Godmorgen. Jeg springer lige ud i det, for først og fremmest, så handler dette nyhedsbrev om betydningen af god mad. Vi kan ikke blive ved med at forarbejde, sprøjte eller ændre den mad, der grundlæggende skal tilføre de næringsstoffer, som vi har brug for, for at kunne fungere optimalt. Vores kroppe danner nyt hele tiden, og alt det nye skal jo helst være af høj og velfungerende kvalitet for at vi kan holde os sunde. For mig at se, er vi ledt ud på en fatal glidebane. Tænk, at vi har tilladt industrien at ødelægge vores gode mad, både ved at sprøjte afgrøderne, så hovedparten af frugt og grønsager - også det danske - indeholder rester af potentiel skadelig kemi. Men også at tillade, at industrien forarbejder i så voldsom grad, som tilfældet er. Målet er vel at gøre råvarerne "lettere" at tilberede, og ved at pakke fødevarerne ind i indbydende emballager, så fanger de øjet og prisen kan skrues lidt op i forhold fx. en nyopgravet rødbede. Der tilsættes rask væk sukker, e-numre og andre numre, så det er vanskeligt som forbruger at gennemskue, at produktet måske både er næringsdrænet og måske ovenikøbet også indeholder sukker, salt og dårligt fedt. Lad os komme tilbage til gode veltillavede måltider, tilberedt af økologiske og næringsrige råvarer. Lad os sammen gå i en kæmpe bue udenom alt det forarbejdede og næringsdrænede. For mig at se, er det en bombe under vores sundhed og velvære. 
 
Men nu vi er ved det, så handler dette nyhedsbrev også om jordbær, som du bare skal nyde i den korte sæson, for de er som udgangspunkt fyldt med næringsstoffer. Men netop jordbær er samtidig et susende godt eksempel på, hvorfor du skal prioritere de økologiske, for ni ud af ti danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler. Det kan du læse mere om herunder, men burde det ikke bare deklareres med en stor gul label på bakken, synes du?  
 
Du kan deltage i en række LIVE webinars fra min have henover sommeren, det første allerede på mandag kl. 12. Her får du gode råd og tips til hurtig styrkelse af immunforsvaret - på kun tre dage - og du kan stille spørgsmål undervejs. Tilmeld dig HER
Det næste er allerede 7. juli, og her kan du høre mere om, hvordan du laver lækker sommermad, der er både billig og næringsrig. 
 
 
Prøv at starte dagen med et glas tempereret vand med citron hver morgen, det er stjernesundt og befordrende. Prøv også den skønne jordbær smoothie, salaten med grillede jordbær, den virkelig delikate jordbærdressing og forkæl dig selv og familien med boghvedepandekager med coleslaw. Du kan forkæle endnu mere med jordbær-rabarber tærte, der også kan bages glutenfrit. Du finder opskrifterne her i nyhedsbrevet. 
 
God læselyst og ha' det rigtig godt
Anette    
 
 
 

Hippokrates; Lad maden være din medicin, men er den det?

Lad maden være din medicin

Den omvendte verden?
Som I ved, så er jeg stor fortaler for god, nærende og økologisk mad, og det er min overbevisning, at vi kan komme meget langt sundhedsmæssigt ved at spise mad, tilberedt af de allerbedste råvarer. Som I også ved, så kan det være helt utroligt vanskeligt med alderen at optage tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden, også selvom I vælger de bedste råvarer. Vores egenproduktion af mange af mikronæringsstofferne falder ligeledes med alderen, og derfor mener jeg, at vi skal tilbyde kroppen gode food state vitaminer og mineraler hver dag sammen med skønne måltider. For mig at se er forarbejdede og næringsdrænede fødevarer, fyldt med alskens kemi, en af de største trusler i dag mod vi menneskers sundhed. 2/3 af alle danskere over 16 år har idag en diagnose på en kronisk - ofte medicinkrævende - sygdom. Måske skulle vi til at gøre lidt oprør mod det overvældende udbud af forarbejdet mad og bivirkningstung medicin?
 
Læger lærer ikke ret meget om god mad, vitaminer og mineraler på det syv år lange medicinstudie, hvilket altid har undret mig. Maden danner jo netop grundlag for dannelsen af stort set alle de signalstoffer, enzymer og hormoner med mere, der kontrollerer kroppens mange fine balancer, bygger op og heler. Derfor var min glæde stor, da universiteterne for nogle år siden introducerede et frivilligt to-dages kursus om vitaminer og mineraler på medicinstudiet. Jeg fik lov at deltage - mod betaling, naturligvis - men da jeg modtog kursusbeskrivelsen, blev min glæde vendt til forbløffelse.
 
