Egentlig holder jeg ferie, men i sidste uge forberedte jeg et par opskrifter til jer, som nu er blevet yderligere krydret med et indlæg om en truet folkesundhed og lidt nyt om vores vandkvalitet i kombination med min beslutning om at skrive et åbent brev til de ansvarlige politikere og pænt bede dem om at rense vores drikkevand, før vi allesammen udsættes for potentielle sundhedsrisici. Vi må så se, om de vælger at handle og hjælpe alle os intetanende danskere i denne alvorlige sag. Indtil da må vi selv tage ansvar. 
 
Der findes fluorstoffer og pesticider i flere og flere drikkevandsboringer, og særligt fluorstofferne er en sand gyser for vi menneskers helbred. De såkaldte evighedskemikalier, der ikke kan nedbrydes eller udskilles, øger risikoen for udvikling af kræft, fedme, reduceret fødselsvægt, hormon ubalancer, og det er ligeledes dokumenteret, at de svækker effekten af vacciner og øger risikoen for udvikling af for højt blodtryk. Det kan du læse mere om herunder. 
 
Faktisk er det slet ikke ny viden. De ansvarlige har kendt til disse udfordringer i mange år, men de hverken taler om det eller handler på det. Verdens miljøforsker nummer et, Philippe Grandjean, anbefaler i lighed med flere andre eksperter, at vores drikkevand renses - NU - før det sendes ud. Herunder kan du læse det seneste nye om vandkvaliteten, om PFAS og den spritnye forskning, der viser, at det øger risikoen for højt blodtryk. Cirka en million danskere - 20% af den samlede befolkning - spiser hver dag medicin mod for højt blodtryk.
 
Du kan også læse, hvordan jeg personligt i mange år har renset mit vand med et kermisk filter, der fjerner 99,9% af de uønskede stoffer. Samme metode kan anvendes til rensning af vores hanevand, blot i større målestok. Det har Fanø Vandværk netop besluttet at gøre, og de har indkøbt et sådant rensefilter. Lad os få det sat i værk med det samme til alle landets vandværker, for det vælter ind med målinger, der viser voldsomt forhøjede niveauer af bl.a. PFAS i vores drikkevand. 
 
Læs også indlægget, skrevet af tidligere landmand Holger Øster Mortensen. Han frygter, at folkesundheden i Danmark er alvorligt truet af alle de kemikalier, vi sprøjter vores mad og omgivelser med, og som ender i det livsvigtige drikkevand og i os. 
 
Der er også endnu et par - gode og økologiske - sommer opskrifter i dette nyhedsbrev. Jeg  ønsker jer rigtig dejlige afslappende sommerdage, hvor I kan forkæle jer selv og dem I holder af med læskende smoothies, hjemmelavede is, lækker lamme kebab med agurkesalat, billig og velsmagende mad med blomkål, og så får du også lige tricket til at lave verdens bedste omelet. Ha' det GODT - det allerbedste til dig og dine
Anette    
 
 
 

Nyd ferien, læs gode bøger og drik sunde drikke i varmen

 

 

Sommerferie handler om sol, afslapning og samvær med god mad og sunde drikke, samt tid til at læse gode bøger, som nydes og huskes. Herunder finder du et par links til lækre, læskende og sommerlige drikke, der er lette at lave, og som er både sunde og skønne i varmen, ligesom du finder en boganbefaling, og den er god:

Her finder du opskriften på Grapefrugt smoothie 

Her finder du opskriften på Infused water  

og på den skønneste Havtorn og Ingefær drik

og også lige på en delikat Mocktail med hyldeblomst og blåbær  

 

OG... lige et tip til en rasende god bog. Et godt tip til sommerferielæsning er bogen Højtryk og Lavtryk af Meg Mason. Den er både humoristisk og top underholdende og handler om en aldeles dysfunktionel familie. Fortællingen kalder på både smil og tanker, og så er måden, den er skrevet på, virkelig fascinerende.
Virkelig god og velskrevet - thumbs up herfra.
Du kan købe den HER 

 
Højtryk og Lavtryk
 
 

Forbyd sundhedsskadelige PFAS fluorstoffer NU!

