Det er ferietid i Danmark, og sommeren er over os. Det betyder afslapning, let og sund mad på terassen og måske en hjemmelavet ispind i varmen. Der skete desværre en fejl i udsendelsen af nyhedsbrevet i torsdags, en del af jer modtog det ikke, så derfor har jeg tilføjet lidt ekstra og sender det lige til jer igen. 
 
For udover, at du i dette nyhedsbrev finder opskrifter på skønne sommersalater, sunde is, den bedste æggekage og også lige en forfriskende citronkage, så kan du også finde et suverænt tilbud på de allerbedste badekåber og ponchoer, du kan forestille dig. De er fremstillet med omhu og omtanke i lækkert økologisk bomuld, lige til at tage over hovedet efter en herlig dukkert i bølgen blå. Du kan læse meget mere herunder. 
 
Her i varmen skal vi huske at drikke meget vand. Desværre er der konstateret endnu højere niveauer af skadelige pesticider, svampemidler, PFAS og mange andre potentielt skadelige stoffer i vores vand. Endda i en så voldsom grad, at det efter min mening bør og skal renses, før det sendes ud til os. Vi lukker over 100 boringer om året i Danmark pga forurening, situationen er alvorlig. De ansvarlige politikere lukker øjne og ører, men det kan vi forbrugere ikke tillade os, for det er vores - og vores børns sundhed - der er på spil. De seneste fund af det ikke-nedbrydelige og potentielt kræftfremkaldende PFAS bekymrer yderligere. Du kan læse mere om de store udfordringer med vandkvaliteten, og hvad du kan gøre ved det herunder. 
 
Og fra det alvorlige til det mere glædelige, for jeg ønsker Jer gode afslappende sommerdage, hvor du kan forkæle dig selv og dem du holder af med hjemmelavede is, skøn citronkage, verdens bedste æggekage og skønne, delikate sommersalater. Ønsker Jer en fantastisk dejlig sommer.
 
Det allerbedste til dig og dine
Anette    
 
 
 

Elsker du at bade? De allerbedste badeponchoer med rabat...

 
vinterbaderen


Den bedste badekåbe, jeg nogensinde har haft, er designet og fremstillet af Dorthe fra Vinterbaderen. Den er gennemført lækker, varm, hyggelig og med masser af funktionelle detaljer. Nu har Dorthe også designet en badeponcho. Den er syet i det lækreste, økologiske frotté, du kan forestille dig. Den er topdejlig, lige til at hoppe i, når du har været i vandet og badet. Badeponchoen findes til både børn og voksne, og den er - helt forståeligt - voldsomt populær.

Badeponchoen er, ligesom Dorthes øvrige produkter, fremstillet af økologisk bomuld, syet i Danmark og den er vindtæt, hurtigttørrende og med høj sugeevne. Den er rummelig, lækker at have på og ovenikøbet med en lille skjult lomme til telefon, pung og nøgler. 

Dorthe er i sommerhumør og tilbyder ekstraordinært 20% rabat på ponchoerne og på ALT ANDET i webshoppen også. Tilbuddet kører ugen ud og kan opnås ved at bruge rabatkoden SOMMER20.
Du kan købe Badeponchoen og meget andet godt HER
 
Dette er ikke en reklame, jeg ønsker blot at dele min personlige begestring med jer. 
 
 
 

Er drikkevandet forurenet?

vand

Det danske grundvand og dermed vores drikkevand er nu så forurenet med pesticidrester, svampemidler, PFAS og andre sundhedsskadelige stoffer, at det kalder på omgående handling fra vores politikeres side. Faktisk står det så galt til, at der lukkes mere end 100 boringer om året i Danmark pga for høje pesticidrester, og senest har fundene af det ikke-nedbrydelige, stærkt sundhedsskadelige PFAS skabt endnu større utryghed blandt danskerne. Efter min mening er det helt uhørt, at vores politikere hverken handler eller informerer. Der gambles ganske enkelt med vores sundhed.

Miljøminister Lea Wermelin har på baggrund af de seneste fund af ulovlige pesticidrester i grundvandet udtalt, at ”forurenet drikkevand i hanerne er nødvendigt”. Det lader vi lige stå et øjeblik… Lea Wermelin udtaler videre: ”Der er ikke nogen vej udenom. I nogle tilfælde er det simpelthen nødvendigt, at vandværker får lov til at levere drikkevand til borgerne, selvom det overskrider grænseværdien for pesticider. Jeg ville ønske, at der ikke var behov for at give dispensationer til drikkevandet, men det kan undtagelsesvis være en nødvendighed for at sikre, at danskerne kan modtage drikkevand”. Det udtaler miljøministeren til Altinget i en skriftlig kommentar. Desværre glemmer man at informere de borgere, der er omfattet af disse dispensationer.

Eksperter har for nylig udtalt til fagbladet Ingeniøren, at problemet formodentlig kun bliver værre de kommende år. De anbefaler en rensning af det danske drikkevand, før det sendes ud til danskerne. Det bakkes op af professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet. Metoden til rensning har vi, men der skal handling og penge til. Jeg kan dog ikke tænke på noget vigtigere, end at sørge for rent vand i hanerne igen til alle danskere, for ingen ønsker vel at drikke vand, der er forurenet med sundhedsskadelige stoffer.

