Godmorgen, jeg håber, at du kan finde tid til at nyde det smukke og solrige vejr, for det er lige nu, der skal tankes D vitamin. Den bedste kilde til D vitamin er solens stråler, og det er faktisk kun her i juni, juli og august, at vi danskere effektivt danner D vitamin fra solen. Solen skal nemlig stå tilstrækkeligt højt på himlen, men så kan blot 15-30 minutter dagligt i solskin uden for meget tøj på danne nok D vitamin til, at du også kan lægge lidt på lager. Et sådant lager kan for de fleste danskere holde frem til november måned, hvis altså du solbader hver dag sommeren igennem i 15-30 minutter.
 
Vi skal selvfølgelig solbade intelligent, tilpasse solbadningen til vores hudtype, og så skal vi være pokkers kritiske og kvalitetsbevidste, når det gælder valg af solcreme med faktor. De fleste tåler fint 15-30 minutter uden solfaktor, og så skal man gøre det, men er du i syden eller ønsker at solbade længere tid, så vælg din solcreme med omhu. Det viser sig nemlig, at flere solcremer indeholder potentielt skadelige stoffer, der kan migrere gennem huden til blodbanen. Du kan læse mere om D vitamin og solcreme herunder, men personligt tager jeg min halve time i solen og rykker derefter i skygge, og det gi'r mig tilstrækkeligt. Jeg ligger på 102 nmol/ll D3 vitamin, og tilpasser det niveau med tilskud året rundt. Lidt mindre om sommeren end om vinteren. Om vinteren skal jeg faktisk ha' pænt store doser for at holde niveauet, men det betaler sig, det kan du også læse mere om her i nyhedsbrevet. De optimale niveauer af D vitamin er som U formet kurve, de største helbredseffekter får du ved at ligge imellem 70-100 nmoll/l (Holick) og både for lave og for høje niveauer kan gi' sundhedsudfordringer. Vi kan ikke spise os til tilstrækkeligt D vitamin gennem maden, det lader sig ikke gøre, og her i Danmark ligger vi generelt stadig alt for lavt. Behovene er individuelle, så få din læge til at måle dine niveauer, så du kan tilpasse solbadning og tilskud efter at ligge optimalt. Efter min mening burde alle danskere ha' målt deres D vitaminer to gange årligt, så de kan dosere efter tallene. En overlæge udtalte for nogle år siden, at hvis alle danskere havde tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, så ville vi kunne spare cirka 20% af de samlede sundhedsudgifter i Danmark. Det er set i ovenstående sammenhæng derfor mærkværdigt, at Sundhedsstyrelsen har indskrænket praktiserende lægers muligheder for at måle D vitaminniveauerne hos deres patienter.   
 
Ved at dosere efter dine behov er du nemlig særdeles godt beskyttet mod en lang række sygdomme. D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin vi kan danne, og helt ny forskning kæder lave niveauer sammen med øget risiko for udvikling af demens. Men en lang, lang række sygdomme - herunder autoimmune lidelser som fx. sclerose - forbindes idag med for lave D vitaminniveauer. Ligeså risikoen for at blive smittet med irriterende vira. Så kom ud i solen, nu den er her - men på den for dig optimale måde. 
 
Stor tak til alle jer, der var med i mandags, da vi holdt webinar i min have, om hvordan vi kan booste vores immunforsvar på kun tre dage. Det var hyggeligt, selvom vi blev ramt af både skybrud og nedbrud på hjemmesiden. Vi har klaret det hele, og nu skinner solen igen, og hjemmesiden var heldigvis kørende samme eftermiddag igen. Du kan se webinaret via linket herunder.
 
