Ferien er ved at være forbi for de fleste, selvom solen skinner, og sommervejret er over os. Skolebørnene er startet i skole igen, og den daglige rutine med indkøb, planlægning og madpakkefabrikation er genindført i mange hjem. Ønsker du at blive lettet i arbejdet og samtidig blive inspireret til at lave en super madplan for ugen, til sunde og delikate madpakker og til ditto aftensmad, så er der hjælp at hente her. Det hele hænger nemlig sammen og kan gå op i en højere - og nemmere enhed. Det kan du se mere om i webinaret om madpakker idag kl 14,30. Herunder kan du også downloade min e-bog MADPLAN 2.0 helt gratis samt ekstra madplaner til kommende uger. Det virker med madplaner, og det gør livet med god mad og madpakker så meget lettere. 
 
Og et lille sommer kuriosum. Når vi solbader en dejlig sommerdag, så danner vi livsvigtige og hormonlignende D vitaminer, der kan beskytte os og styrke vores immunforsvar. Dog tegner et nyt studie et billede af, at mænd og kvinder reagerer forskelliget på solens stråler. Det kan du læse mere om herunder, hvor du også kan læse om et andet nyt studie om de vigtige D vitaminer, der har givet anledning til, at danske læger - efter min mening uberrettiget og useriøst - har kritiseret de danske anbefalinger om D vitamintilskud i vintermånederne. En kritik, der svarer til at sammenligne æbler og bananer. Læs læge Claus Hanckes kommentar til forskningen herunder. 
 
Og så en STOR tak til 2 x Kirsten samt Claus Hancke, der har hjulpet mig med skriverierne til denne uges nyhedsbrev. Hvor er jeg glad og taknemmelig for at have så gode og altid hjælpsomme kolleger. 

Der er også inspiration til lækker og mættende DAL, til skønne tortillas, der er susende lette at lave og til en lang række smoothies, der kan gøre det ud for let morgenmad eller frokost. Ønsker Jer en fantastisk dejlig weekend og uge. Det allerbedste til dig og dine
Anette    
 
 
 

Inspiration til sunde madpakker - Webinar IDAG kl. 14.30!

 
Madpakker
 
Trænger du også til ny inspiration til madpakkerne, så kan du se med fra min have I DAG kl 14,30, hvor jeg præsenterer dig for sunde, enkle og velsmagende madpakkeløsninger til både børn og voksne. Glæd dig, og du kan helt gratis downloade e-bogen MADPLAN 2.0 sammen med ekstra tomme madplaner til udfyldelse via linket herunder.
Du kan tilmelde dig, det er helt gratis lige HER

OBS! Når du er tilmeldt, kan du se webinaret, når det passer dig indenfor de kommende dage. 
 
 

Kirstens Gulerodspuré

Gulerodspure
 
Gulerodspuréen her er fra Kirsten Skaarups fantastiske bog Grønt Smørrebrød. Denne skønne gulerodspuré med løg og cashewnødder smager virkelig godt og er velegnet til såvel børn som voksnes madpakkemadder. Find opskriften her
Gulerodspuré

Du kan læse mere her om Kirstens sunde og bæredygtige madpakker
Kirsten Skaarups madpakker

Du kan læse mere her om
 
 

GRATIS - MADPLAN 2.0

MADPLAN 2.0
 
Her kan du downloade min e-bog MADPLAN 2.0 helt gratis. MADPLAN 2.0 kan hjælpe dig i hverdagen til sunde og enkle måltider, der både stabiliserer blodsukkeret og styrker tarm-sundheden. MADPLAN 2.0 gør det lettere at navigere i aftensmad og madpakker og sunde måtider. I bogen finder du delikate og sunde opskrifter på både morgenmad, frokost og aftensmad. Du finder desuden en fiks og færdig madplan til en uge. Du kan herefter helt gratis downloade ekstra madplaner. Download e-bogen gratis
MADPLAN 2.0
 
 
 

Ny forskning; Mænd danner mere sulthormon, når de solbader

 
Mænd danner mere sulthormon, når de solbader


Og et lille sommer kuriosum. Når vi solbader en dejlig sommerdag, så danner vi livsvigtige og hormonlignende D vitaminer, der kan beskytte os og styrke vores immunforsvar. Dog tegner nyere studier fra Israel et billede af, at det ikke kun er D vitaminer vi danner, men at mænd og kvinder reagerer forskelligt på solen. Noget peger i retning af, at huden, der er vores største organ, også kan påvirke energibalancen og følelsen af sult eller mæthed, men mest hos mænd. Det behøver dog ikke være skidt. 

Den israelske forskning viste nemlig, at påvirkning fra sollys kan få fedtceller i huden til at frigive sulthormonet ghrelin, men kun hos mænd – ikke blandt kvinder. Mænd danner altså mere sulthormon, når de solbader end kvinder. Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism. Det israelske forskerhold fandt i deres studie, at solens ultraviolette stråler på huden udløste forskellige mekanismer, afhængig af vores køn.

