Godmorgen. Dette nyhedsbre er rigt på skønne og indbydende sommeropskrifter til hyggelige sammenkomster eller hvis du er så heldig at få besøg af en busfuld nyudklækkede studenter. Du kan også læse mere om bær, for de er super sunde, og det handler om at få fyldt fryseren i den kommende tid. Men vi berører i dette nyhedsbrev også et mere alvorligt emne, nemlig plastikforureningen. 

Vi danskere hører til de allermest plastikforurenende befolkninger i verden, og vores forbrug af plastik er ikke faldet, tværtimod stiger det hver eneste dag. Det har allerede konsekvenser, ikke blot for vores jord og verdenshave, men også for dyr og menneskers sundhed. Vi kan da ikke bare efterlade en plastikgispende klode til vores børn og børnebørn! Derfor må og skal vi gøre noget ved sagen. Hvad du kan gøre, kan du læse om herunder i De syv gode råd, og jeg vil varmt anbefale dig at starte IDAG - det er ikke svært, se bare, hvor hurtigt vi fik vænnet os til at have et indkøbsnet med, når vi skal ud at handle. De seks øvrige råd er faktisk ligeså lette at implementere og vil kunne gøre en KÆMPE forskel, hvis vi allesammen sætter ind i flok. Lad os overhale politikernes (uanset farve, for det er dem allesammen) langsommelighed indenom, lad os vise industrien, at vi ikke ønsker al deres engangsplast, mikroplast og nanoplast, og lad os vise os selv, hvad vi danskere er i stand til, når vi beslutter os for at gøre noget ved sagen - sammen! Lad os få forbruget af plastik ned.
 
Og det er nødvendigt, for indtil nu har vi ikke meget at være stolte af på plastikområdet. Vi forbruger alt for megen plastik, og vi håndterer ikke selv affaldet, men eksporterer det til verdens allerfattigste lande, der ikke kan håndtere det. Hvad ligner det? Du kan være med til at stoppe dette, læs med herunder, hvor jeg besøger Henrik Beha fra Plastik Change og klik på linket. Din underskrift kan være med til at stoppe den usmagelige eksport. 
 
 
Og så til det mindre alvorlige, for du får sædvanen tro en række opskrifter, blandt andet på den skønneste nøddekage, på sommerlige vandmelom kanapeer, på mocktails og mini-burgers, de såkaldte sliders. Prøv også den ultra lækre Blomkålsmos a la Bearnaise, der kan serveres med både fisk, kylling eller grønne frikadeller og spæde nye grønsager. 
 
God læselyst og god dag til dig 
Anette    
 
 
 

Blot sommerhygge på terassen eller til studenterbesøg?

 
Vandmelon kanapeer

De er lette, velsmagende og et hit til enhver sommer komsammen eller hvis der er studenter, der kigger forbi. Vandmelon kanapeerne er hurtige at tilberede, og kombinationen af smagsvariationer er delikat. Istedet for gedefeta kan du også anvende en god Brieost, hvis du foretrækker den smag fremfor den mere salte gedefeta. Du kan også se på den lille video under opskriften, hvor lette vandmelon kanapeerne er at tilberede. an 
Du finder opskriften her
Vandmelon kanapeer
 
 

Fokus på plastikforureningen

 
Mere fokus på plastikforureningen, tak
 

Vores forbrug af plastik er en tikkende bombe under miljøet og formodentligt også under vores sundhed. Gennem de seneste år har vi oplevet foruroligende fund af plast i såvel hvalrosser på Arktis som i os mennesker – senest også i vores blod. Spørgsmålet er, hvornår politikere og erhvervsliv tager det her alvorligt nok til, at vi kan stoppe det stadigt stigende plastikproblem?

Prøv engang at tælle, hvor mange gange du har et plastikprodukt mellem hænderne hver dag. Du vil nok blive overrasket. Plastikken er overalt. I din brusekabine. På dækkene på din bil. I din pung. Omkring dine madvarer. Ja, måske endda i din tandpasta eller shampoo, for skønhedsindustrien tilsætter – helt bevidst – mikroplastik til visse plejeprodukter som fyldmiddel.