Kurset handlede stort set kun om, hvilke fødevarer, der interagerede negativt med forskellige former for medicin. Ikke noget om, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, men at vi ikke kan spise os til det. Ikke noget med food state magnesium mod urolige ben og dårlig hukommelse, og slet ikke noget om organiske kontra uorganiske mineraler eller om selen og CoQ10 mod hjertesygdom eller at calcium optages bedst i organisk form (undgå derfor carbonat) og altid skal indtages i selskab med samme mængde organisk food state magnesium.
Nej, derimod skulle kommende læger lære, at:  
  • Mennesker, der får blodfortyndende medicin, må ikke spise grønne grønsager, fordi K vitaminet kan hæmme den blodfortyndende effekt? Ikke et ord om, at det måske var smart at tilpasse medicinen til patientens levevis, hvor grønne grønsager og K2 vitamin hører til blandt de allersundeste råvarer, man kan spise. Læs fx overlæge Henrik Hey's ord om K2 vit. her
    K2 vitamin kan forebygge sygdom 
  • Mælk og mælkeprodukter er en vigtig kilde til calcium, men kan påvirke effekten af bl.a. antibiotika og gigtmedicin, fordi calcium binder de tungtopløselige komponenter i medicinen, så de ikke optages? Ikke et ord om, at vi ved indtag af organisk food state calcium og magensium kan reducere indtaget til en tredjedel pga højere optagelighed, ejheller et ord om, at der findes andre gode kilder til både calcium og magnesium i fx mandler, kerner, frø og havregryn. Læs mere her om Calcium
  • Ved behov for jerntilskud kan calcium hæmme optagelsen af visse medicinske komponenter. Men ikke et ord om, at der ved behov for jerntilskud altid bør anbefales organisk jern for at undgå forstoppelse + ægte C vitamin.      
  • At patienter, der får astmamedicin, visse typer antibiotika og alendronsyre mod knogleskørhed ikke må drikke kaffe, te og cola, da koffein ifbm indtag af ovennævnte kan gi’ øget nervøsitet og nedsætte effekten (alendronsyre). Læs mere her om Kaffe og vitaminpiller
 
Og sådan fortsatte det. Behøver jeg sige, at jeg ikke ville bruge hverken tid eller penge på det kursus? Og det fik mig til at tænke på, om ikke det hele er blevet vendt på hovedet?  Er det ikke den omvendte verden, at vi fokuserer på medicinsk symptombehandling, fremfor at se på de helt grundlæggende årsager, som ofte relaterer til maden og måden vi lever på? Symptomer er ofte signaler fra kroppen på noget, den ikke kan lide? Mad, alkohol, tobak, manglende bevægelse etc. Måske skulle vi se at få noget gjort ved det, og genindføre den gode mad, tilberedt af de allerbedste råvarer og tage en food state vitaminpille hver dag...
Du kan læse og dele artiklen her
Lad maden være din medicin
 
 
 
 

Er jordbær sunde?

Er jordbær sunde?
 
Jordbær er super sunde, hvis du vel at mærke vælger de økologiske. Hvorfor kan du læse i artiklen herunder. Jordbær er rige på C vitamin og andre antioxidanter, og så kan det være godt for huden at spise jordbær. Nyd derfor med stor fornøjelse den korte jordbærsæson og spis løs af de skønne bær. Brug dem i jordbærsmoothien, i salaten eller i den skønne dressing, som du finder opskrifterne på herunder. 

C vitamin indholdet i jordbær er højere end i grapefrugter, og da de velsmagende bær desuden indeholder stoffet ellagsyre, så kan jordbær faktisk virke foryngende på huden. 
Jeg kan derfor på det varmeste anbefale, at du spiser masser af de skønne, solmodne og sunde økologiske jordbær, mens de er i sæson, og måske kan du også fryse ned, så du har til vinterens smoothies.
 
Søg eventuelt på en økologisk gårdbutik eller jordbæravler i dit område, og tag familien med derud. Det er en god og stor oplevelse at se, hvor maden kommer fra, og opleve at kvalitet og friskhed vitterlig har stor betydning, også når vi taler mad og afgrøder. Søg på Google efter økologiske jordbær og selvpluk eller køb. Ønsker dig rigtig god jordbærrig fornøjelse. 
 
 
Jordbær dressing
 
Du kan for eksempel lave denne toplækre jordbærdressing til aftenens salat, den smager forrygende og kan virkelig anbefales. 
Du finder opskriften her
 
jordbær-hyldeblomst sorbet
 
Prøv også denne jordbær hyldeblomst sorbet, den smager fantastisk godt og er velegnet som dessert eller hygge en sommeraften. Opskriften stammer fra Bogen om jordbær.  
Du finder opskriften her
Jordbær sorbet med hyldeblomst
 
Jordbærsmoothie
 
Eller denne lækre jordbær smoothie?
Du finder opskriften her
Jordbær smoothie med lime
 
 

Prioriter økologiske råvarer

Prioriter årstidens økologiske råvarer
 

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske fødevarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre  fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Meget endda. 