Solskin fik mændene til at føle sig mere sultne, de fik større appetit og spiste mere om sommeren, sammenlignet med kvinderne, der var udsat for samme mængde ultraviolet solskin på huden. Undersøgelsen omfattede 3000 israelske mænd og kvinder, der blev fulgt igennem 3 år. Studiet blev fulgt op af forsøg på mus, der viste, at hanmusenes fedtceller producerede sulthormonet grehlin i langt højere grad end hunmusene, når de blev udsat for sollys.

For at dykke yderligere ned i mekanismerne lavede forskerne endnu et forsøg, hvor 27 forsøgspersoner, 13 mænd og 14 kvinder, blev bedt om at solbade i 25 minutter hver dag. De fik målt deres niveauer af sulthormonet grehlin både før og efter, at huden var blevet udsat for solens stråler. Studiet viste klart, at niveauerne af grehlin steg blandt mændene, mens de ikke ændrede sig hos kvinderne. Noget tyder på, at det kvindelige kønshormon østrogen kan have en hæmmende effekt på hudens fedtceller i relation til at producere sulthormon. Det interessante er nu, om kvinder efter overgangsalderen, hvor niveauerne af østrogener er lave, vil kunne danne samme øgede mængder af sulthormonet grehlin som mændene?

At opholde sig i solen og danne D vitamin er sundt og livsforlængende, men al solbadning skal foretages intelligent. Sollys og D vitamin har betydning for et stærkt immunforsvar og forbindes med mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, autoimmune sygdomme og diabetes. At disse faktorer også øger dannelsen af sulthormonet grehlin blandt mænd kan have yderligere positive sundhedsmæssige effekter. Grehlin menes nemlig også at have en beskyttende effekt ikke alene for kredsløbet, men også i hjernen og nervesystemet. Så hvis mændene ellers kan styre deres sult i solen og undgå at spise for meget, så er der al mulig grund til at solbade intelligent i disse dage, for en halv time i solen kan have stor og positiv betydning for helbredet – for begge køn. Du kan læse og dele hele artiklen her
Mænd danner mere sulthormon

 
 

Nyt studie om D vitamin

 
Artikel skrevet af læge Claus Hancke
Et nyt amerikansk studie om D vitamin har trukket overskrifter, også i Danmark. Der er tale om et 5 årigt randomiseret og kontrolleret studie,  der har set på effekten af behandling med 50µg D vitamin og 1 gram Omega-3 i forhold til risiko for knoglebrud. Studiet er udført med deltagelse af 25.871 sunde personer fra USA. Overskrifterne ifbm offentliggørelsen af studiet herhjemme har bl.a. været “Ny forskning sætter spørgsmålstegn ved Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger af D vitamin”, efterfulgt af kritik af anbefalingerne.

MEN, forsøgspersonerne i studiet er ikke rekrutteret på baggrund af D vitaminmangel. De forsøgspersoner, som inden forsøget tog tilskud af D Vitamin, blev bedt om at begrænse det til højst 20 µg dagligt i den 5 års forsøgsperiode. Det betyder, at selv placebogruppen indtog D vitamin, hvilket selvfølgelig påvirker resultatet, så forskellen i effekt blev mindsket. 

Ved blodprøver af deltagerne viste baseline niveauerne på Serum-D-vitamin 77 nmol/l. Kun 2% lå under 30 nmol/l.  Til sammenligning ligger omkring halvdelen af den danske befolkning ifølge SST under 50 nmol/l det meste af året (AHO: det optimale skønnes at ligge på imellem 70-100 nmol/l året rundt). Det betyder, at man i studiet tester effekten af D vitamintilskud på en gruppe mennesker, som har tilstrækkeligt høje niveauer og altså ikke mangler D vitamin, som vi gør her i Danmark. Det svarer lidt til at teste effekten af Ginkgo Biloba hos normaltbegavede unge. Det har selvfølgelig ingen effekt.

Med et gennemsnit på 77 nmol/l, ligger de amerikanske deltagere i studiet langt over gennemsnittet af den danske befolkning, og det er ganske naturligt, da de bor mellem 30. og 40. breddegrad. Man kan undre sig over, at de ikke finder større forskel blandt deltagerne end tilfældet er, men det er et problem, når der ikke laves follow-up tests af Serum-D-vitamin efter de 5 år. 

En anden væsentlig bias er, at også placebo-gruppen som nævnt fik lov til at tage 20 µg D vitamin dagligt i perioden. Når follow-up testen ikke er taget systematisk (kun 23%), så kan der gemme sig en meget stor fejlkilde, specielt i betragtning af, at denne population er ganske godt forsynet med D vitamin i forvejen. Som sagt så ofte: Behandling med D-vitamin har ingen virkning…med mindre man mangler det, og det gør mange danskere.