Vores forbrug af plastik er enormt, og desværre er det ikke mindsket. Tværtimod. Jovist, vi har i stigende grad vænnet os til at tage et stofnet med ud at handle, og måske vælger vi endda den mælkekarton i supermarkedet, der ikke har et plasticlåg. Det er godt, og det er langt bedre end ingenting. Men der skal mere til. Langt, langt mere.

Problemet er ikke så meget selve plastikken, men nærmere måden vi behandler materialet efter brug. Alt for meget ender nemlig som affald. Hele 8 millioner ton plastik udledes hvert eneste år. Danmark hører til blandt de lande i verden, der både producerer og forbruger allermest plastik. Affaldet herfra tillader vi os ovenikøbet at eksportere til udlandet, eksempelvis til Malaysia. Vi danskeres markante overforbrug af plastik kan ganske enkelt ikke blive ved, for vores verdenshave og natur flyder over med plastikaffald til skade for både miljø, dyr og mennesker.

Flere plastikprodukter kan tage flere hundrede år at nedbryde, og selv nedbrudt plastik udgør en trussel. Plastik bliver nemlig til mikroplast og nanoplast, som kan ende i vores kroppe – både gennem den mad, vi spiser, gennem luften, vi indånder, og gennem det flaskevand eller grundvand, vi drikker. For nylig fandt hollandske forskere rester af plast i blodet hos mennesker, hvilket indikerer, at plastikken kan nå ud i alle organer. Endnu ved man ikke, hvad det betyder for menneskers sundhed, men hos dyrene ser man både celledød og nedsat fertilitet som konsekvens heraf. Hvem har ikke set de skræmmende billeder af skildpadder, hvaler, fisk og fugle, som er omkommet på grund af plastik, som de enten er blevet viklet ind i eller har spist. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Hverken overfor os selv, overfor dyrene eller overfor Moder Jord, som vi er sat til at passe på, så den kan overdrages til vores børn og børnebørn. Hvad tænker vi dog på?

Her i Danmark fortæller vi alle, der gider høre på det, at vi hylder et bæredygtigt samfund. Jeg er ikke tilhænger af politisk populisme, og emnet er alt for alvorligt til så mange tomme ord! Vi er derfor nødt til at starte med hver især at gøre noget praktisk og effektivt ved problemet hver eneste dag. Læs hele artiklen her
Mere fokus på plastikforurening

 
 

Syv råd til mindre plastik

 
Syv råd til mindre plastik

Her får du et par enkle og gode råd, så du lettere kan forholde dig til forskellige typer af plastforurening, og til, hvordan du bedst undgår yderligere forurening. 

En stor del af plastforureningen ender i landskabet og kan være til fare for både dyr og mennesker. Det udgør en betragtelig del af forureningen og kan skæmme omgivelserne i mere end 100 år. Cigaretskod er en af de allerstørste plastikforurenere af landskabet.
 
En anden del af plastforureningen ender i vandudledninger og havet. Denne plastik kan omdannes til mikro- og nanoplast og dermed forurener det ikke bare havmiljøet men også dyrene og planterne i havene. Mikro- og nanoplast er mikroskopiske plastpartikler, der desværre også kan entre menneskekroppen, og desværre tilsættes det plejeprodukter som fyld- og skrubbemiddel. Du kan faktisk få denne form for plast ind i kroppen helt uden at vide det, eksempelvis ved at drikke flaskevand eller ved at bruge plejeprodukter tilsat plast.
Her får du
Syv gode råd til mindre plast:

1.     Undgå plastikposer. Brug i stedet en stor god kurv eller Jute-shopper. Frys ned i frysbare plastemballager som kan holde i årevis, fremfor fryseposer.
2.     Undgå at købe vand på bløde plastflasker, og i særdeleshed dem, der ikke indgår i retursystemet
3.     Undgå plastik indpakningsfilm i køkkenet. Det er fremstillet af polyethylen, og er en af de helt store syndere i dit private plastregnskab. Jeg har fx i stedet valgt at bruge Wrappy, som er genanvendelig madindpakning, eller at lægge tallerkener over eventuelle madrester.
4.     Undgå skrubbecremer og shampooer, der ikke er certificeret økologiske 
5.     Køb og anvend tøj af natur-materialer som bomuld, uld eller hør. De mest almindelige typer af plastik i tøj hedder polyester, polyamid (nylon), elastan og akryl. Fleece afgiver klart mest plastik til skyllevandet, faktisk kan en enkelt tøjvask afgive op til 17 mio. plastfibre…. 
6.     Anvend gammeldags strikkede eller hæklede karklude samt natursvampe og opvaskebørster uden plastik. De almindelige klude fra supermarkedet er alle fremstillet af plast, og efterlader uværgerligt mikro- eller nanoplastik på køkkengrejet – som så næsten ikke kan undgå at ende i din mave….
7.     Undgå engangsplastik i størst mulige omfang, fx mad-film, fryseposer, vatpinde, engangsservice, fuglekugler i net mm. Tag dit eget frugtnet med, når du skal købe frugt og grønt. Ved at tage et par frugtnet med på indkøb, kan du spare cirka et halvt kilo plastik om året.   
 
Køb ind i dedikerede forretninger, der prioriterer naturlige og økologiske løsninger højt, ikke overemballerer og ikke får det hele produceret i Kina. Køb i størst muligt omfang europæisk producerede varer – den skjulte forurening i produktionsleddet er langt mindre i EU end i mange andre lande.     
Du kan læse hele artiklen her
 
 

Madforlivet har besøgt Henrik Beha og Plastic Change

 
Madforlivet besøger Henrik Beha

Henrik Beha er ud af en sejlerfamilie, og sejlture rundt omkring i verden fik Henrik til at indse, hvilke kolossale udfordringer vi står overfor på grund af vores enorme plastikforbrug. Verdenshavene er voldsomt forurenede af plastik, der over tid i vandet omdannes til mikro- og nanoplast, der optages af dyr og planter. Det forårsager store biokemiske ændringer og kan også påvirke os mennesker negativt, når vi spiser fisk og tang med mere. Disse oplevelser var årsagen til, at Henrik stiftede Plastic Change, en dansk organisation, der på få år har opnået betydelig indflydelse på den politiske og internationale plastik arena.

Plastik Change arbejder både nationalt og internationalt

Plastik Change er som observatører tilknyttet FN’s Miljøprogram og har således direkte adgang til miljødiskussioner på FN niveau. Plastic Change sidder desuden i styregruppen i den internationale bevægelse Break Free From Plastic, som har en tilslutning fra mere end 1300 organisationer fra hele verden. Organisationerne deler fælles værdier om miljøbeskyttelse og arbejder i retning af en verden uden plastikforurening. De rådgiver ligeledes politikere og regeringer, når der skal drøftes plastikpolitik.

For et par år siden indleverede fire miljøorganisationer; Danmarks Naturfredsforening, WWF, Det Økologiske Råd og Plastic Change en række politiske anbefalinger til regeringen i relation til, hvordan vi kan mindske plastspild og afbrændning af plastik. Organisationerne anbefaler, at vi hurtigst muligt erstatter engangsplastik med andre materialer, men vi må og skal først og fremmest ændre adfærd, nedbringe vores generelle plastikforbrug og genbruge mere. Der skal sættes effektivt ind i forhold til design af bæredygtige alternativer, og der skal udvikles smartere produkt- og emballageformer, der kan bruges igen og igen. Ønsker vi en hurtig omstilling til mere bæredygtige alternativer, så må regeringen afstikke retningen, så industrien kan præsentere os forbrugere for bedre, smartere og mere bæredygtige løsninger.

Hvor er den politiske opbakning?