Jeg har personligt mistet tålmodigheden med politikerne i denne sag, for problematikken er ikke ny. Jeg ønsker ikke at lukke øjnene og har derfor valgt at rense mit vand via et keramisk filter, der fjerner cirka 99.9% af de skadelige stoffer. Det har jeg det personligt rigtig godt med. 

Du kan læse mere om mit keramiske filter HER
Du kan læse mere om vandkvaliteten i DK HER

Dette er IKKE en reklame, men en serviceoplysning og videregivelse af mine egne personlige erfaringer. Jeg er uvildig og indgår ikke i monetære samarbejder med virksomheder. 

 

 
 

Dyrk solen intelligent

Solbadning
 
Den allerbedste kilde til det livsvigtige D vitamin er solens stråler. Derfor kan det varmt anbefales at nyde solen i denne tid. Solens stråler er dog på samme tid både livgivende og potentielt skadelige, for hvis de nydes i for store mængder, kan deres livgivende effekt risikere at gøre skade. Omvendt er solens stråler sundhedsfremmende. Solbadning skal derfor dyrkes intelligent. Det ved vi allesammen. Intelligent solbadning kan være at holde os i skyggen, når solen står højest på himlen, at solbade efter vores hudtype og tolerance og afhængigt af, hvor i verden vi befinder os. Det er også en god ide at være særdeles kvalitetsbevidst, når det gælder solcreme med faktor. 

Der er mange gavnlige effekter ved solbadning, og en svensk undersøgelse viste for nogle år siden, at blandt 30,000 svenske kvinder, levede de kvinder, der fik mindst sol, i kortere tid og havde udviklet flere sygdomme, end de kvinder, der nød solen 15-30 minutter hver dag - uden solfaktor.

Vi ved i dag, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i vores kroppe. Det er et livsvigtigt vitamin med hormonlignede effekt, der dannes, når solens stråler rammer kolesterolet under huden. For lave niveauer af D vitamin øger risikoen for udvikling af en lang række sygdomme. Tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer sænker derimod blodtrykket, styrker immunforsvaret og har positiv betydning for hjerne, hjerte og kredsløb. Det er ikke muligt, via maden, at spise sig til tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer.

Selvfølgelig er det væsentligt, at vi solbader intelligent, men det ER også særdeles vigtigt, at vi kommer lidt ud solen, når den skinner, også uden solfaktor. Vi skal blot dosere opholdet i solen klogt. Mange danskere kan dog fint opholde sig i solen 15-30 minutter hver dag uden at blive solskoldede. Mennesker med meget sart hud skal selvfølgelig time deres ophold efter deres tolerance. Men det ved vi godt allesammen. Det er vigtigt at få tanket D vitamindepoterne op i denne tid, for D vitamin kan beskytte dig og styrke dit immunforsvar.

Der, hvor vi skal rette vores opmærksomhed hen, er måske mere i forhold til kvaliteten og brugen af solcreme. For spørgsmålet er, om de stoffer, der findes i de fleste solcremer med faktor overhovedet er sunde for os at smøre os ind i? Men det er et helt andet spørgsmål, jeg kan blot anbefale dig at være særdeles kvalitetsbevidst og kritisk. Læs mere her
D vitamin kan beskytte dig
 
 
 
 

Sommerlige, sunde is

 
Mangois
 
Skønne, sunde og læskende Mango is eller bær is på pind. De hjemmelavede ispinde smager fantastisk dejligt, og kan også tilberedes med andre bær og frugter. Kun fantasien sætter grænser. Ved selv at lave dine is af gode og rene råvarer, sikrer du dine kære is uden tilsat sukker og uden mærkværdige e-numre.
Du finder opskriften her - også på dem med jordbær og hindbær.
Mangois på pind
 
 
 
 

Salat med grillede jordbær

salat med jordbær
 
Denne skønne salat er fyldt med grillede jordbær og grønsager, der tilfører smag og fylde til salaten. Det er en rigtig sommersalat, der passer fortrinligt til solskin og grill. 
Du finder opskriften her
Salat med grillede jordbær

Den allerbedste æggekage

æggekage
 
Gammeldags æggekage – findes der noget bedre, når det er sommer, og på terassen? Denne opskrift er let at tilberede, smager godt, og egner sig fantastisk godt til en lun sommeraften. Du finder opskriften her

Salat med vandmelon

Tomatsalat med vandmelon

Denne salat med tomater og vandmelon er let at tilberede, og den smager fantastisk godt. Den er frisk og sommerlig og er lækkert tilbehør. 

Du finder opskriften her
Tomatsalat med vandmelon
 
 

Fantastisk, frisk citronkage

Citronkage
 
Superlækker, frisk og sommerlig citronkage, der er let at bage og den smager virkelig skønt. Kagen er glutenfri, frisk i smagen.
Du finder opskriften her
 
 

Sund og sanselig sommermad
 
Fik du set webinaret Sund og sanselig mad i en krisetid, som vi sendte fra min have i sidste uge? Hvis ikke, så kan du se med og lade dig inspirere til sunde, sommerlige og billige middagsretter lige HER
 
Vi sender igen fra min have den 9. august, hvor du kan hente masser af ideer til sunde madpakker til både børn og voksne. Tilmeld dig og vær med, det bliver både informativt og hyggeligt, og så er det helt gratis. Tilmeld dig HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine en rigtig dejlig og hyggelig ferie i solskin og glæde
Anette