PÅ torsdag den 7. juli kl 14 er vi på igen med inspiration til Sund og sanselig sommermad i en krisetid, hvor jeg vil gøre mit bedste for at inspirere dig til lækre og billige aftensmåltider - til 12-15 kroner per person - fremstillet af alle de skønne råvarer, der er tilgængelige lige nu. Du kan allerede nu tilmelde dig lige HER

Du får sædvanen tro også her i nyhedsbrevet et par gode opskrifter på smoothies, fiskeburger, der bare smager, verdens bedste tomatsuppe, squashspagetti, som jeg bare kan anbefale dig at prøve istedet for den traditionelle hvedespagetti, og så prøv endelig den forrygende agurkesalat med melon. 
 
Jeg ønsker dig rigtig gode dage og en skøn sommer. Madforlivet nyhedsbrev vil udkomme i lettere udgaver de kommende uger, og måske springer jeg endda en uge over, for der skal holdes lidt ferie og skrives på en ny bog. Ha' det rigtig rigtig godt og husk at solbade intelligent og tjekke solcremen. 
Anette    
 
 
 

Fik du set webinaret?

 
Gaven til maven
 
 
Måske nåede du ikke at se webinaret 'Boost dit immunforsvar på 3 dage' i mandags?
I givet fald, kan du se det lige HER
 
Tak til I mange, der så med, og tak for jeres altid gode spørgsmål. Det var hyggeligt at kunne invitere jer indenfor i min have, også selvom vi var svært udfordrede af både skybrud og nedbrud. Skybruddet håndterede vi ved at flytte os, nedbruddet var desværre på hjemmesiden. Madforlivet.com gik ned lige midt i webinaret. Vi er kørende igen, men jeg beklager meget den uro og forvirring det har medført for alle jer, der forsøgte at komme ind på siden. Er der stadig nogen af jer, der har bestilt og betalt e-bogen, men ikke modtaget den, så send mig en mail og vedhæft jeres ordrebekræftelse (tjek gerne spamindbakken) på anette@madforlivet.com.  
 
Gaven til maven er stadig på tilbud til Danmarks bedste pris kr. 179,95 (vejl. uds. 300,-). I kan erhverve den til denne pris lidt endnu HER
 
E-bogen 'Boost dit immunforsvar på 3 dage' er fyldt med opskrifter og teorien bag de 72 timers boost. Du kan købe e-bogen til KUN kr. 20,- lige HER 
(Boost dit immunforsvar på 3 dage er en nyopdateret version af min tidligere e-bog Kvinde - styrk dit immunforsvar) 
 
 
 
Boost dit immunforsvar
 
 

Hjemmelavet lemonade

Lemonade
 

Sommer og sol og masser af varme, så kan der engang imellem være brug for et glas hjemmelavet lemonade, fremstillet af de skønneste økologiske citroner. Det er både let og velsmagende selv at lave lemonade, og så ved du, hvad der er i. 
Du finder opskriften her
Hjemmelavet lemonade

 
 

Start dagen sundt

Start dagen sundt C vitamin
 

Noget af det sundeste, du kan gøre, er at starte dagen med et glas tempereret vand med friskpresset citronsaft. Det er et gammelt Ayurvedisk råd, og citronsaft i tempereret vand på fastende hjerte har en befordrende effekt på såvel kroppens afgiftningsniveauer som fordøjelsen. Du kan læse mere her
Værd at vide om C- vitamin

 
 

Demens og D vitamin - ny forskning

Demens og D vitamin - ny forskning

Helt ny forskning fra University of South Australia har vist, at lave D vitamin niveauer øger risikoen for udvikling af demens. Tidligere har amerikanske forskere fundet samme sammenhæng, nemlig at mangel på D vitamin øger risikoen for at udvikle demens. Førstnævnte forskning omfattede ikke mindre end blodprøver og hjernescanninger fra 294,514 britiske deltagere. Gennemgangen af disse personers prøver og scanninger viste, at lave D vitaminniveauer (under 25 nmol/ll) øgede risikoen for både demens og blodpropper. Forskerne oplyser, at det kan have endog voldsom stor og positiv betydning for den enkeltes risiko, såfremt D vitaminniveauerne øges via kosttilskud. 
 