De fælles politiske anbefalinger lagde op til, at regeringen skulle udvikle en ny og ambitiøs plastikhandlingsplan med en klar retning og et mål om overordnet reduktion, der følges op af effektive virkemidler og konkrete initiativer. Det hele tænktes at støtte op om en reduktion i brugen og afbrændingen af engangsplastik og rette fokus mod en højere grad af genanvendelig plastik. Anbefalingerne omfattede blandt andet flg. punkter til regeringen:
1. Udarbejde en differentieret afgiftsstruktur på plastprodukter og emballage. Disse plastprodukter bør være designet bedre og smartere til genbrug og genanvendelse og ikke indeholde problematiske kemiske stoffer.
2. Udvikle en national plan for, hvordan vi i Danmark vil forebygge plastikaffald.
3. Søge mere viden om plastikforureningens miljø og sundhedsmæssige konsekvenser
4. Arbejde aktivt på en global og juridisk bindende aftale i forhold til produktion og anvendelse af plastik

Vi kan i Danmark vise vejen, hvis vi vil. Vi kan blive foregangsland i reduktionen af engangsplastik og i udviklingen af nye teknologier, men det kræver politisk vilje. Vi venter nu på 3. år på en langsigtet, virksom og intelligent plan fra regeringens side, men tiltagene lader vente på sig og i mellemtiden er vores forbrug af plastik ikke faldet, men derimod steget. 

Skelsættende FN målsætning
I mellemtiden har FN taget affære og har på baggrund af massivt forbrugerpres vedtaget en skelsættende aftale, under titlen “Stop plastikforurening: På vej mod et internationalt juridisk bindende instrument”. Her er lagt op til, at verdens lande inden 2024 skal forhandle en juridisk aftale, der omfatter bindende foranstaltninger i forhold til hele plastikkens livscyklus. Det vil sige fra udvinding af råstoffer (primært olie), produktion, forbrug og bortskaffelse samt inddæmning og opsamling i miljøet og verdenshavene. Det er et historisk og kæmpe skridt i den rigtige retning for naturen.

Lad os starte i dag!

Emnet er bare for vigtigt til langhaleri, den tid har vi ikke, og heldigvis har din personlige indsats enorm betydning. Lad os overhale politikerne indenom og vise dem, at vi danskere ikke ønsker at efterlade en plastikforurenet klode til vores børn, men derimod vil gøre en indsats for at nedbringe vores gigantiske plastikforbrug. 

Vi har som forbrugere en enorm magt. Lad os bruge den! Vi kan ændre fokus og adfærd i dagligdagen, og det kan have afgørende indflydelse på vores håndtering af plastik. Vi ved det godt alle sammen, at plastikforureningen skal mindskes drastisk, så følg de gode råd til mindre plastik i artiklen herover. På et højere niveau kan du læse mere her om, hvordan vi i Danmark videreekspederer plastikproblemerne til verdens allerfattigste lande. Det har voldsomt store konsekvenser, og jeg mener, at den adfærd skal stoppes lige NU. Derfor har jeg også valgt at skrive under på kravet om, at vi stopper transport af plastikaffald til de fattige lande, der ikke kan håndtere det. Mener du det samme, så kan du læse om det her, og er du enig, så skriv under. På den måde kan du være med til at gøre en afgørende forskel HER

Du kan samtidig vælge også at blive en Plastic Changer. Tilmeld dig HER
Du kan læse og dele hele artiklen her
Madforlivet har mødt Henrik Beha

 
 

Sliders - skønne mini burgers

Sliders

bambusstickers
Sliders – sorte mini burgers - er super lækre, dekorative og velsmagende. De er lette at tilberede og er velegnede til studenterfester, Skt. Hans eller hyggelige sammenkomster med venner og familie. Sliders er populære, og denne version med sorte mini burgerboller er et hit. Du kan også sagtens bage de almindelige eller glutenfri burgerboller, og så blot gøre størrelsen mindre.
Find opskrift og video her
Sliders - mini burgers

 
 

Den perfekte mocktail

Mocktail
papsugerør
En helt ny trend breder sig med hastige skridt – også i Danmark – nemlig livsstilen ’sober curious’. Sober curious er titlen på en bog. Den handler ikke om fuldstændig afholdenhed fra alkohol, men om at opnå en højere grad af sundhed, livskvalitet og balance med mindre alkohol. Her finder du derfor en helt enkel, men velsmagende, opskrift på en skøn sommerlig og alkoholfri drink eller mocktail med hyldeblomst: 
Du finder opskriften her
Den perfekte mocktail
 
 
 
 

Nu er det jordbærtid...

