Godmorgen, her får du et par nye opskrifter og lidt nyt om PFAS, vandkvalitet og graviditet og amning. Trods solid og mangeårig viden om fluorstoffernes giftighed, så har vi i Danmark tilladt industrien at firedoble forbruget af stofferne igennem de seneste få år. Vi må kraftigt applelere til et forbud og til rensning af vandet, og så skal kommende og nybagte forældre ha' solid og velunderbygget hjælp og ikke, som nu, sættes i et helt uacceptabelt dilemma.

De ansvarlige har kendt udfordringerne med PFAS i mange år, men de hverken taler om det eller handler på det. Verdens miljøforsker nummer et, Philippe Grandjean, anbefaler i lighed med flere andre eksperter, at vores drikkevand renses - NU - før det sendes ud. 
 
Du kan også læse, hvordan jeg personligt i mange år har renset mit vand med et keramisk filter, der fjerner 99,9% af de uønskede stoffer. Samme metode kan anvendes til rensning af vores hanevand, blot i større målestok. Det har Fanø Vandværk netop besluttet at gøre, og de har indkøbt et sådant rensefilter. Lad os få det sat i værk med det samme til alle landets vandværker, for det vælter ind med målinger, der viser voldsomt forhøjede niveauer af bl.a. PFAS i vores drikkevand. Indtil nu ser det ikke for godt ud. 
 
Du får også et par helt nye og lækre opskrifter i dette korte men top aktuelle nyhedsbrev. Grunden til, at det er lidt kort, finder du allernederst.
Ha' det rigtig GODT 
Anette    
 
 
 

Torsdag den 9. august - NYT webinar - sunde madpakker!

 
webinar

Savner du inspiration til indbydende men enkle madpakker, så se med på torsdag, hvor vi tryller med sunde madpakker til både børn og voksne i et nyt webinar, der er kommet i stand som et samarbejde med Politikens forlag, Zevio og Madforlivet. Det hele foregår i min have. 

Frokosten er vigtig, for den skal gi’ os energi til resten af dagen, og derfor må den gerne være både indbydende og næringsrig og måske også indeholde en lille overraskelse. Det behøver ikke at tage oceaner af tid, faktisk kan det gøres rimeligt nemt og hurtigt, hvis du blot har forberedt dig på ugens måltider og købt råvarerne ind via en god MADPLAN. 

Se med her, når jeg fortæller lidt om, hvordan du kan glæde dig selv og dine børn med farverige og næringsrige madpakker.  

Du kan tilmelde dig lige HER

Alle der er tilmeldt dette webinar på forhånd får adgang til optagelsen i 48 timer efterfølgende 

 
 

Forbyd sundhedsskadelige PFAS fluorstoffer NU!

Forbyd fluorstoffer NU


Der er igen og igen fundet rester af sprøjtemidler og nu også af det ikke-nedbrydelige blodtryksforhøjende og kræftfremkaldende PFAS i grundvandet. Også rester af pesticider, der aldrig har være tilladt at anvende i Danmark, ligesom glyphosat fra Roundup, sprøjtemidlet vi blev forsikret om aldrig ville kunne nå grundvandet, er fundet i vores vand.

Verdens førende forskere har i mange år advaret os imod brugen af disse mange giftige stoffer, hvor PFAS fluorstofferne udgør den mest uhyggelige trussel. PFAS er betegnelsen for flere tusinde ikke- nedbrydelige kemikalier, der også går under betegnelsen evigheds-kemikalier. De er overalt, også i vores drikkevand. Og de forsvinder, nedbrydes eller udskilles ikke, og de er de stærkt sundhedsskadelige.

I de seneste måneder har man næsten dagligt i medierne kunne læse om den omfattende og uhyggelige forurening af drikkevandsboringer, vandløb og mennesker med giftigt PFAS. Nu skulle man tro, at denne viden fik landets politikere op ad stolene for omgående at tage affære. Men nej. Der sker INTET. Jeg tror ganske enkelt, at politikerne forsøger at tie problemet ihjel.

Trods advarsler og omfattende viden om de betragtelige sundhedsskadelige risici fra PFAS, har man siden 2017 tilladt industrien i Danmark at FIREDOBLE forbruget af de selvsamme flourstoffer. Stoffer, der gør os syge og ikke kan fjernes. Det er hovedrystende, og der skal og må handles NU. 