Sidstnævnte forskning er publiceret i tidsskriftet Journal of the American Academy of Neurology. I dette studie deltog en gruppe ældre amerikanere igennem seks år. Ingen af deltagerne viste tegn på demens til at starte med. Efter de seks år, blev 10% af de deltagere, der ikke led af D vitaminmangel diagnosticeret med demens. Til gengæld blev 20% af dem, der led af D vitaminmangel konstateret demente. Der er dog stadig en række faktorer, der skal undersøges yderligere, før der kan drages endelige konklusioner, og andre faktorer spiller ind, oplyser forskerne. Det anbefales dog, såvel af denne, som af andre årsager, berørt i artiklen her ved siden af, at sørge for tilstrækkeligt med D vitamin hele året. Det betyder for os danskere, at vi skal tage D vitamintilskud fra september til maj. Nogle skal tage tilskud hele året og altid sammen med en højkvalitetsmultivitamin.  
 
Som en ekstra service kan jeg oplyse, at forskere fra Oxford Universitet har påvist, at tilstrækkeligt med B vitaminerne B12, B6 og folinsyre også ser ud til at kunne beskytte mod aldersbetinget demens. De tre nævnte B vitaminer B12, B6 og folinsyre er lige præcis de tre, der sørger for at omdanne aminosyren homocystein til henholdsvis det hjernegavnlige GABA og det leverafgiftende glutathion. Mangler de afgørende B vitaminer kan homocystein ikke omdannes effektivt og kan forblive i kroppen som en problematisk aminosyre. Tidligere testede vi herhjemme også folks homocysteinniveauer og anvendte resultater på for høje niveauer som en rettesnor for øget risiko for udvikling af hjertesygdom og demens. Det gør man ikke mere. Normalniveauerne er idag sat så højt, at analysen ikke giver nogen mening at tage. Det til trods for, at det er ganske afgørende markører og vitaminer, der i tidligere studier har vist, at tilskud af netop B12, B6 og folinsyre ville kunne sænke risikoen for hjertesygdom og hæmme hjerneskrump.  
 
I B vitaminstudiet deltog 271 personer, og det blev udført på Oxford Universitetet i England. Forskerne var forbløffede over i hvor høj grad kombinationen af B vitaminer beskyttede hjernen. Tilskud af vitaminer og mineraler kan i kombination med en sund livsstil (Læs evt. min bog Hjernegod mad, baseret på den seneste nye forskning på området) er klart de faktorer, som har vist bedst reduktion i risikoen for demens og Alzheimer, og forskerne  fortsætter deres forskning indenfor dette område.  
 
Som jeg skrev i sidste uges nyhedsbrev, så er vitaminer og mineraler livsvigtige, og det kan være vanskeligt at få tilstrækkeligt gennem maden, D vitamin kan vi ikke spise os til, ligesom det bliver sværere for os at optage de vigtige mikronæringsstoffer med alderen. Læs eventuelt med her
 
 

D vitamin beskytter dig

D vitamin beskytter dig
 

D3 vitamin er et af de vigtigste vitaminer, som vi kan danne. Det har hormonlignende status i kroppen, og netop denne status bevirker, at aktivt D vitamin er immunmodulerende, immunstyrkende og involveret i en lang række afbalancerende og sundhedsfremmende processer. Udover ovenstående eksempel har D3 vitamin stor betydning for din generelle sundhed, men også i forhold til forebyggelse af eksempelvis knogleskørhed, demens, kræft og mange andre lidelser, herunder formodentlig også influenza. Mangelsymptomer på D3 vitamin er træthed, uoplagthed, smerter i led og muskler med mere. Det er ikke en god ide at mangle D3 vitamin.

Tre ting du skal vide om D vitamin:

  1. D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kender, og det er videnskabeligt dokumenteret, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen, kan hjælpe i forebyggelsen af en lang række sygdomme. 
  2. Tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer i blodet sænker graden af inflammation i kroppen. Øget inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. I kombination med let vægttab kan effekten forstærkes.
  3. Tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer i blodet sænker blodtrykket og forebygger en lang række sygdomme.