Forbyd fluorstoffer NU


Der er igen og igen fundet rester af sprøjtemidler og nu også af det ikke-nedbrydelige blodtryksforhøjende og kræftfremkaldende PFAS i grundvandet. Også rester af pesticider, der aldrig har være tilladt at anvende i Danmark, ligesom glyphosat fra Roundup, sprøjtemidlet vi blev forsikret om aldrig ville kunne nå grundvandet, er fundet i vores vand.

Verdens førende forskere har i mange år advaret os imod brugen af disse mange giftige stoffer, hvor PFAS fluorstofferne udgør den mest uhyggelige trussel. PFAS er betegnelsen for flere tusinde ikke- nedbrydelige kemikalier, der også går under betegnelsen evigheds-kemikalier. De er overalt, også i vores drikkevand. Og de forsvinder, nedbrydes eller udskilles ikke, og de er de stærkt sundhedsskadelige.

I de seneste måneder har man næsten dagligt i medierne kunne læse om den omfattende og uhyggelige forurening af drikkevandsboringer, vandløb og mennesker med giftigt PFAS. Nu skulle man tro, at denne viden fik landets politikere op ad stolene for omgående at tage affære. Men nej. Der sker INTET. Jeg tror ganske enkelt, at politikerne forsøger at tie problemet ihjel.

Trods advarsler og omfattende viden om de betragtelige sundhedsskadelige risici fra PFAS, har man siden 2017 tilladt industrien i Danmark at FIREDOBLE forbruget af de selvsamme flourstoffer. Stoffer, der gør os syge og ikke kan fjernes. Det er hovedrystende, og der skal og må handles NU. 

Derfor forfatter jeg et åbent brev til miljøministeren og foreslår - på baggrund af danske eksperters anbefalinger - en rensning af det danske drikkevand i lighed med den, man allerede har besluttet sig for at iværksætte på Fanø. Det må følges op at et omgående  forbud mod anvendelse af fluorstoffer i Danmark - lige NU. Vi har redskaberne, men har manglet den politiske vilje. I hører, for I kan støtte op, men lad os gi' dem chancen for at vise, at de tager vores allesammens sundhed alvorligt ved at handle med det samme. Læs, like eller del artiklen her
Forbyd fluorstoffer NU

Psst! Jeg har i mange år renset mit vand via et keramisk filter, der fjerner cirka 99.9% af de skadelige stoffer. Det keramiske filter er ikke dyrt og ikke vanskeligt at anvende. Det er samme system, som i større målestok ville kunne rense vores grundvand ligeså effektivt, før det sendes ud til alle os danskere. Læs om mit keramiske filter HER

Dette er IKKE en reklame, men en serviceoplysning og videregivelse af mine egne personlige erfaringer. Jeg er uvildig og indgår ikke i monetære samarbejder med virksomheder.   

 
 

PFAS fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk

Fluorstoffer kan gi' for højt blodtryk


Et helt nyt forskningsresultat, offentliggjort juni 2022 i det medicinske tidsskrift Hypertension, udgivet af American Heart Association, viste, at kvinder med de højeste koncentrationer af PFAS fluorstoffer i blodet, havde op til 71% øget risiko for udvikling af forhøjet blodtryk.

PFAS er en gruppe fluorstoffer, der hører under betegnelsen ’evighedskemikalier’, fordi de ikke hverken kan nedbrydes eller udskilles. Fluorstofferne under den samlende betegnelse PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer) anvendes mange steder i industrien på grund af deres vand og fedtafvisende egenskaber. De anvendes i alt lige fra emballager og nonstick køkkengrej (teflon) til Goretex sko og tekstiler, bilinteriør, møbler og meget mere.