Tallene viser, at vi danskere gerne vil prioritere økologiske råvarer, men vi er bekvemme. Det betyder, at hvis forretningerne ikke lige har økologiske jordbær på hylden, så køber vi de danske. Dermed har du sikret dig og din familie pesticidrester i 9 ud af 10 jordbær mod i 0 ud af 0, hvis du havde købt økologiske. Pesticidresterne er næsten umulige at vaske af jordbærrenes nubrede overflade. 

Pesticidrester i 9 ud 10 danske konventionelle jordbær

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2021, er der fundet pesticidrester i 78% af al konventionel dyrket dansk frugt. Der findes altså store mængder kemi i danske afgrøder.  
For nogle år siden indgik den daværende fødevareminister en frivillig aftale med landbruget om at nedbringe anvendelsen af pesticider. Det er gået lige præcis modsat, det danske landbrug anvender flere pesticider og anden kemi end nogensinde set tidligere. Velbekomme siger jeg bare. For mig at se, er der kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner og stråforkortere er en af årsagerne til min anbefaling om kun at købe økologiske råvarer. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad, der potentielt kan fremkalde hormonforstyrrelser og anden sygdom. En anden årsag er, at pesticiderne er trængt ned til vores grundvand, hvorfra vi også henter vores drikkevand. Vores drikkevand er nu forurenet i en grad, så det for mig at se ikke er forsvarligt ikke at igangsætte en rensning, men de ansvarlige politikere lukker øjnene. Det gør landmændene også. Endnu en årsag er, at økologiske afgrøder indeholder flere mikronæringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler.

De 9 værste konventionelle:

  • Æbler
  • Salat
  • Tomater
  • Hvedemel
  • Kartofler
  • Agurk
  • Pærer
  • Jordbær
  • Vindruer

Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær, vindruer og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Vi er som forbrugere stærke, og vælger vi økologi HVER GANG, så får I sundere mad og får sendt et klart signal, ikke bare til supermarkederne om at oppe sig, men også til Landbrug & Fødevarer samt til landets politikere om, at vi altså ikke ønsker at spise potentielt forgiftet mad. Sammen kan vi gøre en forskel, så lad os dog gøre det, også selvom det måske tager ti minutter mere. Du kan læse hele artiklen her 
Prioriter årstidens økologiske 

 
 

Savner du sund inspiration, så vær med på mandag 27. juni

 
Webinar
 
Kom og vær med på mandag kl. 12, hvor jeg sender LIVE fra min have. Her kan du høre mere om, hvordan du på kun 72 timer kan booste dit immunforsvar og styrke både krop og fordøjelse mærkbart. SÅ kan efterår og vinter bare komme an! DEL gerne dette med dem, du kender og KOM og vær med i haven, få svar på spørgsmål og prøv tre fantastisk sunde dage! Du kan stadig nå det,
Skynd dig at tilmelde dig lige HER
 
 
 

Skøn salat med jordbær

Skøn salat med jordbær


Denne skønne salat er fyldt med grillede jordbær og grønsager, og de tilfører smag og fylde til salaten. Det er en rigtig sommersalat, der passer fortrinligt til solskin og grill. Du kan anvende alle typer grønsager og salat.
Du finder opskriften her
Salat med grillede jordbær
 

 
 

Pandekager med coleslaw

Boghvedepandekager med coleslaw
 
Delikate boghvedepandekager med coleslaw smager fantastisk og er velegnede som aftensmad eller i madpakken. De ser skønne ud, er lette at tilberede, og kålsalaten giver smag og friskhed til de sprøde og delikate pandekager. Du finder opskriften her
 
 

Bedste hyldeblomstdrik, sødet med æblesaft

Hyldeblomstsaft
 
Så er det NU, der skal laves hyldeblomstssaft, og denne opskrift er uden tilsat sukker, men sødet med æblesaft. Den er supergod og frisk. 
Her finder du opskriften på
Hyldeblomstsaft med æblesaft
 
Hyldeblomssaft
 
 

Jordbær- rabarbertærter - med eller uden gluten

Rabarber og jordbærtærte
 
Skønne Jordbær- rabarbertærter, der kan bages som små eller som en stor. De kan også bages i en glutenfri version. Super delikat og frisk i smagen. Du finder opskriften her
 
Rabarber- jordbærtærter
 
 

Bedre fordøjelse på 30 min.
 

Jeg har påbegyndt arbejdet med en ny bog, Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af den, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og a
ndre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook hvor jeg også besvarer spørgsmål. 
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige og hyggelige dage 
Anette