Miljøministeren oplyser igår, at hun vil tage en snak med vandværkerne, men ikke et ord om det, som danske eksperter anbefaler, nmelig en rensning af det danske drikkevand i lighed med den, man allerede har besluttet sig for at iværksætte på Fanø. Eller det helt centrale, at det må og skal følges op at et omgående  forbud mod anvendelse af fluorstoffer i Danmark. Vi har redskaberne, men har manglet den politiske vilje. I hører, for I kan støtte op, men lad os gi' dem chancen for at vise, at de tager vores allesammens sundhed alvorligt ved at handle med det samme. Læs, like eller del artiklen her
Forbyd fluorstoffer NU

Psst! Jeg har i mange år renset mit vand via et keramisk filter, der fjerner cirka 99.9% af de skadelige stoffer. Det keramiske filter er ikke dyrt og ikke vanskeligt at anvende. Det er samme system, som i større målestok ville kunne rense vores grundvand ligeså effektivt, før det sendes ud til alle os danskere. Læs om mit keramiske filter HER

Dette er IKKE en reklame, men en serviceoplysning og videregivelse af mine egne personlige erfaringer. Jeg er uvildig og indgår ikke i monetære samarbejder med virksomheder.   

 
 

PFAS fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk

Fluorstoffer kan gi' for højt blodtryk


Et helt nyt forskningsresultat, offentliggjort juni 2022 i det medicinske tidsskrift Hypertension, udgivet af American Heart Association, viste, at kvinder med de højeste koncentrationer af PFAS fluorstoffer i blodet, havde op til 71% øget risiko for udvikling af forhøjet blodtryk.

PFAS er en gruppe fluorstoffer, der hører under betegnelsen ’evighedskemikalier’, fordi de ikke hverken kan nedbrydes eller udskilles. Fluorstofferne under den samlende betegnelse PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer) anvendes mange steder i industrien på grund af deres vand og fedtafvisende egenskaber. De anvendes i alt lige fra emballager og nonstick køkkengrej (teflon) til Goretex sko og tekstiler, bilinteriør, møbler og meget mere.

Vi har kendt til disse stoffers store sundhedsskadelige (bi)virkninger i mere end 10 år, nok nærmere i 20 år. Tilbage i maj 2015 underskrev 200 fremtrædende forskere fra 38 forskellige lande Madrid-erklæringen om PFAS. De advarede allerede dengang mod brugen af PFAS, og de omfattende sundhedsrisici, som eksponering for stofferne indebærer. Det handler om øget risiko for udvikling af kræft, fedme, reduceret fødselsvægt, hormon ubalancer og efterfølgende er det altså også blevet dokumenteret, at de svækker effekten af vacciner og det øger risikoen for udvikling af for højt blodtryk.

Til trods herfor har vi i Danmark FIREDOBLET brugen af PFAS-stofferne, og både vores jord, grundvand og drikkevand er nu så forurenet af disse ikke-nedbrydelige og sundhedsskadelige kemikalier, at man på Fanø, hvor samtlige vandboringer er stærkt forurenede af blandt andet PFAS, har besluttet sig for at rense alt vandet for at fjerne såvel pesticider som fluorstoffer.

Forskeren bag det amerikanske studie, Sung Kyun Park, der er lektor i epidemiologi ved University of Michigan School of Public Health fandt udover ovenstående sundhedsskadelige effekter af PFAS også, at den såkaldte cocktaileffekt, eksponering for flere PFAS stoffer samtidig, øgede risikoen yderligere for udvikling af højt blodtryk og andre lidelser.

Du kan læse artiklen her i Hypertension, June 13, 2022

Du kan læse, like og dele hele artiklen lige her
Fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk

Du kan læse, like og dele artiklen 
Så rens da det vand
 
 

Kommende forældre efterlades i urimeligt dilemma

 
Nybagte forældre
 

Sundhedsstyrelsens konklusioner om, at gravide og ammende kvinder ikke bør være utrygge på deres børns vegne, selvom de har været udsat for PFAS, har vist sig at efterlade kommende forældre i et helt urimeligt dilemma.

I februar udgav Sundhedsstyrelsen en pjece, hvoraf det fremgik, at kvinder trygt kunne blive gravide og amme deres børn, selvom de havde været udsat for en høj eksponering af PFAS – en samlet betegnelse for en lang række af miljøfarlige, flourholdige og ikke-nedbrydelige stoffer, der potentielt kan påvirke vores hormonsystemer og immunforsvar, øge risikoen for forhøjet blodtryk og visse former for kræft samt skade fostre og vores fertilitet.

I pjecen anbefaler Sundhedsstyrelsen blandt andet, at kvinder ammer i 4-6 måneder, også selvom de har været udsat for høje koncentrationer af PFAS. Konklusionen er desværre bare ikke – ifølge en række fremtrædende forskere – retvisende. Flere af de eksperter, som har rådgivet Sundhedsstyrelsen, advarer derimod mod amning og graviditet, hvis kommende mødre har været eksponeret for PFAS stoffer. Sandheden er nemlig, at ingen endnu har et overblik over, hvor alvorlige helbredseffekterne af de giftige flourstoffer er, og derfor kan der heller ikke konkluderes, som Sundhedsstyrelsen gør.