Vi har kendt til disse stoffers store sundhedsskadelige (bi)virkninger i mere end 10 år, nok nærmere i 20 år. Tilbage i maj 2015 underskrev 200 fremtrædende forskere fra 38 forskellige lande Madrid-erklæringen om PFAS. De advarede allerede dengang mod brugen af PFAS, og de omfattende sundhedsrisici, som eksponering for stofferne indebærer. Det handler om øget risiko for udvikling af kræft, fedme, reduceret fødselsvægt, hormon ubalancer og efterfølgende er det altså også blevet dokumenteret, at de svækker effekten af vacciner og det øger risikoen for udvikling af for højt blodtryk.

Til trods herfor har vi i Danmark FIREDOBLET brugen af PFAS-stofferne, og både vores jord, grundvand og drikkevand er nu så forurenet af disse ikke-nedbrydelige og sundhedsskadelige kemikalier, at man på Fanø, hvor samtlige vandboringer er stærkt forurenede af blandt andet PFAS, har besluttet sig for at rense alt vandet for at fjerne såvel pesticider som fluorstoffer.

Forskeren bag det amerikanske studie, Sung Kyun Park, der er lektor i epidemiologi ved University of Michigan School of Public Health fandt udover ovenstående sundhedsskadelige effekter af PFAS også, at den såkaldte cocktaileffekt, eksponering for flere PFAS stoffer samtidig, øgede risikoen yderligere for udvikling af højt blodtryk og andre lidelser.

Du kan læse artiklen her i Hypertension, June 13, 2022

Du kan læse, like og dele hele artiklen lige her
Fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk

Du kan læse, like og dele artiklen 
Så rens da det vand
 
 

Folkesundheden er truet - men hvem er egentlig de ansvarlige?

 
Folkesundheden er truet

Denne artikel er skrevet af Holger Øster Mortensen for Avisen.dk. Holger er oprindeligt ud af en landmandsfamilie. Han droppede dog erhvervet på grund af den høje grad af sprøjtning med pesticider og andet skidt, men har fulgt med i det øgede pesticidforbrug lige siden. Han vurderer, at de mange pesticidrester i konventionelle afgrøder kan true folkesundheden.
 
Jeg har fået lov at bringe denne artikel og håber den også vil gi' dig stof til eftertanke, når du handler ind. Nedenstående omhandler danske konventionelle afgrøder og råvarer, og dens budskab er bla. grunden til, at jeg altid anbefaler årstidens økologiske råvarer. Og måske overvejer du som jeg, hvem der egentlig er de ansvarlige for den voldsomme forurening af vores mad, jord og drikkevand, og hvorfor er der slet ingen, der stilles til ansvar?
 
Holger skriver: "Danske landmænd har flere hundrede forskellige giftige produkter til rådighed, hvoraf flere er stærkt mistænkt for at kunne udvikle både kræft og neurologiske sygdomme. Netop nu bruges det forhadte og omdiskuterede middel Reglone i kartoffelmarkerne. Kartoffelavlerne ønsker at standse kartoflens vækst og forhindre skimmel. Aktivstoffet i Reglone hedder diquat, og netop dette stof er mistænkt for at kunne forårsage Parkinsons sygdom og andre lidelser.
 
Giftstoffet er faktisk forbudt i EU, men danske kartoffelavlere har fået dispensation af miljøministeren til at bruge midlet – også i år. Angiveligt fordi "det ellers er for vanskeligt at styre kartoffelavlen". Både Rikke Lundsgaard fra DN og professor Lisbeth E. Knudsen advarer mod det giftige stads, som også kan give hjerneskader.

Også svampemidlet 1,2,3-Triazol bruges i vid udstrækning på de danske marker. Azolmidlerne er fundet i grundvand mange steder. Jeg behøver ikke at forklare alvoren i dette. Det er stadig udbredt, at landmænd sprøjter næsten høstmodent korn med Roundup for at tvangsmodne de sidste strå og fjerne ukrudt. En yderst problematisk procedure.