AHO kommentarTak til Claus for en seriøs gennemgang af studiet. Det kan undre mig, at professorer og overlæger vælger at kritisere de danske anbefalinger om D vitamintilskud i vintermånederne, særligt set i lyset af, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin vi kender, og det har vist beskyttende effekt ifht virale infektioner. D vitamin niveauer handler ikke kun om knoglesundhed, men i allerhøjeste grad også om vores generelle sundhed. En overlæge udtalte for et par år siden i Go’ morgen Danmark, at havde alle danskere tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer året rundt, så ville vi i Danmark alene kunne spare cirka 17% af vores samlede udgifter i sundhedssystemet. Til orientering er det ikke muligt at spise sig til tilstrækkelige D vitaminniveauer. 
Du kan læse hele artiklen her
Useriøs kritik af D vit anbefalinger

 
 

Nap en sund smoothie...

Tarmbooster smoothie
 
Lækker, cremet og let at lave. Tarm Booster Smoothie er både børnevenlig, velsmagende og fyldt med sunde næringsstoffer, der nærer den vigtige tarmbiota. Tarm biotaen har stor betydning for vores indre balancer og sundhed, og deet kan betale sig at nære den med sunde grønsagsfibre hver eneste dag.

Tarm booster Smoothie kan også fryses ned og serveres som sunde ispinde. Vælg økologiske ingredienser, så sikrer du flere sunde næringsstoffer og ingen uønsket kemi.
Du finder opskriften her
 
Smoothie med havtorn
 
Havtorn smoothie er supersund, rig på C vitaminer og let at lave. Det er sæson for havtorn lige nu, så du kan plukke dem langs de danske strande. Om vinteren køber jeg økologiske havtorn på frost fra Høstet på Bornholm og får dem leveret til min dør, så jeg har dem i fryseren året rundt.

Havtorn har en syrlig smag, men et lille bær indeholder mere C vitamin end en hel appelsin. Jeg anvender havtorn i delikate smoothies men også som lækkert tilbehør i salater, til marmelade og i kager. Du kan læse mere og hente inspiration til anvendelse af de sunde havtorn bær herunder, hvor du også finder opskriften på
og her kan du læse mere om
 
Antiinflammatorisk bærsmoothie
 

Det er godt at tænke på antiinflammatoriske tiltag ind i de daglige måltider, og denne antiinflammatorisk bær smoothie smager fantastisk og er super let at lave og sund at starte dagen med. Du kan også sagtens tage den antiinflmmatoriske smoothie med dig i bilen, hvis du har travlt. Antiinflammatorisk bær smoothie er en let og lækker morgenmad eller perfekt som et mellemmåltid eller efter træning. Du finder opskriften lige her
Antiinflammatorisk bærsmoothie

 
 

Har vi stadig verdens reneste drikkevand i Danmark?

 
Naturli

Jeg har skrevet en omfattende og grundig artikel til magasinet Naturli' om den danske drikkevandskvalitet. Det handler om pesticidforurening og PFAS og PFOS og meget mere, men også om, hvad du selv kan gøre for at få rent drikkevand i hanerne. Del gerne artiklen og hent også gerne magasinet gratis i din helsekost, eller læs her
 
Du kan læse hele artiklen her
 
 
 

Glutenfri tortillas med squash

Tortillas med stegt squash
 
Tortillas er bløde majspandekager og er med varieret fyld en super delikat, enkel og børnevenlig ret, der kan serveres med årstidens grønsager som tilbehør. Her serveres de med squash, løg og tomat og Parmesan. Tortillas er glutenfri. 
Du finder opskriften her
Tortillas med stegt squash

Suveræn opskrift på DAAL

Dal

DAL med friske tomater og ristede mandler er en virkelig smagfuld og indisk inspireret gryderet. Her er den serveret med lækre toppings af ristede mandler, limeblade, fuldfed yoghurt, tomat, peberfrugt og friske korianderblade. 
Opskriften stammer fra bogen Meze. Du finder opskriften her 
Suveræn DAL

 
 
Vi sender webinaret Sunde madpakker fra min have I DAG den 9. august 14,30, hvor du kan hente masser af ideer til sunde madpakker til både børn og voksne. Tilmeld dig og vær med, det bliver både informativt og hyggeligt, og så er det helt gratis. Tilmeld dig HER
 
Fik du downloadet MADPLAN 2.O - hvis ikke kan du gøre det lige HER
 
Skulle du også have lyst til at følge med i nye opskrifter, livet i haven eller i tilblivelsen af min nye bog, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Følg gerne min side her på Facebook
Husk at det er her jeg svarer på spørgsmål, men forudsætningen er, at du har læst den relaterede artikel, før du spørger :-)
 
Skulle du have generelle spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 1800 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 

Har du venner eller familie, som du tænker også kunne have interesse i Madforlivet nyhedsbrev, så er de mere end velkomne. Nyhedsbrevet er helt gratis og de kan tilmelde sig lige HER
 
Jeg ønsker dig og dine en rigtig dejlig og hyggelig ferie i solskin og glæde
Anette