Det kan undre, at man fra officiel side vælger at nedtone eksperternes bekymringer omkring PFAS, fremfor at tage kommende forældre i hånden med anbefalinger, givet på et oplyst grundlag.

Der er som sagt meget, vi endnu ikke ved om PFAS. Men vi ved dog dette: At PFAS overføres fra mødre til fostre, samt at det senere videregives med modermælken, når vi ammer. Vi ved også, at flourstofferne ophobes i barnets vitale organer, og at dette er særligt problematisk hos børn, fordi deres optag er højere end voksnes på grund af deres lavere kropsvægt. Hertil kommer, at børn er særligt udsatte, fordi deres kroppe endnu ikke er færdigudviklede. Fra forskningen ved vi også, at børn udsat for PFAS er i risiko for at udvikle flere smitsomme sygdomme, ligesom de også har en større risiko for kroniske lidelser som type 2-diabetes og fedme. Og endelig ved vi, at kommende generationer dermed allerede er på et højere niveau af PFAS i blodet end nulevende generationer.

Mon ikke det her er på sin plads med med en klar og tydelig information om de risici, som nogle af verdens førende eksperter påpeger, der er ved PFAS stofferne?  I mine øjne er der tale om et svigt, når man på denne måde vælger at undlade at informere unge mennesker, som overvejer at stifte familie. Vi bør alle have mulighed for at tage et valg på et oplyst og fagligt velfunderet grundlag.

Man kan uværgerligt få den uhyggelige tanke, at sundhedsmyndighederne forsøger at dysse alvoren omkring PFAS-stofferne ned. Og man kan da kun blive bekymret, når en styrelse vælger at ignorere faglige input fra en ekspertgruppe, som de selv har bedt om vejledning.

i mellemtiden efterlades unge par alene i et helt urimeligt dilemma. For hvordan skal man navigere i denne problemstilling? Skal man udsætte sin graviditet, til vi ved mere? Eller skal man helt undlade at få børn? Og hvis man får dem, skal man så amme? Hvad er risikoen?

Jeg håber ikke, at de ansvarlige myndigheder nøler for længe med at rense vandet, teste kommende mødre eller lytte til eksperterne og korrigere informationer til gravide og ammende. Flourstofferne er allerede så udbredte, at vi formodentligt alle bærer rundt på dem i en eller anden grad, så desværre kan vi ikke med et snuptag løse problemet. Men vi kan vel i det mindste forlange, at vi får en ærlig og saglig information samt nogle seriøse og fagligt velfunderede råd og anbefalinger til de unge kommende mødre og fædre, der også indebærer rensning af vandet og et forbud mod disse vanvittigt skadelige fluorstoffer.

Du kan like, dele og læse hele artiklen HER
Du kan læse om PFAS og ufrivilligt ammestop HER


 
 

Sommerlig ærtesuppe

Ærtesuppe


Denne ærtesuppe ser ikke bare indbydende ud, den smager også fantastisk dejligt. Den er super let at tilberede, smager friskt og sommerligt og kan serveres til frokost eller forret. Suppen er glutenfri, mælkefri og vegetarisk. Find opskriften her
Ærtesuppe

 
 

Tortillas med squash

Tortillas med squash
 
Tortillas er bløde glutenfri majspandekager og er med varieret fyld en super delikat, enkel og børnevenlig ret. Her serveres de med squash, løg og tomat og Parmesan. 
Du finder opskriften her
Tortillas med stegt squash
 
 

Blomkålsbøf

Blomkålsbøf
 
Har du prøvet at lave blomkålsbøf? Det er virkelig nemt, det smager super godt, og så er det både grøn og billig middagsmad.
O
pskriften finder du her
 
 

Blomkålsrisotto

Blomkålsrisotto
 
Og du finder mere sommerblomkål i denne virkelig velsmagende blomkålsrisotto med svampe. Den er skøn, velsmagende og enkel at tilberede.
En rigtig sommerret.
 
 

Sund og sanselig sommermad
Dette er min trofaste følgesvend i de kommende uger, da jeg desværre er kommet galt afsted og har brækket kravebenet. Jeg kan oplyse, at det gør ondt, og at du derfor vil høre lidt mere sporadisk fra mig her i august måned.
MEN... vi sender da fra min have den 9. august, hvor du kan hente masser af ideer til sunde madpakker til både børn og voksne. Tilmeld dig og vær med, det bliver både informativt og hyggeligt, og så er det helt gratis. Tilmeld dig HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i tilblivelsen af min nye bog, i drivhusets og havens afgrøder samt i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine en rigtig dejlig august
Anette