Om ganske kort tid sprøjtes marker over hele landet med Prosulfocarp for at hæmme ukrudt. Dette giftstof er yderst flygtigt, og sætter sig i vid udstrækning på andre afgrøder i nabolaget - f.eks. frugt som æbler, pærer og blommer.

Miljøstyrelsen har magten til at slå et slag for folkesundheden. At forestille sig hjælp fra vores miljøminister Lea Wermelin forekommer utopisk. Så længe hun har adresse i Landbrugsministeriet, vil der ikke ske noget fra den kant. Vi må og skal igen have et stærkt Miljøministerium på Højbro Plads med en markant minister for bordenden."
Du kan læse hele artiklen her Avisen.dk
Her kan du læse, hvad du selv kan gøre 
Prioriter årstidens økologiske råvarer
 
 
 

Sommerlig ærtesuppe

Ærtesuppe

Denne ærtesuppe ser ikke bare indbydende ud, den smager også fantastisk dejligt. Den er super let at tilberede, smager friskt og sommerligt og kan serveres til frokost eller forret. Suppen er glutenfri, mælkefri og vegetarisk. Find opskriften her
Ærtesuppe

 
 

Skønne glutenfri galetter

Abrikos galetter
 
Skønne, sommerlige og enkle glutenfri Abrikos galetter fra bageriet H.U.G. De smager helt fantastisk dejligt med is, flødeskum eller kokos flødeskum, og de er både sommerlige og lette at bage.
Du kan finde opskriften her
 
 
 

Sommerlige, sunde is

 
Mangois
 
Skønne, sunde og læskende Mango is eller bær is på pind. De hjemmelavede ispinde smager fantastisk dejligt, og kan også tilberedes med andre bær og frugter. Kun fantasien sætter grænser. Ved selv at lave dine is af gode og rene råvarer, sikrer du dine kære is uden tilsat sukker og uden mærkværdige e-numre.
Du finder opskriften her - også på dem med jordbær og hindbær.
Mangois på pind
 
 
 
 

Blomkålsbøf

Blomkålsbøf
 
Har du prøvet at lave blomkålsbøf? Det er virkelig nemt, det smager super godt, og så er det både grøn og billig middagsmad.
O
pskriften finder du her
 
 

Blomkålsrisotto

Blomkålsrisotto
 
Og du finder mere sommerblomkål i denne virkelig velsmagende blomkålsrisotto med svampe. Den er skøn, velsmagende og enkel at tilberede.
En rigtig sommerret.
 
 

Den bedste sommeromelet

sommeromelet
 
Her får du opskriften på den absolut bedste og mest fluffy sommer omelet. Wow, den er god, og tricket er æg fra økologiske høns, der lever et godt hønseliv - læg mærke til farven på blommerne - og det andet trick kan du finde i opskriften her
 
omelet
 
 

Lammekebab & agurkesalat

Agurkesalat
 
Denne delikate og friske agurkesalat er let at lave og smager fantastisk godt til eksempelvis græske lammekebab / frikadeller eller til fisk med nye kartofler. Du kan med fordel servere de ovnbagte tomater på stilk til. 
Du finder opskriften her
 
gazpacho
 
 

Sund og sanselig sommermad
 
Fik du set webinaret Sund og sanselig mad i en krisetid, som vi sendte fra min have i sidste uge? Hvis ikke, så kan du se med og lade dig inspirere til sunde, sommerlige og billige middagsretter lige HER
 
Vi sender igen fra min have den 9. august, hvor du kan hente masser af ideer til sunde madpakker til både børn og voksne. Tilmeld dig og vær med, det bliver både informativt og hyggeligt, og så er det helt gratis. Tilmeld dig HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine en rigtig dejlig og hyggelig ferie i solskin og glæde
Anette