Hvad skal jeg tage?

Jeg kan anbefale D3 vitamintilskud fra Nature’s Own eller Nani, de er gode, letoptagelige food state kvaliteter og billige. Terra Nova og Pharma Nords D-pearls kan også anbefales. Husk også altid at tage et multivitamin tilskud af høj kvalitet sammen med dine D vitaminer, for vitaminer og mineraler spiller sammen, og D vitamin har brug for andre vitaminer og mineraler for at kunne virke effektivt. Gode multivitamintilskud kan eksempelvis være Terra Nova multi, Nani eller Nature’s Own CoQ10 multi.

D vitamin skal tages som kosttilskud, det er den bedste måde at sikre tilstrækkeligt høje niveauer, da det ikke er muligt at spise sig til tilstrækkelige niveauer. Bed eventuelt din læge måle dine D3 vitaminniveauer og sørg for at dine niveauer ligger imellem 75 og 100 nmol/l hele året rundt. Læs mere her
Ny forskning om D vitamin
 

 
 

D vitamin og solbadning

D vitamin og solbadning
 

Den bedste kilde til D vitamin er solens stråler. Derfor, nyd solen. Solens stråler er på samme tid livgivende og potentielt skadelige, for hvis de nydes i for store mængder, kan deres livgivende effekt risikere at gøre skade. Omvendt er solens stråler sundhedsfremmende. Solbadning skal derfor dyrkes intelligent. Det ved vi allesammen.

Intelligent solbadning kan være at holde os i skyggen, når solen står højest på himlen, at solbade efter vores hudtype og tolerance og afhængigt af, hvor i verden vi befinder os. 

Der er mange gavnlige effekter ved solbadning, og e
n svensk undersøgelse viste for nogle år siden, at blandt 30,000 svenske kvinder, levede de kvinder, der fik mindst sol, i kortere tid og havde udviklet flere sygdomme, end de kvinder, der nød solen 15-30 minutter hver dag - uden solfaktor. 

Vi ved i dag, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i vores kroppe. Det er et livsvigtigt vitamin med hormonlignede effekt, der dannes, når solens stråler rammer kolesterolet under huden. For lave niveauer af D vitamin øger risikoen for udvikling af en lang række sygdomme. Tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer sænker derimod blodtrykket, styrker immunforsvaret og har positiv betydning for hjerne, hjerte og kredsløb. Det er ikke muligt, via maden, at spise sig til tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer.

Selvfølgelig er det væsentligt, at vi solbader intelligent, men det ER også særdeles vigtigt, at vi kommer lidt ud solen, når den skinner, også uden solfaktor. Vi skal blot dosere opholdet i solen klogt. Mange danskere kan dog fint opholde sig i solen 15-30 minutter hver dag uden at blive solskoldede. Mennesker med meget sart hud skal selvfølgelig time deres ophold efter deres tolerance. Men det ved vi godt allesammen. Det er vigtigt at få tanket D vitamindepoterne op i denne tid, for D vitamin kan beskytte dig og styrke dit immunforsvar.

Der, hvor vi måske skal rette vores opmærksomhed hen, er måske mere i forhold til kvaliteten og brugen af solcreme. For spørgsmålet er, om de stoffer, der findes i de fleste solcremer med faktor overhovedet er sunde for os at smøre os ind i? Men det er et helt andet spørgsmål, jeg kan blot anbefale dig at være særdeles kvalitetsbevidst og kritisk. Læs mere her
D vitamin kan beskytte dig
 

 

 
 

NYT WEBINAR den 7. juli SUND og SANSELIG SOMMERMAD

 
Zevio
 

Kom og vær med til webinaret 'Sund og sanselig sommermad i en krisetid'. Politikens forlag, Zevio og jeg inviterer igen indenfor i min have, denne gang på næste torsdag kl. 14. 