 
Jordbær

Bær er super sunde, og lige om lidt er det højsæson for alskens bær. Det kan virkelig betale sig at plukke og spise de skønne og farverige størrelser, for de er sprængfyldt med antioxidanter og andre sunde næringsstoffer. Svælg derfor roligt i jordbær, hindbær, ribs, stikkelsbær, blåbær, brombær, kirsebær, sortebær og mange andre forskellige slags bær. Ikke alene smager de godt, de gør dig også godt.

Når du skal plukke eller købe bær, så er det en god ide at rengøre dem grundigt og spise dem hurtigt, mens de er friske. Skal bærrene ikke spises med det samme, så rengør dem og sæt dem på køl eller frys dem ned i små beholdere så har du til vinterens smoothies.

Bær er levende mad, og de modnes faktisk lynhurtigt. Bær kan derfor hurtigt udvikle brune pletter eller mug, når de er plukkede. Det er derfor bedst at spise bærrene helt friske eller at sætte dem på køl, det forsinker processen. Du skal ikke spise bær, der er ved at mugne, da det kan være skimmelsvampe, de er angrebet af, og de er ikke sunde at få indenbords. Nyd derfor rengjorte bær helt friske, de smager også bedst og har det højeste indhold af mikronæringsstoffer.

Vidste du, at jordbær, aroniabær og havtornbær indeholder mere C vitamin end citrusfrugter, at blåbær indeholder særdeles mange antioxidanter og at kirsebær er små vitaminbomber. Nyd derfor sommerens bær med sindsro og glæde, men når du skal ud at købe, så vælg altid de økologiske bær, der ikke indeholder rester af uønsket kemi. Der kan eksempelvis gemme sig mange sjove ting i konventionelle jordbærs nobrede overflade, og de kan være vanskelige at vaske af. Vil du således have optimal gavn af bærs mange gavnlige næringsstoffer, så pluk eller køb de økologiske. 
Du finder opskriften her 

Jordbær dyppet i chokolade
eller server dem helt som de er...

 
jordbær
 

Fantastisk nøddekage

Nøddekage


Denne skønne nøddekage, helt uden gluten, er fyldt med velsmag og friske figner og bær. Nøddekagen er helt fantastisk delikat og velsmagende, og du kan bage den som en stor, rund kage eller fire mindre. Du kan bage bunden i forvejen og pynte den umiddelbart før servering. Prøv den til sommerens sammenkomster, som dessert eller i små portioner til studenterne. 
Her finder du opskriften 
Fantastisk nøddekage - glutenfri

 
 

Blomkålsmos med estragon

Blomkålsmos med estragon

Denne Blomkålsmos er et hit. Den smager noget så godt, nærmest som en variant af bearnaisesauce, men den er sund, let og lækker. Du kan med fordel servere blomkålsmos som tilbehør til såvel grønsager som fisk eller vegetarretter eller som her til kyllingebryst, gulerødder og broccoli. Blomkålsmosen er glutenfri og vegetarisk. 
 
Du finder opskriften her
Blomkålsmos med estragon
 
 

Sommer Boost
 

Den 27. juni kl. 12 sender vi LIVE fra min have. Her kan du være med, stille spørgsmål og høre, hvordan du kan booste og styrke dit immunforsvar, din fordøjelse og din energi på kun 72 timer. Tre døgn der kan gøre en kæmpe forskel for dig, din modstandskraft og dine energiniveauer Kom og vær med, det er ikke spor vanskeligt, hvis bare man ved hvordan. Tilmeld dig og vær med, det bliver informativt og hyggeligt, og så er det helt gratis. Du kan tilmelde dig HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige og hyggelige dage i solskin og glæde
Anette, der idag bliver et år ældre, og derfor fejrer det med chokoladekage :-)