitet til særdeles rimelige priser. Nature’s Own CoQ10 multi er et fantastisk all round produkt, der udmærker sig ved at indeholde CoQ10. Det er beskyttende, styrker immunforsvaret, energiniveauerne og tandkødet. Iøvrigt har Nature’s own også nogle virkelig gode børne multivitaminer uden alskens kemi tilsat, men i food state kvalitet og med høj optagelighed, for ikke at nævne Bone support til knoglerne, der efter min mening er det bedste på markedet p.t.. Her kan du nøjes med 3-400 mg calcium og magnesium, fremfor det uorganiske carbonat eller malat, hvor du skal helt op på 1200 mg. fordi du kun kan optage 20%. Så store doser gi'r andre - ofte alvorlige - udfordringer i kroppen, når det overskydende skal udskilles eller deponeres. Du kan læse mere HER 
Se
 hvad jeg selv tager herunder...

 
 

Rent praktisk...

 
Vitamindrik
 

Jeg følger slavisk Urban Alehagens anbefalinger ifht kosttilskud og tager hver dag:

Morgen:
Nature’s Own CoQ10 multi 1 stk
Nature’s Own D3 vitamin 1 stk
Pharma Nord Q10 Bio-quinon GOLD 100 mg 1 stk
Pharma Nord selen og zink 1 stk
Nordfolk omega 3 - 2 stk

Til natten:
Nature's Own Bone support 2
 stk

Jeg spiser desuden en fiberrig og C-vitaminrig morgenmad i form af Tarmbakteriernes festmåltid, en salat med hummus eller en smoothie med havtornbær og protein til frokost og en aftensmad i form af enten selleri- eller gulerodsbøf med linser eller hummus samt grønsager og pesto. 

Fra tid til anden supplerer jeg med Plantforce C-vitaminpulver samt probiotika fra Bio-Kult eller Udo's probiotika. 

Jeg mærker, hvis jeg springer over mine kosttilskud. Så bliver jeg hurtigere træt og er ikke så veloplagt. Du kan finde de videnskabelige referencer under de artikler, som jeg linker til nederst i artiklerne herover. 

Hovedparten af ovenstående kosttilskud køber jeg p.t. herfra, da de lige nu er de billigste. Andre gange køber jeg herfra eller i min lokale helsekostforretning. 

 
 

Kylling med citron og timian

Kylling med citron
 
Kylling med citron og hvidløg er en velsmagende, let og sund ret, der passer til såvel sammenkomster som hverdagsmad. Du kan justere indholdet af chili og hvidløg afhængig af smagsløg og præferencer. Opskriften er udviklet af Thomas Rode, og den smager. 

Du finder opskriften her

Kylling med citron
 
 

Bagte kartofler med citron

Bagte kartofler med citron
 
Ovnbagte kartofler med citron er en let og lækker tilbehørsret. Inspirationen til opskriften med kartofler bagt i olivenolie og bouillon kommer fra Sydfrankrig, og forfatterne til bogen Citroner har taget den med i bogen. Smagen af citron, olivenolie og laurbærblade glæder alle glade ganer. Du finder opskriften her
 
 

Bagte gulerødder med citron

Bagte gulerødder


Bagte gulerødder med kanel, citron og timian smager fantastisk dejligt. Mange grønsager har godt af en tur i ovnen med en god olivenolie og urter, fordi det potenserer smagen og blødgør teksturen. Det gælder i særdeleshed rodfrugterne. Opskriften stammer fra bogen Citroner, der er skrevet af Henrik Vilain og Ingo Schauser.
Du finder 
opskriften her
Bagte gulerødder med citron 

 

 
 

Den skønneste citronmåne

Citronfuldmåne

Lækker, let og svampet opskrift på klassikeren Citronmåne, der bare smager. Opskriften stammer fra Lone Landmands kager og kan varmt anbefales. Lone kalder denne citronmåne for Citronfuldmåne, netop fordi kagen er fuld af citronsmag. Kan også bages glutenfrit.  
 
Du finder opskriften her
Skøn Citronfuldmåne 
og på
Glutenfri citronmåne

 
 

Bedre fordøjelse på 30 min.
 

God pinse til jer alle, må I nyde hinanden, den gode mad og solen, det er sådan en skøn tid på året. Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og a
ndre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige og hyggelige dage i solskin og glæde
Anette