Jeg vil denne dag give dig gode råd til hurtig, nem og billig aftensmad, tilberedt af årstidens allerbedste råvarer. Sommeren er en dejlig årstid og perfekt til at prøve flere grønne retter af. Udbuddet af lækre og sprøde grøntsager er højt, og vidste du, at du kan tilberede den skønneste og mest velsmagende middag af sommerens grønne råvarer for kun 12-15 kroner per næse? Interesseret? så se med torsdag kl. 14, hvor du får både gode råd og masser af inspirerende opskrifter. 
Du kan tilmelde dig lige HER
OBS! alle tilmeldte får tilsendt et link, så I kan se webinaret efterfølgende. 

 
 
 

Delikat fiskeburger

Fiskeburger
 

Denne enkle og delikate fiskeburger smager fantastisk og er velegnet til såvel børn som voksne. Fiskeburgeren kan sagtens tilberedes glutenfrit. Du kan anvende forskellige former for fisk, og burgerbollerne kan bages med eller uden gluten.
Du finder opskriften her
Fiskeburger
 

 
 

Grøn smoothie med protein

grøn smoothie med protein
 
Denne grønne smoothie med protein smager fantastisk godt og er samtidig fyldt med fibre og næring. Den kan anvendes som morgenmad, mellemmåltid eller før eller efter træning. Den kan også fryses ned og spises som is. Den kan varmt anbefales.
Du kan finde opskriften her
Grøn smoothie med protein
 
 

Verdens bedste tomatsuppe

tomatsuppe
 
Her finder du opskriften på måske verdens bedste tomatsuppe. Tomater er sunde, rige på stoffet lycopen, der har en række sundhedsfremmende egenskaber. Tomaterne skal varmes op og suppleres med lidt god olie for at lycopenet aktiveres, og derfor er en dejlig varm og sund tomatsuppe, tilsat lidt ekstra jomfruolivenolie, perfekt. Husk at lave ekstra portioner, så du har til fryseren til travle dage.
Du finder opskriften her

verdens bedste tomatsuppe 
 
 

Jeg lærte også noget...

Kartoffelblomst
 
Mine kartofler blomstrer, og det betyder, at jeg kan begynde at høste dem om et par uger. Blomsterne er smukke, sart lilla, men jeg må afholde mig fra at pynte tomatsuppen med blomsterne, også kaldet Solanum tuberosum. For kartoffelblomsten har grønne bær, der er giftige, hvis man spiser dem. Såvel de grønne bær som grønne kartofler skal man lade være med at spise, for de indeholder solanin, der kan gi' mavesmerter og diarré.
Er kartofler sunde?
 
 

Skøn agurkesalat med melon

Agurkesalat med melon

Prøv denne skønne, lette og lækre agurkesalat med melon, der bare smager. salaten egner sig som tilbehør til sommerens grillmad, fisk, fjerkræ eller som selvstændig forret. Du finder opskriften her
 
 

Lav spagetti af squash

Squashspagetti

Det er let og lækkert at lave spagetti af dine squash. Det er også sundt med squashspagetti, og du kan spise squashspagettien rå, som den er, eller lige svitse den i ekstra jomfruolivenolie på panden før servering. 
Du finder 
opskriften her
Squashspagetti 

 
 

Spiralizer til squashspagetti

Spiralizer
 
Fremgangsmåden til squashspagetti eller gulerodsspagetti er enkel. Du kan anvende en kartoffelskræller eller en  spiralizer, der forvandler grønsager til spaghetti. Min favorit er denne lille, smarte blyantspidslignende Spirelli spiralizer fra GEFU, som du kan købe hos din isenkræmmer eller på nettet.  
 
 

 

Kom og vær med på torsdag og hent inspiration til Sund og sanselig sommermad til billige penge. Håber vi ses, og du kan tilmelde dig HER
 
I de kommende uger vil nyhedsbrevet udkomme i en lettere form, måske springer jeg over en enkelt uge, for jeg skal både holde lidt ferie og skrive på min nye bog. Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine rigtig dejlige og hyggelige dage i solskin og glæde
Anette